"Benden sana zarar gelmez" diyen insanlara güveniyor musunuz?

Düşünen primatların içgüdüsel benimsenmişliklerinde "menfaat" diye bir yaptırım daima barınır. Bu duruma göre herkes potansiyel olarak zarar getirisi gibi gözükebilir; bakın abartmaya gerek yok ama unutmamak gerekiyor. Bana kalırsa "zarar gelmeyecek insan" diye bir tür bulunmamaktadır. Size "benden sana zarar gelmez, bana güven" diyen birinin doğru söyleyip söylemediğini asla anlayamazsınız. Mülayim gördüğünüz tipleri aklınıza getirin "hiçbir suretle zararı dokunmaz, zararsızdır" dediğiniz insanların size daha çok hasar verdiğini göreceksiniz. Kimseyi gerçekten tanıyabileceğimizi sanmıyorum; kediyi köşeye sıkıştırınca sizi tırmalar, birinin anlık sinirle ne yapacağını kestirmeniz güçtür. İnsan daha kendi benliğini bile yeni keşfediyor, başkasını tam anlamıyla tanımak akıl karı olmasa gerek.

Doğanın aurası içerisinde sadece iyilik barınmaz; bünyesinde zıtlıklara da ev sahipliği yapar. Bu zıtlıklar insanlığı ve doğayı büyük ölçüde dengede tutar. Öte yandan fayda ve zarar kavramları görecelidir kanımca, kime ve neye göre sorularının cevabı değişkendir. "Ömrü hayatı boyunca karıncayı dahi ezmemiş" diye tabir edilen insanlar bile gün gelir cinayet işleyebilir unutmayın. Hani derler ya "köpeklerin dostluğu aralarına kemik atılıncaya kadardır" diye, insanlar çıkar söz konusu olduğunda birbirlerini yerler. Gözlerini kan bürümüş canavarlara dönüşürler; birini kırk yıl boyunca sırtınızdan indirmeyin her yere taşıyın, bir gün deyin ki "ben yoruldum indiriyorum seni" o an kötü insan ilan edilirsiniz. Besin halkasının zincirleri gibi domino etkisiyle fraksiyon tetiklenir; siz birine zarar verirsiniz o da gider bir diğerine zarar verir.

X bireyinin açtığı yarayı Z bireyi sarmaya çalışır, lakin yara asla kapanmaz. Siz kapandı sansanız bile bir gün durmaksızın kanamaya başlar; sonucunda mutlaka birileri zarar görür, ne de olsa mutlaka birileri zarar görmüştür öyle değil mi? Herkes menfaati için yaşar; hayatın içerisinde iyi niyetli birçok insan var kabul görürler. Amma velakin kibarlığın ve vicdanın da olduğu bu yaşam içerisinde bütünüyle menfaatlerimiz için yaşadığımızı es geçemeyiz. Charles Addams'ın çok yerinde ve hoşuma giden benimsediğim bir sözüyle bitireceğim detayımı: "Normal, sadece bir illüzyondur. Örümcek için normal olan, sinek için kaostur."
Benden sana zarar gelmez diyen insanlara güveniyor musunuz?
Zararsız insan var mıdır; bir insanın size zarar verip vermeyeceğini anlayabilir misiniz?
"Benden sana zarar gelmez" diyen insanlara güveniyor musunuz?