Annem ve çevremin özgüvenimi düşürmesini nasıl önleyebilirim?

Ben 18 yaşındayım, ailemle yaşıyorum ve en azından üniversiteye başlayana kadar da kalacağım.

Küçük yaşlarımdan beri annemin dış görünüşüme karşı garip bir takıntısı vardı. Kendisi zaten ekstrem güzellik algılarına sahip biri. Ben ilkokuldayken bile bana çok yemek yediğim için tepki gösterirdi. Ortaokul yıllarımda onun yüzünden diyet yapmaya başladım. 13-14 yaşlarındayken çok yetersiz beslendim ve bu hem fiziksel hem mental anlamda büyümemi ve gelişmemi olumsuz etkiledi. Neyse ki liseye geçtiğimde aşırı zayıf olmanın güzel olduğunu düşünmeyi bıraktım, şu an daha sağlıklıyım.

Yalnızca boyum kilom konusunda değil, yüz hatlarımla ilgili de değişik yorumlarda bulunur. Gelip burnumla, kaşımla gözümle oynar ve "Estetik yaptırsak böyle durur." vs. der. Gözlerimi beğenmez mesela, çok küçük olduklarını düşünür. Burnum da çok büyüktür. Dudaklarım incedir, göz altlarım çöküktür. Ona göre bazen çirkin gözüküyormuşum, bazen güzel.

Ona bu davranışlarından rahatsız olduğumu söyleyince bana bahaneler ürettiğimi ve her şeyde onu suçladığımı söyleyip aynı şekilde devam etti. Annemden hayıflanmak istemiyorum ama yaptıkları bana zarar veriyor ve bu durumu çözemiyorum.

Ev dışında gittiğim tek yer okul. Okulda da erkekler sadece güzel olan kızlarla iletişim kuruyorlar, benimle arkadaş olmayı ya da konuşmayı bırakın varlığımı bile görmezden geliyorlar. Hiçbir zaman güzel kızlardan biri sayılmadım. Neyse ki mezun olmak üzereyim ama 4 yıldır böyle bir ortama maruz kalmak beni olumsuz etkiledi.

Kendi düşünceme göre, evet güzel bir kız değilim. Bakımlıyım ve hijyenime, giyimime özen gösteriyorum ve açıkçası elimden daha fazlası gelmiyor. Kaşımın gözümün şeklini ya da boyumu değiştiremiyorum ve insanların beni bu değiştiremediklerimle yargılamasından bıktım.

Annem ve çevremin özgüvenimi düşürmesini nasıl önleyebilirim?