Eğer ki 1 yıl içerisinde aniden öleceğini bilseydin, şu anki yaşama biçiminde herhangi bir şeyi değiştirir miydin?
Neden?
Neden?
Eğer bir yıl içinde aniden öleceğimi bilseydim, yaşam biçimimde bazı değişiklikler yapmayı düşünürdüm. İslam dini, ölümü sıkça hatırlamayı ve ona hazırlıklı olmayı öğütler. Peygamber Efendimiz bir hadis-i şeriflerinde şöyle buyurmuştur: "Ölümü çokça hatırlayın! Çünkü ölümü hatırlamak, (insanı) günahlardan arındırır, dünyaya karşı zâhid kılar." Ölümü tefekkür etmek, insanın dünya hayatına aşırı bağlanmasını engeller ve ahiret için hazırlık yapmasını teşvik eder. Başka bir hadis-i şerifte, "Ölümü en çok hatırlayan ve sonrası için en güzel şekilde hazırlık yapanlar, en akıllı mü'minlerdir."
Bu bilinçle hareket ederek, ibadetlerime daha fazla özen gösterir, sevdiklerimle daha çok vakit geçirir ve insanlara faydalı olacak işler yapmaya gayret ederdim. Ölümü hatırlamak, insanın günahlardan uzak durmasına ve salih amellere yönelmesine vesile olur. Nitekim, "Ölümü çokça hatırlamak, günahları eritir, kişiyi dünyaya dalmaktan alıkoyar."
Bu yüzden ölüm her zaman var ölümü düşünmek ve ona hazırlıklı olmak, yaşamımızı daha anlamlı kılar ve ahiret saadetine ulaşmamızı yardımcı olur.
Şu sıralar kararsız kaldığım bir şey var. İşi tamamen bırakıp Dünya turuna çıkmak ama yaşım itibari ile kararsız kalıyorum. Bu haber kararımı netleştirir, alır sırt çantamı dünya turuna çıkarım. Nerde ölüm yakalarsa artık 🤣
Kararsız kalışının yaşınla ne alakası var ki? :)
Değişen bir şey olmaz. Ne yapabilirim ki en fazla 😂 zevk vermez hiçbir şey artık 😂 ulaşabildiğim herkese ulaşır, biraz konuşur helalleşirim o kadar 😂 veda niyetine 😂 başka yapacak bir şey yok 😂
Bence sen yiyebildiğin kadar yemek yer, olabildiğinden 10 kilo fazla giderdin :D
Tadı tuzu kalmaz kalmaz ki yemeklerin de 😂 heves mi kalır bir şeye sanki 😂 en iyisi herkesle iki dakika da olsa konuşmak 😂
Cevap
14Cevap
O zaman günümü gün ederdim madem öleceğim en iyi şekilde yasardım bir sene mi de.
Elimde neyim var neyim yok satar paraya çevirir yaşayamadığım o kölelik fantazisini yaşardım. para her kapıyı açıyor nede olsa.
Para her kapıyı açmış olsaydı ölümsüz olurduk biz :)
ona çözüm yok ama bu dünyadaki çoğu şeyi açıyor
Birinin bedenini parayla satın alabilirsin.. Ama o insanın duygularını, düşüncelerini, aklını okumayı satın alamazsın. :)
ben almıcamki ben bedenimi al sana köle diye vericem birde para vericem en iyisini yaşamak için zaten ölüp gidecem gözüm arkada kalmasın bari en sevdiğim durumu yaşayıp gidiyim.
Tövbe estağfurullah tövbe...
Rabbim tövbelerini kabul etsin :)
Amiin. Allah sana da hidayet nasip etsin..
Allah razı olsun :)
Evet değiştirirdim
Daha çok ilme dine yönelirdim hatta telefonu falan da kapatırdım kimse ulaşması bana diye
Seni ne tutuyor?
Ev, yerim yok yerim olsa?
Bunu bilseydim içim huzur dolardı Çünkü bu hayatı yaşamak istemiyorum
Tövbe bismillah. O nasıl söz üstadım.
Yani dünya hayatı bana uzun süredir tat vermiyor dinim gereğiyle hayatımı kendim son veremem Bu yüzden hoşuma giderdi
Sebep ne ola ki üstadım. Hemde mübarek gecede edilecek cümle midir ki bu
Yani özetlemek gerekirse Her duruma merhametli ve vefalı yaklaştığım halde her konuda herkesten vefasızlık görüyorum
Bu hepimizin başında var olan bişey. Yanlız değilsiniz. :)
Kandilin mübarek olsun Benimki İsyan Değil sadece dünya hayatını istemiyorum artık Allah cümlemize hayırlı ömür hayırlı ölüm nasip etsin
Sizinde kandiliniz mübarek olsun.
Amin amin.
Sevdiklerime bolca vakit ayırıp, ahirete yönelirdim evet... bazen bilmeden ahireti unutuyoruz...
Hayatımda yaşadığım rutinlerimle aynı kalite ile devam eder ve sevdiklerim ile daha çok vakit geçirirdim..
Bu ülkedeyden değiştiremezsin ölene kadar çalışmaya devam 😅
Harama bakmayı keserdim.
Seni bakmaya tutan ne?
Çoğu erkekte bu sıkıntı var. Namaz kılıyorum ibadetlerini yapıyorum ama güzel Seksi vücutlu bı kız görünce dayanamıyorum birde eşimin fiziği hiç güzel değil onu beğenmiyorum aşık oalrak evlendim çok pişmanım hayalimdeki gibi bir kadınla evlenebilirdim ama olmadı pişmanım bosanamiyorumda
Doğru demişler.
Ayrıca ibadetlerini yaptığını söylüyorsun ama Allahın yarattığı birini beğenmemezlik yapıyorsun.
Sen ibadetlerinin kabul olduğunu mu düşünüyorsun?
Ayrıca eşini kendin seçmişsin. Evlenmişsin. Şimdi beğenmemezlik yapamazsın.
İstemiyorsan boşanacaksın.
Hasbinallah ya...
Oğlum çık git sorumdan. Ağır konuşturma beni. Senin gibilere kafa göz dalasım geliyor resmen!
Aynen böyle devam ederim
Sizin hayatınızda değişiklik olurdu bence..
Sanmıyorum, şimdi de 1 dakika sonra ölüp ölmeyecek olduğum belli değil zaten
şu an belirsizlikten dolayı böyle. Ama burada kesin 1 yıl deniyor.
Kesin olursada değişmez
Peki başkan. Sen öyle diyorsan öyledir.
Bir çok şeyi.
Mesela?
Anladım.
Daha fazla ibadet eder iyilik yapardım
Saldım eşeği çayıra derdim ona göre yaşardım
Hayır değiştirmezdim
Hiç bir şey değiştirmezdim
İstifa eder tüm birikimi yerdim
Her şeyi değiştirirdim
Bu şekilde devam ederdim hatta belki sevinirdim.
Neden sevinirdin?
çokşey değişebilirdi
Bilmem
Tabikiiii salardım herşeyi
ders calismayi birakir gezer tozardim
Değiştirirdim
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?