Bu söze katılıyor musunuz, sizce doğru mu? Sonsuz arkadaşlık yok, sonsuz çıkarlar var.
evet katiliyorum
hayir katilmiyorum
Yaşını ve cinsiyetini belirt, oyunu kullan:
Lütfen yaşını seç
Kesinlikle doğru. Vardır belkide karşısına düzgün arkadaşlar çıkan ama benim olmadı. En son 2 senedir tanıdığım bir kız arkadaşıma sonsuz güvenim vardı onunda zaman geçtikçe çıkarcı olduğunu gördüm. Parası oluyodu ya bozuğun var mı minibüs parası versene diyodu ben ona veriyodum kendim paramı bozduruyodum. ya da sigara içmiyodu kendi alıp ben aldığımda 5 dkda bir yakıyodu. Benim ona ihtiyacım olduğunda gel şuraya gidelim dediğimde kendi bahane uyduruyodu ama ben ne olursa olsun onun ihtiyacı olduğunda hep yanındaydım. Yani küçük şeyler ama zamanla soğutuyo insanı. Karşılıksız çıkarsız bir ilişki sadece ailende var gerisini boşver gitsin.
:( Maalesef katliyorum... Bu anlattiklariniza o kadar yakin hissettim ki kendimi,... sanki kendim yasamiscasina.:) Elbette zamanla soguyor insan,.. Ben son gunlerde sunu bile dusunmeye basladim, hayatin bir imtihandan ibaret oldugunu soyluyorlar ya ha bire... Bu imtihanin icinde, galiba bizler (Iyiler) digeleri de ( kotuler) olarak varlar... Bir masal gibi yani... Iyiyle kotunun savasi...:)
Simdi far ettim, siteye girer girmez ki, E. I. C secilmis. Ama soruyu secmis bulundum. Evet, artik gercek arkada diye birseye rastlamak mumkun degil, Daha dogrusu benim anne- babamin bize ogrettigi dogrularin cercevesinde, hicbir sey yok artik, Dogru, durstce, mertce, yalansiz, tercihsiz tam bir arkadaslik ben goremiyorum, ne kendi hayatimda nede cevremde...:(
Burada ihtiyaç ile çıkar kavramlarını iyi ayırmak gerekir. Her ihtiyacı çıkar gibi görürsek dediğin doğru ama bir sürü gerçek ihtiyacı çıkar gördüğümüz için bu söze katılan insan çok oluyor. Ben katırlmıyorum. Çünkü gerçek arkadaş, gerçek dost zaten ona ihtiyacın olduğunda da yanında olandır. Ondan istediğin birt şeyi bir karşılık ya da menfaat gözetmeden yapan kişidir. Zaten bunu bir çıkar ya da daha sonrasında koz olarak kulanmak ve başına kakmak için yapıyorsa o kişi ne arkadaşın ne de dostun olabilir. Yani arkadaş ve dostun tanımında çıkar diye bir kelime zaten yoktur ve olmamalıdır da. Bu nedenle katılamıyorum be bu söze.
bu söze katılmamak mümkün mü? tabi katılıyorum günümüz menfaat dünyası olmuş
O zaman sizde menfaat uzerine arkadaslik kuruyorsunuz? Bir iki kisiden genelleme yapmayin aileden sayilan dostu olabilir insanin (:
Cevap
196Cevap
Siz belki farkında değilsiniz, ya da menfaat kelimesi size soğuk ve itici geldiğinden hoş karşılamıyorsunuz. Ama bir düşündüğünüzde dünada ki bütün ilişkiler menfaat üzerine kuruludur. Bir kadınla bir erkeğin sevgili olması, evlenmesi, çalışmanız, sizi çalıştıranlar vs vs. hepsi bir menfaat ve çıkar içindir. Yalnız bu durumlar her zaman karşılıklıdır. Karşıklı olduğu sürece her iki tarafda menfaatlerini karşıladığı için memnundur, sorun çıkmaz. Lakin bu durum tek taraflı olduğu zaman hoş değildir, ve katlanılmazdır.
Dolayısıyle laf yerindedir ve doğrudur.
Arkadaşımın bir sözüyleki, esas tanıdığım bildiğim insanlardan bahsediyorum. arabamı veririm işi varsa,5.000 tl istesin hemen. İstanbul , Ankara İzmir Adıyaman urfa vb. beraber gidelim desin aracımla ilk fırsatta işten izin alır giderim. kötüyüm desin gece gündüz farketmez giderim kavga var sıkıştırıyorlar desin 5 kişide olsun korksunlar benden... tabi gözü kara olarak değil önce polise haber onlar varana veya varmadan süreçte giderim. hakedenine.
Sonsuz çıkarların olduğu bir ilişkide, çıkarlar bitince, ilişki de biter.
Bu ilişkinin adına ister arkadaşlık diyelim, ister sevgi, ister aşk;
herhangi bir ilişki, çıkar üzerine kurulduysa, çıkar bittiğinde er ya da geç çöker.
Hayalim, sonsuz sevgi.
sonsuz sevgi,,,, Bunun var olduguna inanan, biriydim, 2 yil oncesine kadar ama oyle birsey yasadim ki, cok guvendigim ve omrumun son 20 yilini paylatigim kisi den... Artik hayatta hersey sonludur diye dusunuyorum, sonsuz hicbirsey yoktur, bunu biliyorum. Cok aci bicimde ogrendim, ama simsi cok buyuk ve astronomik sinirsiz hayallerim ve beklentilerm yok, Bu iyimidir? Belki hayir, ama hayal kirikligida ona nispeten daha hafif ve az yaralayici...
@mesmerize Şu örneği vermek istiyorum:
-Üstada sormuşlar; ''-Kırılan kalp yine sever mi?''
Üstat da; ''-Evet.'' demiş.
Adam, peki demiş,
''-Üstadım, siz hiç kırılan bardaktan su içtiniz mi?'' diye sormuş,
Üstat da cevap vermiş; ''-Peki, sen hiç bardak kırıldı diye su içmekten vazgeçtin mi?''
Bütün yaşadığım hayal kırıklıklarıma rağmen, sonsuz sevginin varlığına inanıyorum.
HAYIR DİYORUM ÇÜNKÜ,
evet diyenler ortak bir fikirde birleşmeyi bile bunlar çıkar olarak düşünüyor.
fikirler birleşmeyince zaten zıt düşünüyorsun. o zamandan çıkarcı diyorsun.
ama fikirler birse, yani ortak noktanız çoksa dost olursunuz. çıkarcı olarakta bakmazsın.
demekki senin gerçek dostun olmamış.
Edindiğim dostlar sınırlı ama cok değerli. Ben katılmıyor o yüzden. Çünkü yaşadığım en trajik hikayelerimde bile elimden tutmasını bilen kişilerdi. Tabi bu kişiden kişiye değişir. Dost görünüp düşman olanda çok hakiki dost olanda. Hakiki dostlarım var ve kendim hakiki bir dostum. . .
Sizin beyninizin menfaatçi olduğundan böyle oluyor, herkez böyle düşündüğünden böyle oluyor, neymiş çoğu arkadaşlıklar yalan, tamam herkez birbirini kullansın, yalan diyorsanda gidip arkadaş olmicaksın o zaman, burada yalan ya herkez çıkarcı diyenlerin 100 den fazla arkadaşı var belkide..
Aslında bunun adı ''karşılıklı emek''tir. Bir insanın ancak ailesi ona çıkarsız bir şekilde koşulsuz bağlılık gösterir. Onun dışında elbette arkadaşlık ilişkilerinde illa ki insanlar karşı taraftan bir karşılık beklerler, beklemelidirler de. Buna da çıkar beklemek demek yerine, emek beklemek desek daha yerinde olur. Taviz olmadığı müddetçe tabii.
yanlış. sonsuz arkadaşlık diye bir şey vardır. sonsuz arkadaşlığı aramamak olabilir. bunun için gerekeni yapmamak vardır. arkadaşlığın sonsuzluğa gitmemesini sağlayan etkenler tek kişiyle alakalı değildir. karşılıklı olarak vefalı olmak sizi sonuca götürür. beceremediğimiz meseleleri yok saymak psikolojide mantığa büründürme olarak adlandırılır lakin bizim onu mantığa büründürmemiz o olguyu mantıksız kılmaz. okadar.
katılmıyorum işte kardeşim. Neden olmasınki, benim çok samimi çocukluk arkadaşlarım var hiçbi çıkar gütmeden onlar için herşeyi yaparım, onlar da benim için yaparlar. Şimdi hepimiz ayrı şehirlerde ayrı hayatları yaşıyoruz ama yinede birbirimizin sonsuz kardeşiyiz biz...
prensip olarak insanlara çıkar ilişkisi olarak yaklaşmaktan hazetmiyorum. sadece enayi yerine konmaya başladığımda tepkilerim sertleşiyo ve bulaşılmaması gereken birisine dönüşüyorum. ben iyiliği kul için değil allah için yaparım menfaat için köpeğe kulluk etmem iyilik yapar denize atarım.
dünyanın ne kadar yaşanılmaz bir yer oldugundan bahsedip duracağımıza önce kendimizi değiştirmemiz gerek..
Günümüz menfaat dünyası değil herkesin kendi küçük dünyası vardır isteyen menfaat üzerine kurar isteyen tam tersi ben 18 yaşıma girdim yeni ve sadece 1 dostum var oda anaokulumdan beri arkadaşım menfaatimiz olmaz dostluğumuz , kardeşliğimiz , yoldaşlığımız olur sadece karşılıksız severiz birbirimizi
aynennn öyle mesela iş hayatındada çok karşılaşıyorum iki tane salak benim bölümümdeki biri müdür sıfatlı biride benim gibi normal person ama araları o kadar iyi ki mudur buna nerdeyse balım peteğim diyecek bir iş yapmasını söylerken yaparmısın diyor bu salakta bundan gaza geliyo haz alıyo bana hava atıyo halbuki onunla işi bitene kadar herşey güzel olur bittikten sonra yüzüne bakmayacagını bilmiyo benim gibi mesafe koymuyo tekmeyi yiyecegi günden haberi yok :)
Soyledigin tabikide hayatimzin tamami cikar uzerinedir cikar catismasi oldugu anda ne arkadaslik ne dostluk kalir...
Cikar olmayan tek sevgi galiba annenin cocuk sevgisi aklimada baska bir sevgi gelmiyor...
çıkarlar her ilişkide var başta insan olduğumuz için birilerine ait olmak İSTEDİĞİMİZDEN dolayı birilerine ihtiyac sebebiyle ilişiki kuruyoruz.. bu tarz mesela.. sadece maddi değil.. duygusal anlamda saf cıkarlarımız var... birbirimize...
Tamamen materyalist (maddeci) düşünürsen evet. Ama insanca düşünürsek bu doğa bir hayvanın bile yavrularını korumak, hatta kendi sürü bireylerini korumak adına hayatını verdiğine şahit olmuştur sırf bu bile maddecilerin açıklayamadığı bir durumdur.
Katılanın gerçek dostu olmamıştır. Kardeşten öte 1-2 arkadaşım var. Ne ben çıkar gözetirim ne o. En dipte olduğum günlerde de sabahlara kadar beni avutup, konuştuklarını bilirim. Onlar dost değil ki öz kardeş bana.
Elbette menfaat dünyasına dönmüş vaziyetteyiz. Ama bir gün biri veya birileri gelir, tüm yara izlerinize dokunup, merhem olur. Elbet sonsuz arkadaşlığın bakiliğini sağlayacak birileri olur. Yani; katılmıyorum.
lise bittiğinden beri edindiğim hiç bir arkadaşlığa gereğinden fazla değer vermiyorum. çoğu çıkar.
ama ortaokul-liseden edindiğim arkadaşlarımla hala aram çok iyi ve arkadaş grubumuzda kimse menfaat hesabı yapmaz.
Ben katilamicam maalesef. Sağlam dostluklar kurduğum için. Dünyayı kirleten biziz ve eğer insan temizse kurduğu ilişkiler de temiz oluyor. Bir insan hep yanlış kişilerle karşılaşmış olabilir ama istisnai bir durum.
Yapılan iylikte bile kendini iyi hissediyorsun. Karşılık olmasa bile. Hayatın tamamı cıkar. ama mesele bu degilki.. Önemli olan cıkarın karşılıklı ve ozverilerin analyış ve karşılıklı olması. Tek taraflı olunca zaten bir sure sonrakopuyorsun.
kesinlikle katılmıyorum. katılanların kendi düşünceleri böyle olduğun için katıldıklarını düşünüyorum. hayatımda öyle arkadaşlara yer var ama onlar gerçek arkadaşlarımın her zaman gerisinde olmuşlardır ;)
her arkadaşından dili yanmış bir arkadaşın paranoyasıdır. tabii çıkar ilişkisi için yaklaşan çok ama doğru dostu bulduğunda bu böyle olmuyor daha bulmamıştır bunu diyen. ben bulan şanslı insanlardanım :)
Katılıyorum. Neden onunla arkadaşsın?
Onunlayken mutlu oluyorum, beni dinliyor, beni anlıyor, beraber eğleniyoruz.
Bunlar da çıkar olarak sayılmaz mı? Onunla arkadaşsın çünkü onunlayken kaliteli vakit geçiriyorsun.
Gunumuzde cikar iliskileri daha on planda oldugu icin evet bu soz dogru
Katılmamak mümkün değil ki insanların çıkarları için yapamayacakları hiçbir şey yok bir bakmışsınız en yakınınız olmuş öyle bir şey yapar ki arkanızdan vurulmuşa dönersiniz hayat kanunu bu
Bu soru şunu açıklar evet katılıyorum diyen bir kişi arkadaşlarını iyi seçemeyenlerden oluşur. Hayır katılmıyorum diyenlerde arkadaşlarını iyi seçenlerden . Çünkü hayattan azda olsa tecrübe edinmişsen eğer bu güne kadar çevrende menfaatçi insan bulundurmazsın bulundursan bile onları arkadaşın olarak görmezsin hepsi bu...
Kesinlikle katılıyorum. her ne kadar çok iyi arkdaşız birbirimiz için her şeyi yaparız densede çıkarın yoksa bir süre sonra o arkdaşlığı bozabiilirsin. bu kötü ama gerçek
Kesinlikle katilmiyorum eger duzgun insanlarla arkadaslik yaparsan tek cikarlari senden sevgi saygi olur ama yanlis insansa uzerindeki donuna kadar gider
katılmıyorum en yakın arkadaşım 18 19 senedır beraberız hc bır seklde kopmadık erkek arkdası yuzunden bıle bu satten snra kopmyz hc bır seklde cıkar ılskmzde yok
hayır ben inanıyorum. insanlar bu dünyadaki sevdikleriyle ahirette de buluşacakmış. bu buluşma müjdesi sonsuzluğa işaret. ha cennette mi buluşuruz cehennemde mi, onu bilemem :)
gercek arkads vardir ve herkesin karsisina cikmayabilir. Ve en onemli ozelligi bir tane olmasidir. Yani bir suru arkdsnz olablir ama bir tane gercek dostnz olur
herkes için geçerli değil ama bazı içten pazarlıklı zor durumda kalınca kardeşim en değer verdiğim insanlardansın diyipte gtü kurtardıktan sonra senin telefonunu bile açmaz hatta seni başkasına tercih eder zor durumda onun yanında olmayan kişiye tercih eder. umrumda olmazsın sağlam arkadaşta var sağlam arkadaş gibi gözünen kalleş insanlarda var.
Çoğunlukla çıkar ilişkisi olduğu doğru ama bazen öyle insanlara denk geliyosunuz ki var böyle arkadaşlarım, sadece onun kendisi olduğu için birlikte olduğun, birlikte zaman geçirdiğin sohbet ettiğin insanlar yani daha çok "Gerçek dostlar" diyebiliriz.
Ben katılmıyorum. Her ne koşulda olursa olsun kişinin dostum diye nitelendirebileceği ok yakın bir arkadaşı vardır. Ve gerekli mesafeyi ayarlarsan da bir ömür o arkadaşlık sürer
Sonsuz arkadaşlık az bulunur, bir nedenden dolayı arkadaşlarımızdan hep ayrılmak zorunda kalırız. Çıkarcı kişilerden korunmak için tek önerim, çıkar elde edilemeyecek biri olmanız.
Sonsuz arkadaşlık var. Ama el ile gösterilebilecek kadar az. Geri kalan her şeyde sonsuz çıkarlar üzerine kurulu zaten.
aksini iddia edebileceğim bir arkadaşlığım olmadı hiç o yüzden yanlış diyemem
Arkadaş için ise evet ama ben dost ile arkadaşı birbirinden ayrırırım bu kritere arkadaş girer dost ise herşeyi karşılık beklemeden yapar o yüzden insanların bir sürü arkadaşı ama sayılı dostlari vardir.
tabikide öyle herkes işi bitene kadar yanında sonra bir bakıosun defolup gidiolar hem bu zamanda çıkarsız arkadaşlık olsa saçma olurdu dimi
Karakterime hiç uygun değil asla çıkar için bir arkadaşlık, sevgili veya ilişki kurmam. Ama maalesef hayatımdaki insanların %90 bu şekilde.
her insanı kendi deger yargıları ile yargılamak daha dogru olmalı. bu durum kişiye göre degişir. kimisi maddeyi öne çıkartır kimi dostlugu
kesinlikle katılıyorum.. arkadaşınla ayrılırken hoşçakal demek yerine 'işin düşünce yine bekleriz ' demek lazım:)
bu soze kım katılmazkı ınsanlar cıkarları ugurlarına kendılerını kaybedıyorlar benlıklerını yıtırıyorlar bırak ya arkadaslıkmıs pehh :/
Katılmıyorum. Sen karşındaki insanı seçemiyorsundur. Çünkü benim 14 yıllık arkadaşım var ve hiç bir şekilde çıkarımız yok birbirimizden
Katılmamak mümkün mü? dost kazığını çok iyi tadmış birisi olaraktan bu sözü bir yere alıntılıyorum tam durumumu özetlemiş :D
* yaa bizim bir arkadaşımız var hep bize pc için gelirdi oç. gerizekalı ya menfaatçi aptal. bir tane adam akıllı arkadaşım olmadı ya --gerçek dost--.
evet arkadaşlıklar sonsuz değildir. ama çıkarlarda sonsuz değildir. gün gelir çıkarlarda tükenir. tükenirken o arkadaşlıklarıda beraberinde tüketir.
doğru arkadaşlık elmas gibi, çıkarcı arkadaşlık taş gibi.
O elması bulursan senin için zenginliğini feda eder ama bir saniye bile düşünmez , aynı şekilde sende.
"İnsanoğlu nankördür, menfaat uğruna gelirler vecde. Vaad etmeseydi cenneti Allah, O'na bile etmezlerdi secde."
İşte bu kadar gerçek ve doğru.
çıkarın bittiği yerde sonsuz arkadaşlık başlar zaten öyle bir tane dostum oduğu için çok mutluyum. :)
Daha bugün dostum dediğim bir insandan kazık yemiş biri olarak kesinlikle katılıyorum.
Bakınız; Son Sorum.
Evet katiliyorum malesef oyle ama menfaati olmadan arkadas olanlarda var.
Onemli olan cok arkadasin olmasi degil az ama gercek arkadas olmasidir.
tabii ki. yok ben çıkar gözetmem filan diyenlere inanma. kim arkadaş olarak kabul eder kendisine hiçbir konuda yardım etmeyip destek olmayıp çıkar sağlamayanı? bir gitsinler ya katılmıyolarmış hıh.
Kendisine sürekli zarar veren arkadaşı kim ister, burada daha çok önemli olan manevi çıkardır :))
kısmen diyebilirim evet sana sadece çıkarı için arkadaşlık yapan da çevrende bolca vardır ama 1 tanede olsa gerçek dostun senin kötü günüde yanında olacak sıkıntılı anında yardım edecek senle ağlayıp gülecek 1 kişide olsa vardır.
Bu soruyu sorduguna göre senin icin sonsuz arkadaslik söz konusu ama arkadaslarin icin cikarlari söz konusu buradan cikan sonuca göre halen sonsuz arkadaslik icin arkadas olunabilicek insanlar oldugunu görebiliriz
Çok doğru bir söz..
Çıkarları kalmayınca 25 yılık arkadaşlarım bile ortadan kayboldu..
sonsuz arkadaşlığı bulan için çıkar sonda gelir.. ama demek ki hayır diyenlern adam akıllı dostum diyeceği arkadaşı olmamış..
Yanlış bir söz değil ama çok doğruda değil arkadaşlarımızı doğru seçtiğimiz sürece sorun olmaz bence
Sonsuz arkadaşlık tabiki vardır yahu sadece doğru kişinin olduğundan emin olmak lazım eskilerdende muhakkak bir yaşanmışlık maceranız vardır ki iyi dostsunuzdur katılmıyorum bu söze
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?
En İyi Cevaplar