Düşünen primatların içgüdüsel benimsenmişliklerinde "menfaat" diye bir yaptırım daima barınır. Bu duruma göre herkes potansiyel olarak zarar getirisi gibi gözükebilir; bakın abartmaya gerek yok ama unutmamak gerekiyor. Bana kalırsa "zarar gelmeyecek insan" diye bir tür bulunmamaktadır. Size "benden sana zarar gelmez, bana güven" diyen birinin doğru söyleyip söylemediğini asla anlayamazsınız. Mülayim gördüğünüz tipleri aklınıza getirin "hiçbir suretle zararı dokunmaz, zararsızdır" dediğiniz insanların size daha çok hasar verdiğini göreceksiniz. Kimseyi gerçekten tanıyabileceğimizi sanmıyorum; kediyi köşeye sıkıştırınca sizi tırmalar, birinin anlık sinirle ne yapacağını kestirmeniz güçtür. İnsan daha kendi benliğini bile yeni keşfediyor, başkasını tam anlamıyla tanımak akıl karı olmasa gerek.
Doğanın aurası içerisinde sadece iyilik barınmaz; bünyesinde zıtlıklara da ev sahipliği yapar. Bu zıtlıklar insanlığı ve doğayı büyük ölçüde dengede tutar. Öte yandan fayda ve zarar kavramları görecelidir kanımca, kime ve neye göre sorularının cevabı değişkendir. "Ömrü hayatı boyunca karıncayı dahi ezmemiş" diye tabir edilen insanlar bile gün gelir cinayet işleyebilir unutmayın. Hani derler ya "köpeklerin dostluğu aralarına kemik atılıncaya kadardır" diye, insanlar çıkar söz konusu olduğunda birbirlerini yerler. Gözlerini kan bürümüş canavarlara dönüşürler; birini kırk yıl boyunca sırtınızdan indirmeyin her yere taşıyın, bir gün deyin ki "ben yoruldum indiriyorum seni" o an kötü insan ilan edilirsiniz. Besin halkasının zincirleri gibi domino etkisiyle fraksiyon tetiklenir; siz birine zarar verirsiniz o da gider bir diğerine zarar verir.
X bireyinin açtığı yarayı Z bireyi sarmaya çalışır, lakin yara asla kapanmaz. Siz kapandı sansanız bile bir gün durmaksızın kanamaya başlar; sonucunda mutlaka birileri zarar görür, ne de olsa mutlaka birileri zarar görmüştür öyle değil mi? Herkes menfaati için yaşar; hayatın içerisinde iyi niyetli birçok insan var kabul görürler. Amma velakin kibarlığın ve vicdanın da olduğu bu yaşam içerisinde bütünüyle menfaatlerimiz için yaşadığımızı es geçemeyiz. Charles Addams'ın çok yerinde ve hoşuma giden benimsediğim bir sözüyle bitireceğim detayımı: "Normal, sadece bir illüzyondur. Örümcek için normal olan, sinek için kaostur."Zararsız insan var mıdır; bir insanın size zarar verip vermeyeceğini anlayabilir misiniz?
"Benden sana zarar gelmez" diyen insanlara güveniyor musunuz?
''Menfaat'' insanoğlunun köklerine kazınmış bir duygudur. Allah' a bile ibadet ederken, cenneti umarız. Menfaatimizi düşünürüz her konuda ve koşulda. Benden sana zarar gelmez diyen insanlar, bunu aslında sadece o ''an'' ki hissettiği duygu yoğunluğu doğrultusunda söyler. Yeni gün, yeni olaylar yeni ''an'' ları ve yeni duyguları doğurur. Bu nedenle kimseye bu konuda güvenemem.
Şöyle bir ironi ile de bitireyim; Sana zarar vermem diyenler, aslında en çok zarar verenler oldu her zaman..
Benim için sözlerin bir önemi yok. Karşımdaki insan sözler verir, süslü cümleler kurar ve bozmam. Güzelce karşılık veririm. Sonrasında bu sözleri gercekten uygulayıp uygulamadığıma bakarım. Kısacası önemli olan icraat. Sözünü tutmalı.
Bu cümleyi duyduğum zaman sanki en çok zararı o insandan görecekmişim gibi gelir bana. Belki de bana güvenmelisin demenin başka bir yoludur bilemiyorum. Yine de duyar duymaz inanmamak lazım diye düşünüyorum. Asıl önemli olan davranışlarıyla bunu sana kanıtlamasıdır.
Davranışları da bu sözünü destekliyorsa elbette güveniyorum, güvenmek zorunda hissediyorum kendimi. Fakat davranışları ile çelişiyorsa asla güvenmem. O güveni bana aşılaması lazım. Lafla peynir gemisi yürümüyor.
Zararsiz insan yoktur evet. Her insan bir otekine ufak veya büyük de olsa bir şekilde zararı dokunur , tıpkı kelebek etkisi gibi kelebegin kanat cirpisi bile birçok şeyi etkiler. Burada istemsizce yapılan durumlarda olabilir. Sonuçta insaniz birbirimize hatalarımızda olması normaldir. Ama kişi bilerek farkında olarak zarar veriyorsa o insan guvenilmezdir, boyleleri kendi çıkarına gore herseyi yapar ve o sekilde davranir. Değişmez bir kaidedir bu. Böylelerine asla güvenmem.
Ben türümün lanetinin farkındayım. Boşuna hikaye anlatmasınlar. Hahhahahs*ktir oradan. Dişlerim varsa her zaman ısırabilirim. He, zararsız insan vardır, fakat herkes gücünün yetmediğine karşı zararsızdır.
Kimseden bir şey beklemediğim sürece mutluyum. Buyursun, zarar gelmeyeceğini iddia etsin, karşı çıkmam, fakat kişisel alanıma giremez.
Laf salatalarına değil tutumlara bakarım. Kendimden de ziyade çevreye karşı davranışlarını inceler ona göre bir kanıya varırım. Ama bana sorarsan temelde herkesin herkese zarar verme potansiyeli var yeter ki damarına basılsın gözü dönsün fhsjnxnx karşımızdaki her an hiç tanımadığımız birine dönüşebilir çok da güvenmemek lazım gelir diye dusunuyorem
Merhaba "Merhaba" kelimesi aslında farsça kökenli olup "Benden size zarar gelmez"demekmiş.. Öyleyse her Merhaba diyene güvenebilir miyiz? ya da ne kadar güvenebiliriz .. Dostunu Yakın Tut Düşmanını daha da Yakın demişler...
Hayır genel olarak kimseye güvenemiyorum, hele ki benden sana zarar gelmez diyen birine iki kat daha fazla güvenmem çünkü bu vaati vermek kolay ama bu sözü tutmak çok zordur zira insanlar bencil ve herkesin kendi menfaati için yaşadığı bir zamandayız
Aşırı sessiz, efendi görünen insanlar bana hep sinsi gelmiştir. Deneyimlerim de doğruluyor... her insanın sınır çizgisi vardır. Karşı taraf bunu aşmaya devam ettikçe elbet de etkiye tepki bir yerden sonra kaçınılmaz olur.
Güven sözlerle dile getirecek bir duygu değildir. Tıp kı sevgi gibi.. "Benden sana zarar gelmez, sana güveniyorum, sana aşığım, güven bana". Cartı curtu.. Dile getirme, gösterme sadece hissettir.
Kimseye güvenmemek daha iyi hep tedbirli olursun birisine güvendiğinizde attığınız adımları atın tek bir farkla belki seni tuzağa çekebilir bunun için de tedbirlide olun ava giden avlanır misali
Aklınızda bulunsun. Kimseye ama kimseye tam güvenmeyin. Bir gözünüzü kapatıyorsanız bir gözünüz açık olsun. Sizin sizden başka güvenebileceğiniz kimse yok.
Bir kitapda okumuştum kitabın başından sonuna kadar adam kadına benden sana zarar gelmez diyordu ama kadına en büyük zararı da o vurdu.. hep öyle oluyor.
Herkes soruya odaklanırken sizin fotoğrafa odaklanmanız tamamen kişisel probleminiz. Bence mantıklı olan soruya görüş paylaşmaktır; hoşnutsuzluğunuz genellemeye giremez. Böyle bir şeyi görmek istemiyorsanız “engelle” seçeneğini kullanabilirsiniz, duyar kasmayın.