Bir şeye yanlış denilmeden doğru nasıl bulunur?
Siz kendi doğrunuzu nasıl ve neye göre bulursunuz?
Bir şeye yanlış denilmeden doğru nasıl bulunur?
Siz kendi doğrunuzu nasıl ve neye göre bulursunuz?
Çoğu kişi için doğruyu doğru yapan sonucunun faydalı olmasına bağlıdır. Bir şeye yanlış demeden doğruyu bulmak için kendi içinde tutarlı olup olmadığına bakılır. Kendi doğrumu ise kendi içerisinde çelişip çelişmediğini, geçmişe ve geleceğe dönük çıkarımlar yaptıktan sonra bunları değerlendirerek buluyorum.
Toplumsal , ahlaki , ve evrensel olarak kabul görmesi onu doğru yapar genel konular için ve kanit ile sonuçlanmış durumlar için..
. yanlış demeden doğrunun bulunacağını düşünmüyorum çünkü her hangi bir olguya, herhangi biri karşıt bir düşünce ile bakmaz ise bu yanlışlığını veya doğruluğunu bilmedigimiz birşeye ayak uydurmak, yanlış ise doğru sanarak ilerlemek demek... ben kendi doğrumu mantık yürüterek, birilerinden fikir alarak ve tartışarak bulurum ama tabi önemli bir konu üzerine.
Herkes tarafından kabul görmesidir. Senin doğruların bana göre yanlış olabilir, işime gelmez veya çıkarlarımla ters düşmüş olabilir. Ama ortaya öyle bir fikir atarsın ki kimse buna itiraz edemez. İşte o doğruyu doğru yapan itiraz edilmez olmasıdır.
Benim için iyi olan şeyler doğrudur, büyük ihtimal aynı fikirde olmayacaksın senin fikrini merak ediyorum 🤔
Bana fayda sağlayacak şeyler iyidir 😁 ama senin için doğru ve iyi olan şeyler başkaları için olmayabilir, burada toplumsal normlar gibi genel doğrular var zaten. Tabi şöyle de bir şey var paran olması iyidir ama çalman doğru değildir, bence doğru olan şeylerin çevreye veya sana zarar vermemesi gerek ya da kısa vadede zarar verse bile uzun vadede faydaları daha ağır basmalı. Mesela bir arkadaşın var çok iyi anlaşıp eğleniyorsunuz bu iyi bir şey ancak çocuk tekin biri değil onla arkadaşlığa devam etmen doğru olmaz. Son olarak da şunu söyliyeyim; Bazen doğru cevap yoktur.
Cevap
7Cevap
insanın kendine göre ahlak kurallarıdır.
Dogruluk genelde insanın söz, davranis veya niyet bakimindan dürüst ve iyilikten yana olmasi olarak adlandirilabilir. Yani yapilan harekette bir uyumluluk bir tutarlilik varsa ve o yapilan seyin kimseye bir zarari yoksa insanlar o hareketi dogru olarak adlandirabilir.
Genelde insanlarin bir önerme, inanç veya düsunce bazinin hesaplamalarina göre sahip oldugu dogru olma özelligi denebilir.
Ben genelde kendi yaptigim seyi kafamda birçok sekilde hesaplarim ve eger hiç kötü bir sonuç çikmazsa o sey benim için dogrudur. Taki aklima yatan baska bir fikir duyana kadar. Bence böyle yani.
Doğruyu doğru yapan tamamen bulunduğun çevredir , etrafındaki kişileri buna ikna eder inandırırsan doğrun doğru olur.
Hissetiğin duygular bazen aşırı boyutlara çıkıp seni yanlışda yönetebilir, ama insan içinden geleni doğru olarak kabul ediyorsa benim için doğru odur.
Kişiden kişiye hatta ülkeden ülkeye değişen doğrular var asla bilemeyiz
O şey dogruysa zaten mantık olarak anlaşılır. Dogru da tektir. Neyse o
Aslında doğru diye bir şey yok kendi doğrularımızı başkalarına doğruymuş gibi gösteriyoruz
Senin muhakemene bağlıdır
bu çok uzun, tartışmalı bi mesele.
Kendime doğru gelen doğrudur
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?