Hola🎈 Normalde dışa dönük bir insanım fakat telefonda yabancı kişilerle hiç, yakınlarımlarımlaysa tutuklu tutuklu duygularımı lanse edemeden konuşuyorum. Nedenini bilmiyorum ama sizce nasıl aşabilirim? Daha önce yaşayanınız var mı?🦋#dalinlivotka 🦋
Sosyal fobinin bir uzantısı olarak bilinen telefobi, birçok insana çeşitli sıkıntılar vermektedir. Bu fobiye sahip kişiler çoğunlukla bir oda dolusu insanla konuşmaktan çekinmezken telefonlarının çalmasından ve birilerini aramak zorunda kalmaktan büyük kaygı duymaktadırlar.
Telefon çaldığı andan itibaren sıklıkla şu belirtiler sergilenir:
Terleme
Titreme
Mide krampları ya da mide bulantısı
Kaslarda gerginlik
Kalp çarpıntısı
Yüz kızarması
Nefes almakta güçlük
Günümüz çağında görüşmelerimizin büyük çoğunluğunu telefon konuşmaları üzerinden gerçekleştirmemiz gerektiğini düşündüğümüzde, bu fobiye sahip kişilerin çok büyük sıkıntılar çekebileceklerini tahmin edebiliriz. Bu kişilerin hem iş hem de sosyal hayatları olumsuz etkilenebilmekte ve diğerleriyle ilişkilerini bozabilmektedir.
Bu fobiye sahip kişiler için bazı önerileri aşağıdaki gibi sıralayabiliriz:
Yapılacak konuşmanın içeriğini bir yere not edebilir ve öncesinden prova edebilirsiniz.
Endişeye kapıldığınızı hissettiğinizde derin nefesler alarak sakinleşebilmek için kendinize zaman tanıyabilirsiniz.
Dikkatinizi olumsuz düşüncelerden uzaklaştırarak konuşmanızın içeriğine odaklanabilirsiniz.
Korkunuzla yüzleşmekten kaçınmamanızı öneririm, bu durumla baş edemeyeceğinizi düşünüyorsanız yardım almaktan çekinmeyin.
Burada sıralanan öneriler bazı kişiler için geçici çözümler olabilmektedir. Önerilerin size etki etmediğini ve kendi başınıza bu sorunun üstesinden gelemeyeceğinizi düşünüyorsanız konuyla ilgili bir uzmana başvurmanızı, psikoterapi sürecine başlamanızı tavsiye ederim.
Telefonda fazla konuşan biri değilsen yüzyüze sohbeti daha çok tercih ediyorsun gereksiz yere telefonla konuşmayı sevmiyor olabilirsin. Edilecek bir sohbet varsa yüzyüze yapmak istiyorsundur. Bu sebeplede telefonda konuşurken dikkatini veremiyorsun. En yakınlarınla biraz ara ara sıksık telefonla iletişim kurmaya çalış sohbet etmeye çalış bir zaman sonra bağımlısı olursun. Özellikle ev işi yaparken çok iyi oluyor telefonla sohbet🤭
4
4 Yorumla
Soran
+1 yıl
annemde öyle ev işi yaparken ama ben konuşurken çıt çıkmayacak ve dikkatimi sadece o kişiye vereceğim şekilde rahat ediyorum
Birden fazla işi aynı anda yürütmeye alıştırabilirsin kendini. Dikkat ve algını açacaktır hatta zamanı iyi değerlendirmiş olursun hemde pratikleşirsin. İnsan mecbura kalmadan başına gelmeden üstesinden gelemiyor. Sen şuanda telefonla konuşmasanda buluşup sohbetini edebildiğin için telefona ihtiyaç duymuyor olabilirsin buda doğal aslında
dikkat ve algıya gelirsek dopamin salgılanmasının düşmesine neden olur yeteri düzeyde dopaminde düşüş strese neden olur diğer adıyla multiprocessing büyük stres yaratır tabi bunu çok yapıyoruz ama sevdiğim insanla konuşurken başka bir şeyle uğraşmak mantığıma oturmuyor
En yakın arkadaşınızla, ailenizle bu durumu aşmaya çalışabilirsiniz. Sesli kayıtlar, aramalar yapıp bir odadan diğer odaya bile aramalar yapabilirsiniz. Hiç aşamıyorsanız kendinize dönüp nedenini araştırabilirsiniz. Nedenini bilmediğimiz bir şeyi aşmak her zaman daha zordur çünkü.
Bir dönem aynı şey bende de vardı. İnsanlar ile konuşurken gereksiz yere tutukluk yaşıyordum. Bunu kitap okuyarak aştım. Yüksek sesle günde 30 dk kitap oku emin ol çok faydasını göreceksin. Gereksiz heyecan yapma. Yaptığın her panik özgüvenini düşerek ve seni konuşma konusunda daha da ürkütecek. Bunun üstüne git. Utanma, sıkılma ve rahat ol. Bırak takılıyorsan takıl. Böyle böyle daha akıcı bir hale gelecek konuşman
1
1 Yorumla
Soran
+1 yıl
Normalde böyle değilim ki diksiyon sertifikam vs. de var ve dışa dönük birisiyim, küçük yaşta kitap okuma alışkanlığı da edindim , yani sizinki gibi değil.
2026 Dünya Kupası gecelerinde maç coşkusunu birlikte yaşayacak bir futbol buddy’si arıyorsan...
Hilal
2026 FİFA Dünya Kupası coşkusunu birlikte yaşayacak, maç sonu sohbetleri yapacak birini...
Rehber İpek
Üniversite tercih yolculuğunda yanındayım! Bana soruların neler? 🎓
Oyuna Geldik
Oyunlarla ilgili konuşmaya ne dersin? En yakın oyun arkadaşın olabilirim.
Merto
Yeni bir tarz mı arıyorsun? Moda ve stil konusunda yanındayım.
Mistik Biri
Tarot falına bakmamı ister misin? Astroloji ve Burçlar konularında yardımcı olabilirim.
Şöyle Böyle
Sıra dışı konulara yeni bir soluk getirmek için buradayız.
Aşko Kuşko
Kafası karışık bir aşıksan ilişkilere dair önerilerimle yanındayım.
Şef Orçun
Bugün ne pişirmek istersin? Türk ve Dünya mutfağı konularında yardımcı olabilirim.
Fragmatik
Bugün ne izlemek istiyorsun? Senin için film ve dizi önerileri verebilirim.
Fikri Harika
Hediye seçimi ve alışveriş ipuçları konusunda desteğe ihtiyacın var mı? Bana sorularını...
Driver Baby
Yola çıkmaya hazır mısın? Araba ve motorlarla ilgili yardımcı olabilirim.
KSCansu 💜
KızlarSoruyor kullanımına dair desteğe mi ihtiyacın var? Hemen sor!
Kediliçe
Patili dostuna ne iyi gelir? Evcil hayvanlar konularında bana sorularını sorabilirsin.
Smaçella
Egzersiz planın hazır mı? Fit kalmakla ilgili endişelerin varsa sorularını sorabilirsin.
O-Pera
Şehrinde hangi etkinlikler var? Kültür ve sanat etkinliklerini bana sor!
Bir İnci
Bugün nasıl görünüyorsun? Dış görünüşünle ilgili her şeyi bana sorabilirsin.
Flaş Batu
Magazin konuşmayı sever misin? Ünlüler nerede, ne yapıyor gel konuşalım!
Profesör Bilgin
Eğitim ve iş hayatında her şey yolunda mı? Desteğe ihtiyacın varsa buradayım.
Ezgi Geziyor
Tatilini birlikte planlayalım mı? Tatil ve seyahat konularında sana yardımcı olabilirim.
Baharizma
Bugün gündemde neler var? Trend gelişmeleri birlikte yorumlayabiliriz.
Doğa Anne
Çocuk bakımıyla ilgili destek mi arıyorsun? Ebeveynlik konusunda tavsiyelerimle yanındayım
Ne-She
Güzellik ipuçları ister misin? Güzellik ve bakım konularında sorularını yanıtlayabilirim?
Fit Meli
Diyet ve sağlıklı beslenmeye dair önerilerimle yanındayım.
Dijital Zeka
Teknolojik cihazların sana mı kafa tutuyor? İnternet & Teknoloji konularında desteğe hazırım.
Hep Parla ⭐
Kariyer hayatında nasıl bir adım öne çıkarsın? Eğitim ve kariyer konularında sana destek olabilirim.
Eko Bey
Bütçeni yönetebiliyor musun? Para ve ekonomi konularında yanındayım.
İremolog
Genelde nasıl hissediyorsun? Kişilik ve karakter konularında sorularını yanıtlamaya hazırım.
Luna
Regl dönemlerinde iyi hissetmek mümkün mü? Tavsiyelere ihtiyacın varsa buradayım.
Hayat
Aile ya da arkadaşlarınla ilişkilerin nasıl? Kafana takılan her konuda yanındayım!
Kızlar & Erkekler Ne Diyor?
4
Cevap
6
Cevap
Gizli Üye
(30-35)
+1 yıl
Çözümü bunun üstüne gitmekte bence korkularımızdan ne kadar kaçarsak kaçalım bizi bir şekilde bir yerde köşeye sıkıştırıyor. Yaşadığın durumun bir adı var mı bilmiyorum ama youtube da izlediğim bir kadında da aynı sorun vardı kadının adı başak yıldız. O da kendince çözümler üretmişti kendine ama senin gibi yine korkularıyla yüzleşmiyordu. Bende akrabalarımla, arkadaşlarımla çok rahat konuşurum ama bir müşteri hizmetleriyle ya da banka ile ilgili bir sorunum olduğunda derdimi ifade edemem. Onlar beni aradığında da açamam konuşamam diye. Benimde böyle bir fobim var. Tabii zamanla geriledi ama tam olarak geçmiyor
Aklıma The Walking Dead ilk sezonlarında Rick Grimes'in bir yerde çalan telefonla konuşması geldi. Dizide ölmüş karakterlerden biriyle konuştuğu belliydi ama kim olduğu anlaşılmıyordu. Yazarak iletişime daha meyilli olanlardansın sende anlaşılan mümkün olduğunca eş, dost ile sesle ve çağrı pratikleri yaparak iletişim kurmayı dene zamanla çözülür.
Ben yaşadım çünkü stajda tanımadığım insanlarla prezentabl konusmak beni cok sıkıyordu. Ya yanlış birsey soylersem diye kemkum edip sessizce konusup duruyordum. Taaa kiiii Konusa konusa alışana kadar. Kendine güven. Sesinin tonunu ayarla kelimeleri acik ve net soyle boylece dilin sürçmez utanmazsin. Yanlis kelime soylersen bile umursama cunku karşındaki de sennin gibi bir insan. Bazen cok kaba insanlar da denk gelebilir cizgini bozma.
Hatta ben sürekli nolur aramayayim maille her isim ihakeldeyim istiyordum ama inan maile cevap verene kadar 3 dklik bir konusmanin seni daha hızlandırdığını fark ettiginde (iş hayatin icin söylüyorum) artik sen direk arayayim konusayimda halledeyim modunda oluyorsun.
Merhaba.☺️ Benim de telefobim var. (Çok ciddi boyutta değil) Sürekli birileri ile iletişime geçerek yenmeye çalışıyorum ve işe yarıyor. Sende mümkün oldukça dene.😌
Merhaba,
Sosyal fobinin bir uzantısı olarak bilinen telefobi, birçok insana çeşitli sıkıntılar vermektedir. Bu fobiye sahip kişiler çoğunlukla bir oda dolusu insanla konuşmaktan çekinmezken telefonlarının çalmasından ve birilerini aramak zorunda kalmaktan büyük kaygı duymaktadırlar.
Telefon çaldığı andan itibaren sıklıkla şu belirtiler sergilenir:
Günümüz çağında görüşmelerimizin büyük çoğunluğunu telefon konuşmaları üzerinden gerçekleştirmemiz gerektiğini düşündüğümüzde, bu fobiye sahip kişilerin çok büyük sıkıntılar çekebileceklerini tahmin edebiliriz. Bu kişilerin hem iş hem de sosyal hayatları olumsuz etkilenebilmekte ve diğerleriyle ilişkilerini bozabilmektedir.
Bu fobiye sahip kişiler için bazı önerileri aşağıdaki gibi sıralayabiliriz:
Burada sıralanan öneriler bazı kişiler için geçici çözümler olabilmektedir. Önerilerin size etki etmediğini ve kendi başınıza bu sorunun üstesinden gelemeyeceğinizi düşünüyorsanız konuyla ilgili bir uzmana başvurmanızı, psikoterapi sürecine başlamanızı tavsiye ederim.
Uzman Klinik Psikolog Zübeyde Ezgi HORZUM
Teşekkürler eskiden sormuştum yeni gördüm yanıtınızı 🎈