Selam ♾️ Sizce kitaplar canlı, zeki olsaydı ve sizinle konuşabilseydi insanlardan daha iyi arkadaş ve dost olabilirler miydi. onların yerini alabilirler miydi. ve bu hayatınızı nasıl değiştirdi.

Aşk İlişkileri
YKS2026
Gündem
Dünya Kupası
Güzellik & Bakım
Alışveriş & Hediyeler
Kızlar Bir Adım Öne
Tatil & Seyahat
Arabalar
Astroloji & Burçlar
Eğitim & Kariyer
Gamer
Moda & Stil
Spor
Evcil Hayvanlar
Müzik & Etkinlik
Kültür & Sanat
Para & Ekonomi
Magazin
Diziler & Filmler
Cilt Bakım
Kişilik & Karakter
Saç Bakım
Çocuk & Ebeveyn
Yeme & İçme
Cinsel Yaşam
İnternet & Teknoloji
Ev & Yaşam
Özel Günler & Hijyen
Aile & Toplum
Diyet & Beslenme
Sağlık
Diğer Selam ♾️ Sizce kitaplar canlı, zeki olsaydı ve sizinle konuşabilseydi insanlardan daha iyi arkadaş ve dost olabilirler miydi. onların yerini alabilirler miydi. ve bu hayatınızı nasıl değiştirdi.

Kesinlikle evet, kesinlikle."En iyi arkadaş kitaptır"sözü boşuna söylenmemiş, nasıl da doğru bir söz. İnsanoğlu çiğ süt emmiş, en yakının dahi olsa yaralayabiliyor seni lakin kitaplar insanı yaralamaz, ayağına çelme takmaz, sırtını dönmez. Bana göre kitaplar bir bakıma canlı, çünkü onu yazan katibin hislerini, hayal dünyasını oluşturuyor ve o kitabın sayfasını açarak, okuyarak o büyülü hayal dünyasının içine giriyoruz, o yazarla duygudaş oluyoruz, içselleştiriyoruz roman karakterleriyle kendimizi, empati yapıyoruz, kitaplar aynı zamanda bizdeki duyguları oluşturuyor, bağ kurabiliyoruz kitaptaki karakterlerle. Kaliteli bir yazar tarafından kaleme alınan her kitap kişiye birçok güzellik ve değer katar lakin almasını bilene. Bana göre her kitap okunmalı, kitabın değerini yazarın niyeti, üslubu belirliyor. Sonuçta kitap , kitap olmadan evvel bir ağaçtı, kitabın anası ağaçtır, sonra oduncular, matbaacılar vasıtasıyla işlendi kağıt oldu, birçok elekten geçti kitap olmak için. Kitaba o duyguyu ve vasfı veren yine insan, insanın ellerinden çıktı. Şayet kitapların dili olsaydı kendisini yazan yazara göre şekillenirdi, kitabın dili olsaydı kendisini yazan yazarın duygularıyla hemhal olurdu. Benim kitaplarım benim en büyük dostum, bana farklı insanlar, bambaşka duygular tanıtıyor, kendimi tanıtıyor, neyi neden yaptığımı farkettiriyor, tabii ki bu hususta kitabın yazarı mühim bir faktör. Şayet dile gelseydi kitaplarım "koy verme kendini, silkelen, sen çok değerlisin, bugünün yarınını oluşturur, bugünün kıymetini bil" derdi. Şefkatli bir şekilde sarıp sarmalardı beni, çünkü dile gelmiş olsalardı, canlı olsalardı tıpkı kendisini kaleme alan yazarların duygularıyla dolu olurlardı. Tıpkı Beyhan Budak, Gökhan Çınar, Gülseren Budayıcıoğlu, Esra Ezmeci, Miraç Çağrı, Serhat Yabancı, Çanta Kaya gibi olurlardı. Romanlarında kıssadan hisse tarzı anlatımlarıyla yol gösteren Halide Edip Adıvar ve Reşat Nuri Güntekin gibi dost olurlardı kitaplar canlı olsalardı şayet, doğruyu gösterirlerdi, tıpkı o kitabı yazanlar gibi. Kitaplar canlı olmadıkları halde bu denli fayda doluysa, canlı olsalardı muhteşem bir şey olurdu. Faydalı içeriklerle dolu olan, iyi niyetle kaleme alınmış kitaplar bizim sessiz dostlarımızdır. Başta da belirttiğim gibi her kitabın faydalı olduğunu düşünmüyorum, hatta bazı kitapların kapağı dahi açılmamalı, çünkü her yazarın amacı vatana, millete hizmet etmek, insanın kalp ağrısına iyi gelmek değil ve dünya da kötü insanlar var olsa da, iyi ki iyi niyetli insanlar da var, çünkü o iyi niyetli kişilerin kaleme aldığı kitaplar birçok insanın olumlu manada dönüşümüne katkı sağlıyor.
Bana göre her kitap okunmamalı olacaktı.
Canten Kaya demek istedim (klavye yanlış yazmış) Düzeltmek gibi bir takıntım var. Neyse ki daha fazla yanlış yapmamışım diyerek sonlandırıyorum satırlarımı
Ellerine sağlık abla 🙏
Teşekkür ederim Barış 🌺
Beklediğimiz şeyleri söylemedikleri sürece pek sanmıyorum. İnsanların odak noktaları farklıdır. Kitaplarda canlı olacağı için bir noktadan sonra fikir ayrılıkları başlayacaktır. Yine aynı düzende olurdu. Bazısına çok iyi arkadaş, bazısına hiç bir şey. İnsan olmalarınada gerek yok şu an bazısı kitap okuyor, bazısı eline bile sürmüyor. Okuyanların en iyi arkadaşı, okumayanların hiç bir şeyi..
Fikrimce biraz insansı robot gibi olurlardı. Her kitabı yazan da neticede bir insan ve her eser kaynağını yansıtıyor. Özü ve kafa yapısı ile iyi anlaşabildiğimiz insanların kitapları yine arkadaş tercihimiz olurdu.
Katılıyorum abla :) bu arada teşekkür ederim engeli kaldırdığın için. gerçi neden engellemiştin bilmiyorum ama
Ben de senin kendiliğinden adım atmana teşekkür ederim. Sağolsun denk geldi @Carlosroberto arabulucu olmuş 💚🙏. Neden engelledim hatırlamıyorum doğrusunu istersen. Hiç mühim değil bence sorun yok. Yeniden merhaba @Barış_LonelyForever 💚
@tuba-sueda Benim için de öyle abla yani önemli olan hiç bir sorun olmaması, ve teşekkür ederim tekrar, sende hoş geldin iyi günler dilerim 🌹🙏🤗
Bilmukabele 😃 Hoşbuldum sana da güzel günler 😎👍
Teşekkürler EİC tercihin için 😃
Rica ederim abla ne demek :D
Yani dilleri olmasa da kitaplar bazı insanlardan çok daha iyiler zaten :D
Teşekkürler Barış ✨️🙃
Rica ederim abla :) ✨
Cevap
22Cevap
Olamazlardı... İnsanlarla arkadaşlık bağlarını güçlendiren duygulardır. Kitaplar ise o duygulara aracı olan meteryallerdir. Bir kitapla arkadaşlık yapmak, kitabın konusu neyse sadece onu ele alır.
İnsanlardan daha iyi arkadaş olacağı kesin...👌
Sadece bilgi barındırıyor olmaları onları iyi bir arkadaş yapmazdı sanırım. İçinde işlenen konuya göre kişilikleri olabilir di sanki; Fantastik kurgular-hayalperest, kişisel gelişim temalı olanlar- fazla enerjik, buyurgan, sanat, felsefe ve akademik türler- elitist, burnu havada, dram, aşk ve romantizim-melankolik, tarih ve siyaset türleri-nobran ve saldırgan, korku türleri-psikopat ve sosyopat. En ilginç tür de otobiyografiler olabilir di.
İnsanlar sosyal ihtiyaçlarına göre gidip kitabı para vererek alamazdı da. O kişilikte ki kitabı ikna da etmesi gerekirdi sanırım. Okuyucusunu kabul etmeyecek egolu kitaplar varolabilir, bu da ilginç kavgalar yaratabilir di.. İlginç bir soru.
İlginç ve düşündürücü bir soru. Eğer kitaplarım konuşabilseydi derinlikli ve sıradan olmayan sohbetlerimiz olurdu. Kesinlikle yol gösterici olurlardı. Ama eksik bir şey var. Zeka tamam ama duygu yönünden bir eksiklik olurdu sanki. İnsanların yerini tutabileceklerini sanmıyorum.
Teşekkür ederim ☺️
Rica ederimm🧚
Kitaplar canlı olsaydı kimse başka biriyle arkadaslk kurmak istemezdi herkes bütün kitapları ele gecirmek icin ugrasırdı kitapları altınla elmasla alırdk artk hatta araba fiyatına alrdk ya da devlet sınırlama getirirdi herkesn sadece şu kadar kitabı olacak diye
Yazarlarda kutsal kabul edilirdi canlı birini olusturdukları icin egolarndan gecilmezdi
Teşekkür ederim çok güzel bir bakış açısı ve yorum.
Olamazlardı. Kitaplarda da geçen konu hayat standardına ya da fikirlerine uymadığında maceraperest bir kişiliğin nasıl ki biyografiler ilgisini çekmeyecekse ya da düşünce yapısına uymuyorsa insanlar arasına mesafe koyuyorsa kitaplarda da benzer hareketler gözlemlenebilirdi.
Yeri geldiğinde evdeki kedim bile ilgisiz kaldığında benden uzaklaşıp küsüp mesafe bile koyabiliyorsa kitaplarda da neden olmasın?
'Bana İsmail deyin' Diye ortalıkta gezinen biri sevecen olabilirdi. Ya da 'Gregor Samsa bir sabah bunaltıcı düşlerden uyandığında, kendini yatağında dev bir böceğe dönüşmüş olarak buldu.' Diye elini uzatıp tanışmak isteyen biri ilginç olurdu :D :D
Ya kişinin hayata bakış açısı ile alakalı bir durum. Herkese aynı güzellikte arkadaşlık edemeyecekleri kesin.
Olamazlardı. Kitabın yeri farklıdır. Asosyal edebiyatı yapmaya gerek yoktur. Sosyal varlık sosyal olarak kalmalıdır.
Hitlerin Kavgam kitabıyla Karl MARX'ın Das Capital anlaşamazdı sanırım. ya da bizim kutsal kitabımız Kur'an; tevrat ve incilin yüzüne "olum siz değiştirilmişsiniz, tahrif edilmişsiniz, bozulmuşsunuz" deyince onlar ne cevap verirdi kim bilir?
ben soruyu bizimle değil de kendi aralarında arkadaş olabilirler miydi? şeklinde anladım.
Bence kesinlikle cok iyi arkadas olurlardı gerçekten çok güzel bir duruma değinmişsin bunun hayali bile çok güzel
Teşekkür ederim :)
Rica ederim:)
Kesinlikle evett olurlardı. Canlı olmadıkları halde bize bu kadar iyi geliyorlarsa bir canlı olarak onlarda iyi dost bulamazdık. Bu sayede hayatımda hep doğru kararlar alabileceğim mutlu bir yaşamım olurdu
Kitaplar da insanların varoluşundan gelir yine aynı kapı sayılır ama haklısın insanlar kadar kaba veya anlayışsız olmazlardı belkide gerçekten anlaşıldığını ve yapman gereken yaşaman gereken şeyler hakkında destek alırdın🙃
Harika olurdu herhalde en azından içi dışı bir olurdu da bilirdik 😃
Kesinlikle abla :D
Bence kitaplar cansız olsalar da bazen insanlardan daha iyi arkadaş olabiliyorlar.. Eğer kitaplar canlı olsaydı ve benimle konuşabilseydi muhtemelen daha az insan arkadaşım olurdu. 🙃
Onların yerini bazen okuduğum kitap karakterleri alıyor ama canlı olmalarda en büyük arkadaşlar. Annem olsaydı eşyanın da canı var kızım derdi 😊
Çok isterdim biliyo musun Barış.. heleki oradaki var olmayan kahramanlar.. çok istediğim bir iki kitap da var açıkçası..
Olurlardı da hiç dinlemezlerdi dep konuşurladı... anladıkta iki saniye bizde anlatsakkk yok anam yoookkk🤣🤣
Günümüze bakınca maalesef kitaplar daha iyi arkadaş olur diyorum. Tabi iyi bir dostun yerinide kitap alamaz bence.
Ben cansız hallerini tercih ederim. Böylede seviyorum
Çok daha iyi arkadaş olurdum en azından sebepsiz yere susmazlardı
Olabilirlerdi evet. Ne güzel bir hayal ama var ya.
Düşünsene yeraltından notlardaki amca ile arkadaş olmaya çalışıyosun..
Ya miyavlar, ya da kitaplar olsa keske.. insanlarla muhatap olmak zorunda kalmazdik ne guzel
Ay evet bir suru kankam olurdu kitaplardan arkadas olunsaydi😂
Kitaplar canli olsaydi*
Olabilirdi ama gerçek bir dostun yerini tutamaz tabi.
Varsayım. Ve mümkün olmayacak bişey olduğu için bişey söyleyemem. Ama bence olmazdı.
İlginç bir soru hayal ettim de hikaye anlatımıcısı gibi birsey olurlardı sanırım.
Kıyaslanabilecek şey değil ki kitap ve insan. Uçakla tahta kıyaslaması gibi bişey
Yaa keşke olabilseydi öyle bir şey çok isterdim.
Bence de abla çok güzel olurdu
bu soru çok saçma elbette insanlardan daha iyi arkadaş olurlardı.
Kesinlikle alabilirdi kitap karakterleri kadar iyi bir dost olamaz
kitaplar sihirli varlıklar hiç bi yazılıma ıhtıyaç duymadan herkese farklı izler bırakıyorlar
Kitaplarda karakterler mükemmel olduğu için olabilirdi
Olabilirlerdi tabi ki
Bilmiyorum..
Bence kesinlikle olurdu
Bu halleri iyi. Herkes yerinde kalsın.
Bence olurlardı
Bence olurlardı 😃
Hep aynı şeyi tekrarlardı kitaplar 😂
Kitaplar canlı değil ama en iyi arkadaş benim için
Iyi olmaz
Sıkıcı olurlardı 🤣
Evet