Kin, öfke, nefret... Kötü duygular terbiye edilebilir mi sizce?

Kin, öfke, nefret... Kötü duygular terbiye edilebilir mi sizce?

Elbette. Her kötü duygu o duygunun zıttıyla tedavi edilebilir.
Küçümsemek duygusunun zıttı, şefkattir. Küçümseme duygusunu yaşayan kişilerin içten içe kendilerini de hor gördüğünü düşünürüm.
İlk evvela insan kendine şefkat göstermeli bir bebek gibi, kendisine canım sağolsun demeyi bilmeli, sonra haddini de bilmeli, ne kadar aciz olduğunu idrak edebilmeli, hepimiz sınırlıyız, başkasını küçümsemek, kişinin kendini küçümsemesi ahmaklıktır.
Peygamber Efendimiz (s. a. v) "Kendini bilen haddini bilir, haddini bilen nefsini bilir, nefsini bilen Rabbini bilir"buyurmuşlardır.
Kin duygusunun zıttı sevgidir, sevgi ise yüreği sıcacık eden bir duygudur. Kinden arınmak için kişi kendisine iyi gelecek hobiler edinmeli, nefret yorucu bir duygu, Allah'a bırakmak en güzeli, çünkü akıllı insan bilir ki Allah en güzel hesap soran ve had bildirendir, kimisi buna karma der, kimisi ilahi adalet. Herkes yaptığının bedelini öder, bu düşüncede olup bizi aşan durumlarda intikam almanın peşine düşmemeliyiz.
Haset duygusunun zıttı ise kendini aşağılamaktan vazgeçip kendini sevmektir. Kendini akıllıca, sağlıklıca seven insanlar haset duygusunun esiri olmazlar, içten içe kendini aşağılayan kişiler haset dolu olurlar, bunun çözümü de kendini sevmektir, kendinle barışık yaşamayı seçmektir. Her insan kendini iyileştirebilir isterse, terapiye gidebilir, kedi besleyebilir, hobi edinebilir, hobiler de iyileştiriyor, dua edebilir, dua müminin silahıdır. Değişim zor olsa da mümkündür. Değişim sancılı olsa da mümkündür. İnsan kendisini mahveden duygularla cebelleşeceğine, kendisini iyileştirmek için efor sarfetmeli. Kendisini iyileştiren kişi hayata pozitif bakar, değişim bir anda olmuyor, zaman alıyor. Değişmek isteyen kişi öfke, haset gibi duygularının altında yatan nedenleri sorgulamalı. "Ben neden haset doluyum?"anlamalı kendini, sorgulamalı. İnsan kendisine sorular sorarak doğru cevablari bulur ve o düğümü çözer ama yüzleşmek de zor işte ama yüzleştikten sonrası da huzur veriyor insana. Sürekli öfkeli olan kişi aslında kendine ofkelidir ve sormalı kendine "niye öfkeleniyorum, aslında beni öfkelendiren olay ne?"diye.
İnsan kendini anlarsa çözümü de bulur. Kötü duygular belli bir doza gelmeli, aslında öfke duygusu da lazımdır bize, tamamen gitmez, öfkelenmek neye göre kötü ki? Bazen öfkelenmek de gerekir, dozunda ve gerektiğinde.
İnsan hakkı yendiği zaman öfkelenmeli tabiki, hakkını korumalı ama bunun bir dozu olmalı, hiç öfke duymamak da kötüdür. Hiç öfke duymayan kişiyi kimse ciddiye almaz ve rastgele davranır. Duygular kişiyi değil, kişi duygularını yönetebilmeli.
Kin duygusu yerine umursamamayı tercih etmeli kişi ya da usulünce, gerektiği kadar intikam almalı ya da Allah'a havale etmeli.
Haset duygusuna gelince tamamen gitmese bile azalabilir, en azından insanı rahatsız etmeyecek bir doza gelebilir. Haset duygusunun altında sevilmeye, görünmemek, sevilmeden büyümek vardır.
İrade sahibi insanlar bunu başarabilir.. Kontrol etmek bizim elimizde.. Bilinçli olarak terbiye etmediğimiz birçok duygu var..
Aslında bunların nedenine bakılmalı.. Bazen öyle olmak zorunda kalıyor insan.. Aksi şekilde davranmak "saf'lık olur ki bu en basit tabir..
Bize nasıl gelinirse öyle karşılık veririz, vermeliyiz de.. Haddini aşan, bize karşı edep ve haysiyetten uzak davranan, çirkinleşip aşağılaşan birine karşı terbiye edeyim kinimi, öfkemi, nefretimi?
Kötü duyguların içinde yer edindiği insanlar da var.. Bunlar; duruma, kişiye, olaya bakmaksızın böyledirler.. Onların dünyaları apayrı..
Teşekkürler..
kendini bilirse bir insan kendisini bulursa kendisini keşfederse eğer ve dahası kendisine öz saygısı olursa yani bu kötü duyguları terbiye edebilir aslında..
Tabi öz saygı öz güven olmalı ve dahası bu duygulara hep sahip çıkmalı hem de törpülemeli diye düşünüyorum bazen bazen bu duygulara da ihtiyaç duyuyor insanlar bazen gerekli oluyor bu durum.. bu duyguyu yaşamak gerekiyor.. ..
tabi bunu ne kadar fazla ön plana çıkarmalı insan ya da dahası ne kadar kontrol etmeli sanırım burası ince nokta dikkat edilmesi gereken bu
Cevap
7Cevap
Birine duyduğum kin zamanla bana iyi geldikçe kırılabilir. Ama bazıları hariç. Diğerine gelince nefret duygusu da yenilebilir. Bence olur mümkündür. Hisler değişebilir insan nefret ettiği kişiye aşık bile olabilir
Kötü duygular beslemiyorum, terbiye etmeye çalışmıyorum dolayısıyla :) herkese nasip olsun 🙏 bazılarının içi resmen katran gibi kinle, nefretle dolmuş.. umutsuz vakalar benim gözümde.
Hayatın ne kadar iyi gittiğine bağlı
İnsanın hamuru zaman içerisinde ve kişiye bağlı olarak ne kadar değişebilirse değişsin bazı şeyler asla değişmez. Bunu ekonomik güç ya da eğitim dahi sağlayamaz. Platon diyor ki, eğitim ve öğretimle, kötü insan hiçbir zaman dönüştürülemez iyiye. İnsanlar birbirlerinden farklıdır ve bu farklılık onlara doğuştan verilmiştir. Bu sebeple insanların sonradan değişebilmeleri mümkün değildir. İyilik ve kötülük de böyledir. İnsanın hamuru değişmez, yalnızca şekli değişir. Ana malzeme başta ne ise sonda da ölürken de odur. Kötü duygularını terbiye edip iyi biri olan insan daha görmedim ben.
Kötü duygu ve düşünceler beynimizi değiştirir. Gittikçe daha da kötü olmaya alıştırır. Bu sebeple belli bir noktadan sonra çok çok zor.
Fakat belirli bir yaşa kadar bu yapılabilir. Eğer düzenli ve sürekli olarak iyi duygular yüklenirse, beyin kimyası yine iyi yönde değişir.
Elbette edilebilir, fakat kişinin iradesini yönetebilmesi gerekir. Bu da zekayla aklın doğru şekilde birleşmesi ile alakalıdır. Birine kin duyuyorsam, sebebi yine kendim olmuşumdur diye düşünüyorum. Kişiye kin duyup nefret edecek kadar hayatımda yer etmişim demek ki öyle değil mi? Bu basit bir örnek sadece. Tabi gerisi bize kalmış. Sadece baZı şeylerin bilincinde olmak gerekir. Kişinin kendisini tanıması gerekir gerisi biraz daha kolay olur.
Kesinlikle düzelebiliyor. Öncelikle affetmeyi, başkasından önce kendini affetmeyi ve herkesten önce kendini sevmeyi öğrenirsen içinde kin nefret öfke kalmıyor. Bunun için sunuda bilmen gerekir ki " her şey olması gerektiği gibiydi oldu ve bitti. Artık anı yaşamak lazım.
Edilemez. Bu duygular insanın doğasında var. En aza indirmek, törpüleyebilmek mümkün belki ancak o duyguları hizaya getirmek zor.
Kin, öfke, nefret terbiye edilmesi çok zor ve güçlü duygulardır. Bu duyguları içinde barındıran insanlardan hiç haz etmiyorum.. Kötüler.
İnsan kendisinin en büyük terbiyecisidir hayat öğle güzel anlatırki.. Anlayana tabiki..
Edilir bence. Ancak kişinin bu onarımı istemesi lazım herşeyden önce
Yaaaniii edilebilecek kıvammdaysa
Zor çok zor.
Edilmez
Edilir
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?