Öfkelendiğinizde ya da yenmeniz gereken her hangi bir şeyde kendinizi nasıl kontrol ediyorsunuz?

Öfkelendiğinizde ya da yenmeniz gereken her hangi bir şeyde kendinizi nasıl kontrol ediyorsunuz?

Yaşamın içinde, öfke ve zorlayıcı durumlarla karşılaşmak kaçınılmazdır. Önemli olan, bu tür durumlarla başa çıkarken kendimizi kontrol etmeyi öğrenmek ve sağlıklı bir şekilde tepki göstermektir. İşte öfkelendiğimizde veya yenmemiz gereken bir durumla karşılaştığımızda kendi kontrolümüzü sağlamanın yolları:
**1. Nefes Teknikleriyle Sakinleşme:**
Öfkelendiğimizde, nefes tekniklerini kullanarak sakinleşmek önemlidir. Yavaş ve derin nefes almak, sinir sistemini dengeleyerek duygusal tepkileri kontrol altına almamıza yardımcı olabilir.
**2. Duyguları Tanımlama:**
Öfkenin kaynağını anlamak, bu duyguyu daha etkili bir şekilde yönetmemize yardımcı olabilir. Duygularımızı tanımlamak, içsel bir farkındalık oluşturarak sağlıklı bir tepki verme sürecini başlatır.
**3. Zamanla Tepki Verme:**
Anlık tepkiler genellikle düşünmeden yapılan tepkilerdir. Öfkelendiğimizde, biraz zaman kazanmak ve durumu değerlendirmek için birkaç saniye beklemek, daha kontrollü bir tepki vermeye olanak tanır.
**4. Olumlu Düşünce Kalıpları:**
Negatif düşünce kalıpları, öfkeyi tetikleyebilir. Bu durumu kontrol altına almak için olumlu düşünce kalıplarını benimsemek, olaylara daha pozitif bir bakış açısıyla yaklaşmamıza yardımcı olabilir.
**5. Dışa Vurma Yolları Bulma:**
Öfkeyi içsel olarak biriktirmek, zamanla zararlı olabilir. Bu nedenle, duygularımızı ifade etmenin sağlıklı yollarını bulmak önemlidir. Bu, spor yapmak, sanatla uğraşmak veya bir günlüğe yazmak gibi çeşitli yöntemleri içerebilir.
**6. Sorun Çözme Yaklaşımı:**
Karşılaştığımız sorunlara odaklanmak ve çözüm aramak, öfkeyle başa çıkmak için etkili bir yol olabilir. Problemleri çözme odaklı bir yaklaşım, enerjiyi olumlu bir yönde kullanmamıza olanak tanır.
**7. İletişim Becerilerini Geliştirme:**
Öfkelendiğimizde sağlıklı bir iletişim kurmak önemlidir. Duygularımızı açıkça ifade etmek, karşılıklı anlayışı artırır ve çözüm sürecini kolaylaştırır.
Sonuç olarak, öfkelendiğimizde veya yenmemiz gereken bir durumla karşılaştığımızda kendi kontrolümüzü sağlamak, içsel bir güç ve olgunluk göstergesidir. Bu süreçte duygusal zekamızı geliştirmek, kendimizi anlamak ve sağlıklı tepki verme becerilerini öğrenmek, yaşamın karmaşıklığında daha dengeli bir varoluş sürdürmeye yardımcı olabilir.
irade gerekiyor bunun için her şeyden önce.. insanın kendini kontrol etme gücü sağlam bir iradeden geçiyor.. Bu da tamamen mantıksal olmanın sırrı..
yardım sorularındaki liderliği bu ay bana mı devretsen acaba.. 😄
Çok anlayışınız için teşekkür ederim.. 😄
Kontrol etmek gerekli mi o da var
Genelde kontrol ederdim ama kontrolü bırakınca değere bindim insanlar bundan anlıyor ne yazık ki
Karakter de çok önemli bu konuda ama deneyimlerden ders alabilecek potansiyele sahip olmak da ayrıca önem arz ediyor..
Teşekkürler bebeim 💋🥂❤️
Cevap
20Cevap
kendini kontrol etmenin sırrı bana göre soğuk kanlı olabilmek. ama bunun içinde insanın hayatta çok dertler çekmiş çok acı yaşamış olması lazım ki o olgunluğa erişebilsin..
Karşındaki insanı çözemediysen sinirlenir ve öfkelenirsin bu tecrübe ile olur birde çok insan tanımış ve yaşanmış lıkla olur hiç öfkelenmem ve sinirlenmem ben 10 yıldır keşke öfkelenecegim günlerde olsam yine
Doğrudan istemsiz bir şekilde aklıma "karşımdaki kişiyi incitebilirim" düşüncesi geliyor. Eğer karşımdaki kişiyle değerli bir iletişim olasılığı düşükse, otomatik olarak öfkem içimde birikiyor ve konuşma yerine uzaklaşıyorum.
Aynı konuyu ve bana etkisini tekrar tekrar düşünüyorum neden beni bu kadar yükseltti diye. Eğer gerçekten haklıysam sakinleşmek için ortamdan uzaklaşmayı seçiyorum.
Benim öfkemi sinirimi kontrol altına almam biraz sıkıntı. P yüzden ben ortamdan kaçmayı tercih ediyorum sinirlenmeye başladığım an kaçıyorum.
karate hocam karatede zen öğretisini bana öğretti o zamandan beri otokontrolümü çok sağlamlaştırdım her türlü konuda otokontrolüm çok iyidir
Sakin kalmayı öğrenecek kadar çok şey yaşadım.
Öfkenin veya türevlerinin insana zarar verdiğin biiyorum.
O an geçerse, öfkem dinerse ne hissettiklerim ne de söylediklerimin bir önemi olmayacak diyorum ve kitap açıyorum.
Bir yerde sabit durman gerekiyorsa içinden ona kadar say. Değiştirebiliyorsan mekan değiştirmek de kontrolü kolaylaştırır.
Psikolojik ve mental güçlü olabilmek bence veya kendini tamamiyla taniyip duygularini kontrol edebilmek
Artık bu olgunluğa eriştiğimi düşünüyorum çok üzerime gelirlerse küfür edip postalarım.
Sakin olabilmek önemli. Onu çözünce gerisi kendiliğinden çözülüyor zaten
Kontrol etmeye çalıştıkça daha çok kontrolümü kaybettim...
sabrın sonu selamettir bana göre besmele çekmeyi ihmal etmiyorum
Ciddi zor bir süreç fakat kendi adıma ben bu işi felsefe ile başardım.
sabrın sonu selamettir diyorum ve bi besmele cekiyorum
Ne olduğuna bağlı? Sen hangi durumda kendini kontrol etmekte zorlanıyorsun?
(Geri vitesim yoktur) Çok sabırlı yım Allah'a şükür kendimi tutuyorum
bir sonraki anı düşünüyorum
Öfke kontrolüm yok benim
O da öyle diyorum ve yoluma bakıyorum
Etmiyorum ki çünkü neden edeyim 😂
aptal deyip yoluma devam ediyorum. d
İrade sahibi olabilmek yeterli
Bol bol tövbeestağfurullaaahhh demek.
Sabır, sükut, la havle. 🤷♀️
Dengeli olmak ve karakter sahibi olmak
Duygusal zekanı geliştir
Sessiz kalmak