Bilgi sizce sıradan ve her an öğrenilmesi kolay olan akıl oyunları mıdır yoksa herkesin ayrı ayrı belli kapasite ile donatılması mıdır?
Sokrates' e göre insan zihni doğuştan bilgiye sahiptir ve doğru bilgi akla dayalıdır.

Bilgi sizce sıradan ve her an öğrenilmesi kolay olan akıl oyunları mıdır yoksa herkesin ayrı ayrı belli kapasite ile donatılması mıdır?
Sokrates' e göre insan zihni doğuştan bilgiye sahiptir ve doğru bilgi akla dayalıdır.

Sokrates şu anlamda haklı. Genetik. Zeka seviyesi yüksek insanların çocukları da o şekilde oluyor genelde. Zeki insanlar da bilgi birikimi yapmaya çok erken başlıyorlar.
Bilgi, zihnimize kaydolan her veri bence. Faydalısı olduğu gibi faydasız olanı da var çokça. Önemli olan bizim için faydalı ve doğru bilgileri zihmimize almak.
👏👏👏
Bilgi, tecrübenin hayatımıza yansıması ve bir davranışa bürünmesidir. Her şeyi doğduğumuzda biliyorduk dersek yanılırız. Sıfır bilgiyle doğmadı kimse ama bilinenler de doğuştan gelen kazanımlardan ibaretti. Yeni doğmuş bir çocuk nasıl koşup matematiksel işlemler yapamayacaksa konuşmayı yeni öğrenmiş bir çocukta aynı şekilde felsefeden bahsedemez. Belki Sokrates haklıdır ve bütün bilgiler beynimize kodlanmıştır ama açılmak için zamanını ve o yeteneği kazanmayı bekliyordur. Sonuçta konuşamayan bir çocuk bilgisini de aktaramaz.
Sokrates doğru bir şey söylemiş fakat bunun altyapısını insan kendi hazırlayıp yükseltebilmesi tamamen kendisinin elindedir bu da tamamen insanın ne istediği ile alakalı bir durum.
Eyvallah güzel kardeşim
Sokratese şu bağlamda katılıyorum, ruha ufkenis doğumdan önce gerçekleşiyor, ve yaratılış, mizaç, ulvi, uhrevi durumlar, bilgi vs. riuhun uflenmesi ile sekil almaya başlıyor. Hayatta kazanilan tecrübe ile sağlanan bilgiler, ruhla edinilen bilgilerin üzerinde artı ve eksi rol oynuyor.
Şüphesiz ben sizin bilmediklerinizi bilirim diyen Rahman, eşyanın isimlerini bize öğreten Rahman, Bilgiyi de bizim içimize vermiş oluyor mu?
Ona şüphe yok. Allah doğruyu en güzel şekilde soyleyendir. Ben verdiğini düşünüyorum. İnsan cok yönlü bir varlık, sadece etrafı, muhattap oldukları hep yapay yansimalarla çevrili ve buna bağlı olarak potansiyelinin farkinda değil ve tam olarak kullanamiyor. Peygamberlerin mucizelerine baktığımızda, bu mucizelerin hepsinin sonradan edinildigini düşünmek bana makul gelmiyor.
Bilmûkabele. Allah, hoşnut olduğu kullarından eylesin sizi hocam.
Teşekkür ederim, amin ecmain.
Cevap
2Cevap
sonradan kazanılan öğretiler
Sence insan doğuştan bilgiyle doğsaydı bu kadar kirlilik bu kadar aslak ortada olur mu
:)
İnsanın kapasitesi ölçüsünce sonradan kazandığı donanımın toplamıdır.
Bilgi gördüğümüz göremediğimiz herşeyin ifadesidir.
Icinden gelen birikime tecrübe, sonradan kazanılan ögretilere bilgi diyebiliriz.
Bilmeklikten gelir
Bilmeklik?
Bilmeklik
Tamam 👍
Ne tamam
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?