İnsanların hassas oldukları hiçbir konuda mizah yapılmamalı. Mesela ölüm, sağlık, inançlar, savaşlar vs. Evet gülmek eğlenmek güzeldir ancak her şeyle ve her yerde eğlenilmez.
Ölüm ve hastalık. Bir de dinî inançlar. İnanç konusunda yapılabilir ama karşı tarafı rahatsız etmeyecek şekilde. Eskiden çocukluk arkadaşlarımla mangal yapmaya giderken hava yağacak gibiydi ve ''Mikâil lütfen bize 2 saat daha ver.'' diyorduk gökyüzüne bağırarak. Ve cidden mangalı bitirip eve gidene kadar yağmadı yağmur, ne zaman mangalı kaldırdık yağmaya başladı. @ğalalayis de oradaydı. Buradan Mikâil'e tekrar teşekkürlerimi arz ediyorum. Tabii kötü mizahtı bunlar ama yaşlarımız ufaktı o zamanlar. :D
İnsanların hassas olduğu hiçbir konu mizah kaldırmaz. Şu anki dünya gündemi üzerinden örnek verecek olursam Ukraynada savaş var. İnsanlar, özellikle de çocuklar ölüyor. Evlerinden, topraklarından ayrılmak zorunda kalıyorlar. Bizim milletimiz Ukraynalı kadın derdinde. Onlar da ölüp bitiyor Türk erkeği için zaten!
Herşeyle alay edebiliyorum ya. Bence insanların sıkıntılı durumları konusunda yapmamak gerekiyor. Zaten üzgün olan kişiyi daha da mutsuz etmiş oluyoruz.
Ben her konuda mizah yapılabileceğini düşünüyorum ama bazı konular gerçekten hassas ve o konularda hakarete girmeden mizah yapılmalı. Veya alay edilmeden. Bahsettiğim konu din bu arada. Alay edilmeden nasıl mizah yapılır diyen olucak ama yapılır.
Güzel itaf lakin ben zaten soruyu anlamıştım. Hayvan değil hayvan hakları. Mesela trajik bir hayvan ölümü hakkında mizah yapılamayacak olması bunun gereksiz olduğu dile getirmiştim ancak göreceli düşünceler.
Kara mizah diye tabir edilen ve çoğunlukla ölen, öldürülen, acı çeken insanlar üzerinden yapılan mizahı etik bulmuyorum. Yakın zamanda kumsala vuran Suriyeli çocuk mülteci ve Madımak Katliamında yakılarak öldürülen insanlar ile yine yakılarak, işkence görerek hayatını kaybeden Aleviler hakkında bir kadının ve bir adamın yaptığı konuşmaları hatırlıyorum. İnsanların ortak acı ve kederleri üzerinden hangi amaçla olursa olsun mizah yapılamaz.
Başkalarının yaşadığında zorluk çekeceğini düşündüğüm konuların mizahını yapmam. Kriterim budur. Çünkü hepimiz insanız. Mal mülk vs hepsi geçici. Gençlik, güzellik hepsi emanet. Kalıcı olan tek bir şey var: Güzel huy ve iyi ahlak..
1- cinsellik 2-evlilik ile ilgili konuşup mizah konusu yapılmasını etik bulmam ve ağır konuşurum 3- din4- karakterim üzerine ( seni sevmiyorumdur o yüzden görmezden geliyorumdur bu beni sıkıcı yapmaz.)
Her konunun mizahı yapılır bence. Ortama dayalıdır. Ama saçma sapan "mizah" adı altında şakaları sevmem. Aşırı gülünç oluyor, cidden mizah yapamayanlar yapmasın. Bir de her b*ku ciddiye alan sözde "mizah seven" veya "mizahşör" tipleri de sevmiyorum.
Savaş veya acıyla kesişen ama üzerinden politik prim ve espri yapılan konular diyebilirim. Örneğin mülteci şakaları. Ya Ukrayna da savaş çıkıyor, adam çıkıp uzun bacaklı kadın paylaşıp “böyle mülteci kabulümüzdür” diyo.
Kişilik & Karakter konusunda 13,5b cevap paylaştı.
Din, ırk, cinsiyetçi yaklaşım ya da insanların birbirlerini siyasi açıdan gömmesini.. Kesinlikle insanların değerleri üzerinden espri yapılmasına tahammül edemiyorum.. Keyifli günler..
Ölüm konusuyla espri yapmak hoş olmuyor. Benim annem çok uzun yaşadı. Bir arkadaş da aklınca espri yapmıştı. "Bu Ali de annesine benzer çok yaşarsa halimiz harap" demişti. Çok sinir olmuştum.
Bu kisiye gore degisiyor ama temelde hassas konular kacinilmali ayrica her konunun hassasiyeti kisiye gore degisir karsimizdakini iyi tanimak ve mizah yapayim deken kirmamak lazim. Bundan baska en olmamasi gereken mizah konusu bence dini konular