ՏҽӀɑʍՏ , ister inancınız olsun ister olmasın, şu an şöyle bir düşününce bir daha var olmamak ve sonsuz karanlık size neyi çağrıştırıyor?

ՏҽӀɑʍՏ , ister inancınız olsun ister olmasın, şu an şöyle bir düşününce bir daha var olmamak ve sonsuz karanlık size neyi çağrıştırıyor?

@Barış_LonelyForever Değerli Barış Dostum Soruna cevap olarak bu konuda bana göre bir düşünce paradoksudur: Ölüm ve ölüm sonrasını düşünmek. Bu, soyut bir kavram olabilir, ancak bunu anlamak istiyorsak, mantıklı bir yaklaşımla ele alıp sorularımıza cevaplar bulmak zorundayız. Peki, bunu nasıl başarabiliriz?
Kendi adıma, somut durumlar ve konular üzerinden ilerleyerek somuttan soyuta bir geçiş yapmayı denerim. Öncelikle şu soruları sormalıyız: Var mıyız, yok muyuz? Eğer var isek, var olduğumuza dair kanıtlar nelerdir? Şayet bu konuda herhangi bir kanıt bulamıyorsak, o zaman yaşadığımızı sandığımız bir durumda doğru ya da yanlış kavramlarının var olmaması gerekmez mi? Belki de doğmuyoruz, sadece var olduğumuzu zannediyoruz. Hatta bu durumda, “ölmek” diye bir şey de yoktur. Kimse kimseyi öldürmüyor, çünkü ölüm de bir yanılsama olabilir.
Eğer her şeyin bir zanna dayalı olduğu ya da bir simülasyonun parçası olduğumuza inanıyorsak, bu düşünce bizi başka bir mantık düzlemine ve varoluş anlayışına sürükler. Şimdi farklı bir açıdan düşünelim: Varsak, öldüğümüzde yok olduğumuza inanmayı deneyelim. Bunu nasıl başarabiliriz? Yine somut verilere dayanmak zorundayız.
Örneğin, ışık bu konuda çok ilginç bir örnektir. Hem dalga hem de enerji formunda olduğu için güzel bir seçimdir. Güneşimiz aslında yeşil renkte bir yıldızdır, ancak atmosferimiz ve diğer etkenler nedeniyle onu sarı olarak görürüz. Güneşin çekirdeğinde oluşan fotonların dış yüzeye ulaşması yaklaşık 4000 yıl sürer. Bu ışık, Güneş’ten ayrıldıktan sonra Dünya’ya ulaşır; bazen bir yüzeye çarparak yansır, bazen cam ya da su gibi maddelerin içinden geçer, üstelik hiçbir zarar görmeden. Ayrıca ışık, ısı enerjisine de sahiptir.
Bu tür enerji biçimlerinin (ışık, ses vb.) evrende sürekli hareket ettiğini ve asla yok olmadığını bilimsel kanıtlarla biliyoruz. Bu bilgiler, ölümden sonra bir varoluşun olup olmadığına dair somut bir kanıt sunmasa da, var olan hiçbir şeyin tamamen yok olmadığı düşüncesine dayanmaktadır. Bu durumda, yaşamın da tam anlamıyla bir yok oluş olduğuna inanmak oldukça zor bir düşünce haline gelir.
senin ilgini çekeceğini düşündüm.
https://youtu.be/3Lt8HgBGu20?si=_1aanUckAzpZqjht
https://youtu.be/FJpmdML2sko?si=qc3xjY0JdGD6BnCo
Matrix çok severim takip ediyorum seriyi
Eğer öldükten sonra tamamen yok olacağımı bilseydim, hayatı algılama şeklim kökten değişirdi. Gelecek kaygısını bir kenara bırakıp anı yaşamaya odaklanırdım; çünkü tek gerçek olan, şu an deneyimlediklerimiz olurdu. Sevdiklerime daha çok zaman ayırır, hislerimi onlardan saklamaz, kırılganlık korkusunu bir kenara bırakırdım. Belki de geride bir iz bırakmak, varlığımı bir şekilde anlamlı kılmak için yaratıcı işler yapmaya çabalardım. Hayatı daha basit yaşar, küçük mutlulukların tadını çıkarırdım. Tüm bu değişikliklerin ışığında, hayatın anlamını dış dünyada değil, tamamen kendi içimde arardım; çünkü yok oluşun kesinliği, yaşamı daha değerli kılardı.
Öyle olacak zaten muhtemelen kdjdj bunu biliyorum ama hayatımda pek bir şey değiştiremiyorum maalesef sonuna çabuk yaklaşsak bari sıkıldım artık bu hayatta mücadele vermekten bir şeyler için😑
Haklısın Reda
Bence yok olacak olsaydık bu dünyada hiç olmazdık biz yoksak yokuzdur yani biz nasıl geldik nasıl yaratıldık düşündürücü öldükten sonra yok oluş diye bisey yok.
İleriyi düşünmek çok da mantıklı bir şey değil öldükten sonrasını düşünmeyin onu da o zaman görürüz çok düşünürseniz kafayı yersiniz
Ben biliyorum öldükten sonra olacakları.
Sende haklısın tabi.
😃
Bir şey değişmezdi 😅
😅🌸
Ot ot yaşıyoruz işte djfjs
Maalesef can dsjsjs
Teşekkürler kuzuşş 🌼🫶
Rica ederim ablam. 🫶 🌸🌸
Cevap
25Cevap
Paso uyucam işte napim başka bir şey değişmezdi
Allah'ın ahiret gününe inanıyorum ölüm hak ahiret hayatı gerçektir benim için öldükten sonra yok olacağımı bilsem de yine İslam'a göre yaşamayı tercih ederdim ama ölümden sonra ahiret hayatına kesinlikle inanıyorum yok olmak diye bir şey yoktur.
Ben öldükten sonra yok olacağımı zaten inanmıyorum Allah'ın ahiret gününe inanarak yaşıyorum evet dört dörtlük bir Müslüman değilim hatalarım kusurlarım söz konusu olabiliyor Bu yüzden net bir şey söylemeliyim ki eğer öldükten sonra da yok olacağım bilseydim yine Allah'ın emir ve yasaklarına uymak isterdim çünkü niye biliyor musun Allah'ın emir ve yasaklarını insanlar için çok faydalar var ama biz anlamıyoruz
Bir daha olmayacağımı bilsem kafaya bir şeyleri takmazdım ve her şeyin sonunu düşünerek hareket etmezdim. Daha gelişigüzel davranırdım kontrolcülük yerine.
Hesap günü ve hesap olmasaydı bile, ben bugünkü karakterim ve prensiplerimde çizgimi devam ettirirdim. En başta kendimle hesaplaşarak yaşıyorum ve bu ruhuma huzur veriyor ☺️✌️
Ölüm aslında bir yok oluş değil seninde dediğin gibi inancı olana aslında yeni bir başlangıç ama ben öldükten sonra yok olacağımı bilsem benim için hiçbir şey değişmezdi. Yine şu an yaptıklarımı yapardım.
bir şey değişmezdi ben yine aynı takılıyorum. yok olacaksak bunun farkınada varmayacağız yani uyumak gibi. uyurken de bir şeyin farkında olmayız. tek fark, bu sonsuza dek sürecek
Nasıl doğmadan önce yoksa öldükten sonrada yok olacaksın asıl değerli olan zamanın hergeçen saniye bizim hayatımızdan çaldığı gerçeğidir, o yüzden mutlu olmak için hala vaktin varken hayatını yaşa.
Öldükten sonra yok olacağım bence zaten. Değişen bir şey olmuyor. Bu hayat vicdan ile yaşanan bir şey, ahiret kaygısı ile yapılan iyilik çıkar kaygısı değil mi?
Öldükten sonra yok olmayacağım. Yeni bir hayata başlayacağım. Bundan dolayı da ölüp ölmemem önemli değil.
O zaman yaşamanın bir anlamı kalmazdı herkes herseyi yapar en sonunda ölümü beklerdi veya insanlar intihar ederdi diye düşünüyorum.
Öldükten sonra ruhumuz yasamasaydi tamamen yok olsaydik buda binevi ahiret yok demek olurdu. insanlar daha hesapsız ve korkusuzca yaşardı.
Benim için hiçbir şey ifade etmez ama bu dünyada herşeyin bir hikaye gibi olduğunu çağrıştırırdı
Yani bedenen olmayacağımı bildiğim gibi ruhumun da olmayacağını ve yok olacağımı düşünüp bir garip hissederdim
Öldükten sonra yok olacağımı zaten biliyorum.
hiçbir şey değişmezdi benim düşüncem o şekilde zaten
zaten yok olacagiz kasmayın boşa bikac söylentiye inanipta cennet falan hikaye bunlar
Ben yine aynı kalırdım ama intihar oranlarında yükseliş olacağı kesin
Şu an nasıl yaşıyorsak aynı şekilde devam ederdik, anda kalmak önemli
Hiç bir şey ben öldükten sonra benim kıyametim kopar zaten
Sanırım ben terminatör olurdum
Amaaaa arnıld abimiz duymasın 😅
Ölmüşüm ne anlamı var? Ha bedenimle ne yapılacağı konusunda korkardım tabii.
Ben öldükten sonra yok olacağımızı düşünüyorum zaten. Bir şey değişmiyor, yaşıyorum istedigim gibi.
Gerçek bu
Zaten bu şekilde düşünerek hayatımı devam ettiriyorum
Cehenneme gitmeyeceğimi bildiğim için yapacağım ilk şey intihar etmek olurdu
Hiç bişey topraktan geldim toprağa gidicem Rabbim ne derse odur benim için
Pek bir şey değişmezdi herhalde. Söylemek isteyip söyleyemediğim her şeyi söylerdim, yapmak isteyip yapamadığım neler varsa hepsini yapardım.
Kafam karışık şu sıralar ztn hiç bir şey yeterince kanıtlı değil neye inanacağımı anlayamıyorum
Allah'a inan gerisi boş
Bence zaten öyle. Hayatımda bir deisiklik yok. Ona liykende iyi güvenilir dürüst bir insandım şu an da oyleyim
Aslında herkes her şey yalan makam mevki görünüş
Bu mantilite ile hayata bakıyorum zaten. Bir gün, her gece yattığımız o sıcak yatağımızda değil, soğuk, karanlık ve ıssız olan mezarımızda tek basımıza uyucaz ebediyen.
Öyle bişey yok kardeşim mantıksız ve olması mümkün olmayan örnekler için kafa yormaya gerek yok. Daha çok ahirette nasıl rahat edebilirime kafa yormanı tavsiye ederim sana
Hiçbir şey değişmezdi
Ahah yerle yattim ya ben öldükten sonra ne * yerse yesinler onami takicam🤣
Ben zaten öyle düşünüyorum çürüyüp gidecez tarzı
Aynen öyle oluyor zaten
Öyle bir şey yok ki Allaha inanıyorum
Öyle olacağını düşünüyorum zaten.
Yok olacağız zaten. Şüphem yok.
Öldükten sonra yok olcaz zaten
Kalıyormuymuşuz ya :D
Aynı yaşamaya devam ederdim umursamazdim
Uçanı kaçanı öperdim valla 😅
Yok olacagız zaten