(Lütfen dürüst olalım çünkü soru ve görüşlerden yola çıkarak bu soruyu sormak istedim) :)
Arkadaşlar birini sevmiyorsunuz diyelim bu sebeple söylediği sözü de kişiyi sevmediğiniz için haklı olduğu halde haksızdır, der misiniz? Soru ve görüşlerde gözlemlediğim kadarıyla dediği sözlerden çok kim olduğuna bakılıyor sizce bu ne kadar doğru?Şöyle düşünün arkadaşınızla sizden kaynaklı tartıştınız sonra barıştınız ama sonraki her cümlenizi evvelinde tartıştığınız için sizi ona göre yargılıyor, ne kadar adil? Düşmanımız da olsa haklı olduğu bir konuda hakkının yenilmemesi gerektiğini düşünüyorum ya siz?26.08.21/11:32🍃
Haklı demek için kim olduğunun, ne olduğunun hiç bir önemi yok önemli olan her zaman hakkın, adaletin peşinden gitmektir. Eğer bir insan haklıysa düşmanın dahi olsa haklıdır diyebilmelisin. Sözü kelimeyi cümleyi kim söylediden ziyade nasıl söylediği önemlidir. Eğer insan gözünü haklı olduğu halde sadece sevmediği onaylamadığı kişi diye haksız görürse o gün işte kaybetmiş demektir. İnsan fıtratı gereği çoğu zaman haklı dahi olsa karşı tarafı görmezden gelir söylediği sözü dikkate almaz çünkü o kişi gözünde her zaman haksızdır ağzında kuş tutsa yaranamaz. Bu konuda hazreti Ömer olabilmek önemlidir. Asıl mesele ise hazreti Yusuf rüyayı yorumladığı zaman bir kahinin çıkıp ona haklısın diyebilmesi gibidir. Normalde kahin için tehdit olan Hazreti Yusuf lakin Hazreti Yusuf haklı olduğu için onu onaylayan düşman kahin işte bütün incelik burada gizli ☺️
Tabi ki önemsiz. Sırf bu soru için nice dostluklarımı bitirdiğim olmuştur. "Bir kavga sırasında beni haksız olsam da savunur musun, yoksa haksızsam haksız der misin?" bu soruya verilen cevaplar gerçekten önemli. Benim bazı (eski) arkadaşlarım buna 'Haksız dahi olsan senin yanındayım' demişti. Ya da bu tarz bir cevap alamadığı için kavga etmişti. Oysa gerçek dostluk bu değil. Hani dost acı söylerdi? Ne ara dost da herkes gibi yalan söylemeye başladı? Dostumuza da güvenemeyeceksek kime güvenelim?
Neyse uzun lafın kısası benim için haklı ya da haksız, bunu seçimini doğru yapabilmek önemlidir. Her daim kim kavga ederse etsin, iki tarafı da dinlemeye çalışırım. Peygamberimizden öğrendiğimizi bu değer önemlisidir çünkü: Adalet.
~haksız olan kişi kardeşim dahi olsa haksız olduğunu söylerim. Haklı olan kişi düşmanım dahi olsa haklı derim 🎨
Ne kadar adil olmaya çalışsam da her yönüyle bana yanlış gelen bir insana direkt haklı diyemiyorum. Mutlaka içimde bir muhakeme yapmam, vicdanımı devreye sokmam ve mantıklı düşünmeye başlamam lazım ki daha objektif bakabileyim. Önemli olan sonunda haklıya 'haklı' diyebilmekse evet ben de bunu diyebiliyorum. Sadece kendimce biraz zamana ihtiyacım oluyor o kadar.
Adalet kavramı kimin olduğuna bakmaz hakda adalet kavramıdır kim olduğu önemli olsa bu hak değil ancak haksızlık olur... Bence haklı demem için kim olduğu önemli değil isterse arkadasim ailem kardeşim olsun ama haksıza bunu söylemem hak olur gerisi haksızlık bir insan gerçekten haklıysa haklıdır haksız ise zaten haksizdir yani bunun için taraf tutmaya gerek yok doğru olmak yeterlidir diye düşünüyorum yani insanlik bunu gerektirir hak adalet haklılık temeli budur...
2
2 Yorumla
Soran
+1 yıl
Haklısınız insanlık bunu gerektirir, teşekkürler 🍃
Evet bendeki adalet anlayışı bu.. Onu sevmesem de, adil olmak zorundayım. Zira, Allah'ın huzurundayız..
Ön yargılı davranabilirim.. Karşımdaki laf cambazı da olabilir.. Cerbeze ustası da olabilir ( doğruyu yanlış, yanlışı doğru gösterecek kadar aldatıcı zekaya sahip olma) (Çoğu temiz ve saf insanların en çok kandırıldığı taktik)
Ancak, doğruysa doğrudur.. Kur'an ve Sünnete muhalif durum yoksa hakliysa haklıdır..
Ey iman edenler! Allah için hakkı ayakta tutun, adaletle şahitlik eden kimseler olun. Herhangi bir topluluğa duyduğunuz kin, sizi adaletsiz davranmaya itmesin. Adaletli olun; bu, takvâya daha uygundur. Allah’tan korkun. Şüphesiz Allah yaptıklarınızdan haberdardır. (Maide/8) Düstur bellidir. Kimse için ahirete vaballi gitmek istemem.
Şimdi açık konuşmak gerekirse sevmediğim biriyle kesinlikle muhatap olmam. Ve o insan karşıma çıkarsa da istemeden de olsa bir ön yargı oluşur bende. Kendimi biliyorum. Sevip, sevmemek falan bunların etkisi oluyor.
Haklılığı bazen biz bile karıştırıyoruz. Kendi davranışlarımız ve düşüncelerimizin en doğrusu olduğunu sandığımız durumlar çok. Evrensel anlamına bakmak gerekir, bence bu olgunluk gerektirir. Ben yapmamaya çalışıyorum
Hani bir atasözü var yiğidi öldür ama hakkını inkar etme bu ona benziyor her ne kadar ben bir insanı sevmesem de doğru söylediği haklı olduğu zaman sözü doğrudur o haklıdır o ister ben olayım ister bir başkası olsun bu böyledir
Sevdiğim insan hata yapabilir sevmediğim insan haklı olabilir. Adalet anlayışı sevgiye göre ölçülemez. İslam'da bu yüzden aileden kimsenin şahit olunmasına izin verilmez.
Ben kendim için demiyorum ki yalnız herhangi biri sporcu, sanatçı, doktor vs geçmişte bir konuda haksız diye şimdi haklı olduğu şeye geçmişten kaynaklı haksız demek ki bunu en çok adaleti sorgulayanlar yapar bana doğru gelmedi.
Evet, kişiye göre değişir. İkisine de karşı nötrsem gerçek haklıya göre yorum yaparım. İnsan sevmediği biri o konuda haklı olsa bile, sevmediği için onu her konuda haksız görebiliyor.
Haklılık payı adil olma oranı ile %90 örtüşüyor mu kanıt için gerekçe önemli
1
1 Yorumla
Soran
+1 yıl
Haklıysa haklıdır bunun oranı olmaz ki veya evet burada haklı ama burada değil de denebilir ancak çoğu kişi yok bunu söyleyen a kişisi olduğu için haklı değil gibi görüşler olabiliyor
Kim olduğu önemliyse ne kadar objektif olur? Şimdi bir ateist bir konuda (aynı görüşte olduğum bir konuda) saygılı olunması gerektiğini söylüyor, fikrini doğru buluyorum ancak ateist diye haksızsın demek doğru olur mu?
Doğru değil tabii ki ben onu kastetmedim zaten. Ben şöyle düşündüm: Mesela birisi insanlara çok haksızlık, zalimlik yapmış sonunda da haksızlığa uğramış. Buna elbette farklı yaklaşmak gerekir