Dobralık, iyi güzel şekilde olan demektir. Sapmadan, kırmadan, incitmeden, dolambaçlı yollara girmeden net şekilde konuşmak demektir. Patavatsızlık, ne yazık ki dobralıkla karıştırılan, sözlerin nereye gideceğini bilmeden düşünmeden, tartmadan konuşmak demektir.
İkisi arasındaki çizgi dobralık memnuniyeti, tatmini getirir. Patavatsızlık ise mahcubiyet ve kırgınlıklara gebedir.
Dobra insan korkusuz, dürüsttür. Alnı eğik gideceğine, bedeni ölsün ister. Ama aptalda değildir, biri karşıdan sıka sıka geliyorsa, bekle lan geliyorum bakışlarıyla ayrılır. Ama patavatsızdan her yanlış, her basitlik, saflık, her bok beklenir. Fark budur :)
Ben bu konuyu şöyle ele alıyorum. Dobra insanlar genelde söylediklerinin sonucunu düşünmüyor. Patavatsızlık ise içinde art niyet barındırmadan sadece yerli yersiz konuşmalar yapan insanlardır bana göre.
Dobralık doğru bildiğini kırmadan açıkça düzgün bir dille ifade etmektir ama patavatsızlık ağzına geleni pat pat kimse kırılırmı nolur diye düşünmeden geldiği gibi söylemektir
Dobra yerine göre cevap vermektir ama dobraligi kalp kirarlak söylenmez dobralik bir sorun ve sıkınti oldugunda söylenir. Ama patafatsiz insan kendini bilmeden. ne konuştugunu düşünmeden hareket eden düşüncesiz insandir. Dobralikla patafatsizlik arasinda daglar kadar fark vardir ikisi de ayni degil
Dobralık doğru bildiğini kırmadan açıkça düzgün bir dille söylemektir ama patavatsızlık ağzına geleni söyleyip kimse kırılırmı diye düşünmeden söylemektir
Dobralık anlaşılır kıvırmadan net konuşan daha açık sözlüdür. patavatsız düşünmeden saygısızca konuşan sözlerın nereye gıdıceğini düşünmeyen saygısızca konuşkandır.
söylenecek seyleri ılımlı ve destekleyici bir sekilde söylemek aciksozluluk ama kaba bir dille karşıdaki insanı dusunmeden soylenen her sey patavatsizlik benim icin
patavatsızlık olduk olmadık yerde söyledikleriyle insanların kalbini kırmaktan başka bir şey değil mk
1
0 Yorumla
Gizli Üye
(25-29)
+1 yıl
Dobralık, koşarken soluğu g*tünden alan kilolu kişiye "kanka kilo ver" demektir Patavatsızlık, cenaze esnasında ağlayan kilolu kişiye "kanka kilo ver" demektir.
Dobralık; çekinmeden, açık açık ve korkusuzca söylemek anlamındayken patavatsızlık; sözlerinin nereye gideceğini kime dokunacağını düşünmeden saygısızca konuşan ve davranışlarına dikkat etmeyen anlamındadır.