İnsanın zoruna giden şeyler nelerdir?

Sık duyarız "artık zoruma gidiyor" söylemlerini; insanlar bazı yaptırımlar ve davranışlar karşısında patlama noktasına gelebiliyor. Artık sözlerin tesir etmediği yerde, kalplerin kırıldığı o savaş alanlarında; duyguların hiçe sayıldığı zeminlerde zorumuza gidiyor çoğu şey. Bu bazen iki kişi arasındaki anlaşmazlık, bazen de global ölçekte ruhumuzun kaldırmadığı gündeme dair sorunlar olabiliyor. Neticede hepimizin sınırları ve o sınırların çiziminde kullandığı kırmızı çizgileri var. Sanıyorum ki bunlar aşıldığında veya bir şekilde geçilme teşebbüsünde bulunulduğunda "zorumuza gidiyor" içten içte kendimizi yiyip bitiriyoruz.

Kanaatimce insanın bana kalırsa en çok zoruna giden, içini oyan, egosunu, kendine güvenini, benliğini ezip geçen iki temel nitelik var.

• Birincisi reddedilmek. Hayallerinizin içerisinde hevesle çabaladığınız bir şeyin reddedilmesi durumundan bahsediyorum. Bu bir iş olur, bir proje olur, bir fikir olur, bir başvuru olur, bir teklif olur, aşk olur her ne ise, karşınızdaki kişi veyahut kişiler tarafından reddedilmek, elenmek, kabul görmemek ve akabinde dışarı itilmektir. İnsana körü körüne kendini sorgulatır ve aynı zamanda değersiz hissettirip karamsarlığa yol açar.
  • İkincisi de birilerine, bir şeylere muhtaç olmak, mecbur olmak, mecbur olmaktan dolayı istemediğin, hak etmediğin, kişiliğine uymayan, gururuna dokunan şeylere boyun eğmektir. Hani derler ya köprüyü geçene kadar ayıya dayı diyelim diye işte bu deyiş biçilmiş kaftandır durumu anlatabilmek için.
Bu hayatta zorunuza giden kimler, neler veya hangi durumlar var?