Kendimi insan sarrafı olarak nitelendirmem için çok fazla tecrübe sahibi olmam gerekir. Ama ben kendimi bu kadar tecrübeli görmüyorum. Maalesef karşıdaki kişiler o kadar iyi oyuncular oluyor ki bazen, inanamıyorum gerçek yüzlerini görünce. Sadece bu süreçte bana yardımcı olan şey; hislerim. Bir kişiye karşı hislerim samimi değilse, o insana güvenemiyorsam, mesafeliysem, sevemiyorsam bir türlü o kişiden uzak durmaya çalışıyorum. Bu da beni koruyor. Gerisi de artık kader... Dediğim gibi insanların çok iyi oyuncu oldukları bu dünyada hisler de bazen yardımcı olmuyor. Ona da yapacak bir şey olmadığı için tevekkül ediyorsun sadece.
İlk görüşte demeyelim biraz süre ister bu işler... 1 Haftada dergisini çıkarırım 1 yılda ansiklopedisini :D Çünkü bir fotoğrafçı güzel kareyi beklerken ne kadar bekliyorsa o kadar zordur bu işlerde... Şimdi tanımak için temel bazı sorularınız vardır sorarsınız ama sorunun cevabını öğrenmek için değil onun davranışını onun hukukunu onun bakış açısını öğrenmek için sorarsınız... Bazen konuşma tarzınız bile sizi karşı tarafa bilgi verir. Nasıl ki sessiz kalan insanlar yerli yersiz bilge sanılıyor ise konuştuğunuz zamanda aynı şekilde farklı kategorilere girmeniz makbuldür. Karşı tarafa iyi olmaya çalışmayı sevmem, hatta beni kötülemelerini isterim. Bunun nedeni onların ne kadar kırıcı olduklarını öğrenmeme katkı sağlamaları ve onları tanıdığımda iyi olduğuna karar verirsem ilişkileri toparlarım, aksi takdir de onun bozduğu ilişkiyi toparlamam.
İnsanları ilk görüşte çözmek ahmaklıktır. Kısa ve sınırlı bir alan içinde sınırlı bir iletişim içinde kimse kimseyi çözdüm diyemez konuşma ile özdeş olarak öngörüler edinebilir daha fazlasını demek yargılamaya girer. Doğru bulmuyorum ben. Zamanla tanımak daha doğru ve kararlı bir fikrir edinmemizi sağlar. 🤷♀️
İlk görüşte karşımda ki insandan aldığım olumlu ya da olumsuz hislere göre hareket ederim. Samimi olup olmadığını anlayabilirim ya da niyetinin ne olduğunu... Yanıldığım olmadı şimdiye kadar, birinden ilk görüşmede hoşlanmıyorsam muhakkak bir şeyi çıkıyor sonrasında...
Bu yaşıma kadar geçen sürede, çocukluğum da dahil çok farklı işlerde çalıştım. Çok sayıda insanla diyaloğum oldu. Çok farklı mekanlarda bulundum. Hani derler ya "girip çıkmadığım delik kalmadı." O hesap. Çok yer gezdim. Farklı kültürlerde farklı insanlar tanıdım. Asla önyargılı olmadım. Karşımdaki insanı küçük görmedim. Benden farklı olan ve farklı düşünenleri anlamaya çalıştım. Bütün bunlar bana çok fazla tecrübe kazandırdı. Yine de insanları ilk bakışta çözmek o kadar da mümkün değildir. Bir insanı çözebilmek için bir bakıştan daha fazlasına ihtiyaç var. En başta konuşması, ses tonu, konuşurken kelimeleri kullanmadıki becerisi, mimikleri, tavırları ve vücut dili, insanı tanımada fikir verir. Bir insanı birisiyle konuşurken dinler, izlersem büyük bir ihtimalle çözerim. Tabi bu her insanda, her zaman başarılı tespitlerde bulunduğum anlamına gelmesin. Fakat çoğunlukla isabet sağlamışımdır.
İnsanların bana karşı kurdukları 4 ya da 5. cümleden çözebilecek bir insanım ki bazen buna bile gerek kalmıyor. İnsanların dışarıda yürüyüşü, gülüşü ve diğer insanlara karşı kullandığı mimiklere bakarak nasıl bir insan tiplemesine sahip olduğunu bilirim. Ticaretin içinde doğdum, iletişim mezunuyum, davranış bilimlerinde Türk Halkını rahatlıkla çözecek seviyeye geldim. İnsanı tamamen anlayamayız ama nasıl bir karakter tipine sahip olduğunu çözeriz.
Bir insan konuşunca genel olarak yorumlamak kolay Mesela kezban ya da entellektüel olduğun biliyosun Örneğin dövmesi varsa uzun saçlı erkekse moderndir etrafı pek takmıyodur gibi genel görüş yaranıyor tabiki ama sevgide arkadaşlıkta aile içinde nasıl bilemeyiz
Evet. Ama arkası boş bir öz güven değil benimkisi. İnsanların gerçekten tek bir bakışta karakterini, hayatını, dertlerini, yaşadıklarını tahmin ediyorum ve pek çoğu da doğru çıktı.
~hatta dışarı bir araçla çıktığımda yoldan geçen insanları analiz ederim 🌷
Evet, bu konuda özel yetenekli yaratılmış olabilirim. Elfaba diye bir kitap var. Karakteristik özelliklerin fiziki görünüm üzerindeki etkileri hakkında önemli bilgiler içerir. İlgilenenlere tavsiye ederim.
onu bilmiyorum. ilk gördüğüm saniyelerde yıldızım Barışmaz ise o kişi ile hep öyle gidiyor. ve hep te sorunlu, yanlış bir insan olduğu bir gün su üstüne çıkıyor
Asla öyle değilim. Aylarca konuşsam da veya yıllarca arkadaş olsam da insanları çözemediğimi fark ettim. İlk bakışta insanları analiz edenlere hayranımdır.
Kişinin davranışlarından, konuşmalarından ve uslubundan iyi bir fikir sahibi olurum ancak %100 karakter analizi yaparım diyemem kaldı ki bunun mümkün olduğuna da inanmıyorum 🙄
Beden dili öğrenmek şart ama tabi hayatın öğrettiği bir kaç hareket mimik kelime ve gözlem uzun süre hareketsiz kalarak yani eylemsiz onu izlemek ardından zaten kanka da olsa az çok anlar bir şeyler
Kendimizce bir takım düşüncelere yöneliriz fakat bu gerçeği yansıtmaz ve davranışlarımızıda düşüncelerimize göre değiştirmemeliyiz bilemezsiniz her nekadar tecrübeli olursanız olun
Bu okadar kolay değil. Tabiki de az cok bir insanın kalitesi kapasitesi yetiştirilme tarzı anlaşılabilir ama kimse kimsenin içindeki iyilik vede kötülükleri tam anlamıyla keşfedemez.