Burnum çirkin dudaklarım ince bütün olarak bakıldığında da çok güzel sayılmam normal bir şeyim işte herkesin beğeneceği biri değilim. Arada okulda arkadaşlarım konuşurken falan duyuyorum başkalarından konuşuyorlar işte o kızdan mı bahsediyorsun o kızın burnu da hatırlanmayacak gibi değil hiç güzel değildi, onun neresi tatlı ya burnu büyük onun tarzında konuşuyorlar. Bazen düşünüyorum aynı şeyleri benim için de düşünüyorlar mı diye moralim bozuluyor sonra. Zaten ergenlikte burnumun büyük olduğunu fark ettikten sonra bi şok geçirmiştim ve sürekli etrafımı incelemeye başladım herkesin burnuna bakıyordum çoğu insanın burnunun güzel olduğunu görünce de moralim bozuluyordu. Nasıl özgüvenli olabilirim bunları düşünmekten psikolojim bozulacak artık
Nasıl özgüvenli olabilirim?

Sevgili okuyucu,
Öz güven, sonradan kazanılması mümkün bir şeydir.
Gerek aile tutumlarımız gerek yetiştiğimiz çevremiz gerekse genetik özelliklerimiz özgüvenimizi etkiler. Örneğin; sürekli eleştirel, takdir görmediğiniz ve baskı uygulanan bir ailede yetiştiyseniz özgüveniniz zedelenecektir. Sebebi her ne olursa olsun bunu kazanmak biraz çabayla mümkün.
1. Kendini koşulsuz kabul
Carl Rogers, Kendimi olduğum gibi kabul ettiğimde değişiyorum. Der. İnsanın kendisini değiştirebilmesi için önce kendini, koşullarını farketmesi ve bunları kabul etmesi gerekir. Aksi halde insan kendiyle savaşır ve bu savaşın kaybedeni ise yine kendisi olur.
2. Yargılayıcı iç ses yerine olumlu bir iç ses oluşturmak
İçimizde bizi yargılayan, sürekli yetersiz hissettiren sesleri farketmek ve bunların yerine olumlu cümleler kullanarak. Bunu alışkanlık haline getirdiğinizde özgüveniniz artacaktır.
‘’Bende yanlıştan çok doğru var.‘’ cümlesini hayatınızda bir ilke haline getirmek.
3. Dış görüşünüze, bakımınıza önem vermek
İnsanın iç dünyası dış dünyasına yansır. Bu sebeple iç çamaşırınızdan dış kıyafetinize kadar temiz, bakımlı, size yakışan giysiler giymek, bakım yapmak da yine özgüveninizi arttırır.
4. Dik oturmak
Biz fark etmesek de duruşumuz, oturuşumuz dahi özgüven için çok önemlidir. Dik oturmaya, dik durmaya özen gösterin.
5. Bir amaç edinmek
Hayatı değerli kılan şey amaçlarımızdır. İnsan hayatta var hissedebildiği, hayata bir şeyler katabildiği sürece mutlu ve özgüvenli olur. Bu amacı henüz bulamadıysanız size önerim olabildiğince çok deneyim sahibi olmanızdır. Her deneyim size kendinizden haber verir, kendinizi ve hayatta sizin için nelerin önemli olduğunu bu şekilde daha iyi anlarsınız.
Mükemmeliyetçilik tuzağına düşmeyin. Mükemmeliyetçi insanlar çoğunlukla olamayacak hedefler seçerler ve bunu yapamadıklarında ise kendilerini işe yaramaz görüp hiçbir işi yapmak istemezler veya sürekli ertelerler. Bu sebeple ‘’yeterince iyi olmak’’ kavramını hayatınıza yerleştirin.