Elbette özgüven iyidir ama gereğinden fazla ve yersiz özgüven patlaması yaşayan insanlar hakkında ne düşünüyorsunuz? "Ben yaparım" , "bu benim işim" , "bu işte en iyi benim", "benim gibi kimse yapamaz/edemez" tarzı düşünen insanlardan bahsediyorum.
Gereğinden fazla öz güven sahibi insanlar hakkında ne düşünüyorsunuz?
Eğer iyi olduğu bir şeyden bahsediyor ve yapıyorsa ben o insanı takdir ederim. O güvenine helal olsun derim. Ancak ben ben ben diyip iki eli ile bir şey doğrultamadığı zaman sinirlenirim o insana karşı.
Gereğinden fazla öz güven sahibi olmak zaten adı üstünde "gereğinden fazla" olduğu için ego yapmaya, narsistliğe falan girer. Öz güvenli olmak tabi ki de iyi bir şeydir ama her şeyin fazlası nasıl zararsa onun da fazlası zarardır.
Aşırı kendine güvenen ve beğenen insanlara karşı bakış açım, kendilerini belki de hiç sevmiyorlar da bu aşağıda olan duygularını bastırmak için ters psikoloji yapıp kendilerini göklere çıkarmak olabileceği yönde. Böyle de oluyor yani bazı insanlar. Bir de gerçekten kendini aşırı beğenen ve seven, kendine her konuda gereğinden fazla güvenen insanlar da var, onlar cidden çok itici ve uzak durulması gereken insan tipleri bana göre. Çünkü, öyle insanlar kendilerini göklere çıkarıp, kendinden başka herkesi küçük görme eğilimindeler.
Özgüvenli olmak ve ukala olmak arasında çok ince bir çizgi vardır. İnsanın gerçekten iyi olduğu konularda ben iyiyim demesi bence öz güvenin bir işaretidir ama diğer yandan iyi olmadığı konularda da sırf hava atmak ya da kendini farklı lanse etmek için iyiyim demesi ukalalıktır. Bu, bir insanı bence fazlasıyla itici yapar.
Özgüven ile kibir arasında ince bir çizgi vardır. Özgüven iyidir, ama kibirli insanı sıkıntılıdır. Kibirli insan her şeyi bildiğini düşünür. Özgüvenli insan ise neyi bildiğini neyi ise bilmediğini gayet iyi bir şekilde bilir.