Bir yazı okudum şöyle diyor; 3 tip sevgi vardır. -Biri “eğerli” sevgi. (Eğer bana bunu yaparsan seni severim) -ikinci tip sevgi “çünkülü” sevgidir. (Seni seviyorum çünkü akıllısın, güzelsin, zekisin.) Bu ikiside eğerler, çünküler bittiğinde kaybolan sevgidir. -Ama üçüncü sevgi vardır ki, “rağmenli sevgi” (Seni herşeye rağmen seviyorum.) Siz buna katılıyor musunuz? Bence iki tip sevgi vardır. Biri çıkarsız, biri çıkar barındıran sevgidir.
Detaya katılıyorum. Sevgi konusunda daha fazla söylenecek bir şey yok.
Aslında çıkarsız hiçbir şey olmaz.
Çıkarlar ikiye ayrılır;
Fedakar çıkarcılık
Bencil çıkarcılık
Fedakar çıkarcılık: Karşılıklı çıkarlara dayanır. Örnek: Ben mutlu olurum ama mutlu etmek isterim.
Bencil çıkarcılık: Karşılığı olmayan, faydalanma amaçlı çıkarcılıktır. Örnek: Ben mutlu olmaya bakarım. Mutlu olmak için hayatımda tutarım. Kullanım ömrü bitene kadar faydalanırım. Karşı tarafın hisleri benim umrumda değildir.
Üzerinde çok düşünmek ihtiyacı hissettim. 😄 Kaç kavramı var bilemem ama genelinin, -çok büyük bir iddia belki ama doğru olduğuna çok inanıyorum- tek bir sevgiyi arzulayıp, uğruna delirdiği evet delirdiği, kendini kaybettiği bir sevgi çeşidi var; koşulsuz aşk, sonsuz müsamaha, tutkulu bağlılık, bitmez tükenmez bir arzu, istek. Ne yazık ki hiçbiri mümkün değil. Mümkün ama olduğu gibi değil. Koşulsuzluk, sonsuzluk, bitmez tükenmezlik mümkünatı olmayan şeyler. Hep bu duyguların bu şekilde olduğuna inanıp yanılmaktan, beklentiden kayboluyor insan. Sapıyor. Kendiyle birlikte görüyor, kendini katmadan edemiyor. Ama baksa kendine, kendi de veremeyecek bunları ona, içte hep bencillik yatıyor. Benim sevgi anlayışım; kabullenilmiş, karşılıklı kabullenip etkileşim sağlayan çook derinlerde sevgi. Bilemiyorum çok fazla anlatamayacağım. Bugün de böyle anlatasım tuttu uzun uzun. Şakaya vuruyorum genelde. Ciddileştim yahu 😄
Cumanın mübarekliğinden sorularımın hürmetinden olsa gerek 🤪 şaka bir yana kabulleniş ne doğru söyledin benimde sevgi anlayışım bu. Olduğu gibi kabullenmek sevmek, sevdiğim şekle büründürmemek, büründüğü halini sevmek. Güzel sohbet edebilmek, güzel gülebilmek eğlenebilmek.
Rasûlüm! De ki: “Eğer Allah’ı seviyorsanız bana uyun ki Allah da sizi sevsin ve günahlarınızı bağışlasın. Allah çok bağışlayıcıdır, engin merhamet sahibidir.
Âl-i İmrân / 31. Ayet
2. Ilim sevgisidir.
Kendilerine ilim ve iman verilenler ise, dediler ki: “Andolsun, siz Allah’ın Kitabında (yazılı süre boyunca) diriliş gününe kadar yaşadınız; işte bu dirilme günüdür. Ancak siz bilmiyordunuz.
Rum Suresi /56. Ayet
3. Hayatini paylasacagin insana olan sevgidir.
Allah: “Ey Âdem! Sen de eşinle beraber cennete yerleşin. Dilediğiniz yerden canınızın çektiği her çeşit nimetten yiyin, için. Fakat şu ağaca yaklaşmayın, yoksa zâlimlerden olursunuz!”
A'râf / 19. Ayet
Benim demek istedigim, bu siralamada ilk'i olmayanin sonu olmaz.. Zincir gibidir hayat. Kalbimiz neye niyetli ise dil'de de o bitmelidir.
Sevginin önüne hiç bir şey gelemez. Rağmen de buna dahil. İnsan sever, sadece sever. Birini bir şeye rağmen sevmek demek, günün birinde "ben seni buna rağmen sevdim" diye başlayan minnete çevirir durumu.
Sevginin niçini olmadığı gibi, çıkarsız olanı da yoktur diye konuya el atmak isterim. Çocukların sevgisi dahi bir çıkar uğruna varlığını hissettiriyor. En başta insanoğlu sevilmek için seviyor. Sevilmek de bolca menfaat içeriyor.
Detaydaki sevgi şekillerine katıldığım gibi, çıkarsız olana katılmadığımı söylemek istedim. :))
Çok teşekkür ederim 🥰çok güzel ifade etmişsin. ✨ haklısın öyle düşününce çocukların sevgisinin bile bir menfaat uğruna olduğunu görüyoruz. Bakış açısını sevdim 🤍
Tek taraflı segi karşılıksız sevgi oluyor sen sevmesen bile seni seviyor. İki taraflı sevgi ise hepimizin hayali olan karışıklı sevgi, yani senin sevdiğin kişi de seni seviyor. Çıkar doğrultusunda sevgi ise sahte sevgi oluyor yani mesela birisiyle parası veya statüsü için evlenmek, sevgili olmak.
Tek tip, senin dediğin gibi ama çıkarsız olanı yoktur, tek bir istisna vardır o da evlat sevgisi diyeceğim ama her anne de bunu yapmıyor yine tek tip diyelim. Sadece menfaat barındıran çıkarcı sevgi