Birisi sizi bir konuda uyardı ve sonra tamamen gader olaraktan söylediği şey çıktı. Size gelip de "ben demiştim ki sana" dese ve bunu sürekli vurgulasa sinir olur muydunuz? Yoksa normal bi karşılarsınız?Ben eğer karşı tarafın "haklı çıktım" sevincini hissedersem çok kızarım.
Birinin size "Ben demiştim" demesine sinir olur musunuz?
Benim en sinir olduğum sözlerden bir tanesi. Biraz egolu biriyim ve birisi böyle söyleyince egom kırılıyor açıkçası. Bir arkadaşım var sürekli bana bunu söyler hatta öyle ki arkadaşlığımı bitirme derecesine bile gelmiştim o kadar bıktırmıştı. Fakat sorun şu ki kendisi bana pek bir şey demiyordu dedikleri de çıkmıyordu. Hiç sevmediğim şu sözü keşke olsa da öyle söylese bile dediğimi olmuştu.
Bir de bu ben demiştim sözü biraz ego tatmini için kullanılıyor gibime geliyor. Sanki karşı tarafın hata yapmasından memnun da o bak ben en iyisini biliyorum ben senden iyi biliyorum imaların da bulunuluyor gibi.
Evet evet kesinlikle ego tatmini. Kimisi sevindiğini belli etmiyor kimisi de açıkça gülerek söylüyor. Ben de sırf birisi çıkıp da bana "ben demiştim ehehe" demesin diye uzun süre bir olayı saklamışım.
Haklı çıktıysa çıktı. Üzerine basa basa belirtmesi sinirimi bozar. Bu sevinci yaşadıklarını gördüğüm an "iyi ki sizi dinlememişim, iyi ki bu hataya düşmüşüm" diyesim geliyor. Bu insanların haklı sevincini görmektense, hata yapmaya razıyım.
Bu lafı nasıl bir tonlamayla ve duyguyla söylediği önemli. Yani eğer bunu haklı çıktım diyip gülerek ya da sevinerek söylüyorsa sinir olurum. Ben bir hata yapmışım ve karşımdaki ben haklıydım benim sözümü dinleseydin böyle olmazdı diyip seviniyorsa zaten dostum değildir. İnsanız hepimiz hata yapabiliriz, kimse kalkıp da yaptığım hatayla mutlu olamaz. Ha ama söylerken derdi haklı çıktım demek yerine keşke beni dinleseydin o zaman daha farklı olurdu ama sıkma canını tarzında konuşuyorsa yani hatamdan mutlu olmak yerine teselli ediyorsa sinir olmam.
Aslında o kişinin haklı çıkmasına sinir olmam. Bile bile biri beni uyarmasına rağmen aynı hatayı yapmaya sinir olurum. Tabi ki bazıları bu olayı şov amaçlı kullanabiliyor. Ben demiştim deyip ortalarda gezinip dalga geçebiliyor. O zaman insanın sinir katsayısı gerçekten çok daha fazla yükselebiliyor. Bunu insanın yumuşak karnı olarak kullanmadığı sürece sıkıntı yok. Bazen dertleşirken arkadaşlar arasında bizde birbirimize çok sık kullanırız. " Ben sana demiştim oğlum" tabirini. Burada önemli olan niyet.
Genelde bu cümleyi büyüklerim eder. Onlara pek kızmam. Bazen dayım abartır. Bende çoğunlukla hata yapan biri değilim zaten. Ben daha çok bu duruma niye düştüğümde sinir olurum.
Kimse bana ben demiştim diyemez çünkü ben etrafımdaki herkesten daha iyi düşünürüm ben demiştim kelimesini ben söylerim ama artık son zamanlarda hiç kimseyi uyarasım yok doğruyu gösteresim yok çünkü artık hiçkimse kimseyi dinlemiyor nadiren uyarırım artık oda karşımdaki kişinin laf anlayacağın dan umudum varsa