Sabah sohbetimiz esnasında sevgili psikologum @superpsikolog ile konuştuğumuz bir konuda aklıma takılan bir soruyu size de sorayım dedim.
verilen öğüdü veya aklı kullanmayan kişiye kızarmısınız? Sizi dinlemediği veya sözünüzün uygulanmadığını gördüğünüzde karşınızdaki kişiye tepki verir miydiniz? Yoksa ben görevimi yaptım deyip sessiz mi kalırsınız?
Merhaba Açıkcası ben elimden geleni yaparım. Birisi yanlış yaptığını düşündüğü bir konuda sıkıntıya düşmüş ve benden destek bekliyorsa yeri gelir kızarım, yeri gelir nasihat ederim ama yanında olurum. Süreç eğer benim bi etkim olmadığını ispatlarsa bana işte o zaman kendi haline bırakırım.
Kişilik & Karakter konusunda 19,5b cevap paylaştı.
Benimle sohbet eden kişi sadece benden o konu hakkındaki fikilerimi dinler. Bu adımdan sonra isterse uygular isterse kendi bildiği doğrultuda ilerler. Asla kızmam ve şu şekilde yapmalıydın, demeliydin neden yapmadın demedim demem. İnsanlar fikilerle yol alırlar ama son kararı kendi akılları ve tercihleri ile verirler. Bu sebeple dediğim şekilde davranmadı diye kızmam. Bana göre "neden yapmadın, demedin vs şeklinde kızmalar yönetme istemidir".
Her kişiye göre değişir bu Bazıları güzel sözden anlamaz İlla fırça gereklidir Bazıları bastıra bastıra bilale anlatır gibi anlatmak gereklidir Bazıları ise sen bilirsin demekten anlar bazilarida sessiz kalınca hatasını anlar Bi yanlış yapınca kızınca bilerek hata yapan doğru olmayan yöntemler deneyen çok insan gördüm
Çocuklarla hep aynı durumu yaşıyorsun öğüt versen de kendi bildiğine gidiyor artık yaptığı yanlışlarla öğrendin diyorum Bir musibet bin nasihatta evladır
Etki, yönetim ve baskınlık derecesi ile değerlendirilir bana kalırsa. Mesela , amir ve memur ilişkisinde , öyle veya böyle verilen emir, öğüt veya direktif dinlenir. Eş , dost ve arkadaş arasındaki öğütler ise , bilgi , baksın karakter ve sevilme derecesine göre farklılık gösterir. Hülasa , kişiye göre "ya sallanır , ya da sallanmaz/iplenmez" durumu.
Herkes kendi kaderini kendi yaşamalı ve hayatındaki kararları kendi vermeli. Olumsuz bir şey yaşarsa bile ve bununla yüzleşecek olması gerekse bile bu kendi kararının tezahürü olması lazım. Sonra senin yüzünden oldu vs dememesi buna imkan sağlamamak için. Bu sebeple en doğrusu öneride bulunup kararını kendi vermesi beklenmeli. Yapmazsada kızılmamalı. Herkesin kendi kararı kendi hür iradesi var sonuçta
Ne yazik ki bazen kizmak yönetmektir. Kisa sürede sonuc aldırır. Tabiki direk kizmak yerine ilk olarak kisiye doğru olani doğru sekilde anlatmak gerekir. Anlamiyor veya anlamak isine gelmiyorsa, kizma yöntemini denemek gerekir.
Yeteri kadar uyarırrım. İnsanların deneyimleri, benim söylediğim konuyu anlamıyordur. O kapasite yoktur halen. O konuyu anlamasının zamanı gelmemiştir. Balığa git ağaça tırman dersem, benim aptallıpım olur.
Kimsenin tohumuna para saymadım ben bir şeyi söylüyorsam ister dikkate alır ister almaz karşı tarafın bileceği iş ama çok değerli bir insansa ve konu çok ciddi bir konu ise beni dinlemesene bir şekilde müdahale ederim
Genelde tutulmaz sadece ön fikir verirsin merak insanın zehiri gibidir yaşamadan öğrenemeyiz bu durumda da karşı tarafa kızmanın anlamı yok hepimiz aynıyız çünkü beyin çalışıyor sorguluyor ve merak ediyor
Nush ile uslanmıyor diye tekdir edeceğimiz en fazla dostumuz dur, illa uslanmıyor diye köteği füşünüyor isek, bu en fazla ailemizden dir. Haddimizi bilmiyorsak, derdimiz yönetmektir🙂
Uygun ton ve tarzda tepkiler vermek, her iki taraf için de faydali olur. İlişki yönetiminde bence duyguları doğru şekilde kullanıp yorumlayabilmek gerekir