Eminim herkesin yaşam şekli ve hayata bağladığı anlam farklılığı ne olursa olsun bu iki ayrımda buluşuyoruz. Dindar insanların geneli inançları sayesinde devam ettiklerini dile getirir ki dinlerin temelleri arasında bu durum vardır. Benim gibi inanç, din, öğreti vs gibi dogmaları reddeden kişiler ise insanı bilginin ayakta tuttuğuna inanabilir.
"Bilginin iki tuğla arasına konan harç gibi olduğunu öğrendim. Nasıl ki harç duvarın yıkılmasını önlüyorsa bilgi de insanı ayakta tutuyordu." Hüseyin Özkara/Firari
İnançla bilgi 2 side farklı kavramlar inanç olmadımı kişi ne kendisi bulabilir nede kendini anlayabilir bunu etrafımızdaki bire bir insanlardan görebiliriz bilgi evet çok önemli fakat inancın olmadığı bir yerde zaten bilgi olmaz olamazda din bir topluma bağlayan öğelerdendir ama burada şunuda unutmamak lazım din bilmemiz gereken herşeyi bize verir sadece doğru almasını bilerek işimize geldiğini alarak değil şimdi burada bir çok. İnsan diyorki benim içim temiz. İyi yürekliyim dürüstüm,. Zaten birey olarak bu kavram olması gerektiğidir din inanç olmadan. Hiçbir şeyi tam yaşayamayız...
Ayakta tutmaktan kasıt olarak yaşama isteği denilmiş. Burada ortaya birçok farklı fikir devreye girebilir. Şahsen, inancı zayıf ve inancının gerekliliklerini yerine getirmeyen birisi olarak pek fazla yaşama isteği içimde yok. Bunu direkt olarak benim inancıma fazla bağlı olmayışıma getiremeyiz ama. Burada biraz karışık olacak ancak mutsuz bir insan düşünelim. Bu insanın yaşama sevinci hiç yok, şimdi bu insan evrenle uzayla ilgili bir ton bilgiyi öğrense bu yaşama sevinci ona gelir miydi? Bir biyoloji dergisinde okuyup öğrendiği bilgiler, onun hayata olan yaşama sevincini geri getirir miydi? Pek sanmıyorum, bunu biliyorum ama ne çıkar ki? diye düşünülmesi daha muhtemel benim gözümde. Elbette bu olay insandan insana değişebilir, örnek olarak Celal Şengör, bu adam sadece bilgiyle ayakta kalan ve öğrenme arzusuyla yanıp tutuşan birisi. Bu yüzden böyle insanlarda bilgi insanı ayakta tutar diyebilirim.
Öte yandan normal insanlar bence bu kadar bilgiyle yaşama sevincini yerine getiremez. Çok kişi gördüm depresyon ve ya bunun kıyısında olup inancına tutunarak bir nebzede olsa yaşama sevinci elde etmeyi başarmış. Bu yüzden bu direkt olarak insandan insana değişen ancak çoğunlukla inanç üzerinden cevaplandırabilecek bir soru.
Bana gelirse ikisinden yana da yaşama sevincim yerine gelmiyor, çünkü bittik biz.
beni ayakta tutan daha doğrusu ölüp bir an önce Rabbime kavuşmama mani olan gene inancımdır buraya kadar haklısın
lakin doğmalar falan :D
farklı bir Allahın huzuruna çıkacaksak dediklerine eyvallah ama değil Aynı Rabbin huzuruna çıkacağız fakat sen helak olmuş bir sonsuz cehennemi haketmiş bir şekilde çıkacaksın , üzülmemek elde değil
Kimisinin ailesidir, kimisinin evladıdır, kimisinin hayalleridir, kimisinin inancıdır... Yaşamak çok nadir rastlanan bir şeydir. Kimisi sadece var olur.