iyi aksamlar 💞 Ankara 'da hava ruzgarli, yagmur yagacak, İstanbul 'da fırtına var, winter is coming diyebilir miyiz? diyebiliriz bence.
simdi, ne yaparsak cevremiz tarafından egoist, narsist, bencil ve kotu olan her seye sahip olan biri gibi gözükürüz? mesela benim kurallarım vardir, yanimda sigara icilmesine izin vermem. elbette sigara icmek özgürlüktür ama birinin özgürlüğü bana zarar veriyorsa, orada özgürlük sonra erer. bir kafede ayni masada oturdugum arkadasima, "sigara icmek istiyorsan disari cik" dersem bencil, "sen sigara icene kadar ben disari cikacagim" dersem kendi degerini bilen biri mi olurum?
benimle konusurken küfürlü konusulmasından hoslanmiyorum, insanlari küfür ederken durdurdugumda kabalik mi etmis oluyorum? yoksa istemedigim bir seyi dile getirmem kendime olan saygimi mi gosteriyor? kabalik etmis olsam bile fark eder mi, küfür eden kisi küfür etmeye devam edecekse, iletisimi koparırım olur biter. bu beni egoist mi yapar?
bu kendini diger insanlardan üstün gormekle alakali degil, kendine saygi duymakla alakali bence. "bana yazma" diyen erkege yazmamak mesela. ona gereginden fazla anlam yuklememek, kisinin kendisine saygısından gelir. kimsenin, kurallarının dısına cıkmasına izin vermemek, "hayir" diyebilmek, bir konuda fikrini dile getirebilmek, inat edebilmek bana gore. hepsi kisinin kendine saygi duydugunu gosterir. cunku eger sen kendine saygi duyarsan, ancak o zaman baskalari sana saygi duyar. bunun sınırını belirlemek cok onemli ama ben yine de egoist ya da narsist olmayi, kendime saygi duymamaya tercih ederim.
Güncellemeler
1 yıl
Guncel
Bir insanin kendi degerini bilmesiyle, egoist/narsist olmasi arasindaki ayrim nedir?
Hayatta her şeyi siyah beyaz gibi keskin bir ayrımla yaşayamazsın çoğu konuda gri olman gerekir. Sigara içilebilen bir alanda oturup yan masadakiler sigara içiyorsa ve sana geliyorsa hepsine gidip sigarayı söndürün ben yanımda sigara içilmesini istemiyorum diyemezsin. Sadece senin bunu istemiyor olman tutup ta 15 kişinin sigara içme özgürlüğünü engelleyemez. Burada yapacağın şey bi orta yol bulup ya kapalı içilmeyen alana geçmek ya da biraz daha uzaklasıp dumandan az etkilenmek. Ben de bebek ağlama sesinden haz etmem fakat otobüste veya toplu taşımada kadına al bebeğini in aşağıya diyemem, kulaklığımı takar bir şeyler dinlerim. Böyle durumlar keskin durumlar değil, belli uyarlamalar ile çözüm bulunur, yazma diyen birine yazmamak iste tamamen senin tekelinde buna karşı siyah beyaz olabilirsin ister bir daha hiç yazmasın ister yazarsın sana kalmış. Kendi değerimizi bilirken haddimizi de bilmekte fayda var.
zaten ayni masada oturdugum kisilerin sigarasindan bahsetmistim, yoksa tabiki kafedeki herkese sigaralari sondurun diyemem, ki zaten cogunlukla arkadaslarima da sigarayi sondurun diyemiyorum, bana dogru uflememelerini rica ediyorum
Egoist insanlar boş tenekedirler. Bu tamamıyla bizim yorumumuz. Örneğin baba parasıyla başarı elde etmiş tipler. Eşinin statüsü ile statü kazanmış tipler. Maddeci tipler. Ve bunlarla övünenler. Egoisttir. Çok kolay ruhları yağmalanabilir. ( KS'de bolundan bulunur.) Kibir insanın içindedir. Kendini bildiği kadarıyla vardır. Kendi savaşma yeteneğin, zekan veya fiziksel gücünle birlikte gelebilir. Ama stoictir. Yani herkesin harcı değildir. Kısacası imparator enerjisi. (Canım kendim seviyorum seni.) Kendi değerini bilmek de hümanizmdir. Kendini seven her şeyi sevebilir küçük unicornlar siziii. Kısacası terimleri açıkladım. Teşekkürler kolay gelsin
egoist, çıkrlarını korumak, kendine dönük, öncelikleri kendisi olmakla ilişkili sanirim. bu süreklilik ister mi bilemiyorum, kendi cikarlarina uymayan herhangi bir durumda bunu reddetme hakkını kullanabilmek, zaman zaman egosit olmak da bir sorun görmüyorum, en azından manipulator degil
İnsanı insan yapan egosuz olması pozitif düşünmesidir yunus Emte derki: ilim ilim ilmektir ilim kendini bilmektir. kendini bilen nSrjst , kekememezlik riya kıskançlık yapmaz kalbi güzel olanın davranusda güzel olur insanı sever tabiatı sever dürüst olur dürüst davranir
birisini egoist vs görenlerin kendisi egoist oluyo. egoist insanlar cevrende yoksa egoist olsan bilr kimse seni öyle görmez. rahatsız oldugunu bile bile yaninda sigara vs icen de sana deger vermiyo demektir. bu daha buyuk bi sorun
Bir insan kendi değerini biliyorsa karşısindakinin de değerini anlar. Ego ise kendinden başkasını görmemek, o yüzden her insan kendi değerini bilmelidir ki çevreye uyum sağlayabilsin.
Kendi değerini bilen, kendine daima yatırım yapar. Ben mükemmelim, ben the best’im, ben süperim diyenler ise net egoisttir, çünkü temelsiz söylemlerdir.