çok öfkeliyim çok çabuk sinirleniyorum sürekli küfür ediyorum aileme karşı dik başlıyım
Dik kafalı olmam yüzünden hatalar yapıyorum ailemi üzüyorum maddi manevi zarara uğratıyorum onları ama onlar bana uyarıda bulunduğunda hemen sinirlenip onlarla kavga ediyorum bu istemsiz oluyor
17 yaşında ergen gibiyim
Geçmişimde çok ezildim hoş görüldüm dalga geçildim aşağılandım haksızlıklara uğradım sesimi çıkartamadım korktum galiba onların sonucu böyleyim bide çok korkagım en ufak seste korkup sıçrıyorum
Geçen gün önümde iki adam kavga etti konuyla alakam yok sadece ordan geçiyorum
onların o halleri görüp krize girdim insanlar o adamları bırakıp beni sakinleştirdiler ben çok çabuk heyecan yapıp kontrolümü kaybediyorum soğukkanlı olamıyorum mantıklı düşünemiyorum bu yüzdende hatalar yapıyorum ama bilerek olmuyo bunlar kontrolümü kaybediyorum
Önümüzdeki hafta psikiyatristten randevu aldım antidepresan verip gönderir
Sizce hangi antidepresanları kullanmalıyım ya da neler kullanmalıyım
İçki ve sigara ve uyuşturucu içmiyorum hiç içmedim bunlari
Dik kafalı olmam yüzünden hatalar yapıyorum ailemi üzüyorum maddi manevi zarara uğratıyorum onları ama onlar bana uyarıda bulunduğunda hemen sinirlenip onlarla kavga ediyorum bu istemsiz oluyor
17 yaşında ergen gibiyim
Geçmişimde çok ezildim hoş görüldüm dalga geçildim aşağılandım haksızlıklara uğradım sesimi çıkartamadım korktum galiba onların sonucu böyleyim bide çok korkagım en ufak seste korkup sıçrıyorum
Geçen gün önümde iki adam kavga etti konuyla alakam yok sadece ordan geçiyorum
onların o halleri görüp krize girdim insanlar o adamları bırakıp beni sakinleştirdiler ben çok çabuk heyecan yapıp kontrolümü kaybediyorum soğukkanlı olamıyorum mantıklı düşünemiyorum bu yüzdende hatalar yapıyorum ama bilerek olmuyo bunlar kontrolümü kaybediyorum
Önümüzdeki hafta psikiyatristten randevu aldım antidepresan verip gönderir
Sizce hangi antidepresanları kullanmalıyım ya da neler kullanmalıyım
İçki ve sigara ve uyuşturucu içmiyorum hiç içmedim bunlari
Aşk İlişkileri
YKS2026
Gündem
Dünya Kupası
Güzellik & Bakım
Alışveriş & Hediyeler
Kızlar Bir Adım Öne
Tatil & Seyahat
Arabalar
Astroloji & Burçlar
Eğitim & Kariyer
Gamer
Moda & Stil
Spor
Evcil Hayvanlar
Müzik & Etkinlik
Kültür & Sanat
Para & Ekonomi
Magazin
Diziler & Filmler
Cilt Bakım
Kişilik & Karakter
Saç Bakım
Çocuk & Ebeveyn
Yeme & İçme
İnternet & Teknoloji
Ev & Yaşam
Kadın Emeği
Özel Günler & Hijyen
Cinsel Yaşam
Aile & Toplum
Diyet & Beslenme
Sağlık
Diğer
Beklemedik bir anda gelişen, istemediğimiz sonuçlar doğuran olaylara ve doyurulamayan isteklerimize öfke duygusu ile karşılık verebilmekteyiz. Aslında öfke de mutluluk, sevgi, hüzün gibi normal olan ve her insanda olması gereken duygulardan biridir. Ancak sahip olunan öfke; kişiye ve çevresine zarar verecek düzeye de ulaşabilir. Zarar verici düzeye ulaşan bu öfke; orantısız tepkileri, sözel ve davranışsal saldırganlığı içermektedir. Bu da kişilerin maddi (bilgisayar, telefon kırmak) ve manevi (sevilen biriyle kavga etmek, onlara zarar vermek) zararlara uğramasına neden olabilmektedir.
Trafiğe takıldığımızda, patronumuzla atıştığımızda, arkamızdan dedikodu yapıldığını öğrendiğimizde, sevdiğimiz birine zarar geldiğini öğrendiğimizde öfke duygusunu hissetmemiz gayet olağan bir durumdur. Önemli olan ise bu durumlara verdiğimiz tepkilerin uygunluğu ve yoğunluğudur. Örneğin; arkamızdan dedikodu yaptığını öğrendiğimiz bir arkadaşımıza öfkelendiğimiz için bir süre onunla görüşmek istemememiz normal bir durum iken; öfkemizi boşaltmak için o kişiye fiziksel ya da sözel yollarla saldırmamız uygunsuz bir tepki olarak değerlendirilir.
Bir şeylere kızıp kızgınlığını içine atan kişilerde öfke patlaması dediğimiz durumlar yaşanabilmektedir. Bu durumlarda kişilere ve eşyalara zarar verme davranışları görülebilir. Bu nedenle öfkelendiğinizde, duygularınızı içinize atıp biriktirmekten ziyade çok geçmeden öfke duyduğunuz kişi ya da kişilerle paylaşmanızı öneririm.
Öfkelendiğiniz anlarda, o an sakinleşebilmeniz ve rahatça düşünebilmenizin birkaç yolu vardır:
· Egzersizlere başvurarak öfkenizi sağlıklı yollarla kontrol altına alabilirsiniz. Odağınızı değiştirmenize yardımcı olacaktır.
· Öfke duyduğunuz kişiye ya da bir nesneye tepki vermeden önce içinizden 10’a kadar sayabilirsiniz.
· Zihninizde sizi rahatlatacağını düşündüğünüz bir imge tasarlayıp öfkelendiğinizde o imgeyi düşünebilirsiniz.
· Kısa bir yürüyüşe çıkarak ya da size iyi geleceğini düşündüğünüz bir yere gidip durumdan bir süreliğine uzaklaşabilirsiniz.
· O an öfke duymadığınız ve güvendiğiniz bir kişiyle öfkelendiğiniz konuyu paylaşıp rahatlayabilirsiniz.
· Öfkenizle baş edebilmek için aşağılayıcı ve küçümseyici olmayan mizah biçimlerini kullanabilirsiniz. Mizah hem sizi hem de karşınızdaki kişileri rahatlatma özelliğine sahip olabilmektedir.
Öfke kontrol tekniklerini denediğiniz halde başarılı sonuçlar elde edemediğinizi düşünüyorsanız konuyla ilgili bir uzmana başvurmanızı tavsiye ederim. Bir uzman yardımıyla olaylara orantılı tepkiler vermeyi, öfkenizi paylaşmayı ve sağlıklı bir forma dönüştürmeyi öğrenebilirsiniz. Ayrıca, ilaç tedavisinin yanına destek olarak psikoterapi tedavisi almanızı da öneririm.
Geçmişte yaşadığımız olaylar, farklı alanlarda bugünkü yaşantımızı etkileyebilmektedir. Çoğu insan bu durumu oldukça sık yaşamaktadır. Bugün yaşadığınız olumsuzlukların geçmiş deneyimlerinizden kaynaklandığını düşünüyorsanız EMDR terapisi almanızı önerebilirim.
EMDR, geçmişte yaşantıladığımız, etkisinden kurtulamadığımız ve bugün bizi rahatsız etmeye devam eden yaşam olaylarımızı anlamlandırarak etkisinden kurtulmamızı sağlayan tekniklerden bir tanesidir. Geçmişte bize travma yaşatacak kadar kaygı hissettiğimiz olaylarla çalışan bir psikoterapi yöntemidir.
Sağlıcakla kalın,
Uzman Klinik Psikolog Zübeyde Ezgi HORZUM