İletişimde en önemli faktörlerden birisi de iyi bir dinleyici olmaktır. İyi bir dinleyici de karşıdaki kişinin söylediklerini özümsemeye çalışır, sözlerini kesmez, göz teması kurmaya gayret eder ve konuşmanın sonunda da en güzel tavsiyelerini verir. Bu bilgiler ışığında siz de iyi bir dinleyici olduğunuzu düşünüyor musunuz?
Evet, en iyi yaptığım şeylerden biri bu ve çokta severek yapıyorum bunu. O yüzdendir ki insalar çoğu şeylerini gelip anlatır, yargılamam ya da kesmem. Sonuna kadar dinlerim ve karşımda ki kişiyi gerçekten önemseyerek, içten bir şekilde dinlerim. Yaşadıklarımdan ya da duyduğum ve gördüğüm şeylerden yola çıkarakta onun durumuna uygun tavsiyeler veririm. Yardımcı olabilmek çok güzel hissettiriyor bana kendimi…
Dinlemeye konuşmaktan daha çok önem veriyorum, sadece sessizce, başka bir işle meşgul olmadan kendimi veriyorum. İletişimde asıl olan konuşmak değil dinleyip karşındakini anlamaktır belki de, çünkü herkes konuşur ancak bazısı anlar. Şimdiki zamanda insanlar hep üst perdeden konuşup kendini kanıtlamak istiyor.
Maalesef çok sabırsız olduğum için bazen kendimi tutamadan söz kesebiliyorum. Sevmediğim huylarımdan 😔 Ama iyi bir dinleyici olduğumu düşünüyorum. Karşımdaki kişinin sorununa, derdine ya da her ne anlattıysa ona iyi gelebilmek için çabalarım.
~yani dediklerine bakılırsa iyi bir dinleyici değilim
Önceden değilmişim.. Ev arkadaşlarımdan, tartışmalarımdan öğrendiğim bu oldu.. Şans ki arkadaşlarım bana karşı sabırlı insanlarmış ve bana dinlemeyi öğrettiler.. Elhamdülillah..
Artık dinliyorum ve karşıdaki insanın da kendine göre haklı olduğunu farkettim.. Konuşarak çözemediğim hiçbir problem olmadı bu zamana kadar.. Tabi karşındaki de konuşmaya açıksa..
Sıkılmadan dinlerim. Kendimce tavsiyeler verip, karşımdaki kişinin göremediği noktaları objektif bir şekilde görmesine yardımcı olurum. İnsanların dinlenilmeye, anlaşılmaya ihtiyacı var. Bunun bilincinde olmak önemli.
Aslında haklısınız. Bazı kişiler meseleyi o kadar uzun ve dolaylı anlatıyorlar ki zaman kaybı oluyor bu sefer de. Bundan dolayı bazen o kişilerin sözlerini kesmekte fayda var sanırım :)
Kimi zaman özellikle alay ederim. Kalem ler ile oynarım. Çıt çıt masaya vururum. Öyle sinir bozan davranışlarım vardır... Özellikle düşüncelerine değer vermiyorsam, son safhada kalkıp giderim... Dünyam olmaz. :)
Çok kafa ütülemiyorsa iyi dinlerim. Bi müvekkil var çok konuşuyor.. Onu dinlemek çok zor oluyor. Beynim mıncık mıncık oluyor. Herkesi dinlemek de çok zor haa öyle kolay değil
Dilenci misiniz diye okudum diyorum ne diyor bu kskdkskfkd İyi bir dinleyiciyimdir bol bol dinlerim karsidakini sonuna kadar bolca da soru sorarim kskcksc gozlemler ve dinlerim bolca :)
Dinlemeyi çok severim hatta çevrem hep neden psikolog olmuyorsun ki sen diye sorar 😅
1
0 Yorumla
Gizli Üye
(25-29)
+1 yıl
İyi dinleyici değilim. Uzun zaman önce bıraktım bu işleri. İnsanlar meğer yalam söyleyip her şeyi abartıyormuş. Tarafsız olmadıklarını anladığım an sıkıntı basıyor.