Hayat her zaman kötü ya da her zaman iyi değildir. Hayatta Her zaman ikisi de var. Hayatımızda zaman zaman iyi şeyler de oluyor, kötü şeyler de. Ancak bizler çoğu zaman geniş pencereden bakamayıp kötü şeylerin içindeki iyiliği ya da iyi şeylerin içindeki kötülüğü göremiyoruz. Bu da hayatımızı zorlaştıran bir duruma dönüşebiliyor. Başına sürekli kötü şeylerin geldiğini düşünen biri en saf iyiliği bile sorgulamaya başlayabilir ya da hep iyi şeylerin kendini bulacağını düşünen bir insan kötü bir şeyle karşılaştığı zaman hayatının alt üst olduğu düşüncesine kapılır. Her şeyin hep iyi olmasını beklemek polyannacılık olacağı gibi her şeyin kötü olduğunu düşünmek de bizi karamsarlığa gömer ve bu düşüncelerimizin esiri oluruz. Hayat iyilikle ve kötülükle ama aynı zamanda iyinin içinde kötülük olabilen ve kötünün içinde de iyilik olabilen bir düzende işliyor şu an... Bunu bilmek ve bu şekilde yaşamak bizi olumlu yönde etkileyerek rahatlatabilir.. Sizin bu konudaki düşünceleriniz nedir?
Her iyilikte bir kötülük her kötülükte bir iyilik vardır sizin düşünceleriniz neler?
İdrak ve irade alemi burası. Arkamızdan koşarak "hadi" leyen bir zaman, bir tedirginlik var. Hep öteler den bir güven arzusu ama durup anlamaya, idrak etmeye vakit tanımayan "hadi" cilik..! İnsan denen can, içinde bir volkan, bir yanı da ayaz. Aklının bir köşesi iyi, öbürü hırsız, kötü, gamsız, gambaz. İnsan için de bu kadar haslet ile delirmiyorsa, büyük başarı. Hayat dediğimizi, biz yaratmasak ta, iradesi bizde. İyilik de hepimiz de, kötülük te. Derler ki ruh su dur, hangi kalıba koysan onun şeklini alır. Mesele nefs kalıbın da mı şekil alacağız, vicdan kalıbında mı?
Kuran-ı Kerim de; Sizin şer bildikleriniz şey belki sizin için hayırlıdır fakat siz bunu bilemezsiniz diye bir ayet var ya da tam böyle değilse bile buna benzer bir cümleydi.. Zaman zaman çok istediğimiz şeyler olmuyor kötü olduğu sonra anlaşılıyor ya da en kötü olduğunu düşündüğümüz şey aslında iyi olabiliyor.. Geleceği bilmediğimiz için olayları ve kişileri bence peşin hükümle değerlendirmemek lazım
Tam olarak anlattığınız gibi hayat kendi içinde tezatları da barındırır. Daha doğrusu tezattan ziyade hepsi anlardır ve bunların yorumlanması ile sonuca varırız. Benim düşünce ve tecrübelerime göre buradaki asıl mesele tüm olanlar karşısında insanın verdiği tepkidir Sabır mı gösteriyor, fevri mi hareket ediyor? Çok ilgimi çeken bir soru olmuş, teşekkürler 😃
Sorunuzda yin yang olarak adlandırılan bir çin düşünce tarzını yorumlamışsınız, yorumunuza katılıyorum, zıtlıklar birbirini kendi içinde barındırabilir lakin bu konuda herkesin yaşam tecrübesi farklıdır.
Beni üzen her olay ve kişi karşısında, yapacağım tek şey, olaylar ve kişiler sadece ve sadece aracı konumundadir, asıl mevzu başıma bu olayların gelmesini ve bu üzüntüyü yaşamama izin veren bir zat var yukarda. Himmm, o zaman karşımdaki kötü olaylara ve beni üzen kişilere küsmek yok, darilmak yok, kin tutmak asla yok, sadece yukarıdaki zatın bana vermek istediği dersi idrak etmeye Çalişmaliyim NOKTA. işte bu kıvama gelebilirsek hayatın şifresini çözmüş oluruz.
Bazen tam idrak edemiyoruz, neyin doğru neyin yanlış olduğunu. Anlık karar veriyoruz. Öncesini, sonrasını tam bilemiyoruz ya da hiç bilmiyoruz. Anlık verdiğimiz bu kararların, iyi ve kötü yanlarını hesap ederek, temkin payı bırakmak gerekiyor sanırım... En azından sonrasında şok yaşamamak için... Kaderi açıdan da düşününce, yine bu temkini, tedbiri elden bırakmamak lazım...
Kişilik & Karakter konusunda 19,5b cevap paylaştı.
Terazi dengesinde bir hayat için bir tarafa ürün diğer tarafa ağırlıklar konur. Ağırlıklar elde ettiğimizi bize gösterir. Değerini ve bize sunulan şeyi anlatır. İyi olmasa kötü, kötü olmasa iyinin önemi kalmaz.