Öncelikle üniversite öğrencisiyim. Aslında bende olan durum çoğu insan da var ama ben bir türlü yenemedim. Her zaman gördüğüm insanların yanında konuşmaktan çekiniyorum sınıftan 1 arkadaşım var sadece onunla çok konuşuyorum diğerleriye o kadar konuşamıyorum. Sosyal fobi nasıl yenilir diye araştırıyorum. Depresyondayım aslında bir kaç aydan beri ama bu halimin dışarıya yansımaması için uğraşıyorum. Okula gidesim bile gelmiyor, okul lafını duymak bile istemiyorum. Sınıftaki insanların bazılarına içim ısınmıyor. Alışırım diyorum ama hâlâ alısamadım 1.5 sene olacak üniye gideli sevemedim bir türlü olmayınca olmuyor. Geçen hafta bugün sunumum vardı cesaret edipte gidemedim okula herkesin önüne çıkıp slaytı anlatmaya cesaret edemedim, çok heyecanlandım, okula da gitmedim. Bugün yapacaktım sunumu öyle karar verildi sabah uyanmak istemedim uyandiğimda midem bulandi dediğim gibi çok heyecanliyim toplum içinde konuşmaktan bana bakmalarindan nefret ediyorum. Yani bu durumumdan memnun değilim değişemiyorum da.😢😢😢😑😑 Böyle kalakaldım 😔😔sosyal fobiden nasıl kurtulurum?sosyal fobi nedir
Sosyal fobi nasıl yenilir, sosyal fobiden nasıl kurtulurum?
Sosyal fobi, bireyin başkalarınca değerlendirilmesi mümkün olan birden çok ortamdan sürekli korkma ve bu ortamlarda olabildiğince kaçınma davranışları gösterme hali; aşağılanacağı, utanç duyacağı ya da gülünç duruma düşecek biçimde davranacağıyla ilgili sürekli endişe duyma durumu olarak ifade edilebilir.
Sosyal fobinin alt yapısında mizaç, yetiştirilme biçimleri, akran ilişkileri ve olumsuz yaşam olayları gibi çeşitli değişkenlerin rol oynar. Bu değişkenlerin bireylerde olumsuz temel inançlar oluşturması ile ilişkili olarak sosyal fobi belirtilerine yol açmaktadır.
Kusurluluk, utanç ve reddedilme gibi olumsuz inanç ve duygularınıza savaş açın.
Kusurlu olduğunuzu düşündüğünüz durumları varoluşsal bir durum olarak algılamayın, alternatifleri görün. İnsan, yaptıklarından dolayı değerlendirilir. Kusurlu olduğunuz için kusurlu değilsiniz.
Kendinizi koşulsuz kabul edin. Fiziksel özelliklerinizle, duygularınızla, düşüncelerinizle, hatalarınızla, yapmadıklarınızla, keşkelerinizle ama her şeyinizle kabul edin. Başkalarının onayına ihtiyacınız yok. Siz kendinizi beğenmediğiniz onaylamadığınız müddetçe başkalarının sizi onaylaması, alkışlaması bir işe yaramayacaktır. Çünkü sorun bizim kendimizle ilgili, öğrendiklerimizle ve öğrenmediklerimizle ilgili. Çocukluk ve ergenlik çağı anne babalarımız yakın çevremizdekiler, akran ilişkileri sonucu özellikle çokça eleştirilmiş ve lakap takılmış olmasından dolayı bazen kişiler kendilerini utanç duyulacak şekilde algılarlar. Bu nedenle bireyler, dikkat çekme ve çevreden onaylayıcı tepkiler alma isteği ile hareket edebilirler.
Eleştirilmekten korkmayın. Kendinizi yapacağınız işlere hazırlayın. En iyi olmak zorunda değilsiniz. Mükemmel şeyler yoktur, yeterince iyi şeyler vardır. Unutmayın; kaçmak işe yaramaz. Duygularımız içimizde. Onları da taşıyoruz sırtımızda kaçarken. DURUN ve KABULLENİN.
Unutmayın, kendi ihtiyaçlarını çocuklarının ihtiyacından öncelemiş ebeveynler, çocuklarda öfke duygusunun ortaya çıkmasına neden olur. Bu öfke genelde içe atılır.
Bazen hissettiklerimizden dolayı hatta kendimize odaklandığımızda kendimiz için bir şey istediğimizde bile bencillik hissine kapılabiliriz, kendimizi içten içe suçlarız. DUYGULARINIZDAN KORKMAYIN. Kendiniz için bir şeyler istemek sizin de hakkınız.
Yetersiz hissettirilmeden kaynaklanan utanç ve suçluluk birbirine karışmış haldedir. Çoğu bu hissi yaşayan bireyler, bağımsız davranabilmek ve yeni girişimlerde bulunmakla ilgili sorunlar yaşar.
Reddedilmeye ve eleştirilmeye aşırı hassasiyet beslerler. TERKEDİLMEKTEN KORKMAK TERKEDİLMEYİ ENGELLEMEZ. Harekete geçin. İçten içe problemleriniz için başkalarını suçlayabilirsiniz. Geçmişe dönün ve anlamaya çalışın.
Başkalarıyla kendinizi kıyaslamayın.
Öz saygınızın yükselmesini sağlayın ve kendinizle ilgili algınızı gerçekçi bir duruma getirin. Bir insan olarak sevgi ve saygıyı herkes kadar hak ettiğinizi unutmayın.
İnsanlarla ilişki kurmak size zor gelse de bundan kaçınmayın. Olumsuz duygularla karşı karşıya kalmayı göze alın.
Diğer insanlara karşı bakışınız daha gerçekçi olsun. Onların sürekli size dair olumsuz düşüncelere sahip olduklarına dair olan inancı test etmeyin.
Kendinizi diğer insanlara olması gereken seviyede açabilir ve başkalarının da kendilerini size açmalarına müsaade edebilirsiniz.
Kişinin toplumsal ilişkileri, iş hayatı ve ilişkileri sosyal fobiden zarar görmeye başladıysa psikolog desteği son derece işe yarayacaktır. Özellikle depresyonun eşlik ettiği durumlarda daha detaylı görüşmeler çok daha sağlıklı olacaktır.
Ne yazık ki dediğin gibi birçok kişide bu durum var. Sosyal fobiye varacak düzeyde olmasa da birileriyle konuşmaktan, sunum yapmaktan çok korkuyoruz, ben bunu biraz da sosyal medyaya yoruyorum. Sosyal alemde o kadar zaman geçiriyoruz ki birebir iletişimde ya da topluluk önünde konuşmaya korkar oluyoruz. Ben de üniversitenin başında öyle bir durum yaşamıştım. Sosyal fobi nedir diye araştırırken birkaç tüyo bulmuştum, sana da yazayım. :)
Sosyal fobi nasıl yenilir?
Olumsuz ve endişe verici düşüncelerine meydan oku.
Okuduğunda yapabilsem yapardın diyeceksin belki ama bedeninin olduğu kadar zihninin de kontrolü sende. Sunum yapmadan önce neden o mide bulantısını ya da diğer fiziksel semptomları yaşadığını düşün, seni korkutan şey ne? Bir şeyin olumsuz halini düşündüğünde mutlaka onu not al ve sorgula. Yanından biri geçti ve sana bakmadı, sen de "demek ki beni sevmiyor" diye olumsuz bir düşünceye kapıldın. Hemen dur ve düşün, başka neden bakmamış olabilir? Belki kafası çok dalgındı ve seni görmedi bile, belki acelesi vardı... Her zaman her şey senin düşündüğün kadar olumsuz olmayabilir, bunu hayatının her anına uygulayabilirsin bana çok yardımı oldu bunun.
Bir kafeye git ve evde yapacağın şeyi orada yap.
Sosyal fobi kadar ileri bir durumunun olmadığını düşünüyorum ama böyle devam ederse ve sen zorlamazsan ne yazık ki oraya da gidebilir. Bu yüzden önlemek için bir şeyler de yapmalısın. Örneğin bir diziyi çok seviyorsun. Bunu tek başına bir kafeye giderek izleyebilirsin. Sosyal fobide insanlar genelde yanlış bir şey yaptıklarında rezil olacaklarını düşünür ve bu sebeple toplum içinde çok bulunmak istemezler. Ama her zaman yaptığın şeyi yapmaya başlarsan kimsenin buna dikkat etmediğini göreceksin. Git, bir bardak kahve söyle ve dizini izle. Daha iyi gelecek emin ol :)
Kaygı hiyerarşisi oluştur.
Bu ne demek dersen hemen anlatayım. Bazen bazı şeyleri düşünmek yapmaktan daha korkutucu gelir, bu yüzden bunu zihninde canlandırman, bu şeyi yaptığında daha rahat hissetmeni sağlar. 0 - kaygı hissetmiyorum, 10 - çok kaygılıyım gibi bir skala oluştur ve bazı toplumsal durumları bu skalaya yerleştir. Örneğin markette sıradasın ve acelen var, önündekinden sıra istemen gerekiyor. Kaygın ne durumda? Derse geç kalmışsın ama sınıfa girmen gerekiyor. Bu sende ne kadar kaygı uyandırır? Veya sunum yapman lazım ama kendine hazırladığın küçük notları evde unuttun, ne hissediyorsun? Bunları bazılarını hayata geçirebilirsin, o gün git ve gerçekten birinden sıra iste. Aslında yazdığından çok daha az kaygı hissettiğini göreceksin.
Kendine odaklanma.
Sana endişe veren konuların başında üstte de bahsettiğim gibi birilerinin senin hakkında kötü düşündüğünü hissetmen yatıyor olabilir. Bir odaya girdiğinde herkes sana bakacakmış gibi hissediyor olabilirsin ama bu böyle değil. Hata yaptığında insanlar gergin olduğunu fark edebilir ama bunun hakkında düşünmezler, senin hakkında olumsuz yargılara kapılmazlar. İnsanız, hata yaparız, kahvemiz dökülür, yanaklarımız kızarır. Kimse bunların kötü bir şey olduğunu düşünmez merak etme. :)
Bunlar zamanında bana yardımcı olmuş şeylerdi. Umarım sana da yardımcı olur. Sunum yaparsan bana yaz emi :) Sosyal fobi tedavisi istersen uzmandan da yardım alabilirsin.
4
2 Yorumla
Soran
+1 yıl
O kadar güzel şeyler ki ayırdığın vakit ve verdiğin emek için çok teşekkür ederim canım☺❤ Hepsini ayrı ayrı uygulayacağim.
ben de cok heyecanli biriyim ama yapman gereken tek sey uyanip okula gitmemek degil ne oluyorsa olsun diyip okula gidip o sunumu yapmak. ister kekele ister yanlis oku terle kizar ama yine de yap bence. cunku bunu yapmadan asla yenemeyeceksin. okulda 2. senem bir iki kisi disinda kimseye isinmis degilim kimseyle konusmuyorum. o konuda da ayniyiz. ama cekindigimden degil hepsi gerizekai oldugundan. mesela Şu an bu kadar heyecanli olmama ragmen sirkette ust duzey yoneticilere yaklasik 2 saatlik bir sunum yapmam gerekiuor 1 ay icinde. slayt arti gelen sorularla 2 saati bulacak. ama bundan kacmak yerine ne kadar heyecanlansamda o sunumu yapmayi tercih ediyorum
3
8 Yorumla
Soran
+1 yıl
Güzel motiven için teşekkür ederim benim de senin gibi yapmam gerekiyor☺
kesinlikle yapmalisin. benimde okulda bok gibi sunum yaptigim oldu heyecandan ama yavas yavas alisiyorsun her seferinde heyecanlanacaksin ama sunuma basladiginda rahatlamaya da basliyorsun. YURU KIZ BEN SENIN ARKANDAYIM
Merhaba, iyi akşamlar canim😇 İki gün üst üste sunumim vardi ve ben üstesinden geldim dün heyecanlandim ama bugün hic heyecanim yoktu😊 Aklima dediklerini getirdim ve onlarinda benim gibi insan olduklarini dusundum. Teşekkür ederim sana❤
Anlattıkların sosyal fobiden ziyade kendine güvenmemek, kendini değersiz görmekle ilgili. O yüzden doğru soru "sosyal fobimi nasıl yenebilirim" değil, "beni diğerlerine nazaran değersiz kılan nedir" olmalı. Nedir? Seni diğerlerine nazaran "daha değersiz" kılan bir şey olmadığı için, kendinin farkında olmalı ve kendine değer vermeyi bilmelisin. Herkesin akıl sermayesi aynı olmayabilir; ama herkesin kendi iç dünyasında zirveye ulaşması mümkündür, bu fırsat herkese verilmiştir. Öyleyse sosyal ortamı bir kenara bırakıp kendine dön, neden kendi kendini ezesin? Onlar sana bir şey yapmıyor, sen kendine yapıyorsun.
Bir piyano düşün, sosyal çevre bu olsun. Üzerindeki tuşlar da o sosyal çevredeki insanlar olarak bizler. Her bir tuşun farklı bir sesi var; fakat hepsi beraber olunca piyano çıkıyor ortaya. Dolayısıyla sesi, kullanım sıklığı, tonu farklı olsa da her bir tuşun değeri var piyano üzerinde.
Senin fobini yenmen değil, kendini hor görmekten vazgeçmen lazım.
Bununla birlikte, birçok insan kendinin farkında olmak, kendine değer vermek kavramını, "kendini beğenmek" ile karıştırıyor. İnsanın kendini ezmesi ile kendini beğenmesi, bunların ikisi de kendine haksızlıktır. O yüzden kaş yapayım derken göz çıkarmamaya da dikkat etmek gerekir.
3
1 Yorumla
Soran
+1 yıl
Ne güzel tanımlamışsınız Gerçekten okudukça hayran kaldım yazdıklarınıza. Belki de sosyal fobiden ziyade kendime güvensizliğimdir, bazı konularda cesaret edemeyişimdir. Haklısınız yani üstüne gitmemiz gerekiyor ve bunun için de kendimizi kimseden alçak veya üstün görmememiz gerekiyor.☺
Okulu ben de sevmedim.. okuldan bıktıysanız okumak zorunda değilsiniz. Bu hayatın sonu değil.. Güzel bir iş bulup çalışın bu sıkıntılarınızı atlatırsınız..
2
3 Yorumla
Soran
+1 yıl
Okulumu bir an ömce bitirmek istiyorum öyle is bulmak istiiyorum.
Derin nefes alma egzersizleri yap spor yap özgüvenli ol milletten utanıyor olabilirsin ama inan et kimse o kadar kimseye aldırış etmiyor senin düşündüğün gibi değil
Merhabalar bir whatsap grubu kurdum. Bu grupta birbirimize ödevler veriyoruz. Yani dert ağlamaktan ziyade sıkıntının üzerine gidiyoruz. İstersen katılabilirsin. Ama tek bir şartımız varVereceğimiz ödevleri yapmaya çalışmalısın.
Sosyal fobi, bireyin başkalarınca değerlendirilmesi mümkün olan birden çok ortamdan sürekli korkma ve bu ortamlarda olabildiğince kaçınma davranışları gösterme hali; aşağılanacağı, utanç duyacağı ya da gülünç duruma düşecek biçimde davranacağıyla ilgili sürekli endişe duyma durumu olarak ifade edilebilir.
Sosyal fobinin alt yapısında mizaç, yetiştirilme biçimleri, akran ilişkileri ve olumsuz yaşam olayları gibi çeşitli değişkenlerin rol oynar. Bu değişkenlerin bireylerde olumsuz temel inançlar oluşturması ile ilişkili olarak sosyal fobi belirtilerine yol açmaktadır.
Kusurluluk, utanç ve reddedilme gibi olumsuz inanç ve duygularınıza savaş açın.
Kusurlu olduğunuzu düşündüğünüz durumları varoluşsal bir durum olarak algılamayın, alternatifleri görün. İnsan, yaptıklarından dolayı değerlendirilir. Kusurlu olduğunuz için kusurlu değilsiniz.
Kendinizi koşulsuz kabul edin. Fiziksel özelliklerinizle, duygularınızla, düşüncelerinizle, hatalarınızla, yapmadıklarınızla, keşkelerinizle ama her şeyinizle kabul edin. Başkalarının onayına ihtiyacınız yok. Siz kendinizi beğenmediğiniz onaylamadığınız müddetçe başkalarının sizi onaylaması, alkışlaması bir işe yaramayacaktır. Çünkü sorun bizim kendimizle ilgili, öğrendiklerimizle ve öğrenmediklerimizle ilgili. Çocukluk ve ergenlik çağı anne babalarımız yakın çevremizdekiler, akran ilişkileri sonucu özellikle çokça eleştirilmiş ve lakap takılmış olmasından dolayı bazen kişiler kendilerini utanç duyulacak şekilde algılarlar. Bu nedenle bireyler, dikkat çekme ve çevreden onaylayıcı tepkiler alma isteği ile hareket edebilirler.
Eleştirilmekten korkmayın. Kendinizi yapacağınız işlere hazırlayın. En iyi olmak zorunda değilsiniz. Mükemmel şeyler yoktur, yeterince iyi şeyler vardır. Unutmayın; kaçmak işe yaramaz. Duygularımız içimizde. Onları da taşıyoruz sırtımızda kaçarken. DURUN ve KABULLENİN.
Unutmayın, kendi ihtiyaçlarını çocuklarının ihtiyacından öncelemiş ebeveynler, çocuklarda öfke duygusunun ortaya çıkmasına neden olur. Bu öfke genelde içe atılır.
Bazen hissettiklerimizden dolayı hatta kendimize odaklandığımızda kendimiz için bir şey istediğimizde bile bencillik hissine kapılabiliriz, kendimizi içten içe suçlarız. DUYGULARINIZDAN KORKMAYIN. Kendiniz için bir şeyler istemek sizin de hakkınız.
Yetersiz hissettirilmeden kaynaklanan utanç ve suçluluk birbirine karışmış haldedir. Çoğu bu hissi yaşayan bireyler, bağımsız davranabilmek ve yeni girişimlerde bulunmakla ilgili sorunlar yaşar.
Reddedilmeye ve eleştirilmeye aşırı hassasiyet beslerler. TERKEDİLMEKTEN KORKMAK TERKEDİLMEYİ ENGELLEMEZ. Harekete geçin. İçten içe problemleriniz için başkalarını suçlayabilirsiniz. Geçmişe dönün ve anlamaya çalışın.
Başkalarıyla kendinizi kıyaslamayın.
Öz saygınızın yükselmesini sağlayın ve kendinizle ilgili algınızı gerçekçi bir duruma getirin. Bir insan olarak sevgi ve saygıyı herkes kadar hak ettiğinizi unutmayın.
İnsanlarla ilişki kurmak size zor gelse de bundan kaçınmayın. Olumsuz duygularla karşı karşıya kalmayı göze alın.
Diğer insanlara karşı bakışınız daha gerçekçi olsun. Onların sürekli size dair olumsuz düşüncelere sahip olduklarına dair olan inancı test etmeyin.
Kendinizi diğer insanlara olması gereken seviyede açabilir ve başkalarının da kendilerini size açmalarına müsaade edebilirsiniz.
Kişinin toplumsal ilişkileri, iş hayatı ve ilişkileri sosyal fobiden zarar görmeye başladıysa psikolog desteği son derece işe yarayacaktır. Özellikle depresyonun eşlik ettiği durumlarda daha detaylı görüşmeler çok daha sağlıklı olacaktır.