Her iyiliğin içinde bir kötülük, her kötülüğün içinde bir iyilik mi vardır..
#huzurlu akşamlar 😊🙏
#huzurlu akşamlar 😊🙏
Yani başımıza gelenlerle alakaliysa evet ne demişler ; "Her hayırda bir şer her şerde bir hayır vardır."
Rabbim hayırlar versin inşallah.😘😘😘❤❤❤
Her iyilikte bir kötülük yoktur ama her kötülükte bir iyilik ararım 😊
Öyle diyorlar ve iyiler asla kaybetmez, kötüler kazandığını sanır ama aslında şereflerini kaybeder👈
Kişinin ne amaçla yaptığına bqğlıdır
Cevap
53Cevap
iki melek insan kılığında yer yüzünü dolaşmaya çıkmışlar.
aksam olmuş, kentin en zengin semtinde lüks bir villanın kapısını tanrı misafiri olarak çalmışlar..
ev sahipler somurtarak buyur etmişler onları.
yemek falan teklif etmemişler.
sıcacık misafir odaları yerine, buz gibi ve nemli bodruma
iki şilte atıp "geceyi burada geçirebilirsiniz", demişler.
şilteleri betona sererken, yaşlı melek duvarda bir çatlak görmüş.
elini uzatmış. söyle bir sürmüş yarığa, duvar eskisinden sağlam olmuş.
genç melek "niye yaptın bunu!"; diye sormuş merakla..
"her şey her zaman göründüğü gibi değildir", demis yaşlı melek yavaşça.
ertesi aksam melekler bir köy evinde çok fakir, ama çok iyilik sever bir aileye misafir olmuşlar.
her şeyleri bir tanecik inekleri imiş. onun sütünü satıp geçiniyorlarmış.
ev sahipleri, mütevazı sofralarına almış onları. beraber yemek yemişler.
yatma zamanı gelince kadin "siz uzun yoldan geliyorsunuz, yorgun olmalısınız"; demiş.
"bizim yatakta siz yatın, bir rahat uyuyun. biz şu divanda idare ederiz."
güneş doğarken uyanan melekler, zavallı adamla karisini iki gözleri iki çeşme ağlar bulmuşlar.
hayatta ki tek servetleri inekleri bahçede ölü yatıyormuş.
genç melek öfkeden deliye dönmüş.
"bunu nasıl yaparsın.. bu kadar iyi insanların yegane servetinin ölmesine nasıl izin verirsin?
önceki gece gittiğimiz villada her şey vardı, ama kötü ev sahipleri bize hiç bir şey vermediler.
sen onların bodrumlarını tamir ettin. bu fakir insanlar bizimle her şeylerini paylaştılar.
ineklerinin ölmesine göz yumdun?"
"her şey her zaman göründüğü gibi değildir evlat;" demiş yaşlı melek bir daha.. ve anlatmış..
ilk gittiğimiz zengin evinin o duvar çatlağının içinde yıllar önceden saklanmış bir hazine vardı.
ev sahipleri, bu defineyi bulmayı hak etmemişlerdi. çatlagi kapayıp, onları bu hazineden
ebediyen mahrum ettim.
dün gece fakir köylünün yatağında yatarken ölüm meleği adamın karisini almaya geldi,
kadının hayatını bağışlamasına karşılık ona ineği verdim.
her şey her zaman göründüğü gibi değildir, isler bazen istendiği gibi gitmez göründüğünde,
aslinda olan budur!"
alinabilecek en iyi ders... kissadan hisse...
Yaşlı Kızılderili reisi kulübesinin önünde torunuyla oturmuş, az ötede birbiriyle boğuşup duran iki köpeği izliyorlardı. Köpeklerden biri beyaz, biri siyahtı ve on iki yaşındaki çocuk kendini bildi bileli o köpekler dedesinin kulübesi önünde boğuşuyorlardı.
Dedesinin sürekli göz önünde tuttuğu, yanından ayırmadığı iki iri köpekti bunlar. Çocuk, kulübeyi korumak için biri yeterli gözükürken niye ötekinin de olduğunu, hem niye renklerinin illa da siyah ve beyaz olduğunu anlamak istiyordu.
Sordu dedesine.
Yaşlı reis, bilgece bir gülümsemeyle torununun gözlerine baktı:
' Bu köpekler ' dedi, ' benim içimi simgeliyor.'
Çocuğun anlamadığını fark edince, şöyle devam etti:
' Biri nefreti, kıskançlığı, yalanı, öfkeyı, aç gözlülüğü, diğeri ise sevgiyi, adaleti, dürüstlüğü, anlayışı, merhameti temsil eder.
Aynen şu gördüğün köpekler gibi, iyilik ve kötülük içimizde sürekli mücadele eder durur. Onları seyrettikçe ben hep bunu düşünürüm. Onun için hep yanımda tutarım onları.'
Çocuk, ikisi arasında mücadele varsa, kazananı da olmalı diye düşündü.
'Peki, sence hangisi kazanır bu mücadeleyi?'
Bilge Reis, derin bir gülümsemeyle baktı torununa:
Ben hangisini daha iyi beslersem!!!
Yin yang felsefesine göre vardır. Her kötülüğün içinde yükselen bir iyilik, her iyiliğin içinde alçalan bir kötülük...
Bir çok yaşanmış örnekte verilebilir.
Hayır gördüklerimiz şer, şer gördüklerimiz hayır olabilir
İyi olmadan kötü olmaz, tıpkı siyah olmadan beyaz olmayacağı gibi… Hiç kimse; ne saf iyidir, ne de saf kötüdür. Ancak bir bütünü kendi içinde muhafaza edendir
Kendi adıma konuşuyorum yaptığım şeyi bir amaç güderek yapmıyorum bugüne kadarda bilerek kimseye kötülük yaptığımı düşünmüyorum eğer bana yapanda bir amaç güdüyorsa allah herkesin niyetine göre versin
Elbette o insan niyniyeti ile es deger bir durum. Cogu zaman iyilik bir avanta icin yapilir ancak iyilik icin yapilan kotuluk azdir. Bir kisinin istikbali bozulmasin diye yapilan kotuluk sonradan ne buyuk iyilik oldugu anlasilir..
İç içe olduklarından değil bence. Birbirlerinin zıttı oldukları için anlam kazanıyorlar.
Yaşadığımız kusurlu dünya (manevi olarak kusurlu) ve insanlar sebebi ile..
Bizim inancimiz hayir sandiklarinizda ser, ser sandiklarinizda hayir vardir siz bunu bilemezsiniz ayetidir. Baslikta ki soru insanlari samimiyet ve guvenden uzaklastirip suphe ve menfaate yonelten bir felsefi tabirdir
Her şerde bir hayır vardır o an cok kotu oluruz ama sonradan o serrın nasıl bir hayra donustugunu gorunce herseye sükür eder ne gelirse Allah dan deriz
“Olur ki siz bir şeyden hoşlanmazsınız, hâlbuki hakkınızda o bir hayırdır. Ve olur ki bir şeyi seversiniz, hâlbuki hakkınızda o bir şerdir. Allah bilir, siz bilmezsiniz.” (Bakara, 2/216).
Silecek ne var sanki Allah'ın Ayeti mi rahatsız etti anlamadım.
Tabiki vardır bunu biz değil yuce yaradan söylüyor
" Sizin şer bildiklerinizde hayır, hayır bildiklerinizde de şer olabilir" buyuruyor burdan hesap et iste
Vardır. Sadece seçim ağırlıklı olarak değişir. Ki şöyle bişey de olduğunu düşünüyorum;çok iyi bir insan kötü olacaksa eğer en iyi kötü de o oluyor sanki.
yin yang
Tabiki mesela biri vardı ıyi gibiydi meğerse 5 kuruş etmez yalancı vs herşey ondan insan bile değilmis Rabbime şükürler olsun ki bitti gitti oh be 😊
Yoktur. İyilik karşılıksız yapıldığında iyiliktir. İçinde kötülük ve artniyet yoktur. İçinde kötülük barındıran şey iyilik olmazki hem. :)
Bize iyi gelen kötü cikabilir kötü diye ön yargilarla yaklastigimiz seylerde iyi cikabilir. Herşeyin hayra vesile olmasi dilegiyle iyi aksamlar..
Kısmen katılıyorum. Ama daha çok her iyi gözükenlerin altında ki kötülükler mevcut piyasada.
Şöyle bir durumda oluyor katsayısını artiriyor birisine iyilik yaptin sonra o kişi sana kötülük yaptı, sen daha çok kızıyorsun daha çok kötülük ile karşılık veriyorsun.
Karsiliginda bisey kazaniyosan ya da kazanacaksan her iyilikk kötülüktür. Ama kaybedecegin halde iyilik yapiyosan bu iyiliktir
Mutlaka öyledir bence.
Saf iyi olan hiçkimse yoktur özellikle.
Ben sanmıyorum. Ama her kötülüğün sonundan bir iyi güzel şey dogabilir... 😎
Alakası yok her iyilik yapan iyi insanlar fesst mi oluyor?
Yani kisiden kisiye degisir bazi iylikler amasiz sartsiz bir bekleti ve karsilik beklenilmeden yapilir bazilari da kotuluk beslemekte
Abla bunu şöylede diyebiliriz hayir gozukende şer
Şer gozukende hayir vardir
Bizleri kandırmak için iyi-kötü demişler. Hiç kimse fark etmiyor!
Biraz abartılı bir felsefi düşünce. Uzak doğudan çıkmıştır.
Doğrudur her şerde ya da her şeyde bir hayır vardır sonunda mutlaka
Vardır. Konuyu insanlardan ele alırsak; her iyi insanın içinde bir kötülük, her kötü insanın içinde de bir iyilik vardır.
Her iyiliğin içinde bir kötülük yoktur ya da her kötülüğün içinde bir iyilik yoktur. Ama herşeyın iyi ve kötü yanlarj vardır... diye düşünyorum
Iyilik yapar guven kazanır tuzaga düşürür kötülük yapar kendi işini kendin yapmayi öğretir
Kötülükler içinde güzelliği görürsen mutlu.. güzellikler içinde kötülüğü görürsen mutsuz olursun
Evet vardir ve bunu hayatımda çok gordum gerçekten doğru bir söz
İyiliğe kötülük görmekten yoruldum !!!
Herşeyin başı Allah’tır ona inancım sonsuz.
Bende hepsi var :Dd
Herşey Allah tan.. buna çok inanırım.
Hayır abla katılmıyorum Ama olabilir 😅
Her şerde bir hayır vardır
Vardır mutlaka. imtihandır belkide kimbilirki.
Evet öyle dir genel de.
Kişiden kişiye değişir
Ben inanıyorum bu cümleye çok haklı bı düşünce 👍
Olabilir 😂 ben hepten kötüyüm zaten
Kötülere bişey olmaz iyileri de Allah korur 👍🏻
İkisi birbirinden çok farklı şeyler. Asla yoktur.
hayırda şer, şerde hayır olduğu gibi
Beynim error veriyorrr dkdjfhdf
Her şeyde bir hayır vardır deyip bağlayalım
Hepsinde geçerli değil
Her şerh de bir hayır vardır
Nereden baktigina bagli
Her şerde bir hayır vardır
Yok kanks iyilik iyiliktir😊👍
Fikrim yok iyilik iylik için yapılır
her şerde bir hayır her hayırda bir şer vardır
Mutlaka vardır..
Evet olabilir