Merhabalar,
Sosyal fobi, diğer insanlarla etkileşimi içeren toplumsal durumlarda ortaya çıkan kaygı bozukluğudur. Rahatsızlık diğer insanlar tarafından olumsuz değerlendirilme ve küçük düşme korkusundan kaynaklanır. Sosyal anksiyete bozukluğu olarak da adlandırılan bozukluk, toplumda yaygın olarak görülen bir sorundur. Kişinin yaşamının pek çok alanında kaygı ve korkuya neden olarak hayat kalitesini olumsuz yönde etkiler.
Sosyal Fobi Belirtileri Nelerdir?
Anksiyete
Korku
Sinirlilik
Yüzde kızarıklık
Çarpıntı
Taşikardi
Aşırı terleme
Nefes darlığı
Ağız kuruluğu
Karın ağrısı
Mide bulantısı
Baş dönmesi
Bulanık görme
Acil idrara çıkma ihtiyacı
Ellerde ve seste titreme şeklinde sayılabilir.Sosyal fobi tedavisi nasıl yapılır?
Sosyal anksiyete bozukluğu ve diğer kaygı bozuklukları bugün başarıyla tedavi edilebilen psikiyatrik rahatsızlıklar arasında bulunur. Yapılan araştırmalar neticesinde sosyal fobi tedavisinde, bilişsel-davranışçı psikoterapinin belirgin şekilde faydalı olduğu gösterilmiştir. Terapistin söyledikleri harfiyen uygulanırsa tedavi süreci hızlanır ve başarılı bir sonuç elde edilir. Sosyal fobi tedavisinde bazı ilaçlar da kullanılır. Bu ilaçlar genellikle tedaviye olumlu katkı sağlar; fakat her hastada işe yaramayabilir. Psikoterapi ile birlikte antidepresan ilaçların kullanımı çoğu hastada tedaviyi pozitif yönde etkiler. Fakat psikoterapi olmadan tek başına ilaç kullanımının uzun vadede yararı bulunmaz. Araştırmalara göre çoğu hastada tek başına ilaç kullanımı, kısa vadede dahi olumlu bir etkiye neden olmamaktadır. Eğer kişinin günlük yaşamını ciddi derecede etkiliyor ve yaşam kalitesinin düşürüyorsa psikolog veya psikiyatristten yardım alınabilir.Sağlıcakla Kalın,
Psikolog Sümeyye Sağlam
10 Yorumla
- Kişilik & Karakter konusunda 207,7b cevap paylaştı.
u +1 yılMerhaba Sosyal fobi, sosyal durumlarda yoğun kaygı, utanma veya değersizlik hissi yaşama durumudur. Sosyal fobi ile başa çıkmak, bazı durumlarda profesyonel yardım almak gerekebilir, ancak bireysel düzeyde de yapabileceğiniz çeşitli stratejiler bulunmaktadır. Psikolog desteği, tedavi sürecinde size yol gösterebilir ve daha etkili başa çıkma yöntemlerini öğrenmenize yardımcı olabilir. Ancak, psikolog desteği almadan da kendi başınıza bazı adımlar atabilirsiniz. Sosyal fobinin nasıl çalıştığını ve neden ortaya çıktığını anlamak, bu durumu yönetmenize yardımcı olabilir. Bu nedenle, sosyal fobi hakkında okumak, araştırmak ve bilgi edinmek önemlidir. Sosyal fobinizle yüzleşmek için küçük adımlarla başlayın. Örneğin, sosyal durumlara katılmak yerine önce daha küçük gruplara katılmayı deneyin ve zamanla daha büyük gruplara katılmaya çalışın. Sosyal fobi sırasında yaşanan kaygıyı azaltmak için nefes ve rahatlama teknikleri kullanabilirsiniz. Derin nefes alma, gevşeme egzersizleri ve meditasyon gibi teknikler, sakinleşmenize yardımcı olabilir. Olumsuz düşünceler yerine olumlu düşüncelere odaklanmaya çalışın. Sosyal fobi sırasında kendinize destekleyici ve olumlu mesajlar vermek, özgüveninizi artırabilir. Sosyal fobinizle yüzleşmek ve bunu aşmak için bazı riskler almanız gerekebilir. Cesaret göstererek ve yeni deneyimler yaşayarak sosyal fobiyle başa çıkabilirsiniz.
Eğer sosyal fobiniz yoğun ve günlük yaşantınızı etkileyecek düzeyde ise, psikolog veya terapist desteği almak sizin için daha uygun olabilir. Bir uzman, size özelleştirilmiş tedavi planları sunabilir ve süreci daha etkili bir şekilde yönetmenize yardımcı olabilir. Unutmayın, sosyal fobi yaygın bir durumdur ve tedavi edilebilir. Kendinizi desteklemek ve gerektiğinde profesyonel yardım almak, başa çıkmanıza yardımcı olacaktır.10 Yorumla
En İyi Cevaplar
Psikolog değilim ama benimde sosyal fobim vardı. şu an hani nadiren sosyal ortamlarda gerilebiliyorum ama önceden hayatimi çok etkiliyordu o yüzden tavsiye vereceğim. Arkadaş edinip sosyal o arkadaşlarınla birlikte sosyal ortamlara gir. Ben mesela lisedeyken bir ara çok yanlızdim ve sosyal fobiden dolayı sesim bile çıkmıyordu sınıfta ama uniye geçince arkadaş grubum oldu onlarla birlikte bir yerlere gidince bende zamanla alıştım rahat olmaya. Korkunun üstüne gittikçe yenebildigin bir şey bu da. Bir şeyi yanlış yaptığını düşündüğunde de rezil olmaktan korkma hayat deneyimlerimizle dolu. Bugün bir hata uaptim sanırsın kötü hissedersin yarın o hatalar seni mükemmel birine dönüştürür. Umarım en yakın zamanda bu sorunun azalır ❤️
00 Yorumla
sosyalfobi kalabalıktan rahatsız olmak, kalabalığın içinde normal hareket edememek durumlarını kapsıyor.. mesela yanınızda insanlar varken yemek yiyemiyorsanız ya da telefonla konuşamıyorsanız, bazen kitlenip hareket bile edemiyorsanız sosyalfobiksiniz ya da belirtilerini taşıyorsunuz demek oluyor. kalabalıkdan nefret eden biri olarak kendimi sosyalfobik zannederek araştırdım ki alakam yokmuş. yani kalablıkta şapırdata şapırdata yemek yiyebilen, telefonla konuşabilen ama kalabalıktan hazzetmeyen kişiler antisosyal veya asosyal oluyorlarmış..
00 Yorumla
Kızlar & Erkekler Ne Diyor?
Cevap
34Cevap
- Kişilik & Karakter konusunda 3,1b cevap paylaştı.
+1 yılProfesyonel yorumlar, sizi psikoterapi ve antidepresanlara yönlendiriyor. Normal bir insan gibi yaşamanızı engelleyen sebeplere takılmayın. Sokağa çıkmakla alakalı sorununuz mu var. Evinizden bir kişinin sizi kimsenin olmadığı bir sahile götürmesini isteyin. Kalabalıktan geriliyor musunuz? Antreman yapın. Kimseyle iletişime girmeden sevdiklerinizle kısa yürüyüşler yapın. Sosyal fobi için bir diğer önemli uygulamada sosyal medya. İnsanlarla buradan iletişime geçin. havadan sudan konuşun. Ama ilaçlardan uzak durun. Ağrı hissettiğinizde sadece aspirin kullanın.
00 Yorumla
Gizli Üye(25-29)+1 yılSosyal fobi ile başa çıkmak için bir psikologdan yardım alman gerekebilir. Psikologlar, sosyal fobiye sahip insanlara yardımcı olmak için birçok farklı teknik kullanırlar. Bunlar arasında bilişsel davranışçı terapi, maruz kalma terapisi ve öz-yeterlilik eğitimi yer alabilir.
10 YorumlaSinirlari zorlayarak, kendini utandirarak yavas yavas bakicaksin ki bir sey yokmus ya da mesela sey olabilir baksasi Şu an benim yapmaktan cekindigimi yapsa nasil bakarim cunku sadece kendine karsi bazi seyleri yanlis ya da ayop diye kodlamis olabilirsin
00 Yorumla
+1 yılGit dışarı çık yavaş yavaş insanlarla sosyalleş önce market gibi işletmelere soru sor konusuyka ilgili sonra birkaç etkinliğe katılmaya başla ve insanlarla sosyalleş yavaş yavaş geçtiğini anlarsın korkulacak bir durum yok rahatbol kendini kasma gerisi geliyor
02 Yorumla- +1 yıl
Hiçbir şey kolay değil ama yavaş yavaş dışarı çıkman lazım
+1 yılBen konunun uzmanı değilim ve her dediğime şüpheyle yaklaşın lütfen. Bende de aynı durum vardı ama her seferinde konfor alanimdan çıkmayı deneyerek bu durumu aşmaya çalışıyorum. Bu bir süreç tabii ki yavaş yavaş küçük adımlarla sosyal fobiniz hayatinizi daha az etkiler hale gelebilir. Ornegin yalnız başıma yemek yemek bana çok korkutucu gelirdi ve bir gün kendimi yalnız başıma yemeğe çıkardım. Başlarda inanılmaz gerildim ama daha sonra çok hafiflemis hissettim. Bu şekilde korkularınızın üzerine gidebilirsiniz zamanla korkulacak bir şey olmadığını anlayacaksınız.
00 Yorumla
+1 yılPsikolog psikiyatri ikiside boş
2 yıl boyunca tedavi gördüm verdikleri ilaçların dozları çok yüksek her seferinde de daha çok yükseltiyorlar ilaç tedavisine başlarsan bıraktığında çok zor oluyor görmen zorlaşıyor ve bianda bayılıp düşe bilirsin ayrıca başın tarif edilemeyecek şekilde sancılanıyor ve sarhoş gibi oluyorsun
Eğer tedavi görmek istersen
İLAÇ ALMA ya da az dozlu kullan mümkünse10 Yorumla
+1 yılÖzgüvenimi sağlamaya çalıştıkça sosyal fobim azaldı benim... Bunu yapmanın türlü yolları var mesela iyi olduğun şeyleri kendine hatırlatabilirsin ya da o gün görüşeceğin insanlar dışında seni olduğun gibi kabul eden ve seven insanlar var hayatında o yüzden herkesin ne düşündüğü seni tanımlamıyor, bunları hatırlamak bana yardımcı olmuştu. Psikolog da bir seçenek tabi, ben faydasını gördüm.
00 Yorumlaiyi bi arkadas ya da bi bir erkek arkadasla bile sosyal fobini yenersin ama hic biri yoksa hayatında yalnızda yenebilirsin. Meslea kendini dene yapabileceğini bil tek başına alışverişe git kendi basina kahve ic arkadaş edin yapabileceğini inan ve öyle olduğunu inanirsan zaten yaparsın ve altından kalmasın ben buna cok inanıyorum bi günlük tut bir gün boyunca yaptıklarını yaz ki cesaretin daha büyüsün
01 Yorumla- +1 yıl
Tek başına nasjl arkadaş edincez
Kişilik & Karakter konusunda 954 cevap paylaştı. Sosyal fobinin ne seviyede olduğuna bağlı. Kendine yardım kitapları falan işe yaramıyorsa, kafanda da bitiremiyorsan, evet, psikoloğa gitmen faydalı olacaktır.
00 YorumlaÖzgüven 0 iken o halde işe gir ve hırs yap sonra olumlu ve gecinilmesi kolay ama ezdirmeyen kız ol ozaman saygınlık ve öz güven yüzde 60 hata daha fazla olucak işten asla cikmayin
00 Yorumla
+1 yılİlk önce güzel bir psikyatriste gitmelisin. Sonra hangi işle meşgulsen veya hangi hobilerle ilgeniyorsan onların üzerine yoğunlaşmalı ve oradaki kişilerle arkadaşlık kurabilirsin. Uğraştığın işi güzel yapman özgüvenini doğal olarak arttırır ve senin arkadaşlık kurmanı kolaylaştırabilir.
00 Yorumla
+1 yılGitsen iyi olur gitmezsende kalabalık yerlerde çalış mecburi konuşmak zorunda olunca insanlarla geçer biraz
00 Yorumla
+1 yılAnnem bir kunefeckye git otur kaymaklı sıcak sıcak ciss sesi geldi mi yumul. sonra her ortama girersin😃
00 Yorumla- Kişilik & Karakter konusunda 316 cevap paylaştı.
+1 yılBende de bu sorun vardı. Öz güvenini arttırman lazım. Başkalarının ne dediğine dikkat etme. Bir hobi edin. Oradan sosyalleşmeyi dene.
00 Yorumla
+1 yılErgenlik çağında aşırı vardı ben de annem zorla çıkarıyordu. Bir, iki, üç çok zor çok zor derken bir bakmışım çıkmadan duramiyorum artık.
00 Yorumlaİnsan kendi psikoloğu olabilir destek almadan da yapılabilir
00 YorumlaBence hiç başa çıkma ortalıkta kaliteli bi kişi kalmamış ki
00 Yorumlayeni kişilerle tanışarak yenersin takma kafaya
00 YorumlaNe gibi korkuların var mesela biraz örnek verirmisin , bende de benzer sıkıntılar var
00 Yorumla
+1 yıldısarı çıktıkça geçiyo knk tek basıma gezince o kadar iyi geliyo ki
01 YorumlaBendede öyle fobi vardı ama baktım ki çevrem boş hiç arkadaş yok sonra kendim yenmeye çalıştım öyle
00 Yorumla
+1 yılBizim toplumda sosyalleşmek bir patalojik durum, sen normalsin olması gerekeni yapıyorsun
00 YorumlaBen tek başıma yenemedim psikoloğa gidiyorum azaldı
00 Yorumla
+1 yılBende de var mesela ustunw gitmeye çalış ben markete gitmeye bile utanan birisiydim cekiniyordum ya da sınıfta el kaldirmaktan cekiniyoedum Şu an aştım ustunw gitrim bisii olmadığını gorunce devam ediyorsun.
10 Yorumla
+1 yılİnsanları gözlemle onlar gibi sosyalleşmeye çalış, onları çok fazla ciddiye alıp seni küçümsediklerini düşünme, hayatı biraz tiye al
00 Yorumla
+1 yılBence bunun için önce kendini avutman lazım şöyle düşünün Bunun aynısı bende de vardı tek dediğim şu içimden O insanları bir daha hayatıma önce görmeyeceksin Onlar da senin gibi insan onlar davranıyorsa Sen neden davranmıyorsun rahat
00 YorumlaSosyal fobin aslında kendine bağlı yenmeyi aklına koyarsan yenersin, ilk önce arkadaşlarınla dolaşmaya bak onların yanında rahat ol sonra sında tek başına çık, markete , yakın yerlere en sonunda yavaş yavaş alışırsın
00 Yorumlabrnm ablamdada var bendede trk başıma dışardaykrn var insanlarla mı konuşamıyorsun içine kapanıksın yoksa dışarı çıkınca mı oluyor
20 Yorumla
Gizli Üye(30-35)+1 yılBu huyunun üstüne düşerek engelleri aşman ve sınırları kaldırman gerek..
00 Yorumla
+1 yılBence kendinde yapabilirsin öncelikle özgüvenini yıkan şeyleri onarmakla başla mesela kilo mesela cilt bakımı mesela kültür bununla ilgili videolar izlemelisin.
00 Yorumla
+1 yılBi topluma çıktığında orada senden başka kimse yokmuş gibi hareketler et ya da insanları bi koyun sürüsü gibi hayal et sadece içlerinden geçip gidiyorsun
00 YorumlaBenfede var ama kimseye söylemedim, psikologa’da gitmedim kendisinin geçmesini bekliyorum. Ama eskiden fazla değildi ama şimdi baya fazla olmaya başladı
00 Yorumla
+1 yılRezil olmaktan korkma hata yap bol bol yüksek sesle konuş toplum içinde dikkat çekici renkler giyin geçiyor
00 YorumlaParan varsa eğer en iyisi olur veya YouTube'dan videolar izleyebilirsin kitap okuyabilirsin film dizi izleyebilirsin bu konuyla ilgili faydası olur
00 Yorumla
+1 yılEtrafındaki insanların ne kadar rezil olduğuna bakıp ben bunlardan mı utanıyorum de yani ben öyle yapıyorum
00 Yorumla
+1 yılinsanları umursamayınca kendiliğinden gidiyor zaten
10 YorumlaBende de vardı sonra bu insanlar kim ki ya diyerek başa çıktım insanları gözünde büyütme
00 Yorumla
+1 yılAlarak azar dışarıya çıkarak sosyallesebilecegin mekanlara kendinin zorlayarak
00 Yorumla
+1 yılÜlkenin %52sinden utanmana hiç gerek yok diğer %48i anlayışlı insanlardır fobiye gerek yok bence
01 Yorumla- +1 yıl
Kendine güvenini yukseltmen lazım örneğin genel kültürünü arttirabilirsin bı sporla ilgilenebilirsin kendini biseyleri tek yapmaya zorla benim arkadaşım mcdonaldsdan aldığı bedavayi kullanmaya bile utanıyor gerek yok aslında bı daha gormicekson zaten o insanları şey diye dusun onun yerinde ben olsaydım ben kendimk ayiplar mıydım? bende eskiden çok asosyaldim ve sosyal fobim vardı liseye geçince 2 tane sosyal ve girişimci arkadaşım oldu onlar sayesinde yenebildim ben
+1 yılSosyal fobinin olduğunu karşıdaki her insana söyleyerek. Bu benim yüz kızarmamı 1 ay içinde düzeltti
00 Yorumla
+1 yılKimse kimsenin umrunda olmadigini bilerek dışarı çık çokça geçer bence
00 Yorumla
+1 yılutandiğin seyleri kabullenerek
00 Yorumla
+1 yılKitap okumalı ve yeni hobiler edinmelisin bence
00 YorumlaKişilik & Karakter konusunda 1,3b cevap paylaştı. Baska seyler yapmaya calis
00 Yorumla
+1 yılBaşka hoşlandığın hobiler bulmalısın
00 Yorumlakendini ortamlara sok
00 YorumlaZor ben hala yasiyorum
00 Yorumla
+1 yılsosyal medyadan ilerle bence ilk
00 Yorumla
+1 yılUmursamayarak Allaha yaklaşarak biter
00 YorumlaKişilik & Karakter konusunda 1,2b cevap paylaştı. Psikolog desteği almanı öneririm
00 Yorumla
Gizli Üye(30-35)+1 yılpsikolog tam işe yaramaz
00 Yorumla
Gizli Üye(25-29)+1 yılİraden sağlam değilse psikolog şart
00 YorumlaKişilik & Karakter konusunda 2b cevap paylaştı. Öz güvenini tazele
00 Yorumla
+1 yılNeden bunu bir dert olarak dusunuyosun
00 Yorumla
+1 yılşart git desteğini al kurtul
00 Yorumla
+1 yılÜstüne gidemem diyorsan psikolog yardımı almalısın
00 Yorumla
+1 yılO neki
00 Yorumla
+1 yılKendine güvenmeyi dene
00 Yorumla
+1 yılbence psikologa gozukmek en iyisi senin acindan
00 Yorumlaçok bğyük bir sıkıntıysa evet
00 Yorumla- Devamını Gör (24)
Detaylı bilgi
Bu paylaşımı beğenmene sevindik!
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?
Aşk İlişkileri
Bebek Bakımı
Cam Cilt
Üniversite Tercih
Gündem
Güzellik & Bakım
Alışveriş & Hediyeler
Kızlar Bir Adım Öne
Tatil & Seyahat
Arabalar
Astroloji & Burçlar
Eğitim & Kariyer
Gamer
Moda & Stil
Spor
Evcil Hayvanlar
Müzik & Etkinlik
Kültür & Sanat
Para & Ekonomi
Magazin
Diziler & Filmler
Cilt Bakım
Kişilik & Karakter
Saç Bakım
Çocuk & Ebeveyn
Yeme & İçme
Cinsel Yaşam
İnternet & Teknoloji
Ev & Yaşam
Özel Günler & Hijyen
Aile & Toplum
Diyet & Beslenme
Sağlık
Diğer
Kendinizi sosyal ortamlarda rahat hissedene kadar aktif tutmaya çalışın yapmak güç olacaktır, zorlayin.
Denediniz başarılı olamadiniz o zaman destek almalısınız vakit kaybetmeyin sosyal fobi işlendiğinde hizli gelişim gosteren bir kaygi turu🌸