Çok Süper bir soru sordun, vitrinde olmaya hak kazandın
Çok teşekkür ederim @Nursenakarakılıç
Kıskanmanın insanoğluna hiç bir faydasının olmadığını anlayarak, şahsen bende de ufak tefek olurdu böyle. Yıllar içinde şunu fark ettim ki, Allah gerçekten isteyip onun için çalışana mükâfat veriyor. Şimdi de bir şeyler eksik ama olsun, Allah kimsenin ağzının tadını bozmasın diye dua ediyorum.
Amin
Kıskançlık duygusunu aşmak için şu adımları deneyebilirsiniz:
1. **Farkındalık**: Kıskançlık duygusunun nedenlerini ve nasıl ortaya çıktığını anlamak önemlidir. Duygularınızı ve düşüncelerinizi fark etmek, bu sürecin başlangıcıdır.
2. **Kendine Güven**: Kendinize güveninizi artırmak için kişisel gelişim çalışmaları yapabilirsiniz. Kendinizi tanımak, becerilerinizi geliştirmek ve başarılarınızı kutlamak kıskançlık duygusunu azaltabilir.
3. **Empati Kurma**: Başkalarının yerine kendinizi koyarak empati kurmak, onların duygularını ve deneyimlerini anlamaya çalışmak kıskançlık duygusunu azaltabilir.
4. **Olumlu Düşünme**: Negatif düşünceleri olumlu düşüncelerle değiştirmek, hayatınızda pozitif değişiklikler yapmak ve kendinizi daha iyi hissetmenizi sağlayabilir.
5. **İlişki Dinamiklerini Anlama**: İlişkilerdeki beklentilerinizi ve sınırlarınızı net bir şekilde belirlemek, kıskançlık duygusunu yönetmede yardımcı olabilir.
6. **İletişim**: İletişim becerilerinizi geliştirerek, duygularınızı açık bir şekilde ifade edebilirsiniz. Partnerinizle açık ve sağlıklı bir iletişim kurmak, kıskançlık duygusunu azaltabilir.
7. **Profesyonel Yardım Almak**: Kıskançlık duygusunu aşmakta zorlanıyorsanız, bir terapist veya danışmanla çalışmak faydalı olabilir. Uzmanlar size bu süreçte destek sağlayabilirler.
Ben bu hayatta sadece sahip olduğum ve bana ait olan kadın dışında hiçbir şeyi kıskanmam. Falanın boyu benden uzunmuş, falanca adam kaslıymış, falanca adam yakışıklıymış, falanca adam zenginmiş ilgi alanım değil bunlar.
Çünkü şunun farkındayım. Allah çalışana verir. Para kazanırım. Biraz şartları zorlarsan makam mevki de elde ederim. Estetik olur tipimi düzeltirim, spor yapar kaslarını geliştiriririm. Hatta 3 ayda 15 cm uzama garantili boy uzatma ameliyatları var.
Lakin madalyonun bir de şu yüzü var. Ne kadar arzu edip çabalasan da hiçbir şeyin en iyisi olamayız, en iyisine ulaşamayız. Her şeyin en iyisini istemek her şeyden geri kaldığımız gerçeğini ötmüyor. Bunu bağırıyor.
Bu çerçevede düşünmeye alıştıkça kıskançlık duygusu tamamen ortadan kalkmasa bile seni rahatsız etmeyecek düzeyde köreliyor.
Yani aslında kardeşim başkasının sahibi olduğu mal mülk imkanları değil mesela ben aile içinde bu sıkıntıyı çok yapıyorum kendim yapıyorum mesela annem babam abimin ya da yengemin etrafında biraz fazla dönmeye başladığı zaman ben de aşırı bir kıskançlık durumu söz konusu oluyor işte onlara yapıyorsunuz onların peşinde gidiyorsunuz bana şunu şunu yapmamışsınız gibi söylemlere giriyorum. Ya da samimi olduğum bir insan başkasıyla samimi olmaya başladığında krizlere giriyorum
Annem babamla çok iyi bir muhabbet bağım olmadığı için hangi ablamı ya da beni daha çok sevmelerinin önemi yok gözümde. Samimi olduğum insan dürüst olsun arkamdan iş çevirmesin de kimle konuşursa konuşsun.
Olumsuz düşünerek... yani şöyle örnek verelim futbolcular dünyanın parasını kazanıyor ama 90 dk boyunca sahada koşuyor faule maruz kalıp sakatlanıyor ameliyat oluyor tesislerde ömürleri geçiyor... neyi kıskanıyorsan olumsuz tarafından bak
Teşekkür ederim öyle yapmak en güzeli
Cevap
8Cevap
Kendine olan güven eksikliğinden gelir o tip kıskanma. Kendi başarılarını becerilerini yetersiz gördüğünden en yakınların bile olsa en minik haklarını gözetir olursun, çünkü kendin buna ekleme yapabileceğine inancın düşüktür. Gerçekten bunda engelli olmanın etkisi olabilir. Bu konuda huzuru yakalamakla kendini fazlasıyla hazırladığın için, yani eksiklerin konusuna odaklandığın için artılarını fazlaca gözden kaçırmış olabilirsin. Özgüvenini artıracak uğraşlar lazım. Zaten engel konusunu aşmışsın, yeni şeyler denerken kendine ekleme yaparken bu sana sorun çıkaracak olsa bile gülüp geçebilecek veya çözümünü üretecek olgunluğa sahipsin. Dile getiriyorum, çünkü eksiklere rağmen yapılan başarılar çok daha tatlı hissettiriyor.
Kıskançlık duymak iyi bir şey sevdiğini gösterir karşı taraf ta seni kıskanıyor ise mükemmel ama iki tarafta bir birini koskanmıyorsa bok gibi
Ya benim bu dediğim kıskançlık durumu sevgiye de aşk acısından değil aile içinde ya da bir başkasını gösterilen ilgi boyutunda
Kıskançlık bir nevi ruh kanseridir iyileşme olasılığı yüzde 10 dur.
Ben kiskanclik hic yok. Bana da insanlarin neden kiskandigi tuhaf geliyor. Senin kiskanma sebebin/sebeplerin nedir?
Bende kıyaslama oluyor
Yani şöyle ona yapılan bana da yapılsın yani ilk bana yapılsın diyorum
kimi ve neyi kıskanıyorsun
Yani bu durum sadece bir kişiye has olan bir şey değil genel anlamda şunu söylemek isterim ki mesela aile içinde olan bir şeyi veya yakın bir arkadaşıma veya hoşlandığın bir insanı kısacası genel bir kıskançlık durumu, mesela aile içinde ayrımcılık yapıldığını düşünüyorum ya da samimi olduğum bir arkadaşımın başka biriyle samimi olması hoşuma gitmiyor
o zaman burada kıskandığın kişiler var
Evet
Aşağılık kompleksin mi var?
Yani aslında böyle bir durumun olduğunu düşünmüyorum Ama şöyle bir şey söyleyeyim birazcık engelli olduğum için engelini kabul etmiş birisi olmama rağmen bazen diğer insanların yaptığı şeyleri yapamamak belki de ben de öfke ve sinir yapıyor
Sen herkese mi kıskanırsın? :)
Demek istediğim hani Sevgi aşkıtan yana değil mesela aile içinde birisini kıskanmak işte ona bir şey yapıldığı zaman bana da niye yapılmıyor gibilerine söylemlerde bulunmak onu bahsediyorum
Aynen aslında bu kötü bir şey mesela sabah bir mevzu oldu anneme işte dedim ya bana şunu yapmamıştınız ama ona yaptınız dedim
Ama ben kabul ediyorum haklısın
Kimi kıskandığına bağlı
Genelde aile içinde meydana gelen bir durumdan söz ediyorum
Kıskançkık güvenle paralel ilerleyen bir duygudur.
Kıskandığın şey her ne ise onu düşünmeyerek
Kendini karşındaki kişiden daha Üstün tan
Nasıl
Zor.
Evet zor ama imkansız olduğunu düşünmüyorum sen ne diyorsun
Bilmiyorum acikcasi bende de var.
Ya genelde aile içinde ben bu sorunları çok yaşıyorum
Özgüven kazanarak
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?