Müslümanlara bir soru sormak istiyorum. Şimdi bebekken ölen direk cennete gidiyor. Bu adaletsizlik olmuyor mu? Eee allah benimde bebekken canımı alsaydı bende direk cennete gitseydim. Ya da belki o bebek, bebekken ölmeseydi büyüyünce allaha inanmayıp günahlar işliycekti nerden bilicez? Buna "bir ömür boyunca allaha inanıp, onun yükümlülüklerini yerine getirip öyle ölen bir kişi, bebekken ölene göre cennette daha yüksek bir mevkiye gider" şeklinde bir açıklama getirirseniz bende o zaman bebeğe haksızlık olur derim. Bebek daha baştan cennette yüksek bir mevkiye ulaşma hakkını kaybediyor. Üstelik bunu yapanda Allah'ın ta kendisi.
Cevabın nedir?
Okuduğum bir yerden alıntıdır.İnşallah faydasını görürsün.
"Allah Mutlak adildir; hiç bir kuluna zulmetmesi düşünülemez. Bu dünyada kullarına zulmetmeyen yüce Rabbimiz, elbette ahirette de zulmetmeyecektir. Zaten o Adili Mutlak için böyle bir şey düşünülemez. Çocuk yaşta ölenler günahsız oldukları için cennete gideceklerdir. Büluğ yaşından sonra ölen insanlar ise iman, sevap ve günahlarına göre cennet veya cehenneme gideceklerdir.
Çocuk yaşta ölen insanın günahları olmadığı için cennete gitmeleri, Allah'ın rahmet ve adaletindendir. Büluğ yaşından sonra ölen insanlara ise, Allah hak vermiş ve bu hakları doğru yerde kullanmaları halinde cennette ebedi hayatı vereceğini vadetmiştir.
Cennet makamları sonsuzdur. Bir vakit fazla namaz kılan bir insanın cennetteki makamı ile eksik kılan insanın cennetteki makamı aynı olmayacaktır. Aynı şekilde bir günahtan sakınan insan ile sakınmayan insan arasında da çok fark olacaktır. Öyle ise kendilerine verilmiş bu hakları doğru yerde kullanan bir kişi ile çocuk yaşta ölen insanın cennetteki makamları bir olmayacaktır. Hatta -henüz kendisine farz olmadığı halde- çocuk yaştayken ibadet eden bir çocukla, çocukken ibadet etmeyen bir çocuk arasında dahi fark olacaktır.
Demek ki bunda bir adaletsizlik yoktur. Allah bu kuluna namaz ve salih amel işleyebilecek zaman vermiştir. Bu zamanı doğru yerde kullanıp cennetin yüksek makamlarını kazanma imkanı verilen insan, bu fırsatı tepip yanlış yerde kullanmışsa artık "Neden beni cezalandırıyorsun? Neden çocuk yaşta öldürmedin." demeye hakkı olmaması gerekir.
Küçük bir esnafın kazancı ile büyük bir şirketin kazancı bir olmaz. Esnafın getirisi küçük olduğu gibi götürüsü de küçük olur. Ancak şirketin böyle değildir. Getirisi büyük olduğu gibi götürüsü de büyük olacaktır.
Demek ki Allah, bize ömür gibi büyük bir sermaye vermiştir. Bir padişah bir askerine ticaret yapması için bir sermaye verse ve eline de bir pusula verse, buna uyması halinde büyük kazançlar elde edeceğini söylese ve o asker buna uymasa, kendi kafasına göre nefsinin ve hevasının isteklerine göre harcama yapsa elbetteki suçlu asker olacaktır. Asker padişaha neden bu sermayeyi bana verdin dese, elbetteki padişahın cevabı şöyle olacaktır. "Ben bu sermeyeyi pusuladaki şartlar dahilinde kullanıp kar etmen için sana verdim. Sen ise buna uymayıp nefsin ve hevanın doğrultusunda kullandın." Elbette ki bu askeri cezalandırmak padişahın adaletidir. Doğru ticarette mükafatlandırması nasıl adalet ise, kaybettiği zaman cezalandırması da aynı adalettir."23 Yorumla
Soran+1 yılYine adalestsizlik var. Tüm ömrünü ibadet ederek geçiren biri cennette bebekken ölene göre daha yüksek bir mertebeye ulaşacak diyorsun. Ama o bebek, bebekken ölmeyi kendisi tercih etmediki. Allah öyle dilediği ya da kaderini öyle belirlediği için bebek, bebekken öldü. Yani daha baştan allahın yazdığı bir kaderle cennette çok yüksek bir mertebeye ulaşma hakkını kaybetti. Belki ölmeseydi o da ibadet edecekti yüksek bir mertebeye ulaşacaktı. Nerden bilicez? Adaletsizlik işte.
- +1 yıl
Şimdi sen bebek ölsün mü istiyorsun ölmesin mi istiyorsun burda mikser görevini üstleniyorsan inanki yemem içmem uyumam senin tüm çıkış yollarını ALLAH ın izniyle kapatırım. Bu akılları kim veriyorsa ona sitem edersin kardeşim anlıyor musun :)
Bebek ölse oh oh torpiş geçildi diyorsun. Bir yandanda vah vah ibadet edemedi diyorsun bu ne çelişkidir.
Şimdi sen bebekken ölmemişsin çok şükür ki ölmemişsin :) ALLAH ın adaleti işte. İbadette etmiyorsun. Sorguladın cevaplarım cevaplarını tüketti eee?
En İyi Cevaplar
+1 yılMerhaba herkese tüm yorumları okudum bazılarına tahammül etmekte zorlansam da okudum... Bir tek Quardro'nun hakkıyla cevap vermeye çalıştığını düşünüyorum. Müslüman olduğunu söyleyen kişiler kadar müslümanlara zarar veren başka bir topluluk yok bu dünyada... DAEŞ, El Kaide gibi örgütlerin zararı ortada. Bir de sorulan sorulara bilmediği halde cevap vermeye çalışan bir taife var ki insanların islamiyetten soğumalarına sebep oluyorlar. Allah Kuran'ın hangi ayetinde beni sorgulamayın demiştir de siz sorgulayan insanlara laf etme hakkını buluyorsunuz kendinizde? Kuran'ı açın herhangi bir 50 ayet okuyun mutlaka şu ifadelerden birini göreceksiniz "Düşünmezler mi", "Akıllanmazlar mı" vb. Yunus suresi 100. ayet aklını kullanmayanlara Allah'ın ne kadar kızdığının en bariz göstergesidir. (Allâh) aklını değerlendirmeyenlerde (düşünsel) pislik meydana getirir! (Yunus 100)
Ayrıca detaylı bakmak isterseniz dolaylı yoldan aklımızı zorlamamızı istediği bir çok ayet vardır. (Enbiya Suresi, 30, Kıyame Suresi , 37, Bakara Suresi, 170) Bunlar sadece bir kaçıdır...
Sonradan müslüman olmuş kişiler bu dini araştıra araştıra bulmuşlardır. Geçmişteki hayatlarında tüm tabuları yıkmış ve bu dini seçmişlerdir. Herhangi birisine bakın bu kişilerin ve bu dini nasıl bildiklerine, nasıl yaşadıklarını araştırın. Fersah fersah ilerideler hepimizden.
İslamiyete soğuk bakan kişilere de sözüm şudur; İslamiyeti kişilere göre yargılamayın. İslam dindir ve içerisinde tek bir ihtilaf veya hata yoktur. Bu konuda her türlü tartışmaya girerim. Ancak müslümanlar insandır. İnsanların yanlışları olması kaçınılmazdır. İnsanlara değil Kuran'a bakınız lütfen. Bir sonraki mesajımda da soruyu soran kişiye kendimce cevabımı yazıcam.06 Yorumla- +1 yıl
Öncelikle dünyaya gelmeyi biz istedik bu Kuran'da açık ve net olarak ifade ediliyor. Biz emaneti göklere, yere ve dağlara teklif ettik de onlar onu yüklenmekten kaçındılar, ondan ürktüler. İnsan ise çok zalim ve çok cahil olduğu halde onu yüklendi. (Ahzab 72) Yazarlardan biri biz seçmedik o yüzden sorgulayamayız gibi bir şey söylediği için bu ayeti paylaşıyorum. Biliyorsunuz ki cahillik ve zalimlik doğru orantılıdır. Bilgi arttıkça insan daha dingin, daha merhametli bir hal alır. Meleklerin bize secde etmesi bu deli cesaretini gösterebilmemizdendir. Çünkü dünya gibi çok riskli bir işe kalkıştık. Rıza için tekamül etmemiz gerekliydi. İnsan bilen bir varlık değil öğrenebilen bir varlıktır. Öğrenmekte ciddi anlamda çaba ister. Secde bu cesareteydi.
- +1 yıl
Sorunun cevabına geçmeden önce bir konuyu daha açıklamaya çalışıcam Madem kuran kıtaların hareket ettiğini söylüyor neden bilim, kıtaların hareket ettiğini bulmadan önce müslümanlar kıtaların hareket ettiğini söyleyemiyordu? Madem kuranda yazıyodu bunu bilim bulmadan önce söyleyebilirlerdi. Bir bilimsel buluş oluyor. Sonradan kuranın ayetlerindeki kelimelerin anlamlarını evirip çevirip "aa bakın aslında kuranın şu ayetindede şunu demek istiyordu! kuranda zaten yazıyormuş" gibi açıklamalar yapıyolar diye bir yorumda bulunmuşsunuz. Ancak bu yorum yanlıştır. Evrenin genişlediği ayetini baz alacak olursak ibn-i zeyd, zeccac, ibn-i kesir, fahreddin razi, ebussuud efendi, mukatil b. süleyman, el-firuzabadi, el-taberani ve zemahşeri gibi tefsirciler bu ayetteki musi kelimesini genişleme manasında ele almışlardır ve bu isimler bilim evrenin genişlediğini bulmadan yüzyıllarca önce yaşamış kimseler. Araştırırsanız göreceksiniz.
- +1 yıl
Bebek meselesiyse benim en çok zorlandığım konulardan biri. Allah'ın adaletinden şüphem yok ve insanın bilgisi kendimize çok güvensekte çok sınırlıdır. Ben şuna inanıyorum. Öldükten sonra şaşıracağımız, yok artık diyeceğimiz o kadar çok şey olacak ki...
Neyse bu konuda cehaletimizi şu ayetle yüzümüze zaten vuruyor zaten Allah. Gaybı ancak ben bilirim diyor. “Allah kıyamet gününde sizin ihtilafa düştüğünüz konuların gerçek durumunu açıklayacaktır.” (Hac, 22/69) Bu ayetle açıklayacağını söylüyor. O açıklarsa mutlaka tatmin edecektir bizleri şüphem yok.
Doğruluğu net olmamakla birlikte düşüncemi söyleyeyim. Müslümanlar karşı çıksa da (ki bu karşı çıkışı anlamıyorum zira İslamiyetle Kuran'la ters düşen hiçbir yanı yoktur) reenkarnasyonun var olabileceğini düşünüyorum ben. Onu açmaya çalışayım biraz. - +1 yıl
Kuran'da birçok ayet şifrelidir. Az önce verdiğim genişletme ayetini Allah biz evreninizi genişletiyoruz bak bir gün kanıtlayacaksınız bunu şeklinde de verebilirdi. O zaman imanın hiçbir anlamı kalmazdı. Herkes o ayeti okuyunca zaten müslüman olurdu. Ayetlerin üzerleri kapalıdır. Derindir. Ali İmran suresi 7. ayet bunu çok güzel açıklamaktadır. Lütfen bakınız.
Şimdi reenkarnasyona yönelik olabilecek ayetleri yazıcam.
Sonra ölümünüzün ardından sizi dirilttik ki şükredebilesiniz. (Bakara 56)
Niye şükredicez ki hesaba çekileceğimizden mi? Burda bir şifre olduğu açık bence.
Bir başka ayet; Nasıl oluyor da Allah'ı inkar ediyorsunuz? Oysa ölü iken sizi O diriltti, sonra sizi yine öldürecek, yine diriltecektir ve sonra O'na döndürüleceksiniz. (Bakara 28)
Bu ayetlerde yarattı demiyor dirilti diyor.
- +1 yıl
Daha açık olayım. O'ndan başka ilah yoktur; diriltir ve öldürür. Sizin de Rabbinizdir, geçmiş atalarınızın da Rabbidir. (Duhan 8) Öldürür diriltir demiyor burada. Diriltir ve öldürür diyor. Dirilmek için ölmüş olmak gerekir doğru muyum? Yaratmak ve diriltmek farklı kelimelerdir ve Kuran'da da bu ayrım vardır. Burada yaratmak kelimesini değilde diriltmek kelimesini kullanmış durumda. Ve enteresandır bu ayette atalarımızdan bahsediyor. Eğer reenkarnasyon var ise bizden bahsediyor.
Diyeceksiniz ki geçmişte farkedilirdi bu durum. bir sürü alim vardı vs.
Farkedilmedi mi sizce?
Taş olarak ölmüştüm, bitki oldum.
Bitki olarak öldüm ve hayvan oldum.
Hayvan olarak öldüm, o zaman insan oldum.
Öyleyse ölümden korkmak niye?
Hiçbir sefer kötüye dönüştüğüm,
Ya da alçaldığım görüldü mü?
Bir gün insan olarak ölüp,
Işıktan bir yaratık,
rüyaların meleği olacağım.
Yıldızların üstünde bir yıldız olup,
Doğum ve ölüm üzerinde parlayacağım.
Mevlana.
Hakkınızı helal edin. - +1 yıl
Son mesajımda nasıl oldu anlamadım ama emoji çıkmış ayetin numarasını yazarken. Duhan suresi 8. ayettir o.
Ben size bir soru sormak istiyorum burda mantıgı nasıl gördünüz.
Bizim inancımıza göre ALLAH herşeyin ezeli ve ebedi ilmine sahiptir. Bebeğin o zamanda öleceği bebeğin değişmez kaderidir. Yada bebek yaşasa bile ALLAH onun nasıl bir kul olacagını bilir.
İyi bir kul olacaktır veya kötü bir kul olacaktır. Ama ecel vakti öyle belirlendiği için masum bir bebektir. Bence ölmüş bebekleri kıskanmak yerine ALLAH kalben bağlanıp teslim olmayı tercih edersek konuyu daha net anlayabiliriz.
Ayrıca bebeklerin durumu farklı bu dünyada günah sevap işleyip eceli gelince ölenin durumu farklı. O bebek günahsız bir melek olarak ölür ki adaletsizlik bunun neresindedir. O senin gibi bu dünyayı görüp zevklerini tadıp sevdikleriyle beraber olamamıs mukafatı ıcın ancak ahıretı beklemek zorundadır. Burda sevapkar olan musluman yada gunahkar olan muslumna her neyse her ıkı dunyayıda gorur sevdıklerıyle yasar acısıyla tatlısıyla iki ömür yaşar.
Budurumda iki ömür yaşayanada melek olup cennete gidenede yapılmış bir haksızlık yoktur.
Çok istiyorsanız dogan bebegınızı öldürün yok bu haksızlık dıyorsanız iki ömür o bebekten fazla yasıyorsunuz. Hayat sizin ister iman ibadet edin ister etmeyin. ALLAH adaletlidir ve sonsuz merhamet sahibidir. Bunun tercihi size kalmış.
ALLAH haksızlık yapmaz ancak kişi kendine haksızlık yapar okadar ...46 Yorumla
Soran+1 yılOlsunda sonuçta dünya hayatı ortalama 65-70 yıl. Diğer tarafta sonsuz bir hayat var. Bebekken ölüp sonra hiç azaba uğramadan sonsuza kadar cennette olmayı hiç düşünmeden tercih ederdim. Allah bazılarını bebekken öldürüp onları direk cennete koyarak baştan onlara torpil geçmiş oluyor.
- +1 yıl
ALLAH sana aşk sevgi mutluluk gözyaşı tebessüm gibi duyguları yaşaman için fırsat verip bu şekildede sana mı torpil geçmiş oluyor ?
Madem sonsuza kadar cennette olmak istiyorsun o zaman ALLAH a baglanıp iyi bir müslüman ol bu o bebegın durumundan daha avantajlı. Senin cennetlik olursan burdaki eşin cocukların yanında olucak o bebegın böyle bir hakkı yok.
Madem ömrün kısa oldugunu biliyorsun neden sana verilen bu ömrü değerlendirmek yerine ALLAH ın işine karışmayı daha uygun buluyorsun ? ...
çok mantıklı.katılıyorum.
12 Yorumla
AI Persona’ya Sor
Ayberk
2026 Dünya Kupası gecelerinde maç coşkusunu birlikte yaşayacak bir futbol buddy’si arıyorsan...
Merto
Yeni bir tarz mı arıyorsun? Moda ve stil konusunda yanındayım.
Mistik Biri
Tarot falına bakmamı ister misin? Astroloji ve Burçlar konularında yardımcı olabilirim.
Şef Orçun
Bugün ne pişirmek istersin? Türk ve Dünya mutfağı konularında yardımcı olabilirim.
Aşko Kuşko
Kafası karışık bir aşıksan ilişkilere dair önerilerimle yanındayım.
Fragmatik
Bugün ne izlemek istiyorsun? Senin için film ve dizi önerileri verebilirim.
Rehber İpek
Üniversite tercih yolculuğunda yanındayım! Bana soruların neler? 🎓
Şöyle Böyle
Sıra dışı konulara yeni bir soluk getirmek için buradayız.
Oyuna Geldik
Oyunlarla ilgili konuşmaya ne dersin? En yakın oyun arkadaşın olabilirim.
Hilal
2026 FİFA Dünya Kupası coşkusunu birlikte yaşayacak, maç sonu sohbetleri yapacak birini...
Smaçella
Egzersiz planın hazır mı? Fit kalmakla ilgili endişelerin varsa sorularını sorabilirsin.
Hep Parla ⭐
Kariyer hayatında nasıl bir adım öne çıkarsın? Eğitim ve kariyer konularında sana destek olabilirim.
Ezgi Geziyor
Tatilini birlikte planlayalım mı? Tatil ve seyahat konularında sana yardımcı olabilirim.
Ne-She
Güzellik ipuçları ister misin? Güzellik ve bakım konularında sorularını yanıtlayabilirim?
Luna
Regl dönemlerinde iyi hissetmek mümkün mü? Tavsiyelere ihtiyacın varsa buradayım.
Doğa Anne
Çocuk bakımıyla ilgili destek mi arıyorsun? Ebeveynlik konusunda tavsiyelerimle yanındayım
Kediliçe
Patili dostuna ne iyi gelir? Evcil hayvanlar konularında bana sorularını sorabilirsin.
Bir İnci
Bugün nasıl görünüyorsun? Dış görünüşünle ilgili her şeyi bana sorabilirsin.
KSCansu 💜
KızlarSoruyor kullanımına dair desteğe mi ihtiyacın var? Hemen sor!
Baharizma
Bugün gündemde neler var? Trend gelişmeleri birlikte yorumlayabiliriz.
Eko Bey
Bütçeni yönetebiliyor musun? Para ve ekonomi konularında yanındayım.
Profesör Bilgin
Eğitim ve iş hayatında her şey yolunda mı? Desteğe ihtiyacın varsa buradayım.
O-Pera
Şehrinde hangi etkinlikler var? Kültür ve sanat etkinliklerini bana sor!
Fikri Harika
Hediye seçimi ve alışveriş ipuçları konusunda desteğe ihtiyacın var mı? Bana sorularını...
Hayat
Aile ya da arkadaşlarınla ilişkilerin nasıl? Kafana takılan her konuda yanındayım!
Dijital Zeka
Teknolojik cihazların sana mı kafa tutuyor? İnternet & Teknoloji konularında desteğe hazırım.
Flaş Batu
Magazin konuşmayı sever misin? Ünlüler nerede, ne yapıyor gel konuşalım!
Fit Meli
Diyet ve sağlıklı beslenmeye dair önerilerimle yanındayım.
İremolog
Genelde nasıl hissediyorsun? Kişilik ve karakter konularında sorularını yanıtlamaya hazırım.
Driver Baby
Yola çıkmaya hazır mısın? Araba ve motorlarla ilgili yardımcı olabilirim.
Kızlar & Erkekler Ne Diyor?
14
Cevap
13Cevap
Kur’an’da defalarca,
“Allah kıyamet gününde sizin ihtilafa düştüğünüz konuların gerçek durumunu açıklayacaktır.” (Hac, 22/69)
mealindeki ifadeye yer vermesi, söz konusu varsayımlara da bir cevap niteliğindedir.
Mesela, çocuk yaşta ölen bir insan öbür tarafta, "Allah’ım beni daha fazla yaşatsaydın da cennetteki derecem daha yüksek olsaydı?..” dese, buna karşı şöyle bir cevap verilse, itiraz edilebilir mi?
“Senin gibi, nice küçükler büyüdüler, sonra Allah’a isyan etmeye başladılar ve cehennemi boyladılar... Seni o tehlikeden kurtarıp cennete almak kötü mü?”
Bir kafir, "Allah’ım, bazılarını çocuk yaşta öldürdün, beni de çocuk yaşta öldürseydin de cennette gitseydim!..” şeklinde bir şey diyemez, böyle bir hak iddia edemez. Cevap olarak ona denilse ki;
“Herkes gibi , Allah sana da akıl, zekâ verdi, âdil bir imtihana soktu ki, cennet gibi büyük bir kazancın olsun. Seninle aynı yaşta, aynı aklı ve zekâyı paylaşan milyonlarca insan, bu imtihanı kazanıp cennete girdiği halde, senin tembellik edip çalışmamaktan doğan kötü sonucun faturasını Allah’a çıkarman insaf ve vicdanla bağdaşır mı?” Ne cevap verecek?
Sınıfta kalmış bir öğrencinin –eften-püften - mazeret üretmesinin ne değeri var ki...
Bu bizim cevabımız. Ya bir de Allah cevap verse… Doğrusu, kendisini yoktan var eden Yüce Yaratanı -haşa- ilzam edip susturacağını düşünenlerin aklına şaşmamak elde değil...25 Yorumla
Soran+1 yılİki dediğin şey birbiriyle çelişiyor farkında değilsin. Bu şuna benziyor. Bir öğretmen öğrencilerini sınav yapıyor. Ama daha sınavı yapmadan bazı öğrencilerine direk 80 veriyor. Onlara diyorki "ee ben sizi düşük not almaktan kurtardım itiraz etmeyin". Sınavdan düşük alıp niçin bize 80 vermedin diyenlerede "ee sizde çalışsaydınız 90-100 alabilirdiniz susun bakıyım" diyor. Sence bu mantıklı mı allaşkına?
Soran+1 yılBence sizin sorgulama mekanizmanız yok olmuş. Ailenizin/çevrenizin size dikte ettirdiği dini sorgulayamıyorsunuz. Çünkü küçüklükten beri size bu tür düşünceler empoze edilmiş. Yanlış olmasına ihtimal veremiyorsunuz.
- +1 yıl
Seni dine teşvik etmiyorum. Sen zaten sana uygun olanı seçmişsin. İşine ne geliyorsa onu tercih etmişsin. İslamiyeti seçeni de Aileniz/Çevreniz dikte etti gibi diyemezsiniz. Senin seçimin seni ne mantıklı yapar, bizim seçimimiz bizi ne mantıksız yapar. Herkezin kendi mantığına ne yatıyorsa onu tercih eder. Senin seçimin sana mantıklıysa, bizim seçimimiz bize mantıklı.
- +1 yıl
Bence seninde algılama mekanızmanı kontrol etme zamanın gelmıs bak sana bır daha yazıyorum kardes ALLAH ezelı ılmıyle kımın ılerde nasıl olacagını bılır cunku yaradan ve kaderı yazan O dur.
Bu yüzden sen bebekken ölseydin büyük adaletsizlik olurdu. Sen bebekken ölmediğine ve melek olmadıgına göre cennetlık olmadıgına gore dırek burda bır adaletsızlık yok. Çünkü sen inanmıyorsun zaten bebekken ölmeni bekleyemezdik.
bır halıya Karınca koy ve tepeden ona bak nerden gelıp nere gıttıgını görürsün
peki sana bir şey sorucam ateist kardeş...
sence bir A kişinin insanları öldürdüğünü düşün , insanlara acı çektirdiğini düşün..bir de B kişisi var bu ise insanları seviyor , yardımsever , iyimser bir insan..şimdi sonuçta sen adalete önem birisin soruna baktığımda onu anlıyorum..peki A kişisiyle B kişisi aynı kefeye konulabilir mi ? bu kişilerin iyi veya kötü eylemlerinin belli bir karşılığı olması gerekmiyor mu ? senin mantığına göre bu karşılık nasıl verilecek peki ? bende hep bunu merak etmişimdir..19 Yorumla
Soran+1 yılAteist değil agnostiğim. Karşılık verilmesi mi gerekiyor? Belki öldükten sonra tamamen yok olacağaz. Bunları yapanlar cezalarını çekmeyecekler. Çünkü zaten bir yaratıcı yoktu. Ya da yaratıcı vardı ama yaptıklarımızı sorumlu tutmuyordu. Ya da belki bir tanrı var, bunu yapanlar bir şekilde cezalarını çekecekler. Ama semavi dinlerin cennet-cehennem tasvirleri bana göre tamamen uydurmadır. Bir tanrı bebekken öleni direk cennete koyuyorsa kimleri bebekken öldüreceğinide kendisi belirliyorsa
Soran+1 yılben o tanrının varlığından ve gönderdiği dinden şüphe ederim.
- +1 yıl
zaten her allaha inanan öyle ya da böyle cennete gidecek...ister bebekken git ister öldükten sonra git..dünyada yaptığın kötü işlerin azabını göreceksin bunun olması kadar da adaletli olan bir durum yok.
ben ateist bakış açısına göre baktım.adaletten bahsediyor madem o iki insanın yaptıklarının karşılığını nasıl görecek ? sonuçta dünyada bu kadar adaletsizlik var..ateist olan bu soran arkadaş o kadar adalete önem veriyor madem neden öldürmüyor kendini?
Soran+1 yılSanırım yazdığımı okumadınız. Ateist değil agnostik olduğumu söyledim. Adaletsizlik şurda. Bebekken ölen hiç azap görmeden cennete gidiyor. Allah kimi bebekken öldüreceğinide kendisi baştan karar veriyor. İşte bu adaletsizlik değilde ne? Kendimi neden öldüreyim? Sadece bir hayatım var. Hayatımı elimden geldiğince dolu dolu yaşarım.
- +1 yıl
O zaman şunu açıkla o bebek hayatını dolu dolu yaşayamadı ama sen yasıyorsun buna ragmen o bebekle aynı mukafatı ıstercesıne adalet arıyorsun. Burda adaletsizlik yapan sen değil misin?
Ayrıca madem agnostiksin niye benim dinim kötülemek istercesine sorguluyorsun ?
Eminim ki sordugumuz hiçbir soruya net cevap veremeyecek diğerleri gibi akıl karıstırmaya calısacak ama basarılı olamayacaksın. Buraya yazmasam bilinki arkadas engellemiştir. Çünkü Müslüman cevapsız kalacak kadar zayıf değildir ...
birincisi bebek olarak doğuyoruz aklımızı kullanamıyoruz , irademiz yok bu yüzden neden günahkar olsun bebekler ? onlar kötü hiç bir şey yapmadan dünyaya geliyorlar ve ölüyorlar tabiki de cennetin en yüksek mevkiine gidecekler..ikincisi o iş sadece ibadetle olmuyor işte..dinde o kadar ayrıntılar var ki..mesela oduncu olan bir adamı düşün..birisine odun taşıyor ama odunlardan bir kıymık kopartıyor dişinin arasındaki bir şeyi temizliyor..burda bu oduncu kul hakkını yiyor neden ? çünkü odunların sahibi var ve onların izni yok...vb gibi olaylar...yolda en basitinden yürürken karıncaları eziyoruz , bu nedir ? canlının hakkını yiyoruz...ve bunu ibadetlerini tam yapanlar bile yapıyor..peygamberlerin bile işlediği günahlar olmuştur düşün ki peygamber o kişiler..bebek hiç bir şey yapmadan annesinin karnından çıkmadan ölmüş neden haksızlık olsun...
18 Yorumla
Soran+1 yılAma kimleri bebekken öldüreceğine kimleri ömür boyu sınavla sınayacağına allah karar veriyor. Yani allah daha baştan bazılarına torpil geçip bebekken öldürüp sonsuza kadar cennete koyuyor.
Soran+1 yılAma kimleri bebekken öldüreceğine kimleri ömür boyu sınavla sınayacağına allah karar veriyor. Yani daha baştan allah bazılarına kıyak geçip bebekken öldürüp cennete koyuyor.
Soran+1 yılPardon ilk yorumum yayınlanmadı sandım, o yüzden 2.sinide yaptım
- +1 yıl
biraz çelişki var gibi duruyo ama şu da var..mesela bir şeyleri yaparken irademizle yapıyoruz , seçimlerimiz oluyor ama sonuçta allahın belirlediği kadere doğru gidiyor bütün kapılar...bebekler anne karnında öldüğü zaman demek ki bu bebek ilerde hayırlı bir insan olacaktı ama bir takım ihmaller veya annenin yaptığı kötü durumlarda ( bebeğini düşürmek gibi ) bebeğin ölümü söz konusu olur..bebek sonuçta ilerde de demek ki o mevkiye erişecekti ama farklı bir yolda o mertebeyi buldu.bunun gibi.
Soran+1 yılAllah kaderimi baştan belirlediyse, benim şu andan sonra yaptıklarım zaten o kaderi etkilemiycektir. Yani zaten şu an bile cennete mi cehenneme mi gideceğim belliyse ben neden cennete gitmek için uğraşayım. Zaten baştan belirlenmiş. Bu şunu benziyor. Bir öğretmen öğrencisini sınav yapıyor. Ama sınavı yapmadan notunu vermiş. Bu islamdaki kader kavramı bence çok çelişkili. Hem allah baştan belirlemiş diyorlar. Hem insanın özgür iradesi var, değiştirebilir diyorlar.
- +1 yıl
levh-i muallaklarda vardır...atıyorum bir kişi o anda birine sadaka verse kaza geçirmeyecek ama sadakata vermezse kaza geçirecek..bu kişinin kaderi o anda değişmiş olur yönü değişir...ateistler içinde geçerli..ateist olan biri imana gelirse yönü değişir ya da müslüman olan biri ters bir şey yaparsa ateist olarak yönünü değiştirebilir..ama karar bellidir..şeytanı seçenler vardır onlar ebediyen cehenneme gidecek..diğerleri günah işleseler de kalplerinde allah inancı varsa cennete gidecekler.
- +1 yıl
belkide rabbımız tum ruhları yarattıgı zaman bızlere bebekken olmek ısteyıp ıstemedıgımızı sormustur? bu dunyada adelet olmaz adalet ahırette hesap gunundedır yoksa herkes aynı sartlarda dogar ve yasardı ve seytanın sana fısıldadıgı her vesveseye cevap olsaydı ımtahanın anlamı kalmazdı rabbımız kuranı gonderdı hak dın olduguna kanıtları ıcıne koydu bır allah oldugunun kanıtlarınıda kuranda yazdı bır kez acıp okumadan ıcınde ne var arqastırmadan bu dın bıze ne emredıyo demeden heemen mantıga uydurma cabasına gırıyoruz ayetı kkerımede onlar gayba ıman ederler dıyor kı zaten o bebekler kıyamet gunu anne babasına sefaat edecekler cennete gırmem annem babam olmadan dıyecekler
Bebeğin ahiretteki durumumun iyi olacağı kesin olmakla birlikte ne seviyede olacağı hakkında kesin bilgimiz yok. Allah'ın rahmeti çok geniş. Bebeğe o güzelliği yapan rabbimiz kendine inanan kullarına neler yapmaz? Allah cc. çok merhametli aynı zamanda adaletlidir. Fakat biz adaletini değil rahmetini isteyeceğiz. Çünkü adalet cezayı gerektirir. Ancak rahmet ikramı gerektirir. Sen kendini bu kadar düşünüyorsun da her şeyi bilen rabbim bunu bilmiyor mu? Elbette ki biliyor ve Allah kendisine inanan kullarını üzmek istemez.
13 Yorumla
Soran+1 yılİşte ortada bir adaletsizlik var. Bazı kullarına baştan kıyak geçip bebekken öldürüp direk cennete atıyor. Bazılarını ise bir ömür boyu sınava tutup cehenneme gitme ihtimalini arttırıyor. Bu adaletsizlik değilde ne?
- +1 yıl
Ateist Arkadaşım gerçekten seni tebrik ediyorum ck guzel savunmusim 1. bu kadar inceliyor olman seni Allah a dahada yaklaştırır emin ol 2. zaten ateistler yarı müslüman sayilir☺la ilalahe illallah (allah vardir) siz bunun yarısını söylüyor sunuz zaten la ilahe (Allah yoktur)3. Elbetteki bizim dinimiz araştırmak dinidir biz ancak böyle doğru yola erisiriz zaten direk ailemiz müslüman ve bizde öyleyse yanlısı orada yaparız 4. araştırmalarında gördüm ki sadece birkaç soruya kafam takıldı buda onlardan biri henüz net cevap alamadım ttabi diğer tarafı bilmediğimiz kafamızda bu sorunun cevabını bulmakta zor ama birşey için emin ol bu dinde adaletsizlige asla yer yok ki bir hukuk ogrencisi olarak buna cok dikkat ederim. her seferinde bunu gördüm ve bu yuzden de dinimi çok seviyorum ınş sende doğru yolu bulursun
Belkide o bebekler bir melekti ve bizi sınadı sonuçta hicbir insan evladi günahsız değildir peygamberler bile
O zaman şunu açıkla o bebek hayatını dolu dolu yaşayamadı ama sen yasıyorsun buna ragmen o bebekle aynı mukafatı ıstercesıne adalet arıyorsun. Burda adaletsizlik yapan sen değil misin?
Ayrıca madem agnostiksin niye benim dinim kötülemek istercesine sorguluyorsun ?
Eminim ki sordugumuz hiçbir soruya net cevap veremeyecek diğerleri gibi akıl karıstırmaya calısacak ama basarılı olamayacaksın. Buraya yazmasam bilinki arkadas engellemiştir. Çünkü Müslüman cevapsız kalacak kadar zayıf değildir ...225 Yorumla- +1 yıl
agnostisizm
insanın, kendi deneyimleriyle elde ettiği olguların ötesinde hiçbir şeyin varlığını bilemeyeceğini ileri süren öğreti. agnostisizm hem bir terim , hem de felsefi kavram olarak thomas huxley tarafından ortaya atıldı. huxley agnostik sözcüğünü hem geleneksel yahudi-hıristiyan tanrıcılığını, hem de tanrıtanımazlık öğretisini reddederek tanrının varlığı sorununu ortada bırakan düşünürler için kullandı. terim daha sonra geriye götürülerek bütün bilinemezci öğretileri kapsamıştır. Fark ne?
Soran+1 yılOlsunda sonuçta dünya hayatı ortalama 65-70 yıl. Diğer tarafta sonsuz bir hayat var. Bebekken ölüp sonra hiç azaba uğramadan sonsuza kadar cennette olmayı hiç düşünmeden tercih ederdim. Allah bazılarını bebekken öldürüp onları direk cennete koyarak baştan onlara torpil geçmiş oluyor.
- +1 yıl
ALLAH sana aşk sevgi mutluluk gözyaşı tebessüm gibi duyguları yaşaman için fırsat verip bu şekildede sana mı torpil geçmiş oluyor ?
Madem sonsuza kadar cennette olmak istiyorsun o zaman ALLAH a baglanıp iyi bir müslüman ol bu o bebegın durumundan daha avantajlı. Senin cennetlik olursan burdaki eşin cocukların yanında olucak o bebegın böyle bir hakkı yok.
Madem ömrün kısa oldugunu biliyorsun neden sana verilen bu ömrü değerlendirmek yerine ALLAH ın işine karışmayı daha uygun buluyorsun ? ...
Soran+1 yılOrtada bir sınav varsa herkes eşit şekilde yarışmalı. Bir öğretmen var diyelimki öğrencilerini sınav yapıyor. Kendi kafasına göre bazılarına zor soru soruyor bazılarına kolay. Zor soru sorduklarına daha fazla ödül verse bile yine adaletli olmaz. Herkes eşit şartlarda yarışmalı.
- +1 yıl
Evet ortada bir sınav var ve bizim dinimizde buda bir sınavdır. Bebegı ölen anne ve babada senden fazla acı ceker öncelikle sen onlarla eşit şartlarda yarısmak ıstermıydın ?
Ayrıca madem ortada bir sınav var neden bu sınavı farketmıyorsun. Mesela o bebegın ölmesi ailesinin bir sınavı senin bunu düşünmen senin bir sınavındır. ALLAH herşeyi hakkıyla bilendir cümleside senin sınav geçişindir.
cennetse olay inançlı insanlar gibi yaşamalısın kafana göre değil sen bu konuda eşit davranıyor musun?
Soran+1 yılBende zaten sınavın adaletsizliğinden bahsediyorum. Koyu hristiyan bir ailede yetişmiş sürekli kendisine hristiyanldığın doğru olduğu söylenen biri neden dinini değiştirip islamı seçsin ki? Ya da tam tersi müslüman bir ülkede doğan sürekli kendisine islam empoze edilen biri neden dinini değiştirsin? Tamam dinini değiştirenler var ama bu çok çok azınlıkta. Müslümanlara göre hristiyanlar, hristiyanlara görede müslümanlar cehenneme gidecek. Yüzde 50 şansım var deyip birine mi inanıcaksın.
- +1 yıl
Son din ve Hak din İslamdır. Hristiyanlıkda Hak dinlerden biridir ama bu kitapları değiştirilmeden öncedir. ALLAH insan düşünmek için Akıl vermiştir. Bir insan İsa as. mı ilah edinip kendisi gibi bir insana tapıyorsa burda bir acziyet görmüyorsa RABBının kendinden daha farklı ve güçlü oldugunu düşünmüyorsa zaten orda büyük bir sorun vardır. Azınlık dedıgın dın degıstırme durumlarını arastırmalısın. Çoğu Peygamber ALLAH ı düşünerek bulmuştur. ayrıca ...
Soran+1 yılAma hristiyanlık, islamın son din olmadığını, uydurma olduğunu, önceki kitaplardan çalıntı olduğunu söylüyor. Ve doğru olan kitap incil diyorlar. Belki onların dedikleri doğru nerden biliyorsun? Belki gerçektende kendimiz gibi bir insana tapmamız gerekiyor. Nerden bilicez?
- +1 yıl
ALLAH her insana düşünmeyi vermiş ve düşünemeyeni cezadan muaf tutmuştur. Akıl saglıgı olan her ınsan eşittir. bellı bır yasa geldıkten sonra sorgulamak ınsana düşer.
Ayrıca bizim dinimiz her peygambere ve herseyın ustunde bır yaratıcıya ınanır. Son din varken baska dını secıp secmemek senın kararındır.
Benim sana önemli birsorum olucak görüyorsunki ortada bir adaletsizlik yok amakonumuz bebekti okonuda bırsey bulamadın şimdi konumuz o din bu din oldu Adaletsizlik bulmak için bu çaba niye :)
Soran+1 yılDüşünemeyeni cezadan muaf tutuyor. Zihinsel engelli birini düşünelim. Hiçbirşeye kafası basmıyor. Olanın bitenin farkında değil. Sonra ölüyor ve cennette. Zihinsel engelli olan ne olup bittiğine şaşırıyor. Ona diyorlarki sen dünya adlı bir gezegendeydin. Biz bir sınav yapmıştık. Sen zaten zihinsel engelli olduğun için sınavdan muaftın. Şimdi cennetin tadını çıkar. Angell gerçekten böyle bir şeyi mantıklı buluyor musun?
- +1 yıl
Zihinsel engellı bır ınsan, İnsanın kendıne verılen aklı görüp ALLAH a şükretmesi için bir örnektir. Zihinsel engelli olan için büyük bir zorluktur. Oda bu dünyada senın aklına zekana ve basarına sahıp olamıyor. Onu görüp şükretmek yerine sen onu kıskanıp isyana mı düşüyorsun ?
İnsan kendıne verılen akılla turlu turlu zevklerın sahıbı oluyor o engellı kısı buna sahıp degıl tıpkı bebek meselesı gıbı farklı soru sormuyorsun oldugun yerde dönüp dolaşıyorsun
sen bu dine zaten inanmak istemiyorsn
Soran+1 yılDemek istediğimi anlamamışın. Öbür taraf olayına zihinsel engelli gözüyle bak diyorum. O zaman olayın mantıksızlığını anlıycaksın. Allahın kendi kafasına göre bazı kullarını bebekken öldürüp direk cennete atması, bazı kullarını ömür boyu sınava tutarak cehenneme gitme ihtimalini arttırması bir adaletsizliktir. Bebek neden topu topuna 65-70 yıl dünya hayatını yaşayamdığı için itiraz etsinki önemli olan öbür tarafta cennete gitmek. Sonsuz bir yaşamda kendini garanti altına almak.
Soran+1 yılBirde müslüman olmayan ülkelerdeki ölen bebekleride düşün. Bunlarda direk cennete gidiyor. Oysaki bebekken ölmeseydi yüzde 95 ihtimalle ailesinin, çevresinin dinini seçecek, islama inanmıycaktı.
- +1 yıl
OFF :) hakkatten yordun bılıyor musun :) Öncekı konuda acıklamısım ya kardesım ALLAH kımın ne olacagını ezelı sınırsız ılmıyle önceden bılır zaten bu bir. Ayrıca her cocuk 7 yasına kadar zaten muslumandır bu iki. Y ayabancı ha değil demedik mi insanın iradesi var aklı olan her insan eşittir diye. Marifet ALLAH ı kendi içinde bulabilmektir zaten. Düşünen bulur.
Ki bak ALLAH ın adaletine sen bebekken ölmemişsin şuanda bu dine inanmıyorsun adaletsiz olsaydı seni bebekken öldürürdü ama burdasın :) - +1 yıl
Ya ben birşeyi çok merak ediyorum sayın soran Sen Bana niye coguna yazdıgın gıbı sorgulamdan ınanıyorsunuz diyemedin ?
Sen benım sorularıma nıye tatmın edıcı yanıtlar bulmak yerine gırdaba takılmıs gıbı aynı yerde dönüp durdun ?
ve ALLAH ın izniyle ben aslında senin tüm cümlelerini çürütecek derecede cevaplar verdiğim halde hala ne hakla Müslümanlıga hakaret edecek yorumlar yapma hakkını buluyorsun ?
ayrıca bu ne saçma bir düşüncedir inananlara düşüncesiz diyorsun ama aynaya hiç bakmıyorsn
Soran+1 yılAngel dediklerimi çürütebildiğin filan yok. Hem Allah herkesin kaderini önceden belirlemiş diyorsun. hem de insanın kendi özgür iradesi var diyorsun çelişki ztn burda. Allah benim kaderimi önceden belirlediyse, yani şu an bile cennete mi yada cehenneme gidecğeim belliyse ben neden bundan sonraki hayatım için endişeleneyim? Nasılsa şu an bile belli kaderim değişmiycek.
Soran+1 yılBu şuna benziyor. Bir öğretmen öğrencisini sınav yapacak. Ama ona diyorki ben senin sınavdan kaç alacağını biliyorum karnene işledim bile. Öğrenci neden artık sınava çalışsın? Sınava çalışıp çalışmaması karnedeki notunu değişterecek mi? Hayır? Ya onu geçtim bir tanrı, hayat boyu iyilikler yapmasına rağmen kendi dinini seçmedi diye onu sonsuza kadar cehennem ateşinde yakar mı? Ya da şunu düşün. Kuran neden hep erkekler üzerinden konuşuyor? Hiç bir ayette "kocalarınız" diye bir kelime gördünmü
Soran+1 yılAma karılarınız diye bir sürü var. İnandığın din seni erkeğin altında 2.sınıf olarak görüyor. Başka bir ayette allah dilediğini doğru yola getirir dilediğini saptırır diyor. Şarapı dünya hayatında yasaklıyor lanetliyor. Ama cennet ırmaklarının şaraptan oluştuğunu söylüyor. Göğsü yeni tomurcuklanmış kızlardan bahsederek erkekleri cennet için teşvik etmeye çalışıyor. Bir kutsal kitapta bu kdr çelişki olurmu?
- +1 yıl
Önce kader sorusuna cevap vereyim klasık ateist örneklerı verıyorum bunlardan mılyon tanesıne ısrarla cevap verdıgım halde duymadılar umarım sen duyarsın zannetmıyorum da neyse.
Sen bir karıncanın sahibisin diyelim. Sahip oldugun karıncayı bir halıya koy. halının bır dıger ucunada bir ekmek bir de ot koy. Sen karıncanın iki yolu oldugunu biliyorsun. Baslangın noktasından geldıgı ana kadar ne yaptıgınıda goruyorsun ama ıkı yolu bıldıgın halde, otu mu yoksa ekmegımı alacagı karıncaya kalmıs ... - +1 yıl
ALLAH ta insanın eselınden ebedıne her anını senın o mınık karıncayı gordugunden daha öte görür. Gideceği yolların hepsini bilir ama bu yollardan birini seçecek olan insandır. Yani ot ve ekmek külli bir iradeyken o otu ve ekmegı secmek cüzzi yani insanın kendi iradesidir. Kimse bana neden ot geldı sana neden ekmek deme hakkına işte bu yuzden sahıp degıldır. İyi ve kötü şıklar belli olsada son kararı insan verir.
Bu durumda ne yaparsan yap ALLAH yazdıda ben ateıst yada agnostık oldum dıyemzsn:) - +1 yıl
Şimdi müsadenle diğer konulara geleyim. İslam kadını üstün görür. Hassas oldugu için de onu erkege emanet eder. Ben islamın bizi aşağıladıgına hiçbir ayette şahit olmadım. Kur-anıda ordan burdan kulaktan duyma uc bes ayetle okumadım. Karılarınıza merhametle yaklasın gibi bir ifade var bız buna aaa ne kötü sözmüş mü diycez niye bunu cogul algılıyorsunuz. Ayrıca çok eşliliği ortaya atacaksanız. Efendimizin eşi Hz. Haticeydi o vefar edince hz. Aişe oldu diğerleri sadece himayesindeydi iyi araştırın
- +1 yıl
Şarap konusuna gelince burda insanların adını şarap koydukları alko maddesini değilde cennet içeceği olan temiz alkol şarabını niye eleştiriyoruz. İsmi aynı diye burda içilen haramla bir mi tutucaz haşa. Ayrıca şarap diyelim üzümden yapılıyor üzüm helaldir ama içine katılan alkol haramdır. Siz ALLAH ın helal kıldıgı meyveye haram katıp şarap diye içebilirsiniz. Cennet şaraplarında alkol olmasını bekleyecek kadar sıg düşünmüyorsunuz öyle değil mi ? ;)
- +1 yıl
tezecik kızlar meselesine gelince İnsanın eşi cennette hurilerden daha güzel olur. Huriler ve gılmanlar o güzel eşlere hizmet ederler. Orda herkes çok genc ve guzel olacagı ıcın cennet kadınlarıda güzel olacaktır. Bunda şaşılacak bır durum yok celişen bır durum hıc yok ne mutlu cennet kadınlarına ve o cennet kadınlarının güzel eşlerine
Ama şunu unutma Asıl müslüman ibadetini sevgisini cennet için yada cehennemden kacmak ıcın yapmaz Müslümanın tebessümü Sahibi olan ALLAH tır gücü Yaradanındandr - +1 yıl
İşte sırf bu yüzden mutludur çünkü sorgulayınca çıkış yolu bulur ve kafasında bınbır tilki dolaşmaz herşey ALLAH rızası içindir ama bunu zorla yapmaz ALLAH ile arasında tebessüm ve Aşk ona iki ömürde yeter yeterki RABBıyla dost olsun
Sen zannetmeki Müslümanlar söylediğin sözleri ayetlerde okumamıs arastırmamıs lap diye atlamış. O senin bildiğin müslümanlar elinde alkolle elhamdülillah diyen cinstendir heralde. Biz sorgulayarak bu zamana geldık ama cevaplara gözümüzü yummadık kalbimizi kapamadk
- Çocuk & Ebeveyn konusunda 575 cevap paylaştı.
+1 yılBebekler günah işleyemez ki.. Melek olurlar eğer ölürlerse... Allah zaten peygamberler ve kıtaplarını göndermıs.. İnsan hiç gunah ıslemez dıye bır sey yok.. Elbette ısler fakat doğru yolu bulduysa şayet zaten yanlıs yollardan birer birer geriye döner..
110 Yorumla
Soran+1 yılAma kimleri bebekken öldüreceğine kimleri ömür boyu sınavla sınayacağına allah karar veriyor. Yani allah daha baştan bazılarına torpil geçip bebekken öldürüp sonsuza kadar cennete koyuyor
- +1 yıl
Burda Kader devreye giriliyor.. Her ınsanın kaderi alınyazısı vardır doğmadan önce yazılır ne yazıldıysa onu yaşarsın.. Bu dunyada herkes farklı sınanıyor.
Soran+1 yılDediğim gibi allah bazılarını bebekken öldürüp cennete gönderiyor. Bazı insanların alın yazılarını o şekilde yazarak adaletsizlik yapmış oluyor.
- +1 yıl
Buna bızım ne lugatımız ne aklımız yeterli.. bence otur ıyıce bır arastır bellı kı kafan karısık
- +1 yıl
@ soran kardeşim...allah adaletsizlik yapmıyor...atıyorum bir kişi namazda ölür , diğer kişi çöplükte ölür ama ikisi de aynı mevkiye gidebilir..önemli olan sen bir işi yaparken dua ederek hayatında kaderine giden yolda en iyi yolu seçerek gitmektir...bütün yollar aynı yere çıkıyor ama kimisi aydınlık kimisi karanlık ama aynı yere çıkıyorsun...
Soran+1 yılmatesis, yorumun yukardaki soruma cevap vermiyor. Acıpamukşeker, nedense bazı müslümanlar bu tür tartışmalarda kapana kısılınca "en iyisini allah bilir" "allahın işine karışılmaz deyip" işin içinden çıkıveriyorlar. En kolay yol.
- +1 yıl
Ne demelerini bekliyorsun ? Şirk mi koşsunlar ?
Soran+1 yılBana bunun bir adaletsizlik olmadığını mantıklı bir dille anlatsınlar. Ama daha küçüklükten ailesi/çevresi tarafından beyni tek doğru dinin islam, diğer dinlerin yanlış olduğu şeklinde yıkananlar, daha küçüklükten sorgulama mekanizmaları bu şekilde yok edilenler bunu anlatamazlar.
- +1 yıl
Bu tamamen kısıye göre değişir.. İnsan araştırmalı kendısının de ınandıgı yola bas koymalı.. Dinde zorlama yoktur sende biliyorsun..
- +1 yıl
Şans eseri başka bir şey ararken bu siteye denk geldim uzun zaman olmuş bu sorunun sorulalı birincisi kız çocukları ilk adet dönemi, erkek çocukları ilk rüyalanma dediğimiz boşalma anına kadar yaptığı günahlar Allah katında ceza bulmaz bu söylediklerim olduktan sonra artık tüm farz olan namaz, oruç, hac, zekat vs tüm hepsi geçerlilik kazandığından yapılan günahlar değer bulmaya başlar yani yazılır... Bu erkeklerde 10-14 kızlarda yaşadığı bölgeye göre 9-14 yaş arasına kadar olan süredir. Ailelerin bu süre zarfında yavaş yavaş farzları ve günahları çocuklarına öğretmesi gerekir. Bebek iken ölmesini ayrıca ailenin imtihanı olarakta görebilirsin bu kuranda Hz. Musa ve Hızır aleyhisselamın yolculuğunda ki kıssa da da Hızır'ın bir çocuğu öldürmesi de vardır. Keyf 60-82 arasındadır. Peygamber Efendimiz “Mü’minlerin ölen çocukları Cennette bir dağdadırlar. Kıyamet Günü babalarına teslim edilinceye kadar bakımlarını Hazret-i İbrahim (as) ve hanımı Sare üstlenir'' der
+1 yılŞimdi senin kurduğun şu cümle. ;
Ya da belki o bebek, bebekken ölmeseydi büyüyünce allaha inanmayıp günahlar işliycekti nerden bilicez?
Gizli kullanıcı ALLAH c.c herkesin kaderini önceden ne olacağını bilir. Kaderi yazan ta kendisidir. ALLAH sevdiği kullarını erken yanına alırmış.13 Yorumla
Soran+1 yılSevdiği kulları mı? Daha baştan adaletsizlik var desene.
- +1 yıl
Yo hiçte yok kaç kere şükrettin her sabaha uyandığın için. Elin kolun gözün kulağın yerinde olduğu için. Sana bu hayatı tanıma fırsatı verdiği için. ALLAH böyle kişilere bile can verecek kadar merhametli.
Soran+1 yılSiz benim anlatmak istediğim şeyi hala anlayamıyorsunuz. Ben islam dininin doğru olduğunu, beni allahın yaratıtığını nerden bilicem? Dünya üzerinde binlerce din var. Ben size islamın bir mantıksızlığını söyledim.
Müslüman olmadığın belli bu site soru cevap sitesi yani kafasındaki sorulara insanların yanıt bulma sitesi.kafasında bir soru olmadığı halde sırf başka bir dini ya da inancı soru kılıfıyla aşağılama sitesi değil.kafanda soru varsa sor yoksa git neye inanıyorsan inan
44 Yorumla- Çocuk & Ebeveyn konusunda 1,6b cevap paylaştı.
+1 yılşimdi bazıları bebekken öldü diye adaletsizlik sende bebekken ölseydin sen ölünce diğerine haksızlık o da bebekken ölseydi dünya da insan kalmazdı zaten herkes bebekken ölürdü. veya kimse bebekken ölmez herkes aynı yaşta ölürdü mantıksız olan o olurdu. ölenlerin kaderi öyleymiş zaten Allah onun yaşasada gideceği mertebeyi biliyordur ve ölerek o mrtbeye gitmiştir
10 Yorumla Çocuk & Ebeveyn konusunda 3,5b cevap paylaştı. Bebekken ölen ruhları, dejenere olmadığı için tekrar format atıp üretim bandına sokuyorlar, reenkarnasyon ve şizoid kişilik bozukluklarının temelinde de bu ruhsal genetik modelimiz yatıyor.
Elhamdülillah Müslümanım23 Yorumla
Soran+1 yılBence küçükken ailenizin/çevrenizin size dikte ettirdiği dini hiç sorgulamadan körü körüne inanıcağınıza, biraz inandığınız dini mantık süzgecinden geçirin.
- +1 yıl
arkadaşım saygı duyarım, senin tespitin (benim için ayrıca vicdan muhakemesi) benim için sadece tartışılabilcek ve belli noktalarda sizinle hemfikir olabileceğim mevzular... ama dini bilgi dogmatiktir..ben bunu diyorsam ben buna tabiyim demektir, diyorum ama günah işliyorum, hatta bi haltmış gibi anlatıyorum(misal rakı <3 ), ama demiyorum günah kanunen suçluyum..o başka bişey.dogmatik bilgi tartışmaya açık değildir.)
+1 yılbelirli bir yaşa kadar biliyorsun ki insanlar kendine farz kılınan şeylerden muaf
insan bedeni yaşlara göre farklı evrelere giriyor mesela önce sütdişi cıkıyor sonra normal dişler
birde insan 100 yaşından sonrada dişi çıkar
demek ki bu cocuklar tam gelişmemişler ( günahsız )
ayrıca buluğ cagından sonra ki kendi seçimlerimizden sorumluyuz demek ki ozaman insan gelişimini tamamlıyor o yüzden cocuklar cennete gider şüphesiz ki en dogruyu ALLAH bilir06 Yorumla
Soran+1 yılAma kimleri bebekken öldüreceğine kimleri ömür boyu sınavla sınayacağına allah karar veriyor. Yani allah daha baştan bazılarına torpil geçip bebekken öldürüp sonsuza kadar cennete koyuyor
- +1 yıl
ölüm sebebine baglı hastalık olur başka nedenler olur
külliirade ve cüzzi irade var
şah damarını kesersen sende ölürsün bunu herkez bilir
ayrıca sınav sana zor geliyor ve bende cocukken ölsem diyorsun sanıyorum kulun bir hesabı varsa ALLAH ında bir hesabı vardır seni yaşaıtyorsa vardır bir bildigi
Soran+1 yıl"Allahın bir bildiği vardır" "allahın işine karışılmaz" "en doğrusunu allah bilir" gibi açıklamaları mantıklı olarak kabul etmiyorum.
- +1 yıl
peki ben şöyle diyeyim kur an da kıtaların hareket ettigini söylüyor bunu biliyor da ( örnekler çogaltılır )
senin gelecegini mi bilmiyecek
Soran+1 yılMadem kuran kıtaların hareket ettiğini söylüyor neden bilim, kıtaların hareket ettiğini bulmadan önce müslümanlar kıtaların hareket ettiğini söyleyemiyordu? Madem kuranda yazıyodu bunu bilim bulmadan önce söyleyebilirlerdi. Bir bilimsel buluş oluyor. Sonradan kuranın ayetlerindeki kelimelerin anlamlarını evirip çevirip "aa bakın aslında kuranın şu ayetindede şunu demek istiyordu! kuranda zaten yazıyormuş" gibi açıklamalar yapıyorlar.
- +1 yıl
o zaman eski tefsirlerden bulmak lazım lakin türkce yeni bir dil osmanlıca bulmak lazım osmanlıca bulsakta okuyamayız işte burda geçmişimizle bagımız kopuyor
ayrıca çok büyük vebal alıyorsun tevsir edenlere karşı
Senin aklın karışmış kardeşim . Herkesin kderi ve ölümü bellidir buna sen yada ben yargı yapamayız. Neyin adalaetsizliğinden bahsediyorsun onuda anlamadım Şüphesiz ki ALLAH en iyisini en doğrusunu bilir istediğini 100 e kadar yaşatır istediğnni 5 günde öldürür canı veren o değil mi ? ne yani hiç mi ölmiyck bebekler her bebek yaşaşsa yada herkes uzun uzun yıllar yaşasa dünya nufüsü ne olur sen biliyormusun ? ? günahsız sabi sübyan cehennemem mi gitsin ? Saçmalama günaha girme boş yere
18 Yorumla
Soran+1 yılAdeletsizlik şurda. Allah bazılarını bebekken öldürüp direk cennete atıyor. Bazılarını ise bir ömür sınava tutuyor. Eee bizde allahın bebekken öldürdüğü kişilerden olsaydık direk cennete giderdik. Allah daha baştan bazılarına torpil geçiyor. Siz bence küçükken ailenizin/çevrenizin size dikte ettirdiği dini hiç sorgulamadan körü körüne inanıcağınıza, biraz inandığınız dini mantık süzgecinden geçirin.
- +1 yıl
Çok komikin ALLAH kimseye torpil falan geçmiyor şuan resmen inkar ediyor ve inancını zedeliyorsun ben dinime ailemden dolayı bağlı değilim yeterince araştırdım ve hissederek bağlandım sen merak etme senin kaderin buymuş demekki bunu yaşıyorsun , herkesin kaderin önceden belirlidir anladın mı ? emekki onun kaderi erken ölmek miş bz insnalar ne nankörüz kimi 10e kadar yaşamak ister kimi bebekkken niye ölmedim der bak kardeşim şuan şeytan sana vesvese veriyor uyma ona y
Soran+1 yılYa ben zaten agnostiğim. İslamda bulduğum bir mantıksızlığa müslümanlar nasıl cevap vericek diye bunu sordum. İşte herkesin kaderini önceden belirliyor. Bazılarına kıyak geçip bebekken öldürürüp sonsuza kadar cennete koyuyor. Bazılarına ise bir ömür boyu sınava tutup, cehenneme gitme ihtimalini arttırıyor.
- +1 yıl
TelToka bende altta bunu anlattım .. eeeSoran madem ALLAH adaletsizlik yapıyor diyorsun haşa. git müslüman olmayanlara sor bakalım neden bebekler doğar doğmaz ölenler var. bu seferde onların inancı olduğu kişi mi adaletsizlik yapıyor ne alaka ya ölümlü dünya kimimiz geç kimimiz erkekn gidicez.
Soran+1 yılBen zaten hiç bir dine inanmıyorum. İslamda bulduğum bir mantıksızlığa müslümanlar ne diycek diye merak ettim. Ama doğru dürüst bir cevap verebilen olmadı. "En doğrusunu allah bilir" "allahın işine karışma" gibi cevaplar geldi. Daha küçüklükten beri aileniz/çevreniz size sürekli bu inancı dayattığı için sorgulama mekanizmanın yok olmuş.
+1 yılBuna sen karar veremezsin.. Yeni doğan herkes melakedir savunmasız ve günahsızdır... Bu bir müslüman evladı olsun hristiyan ya da yahudi evladı olsun gideceği yer Cennettir.
25 Yorumla
Soran+1 yılEee bunu bende biliyorum zaten. Bende diyorumki bu adaletsizlik.
- +1 yıl
niye adaletsizlik canım zaten bütün insanların ergenlik çağına kadar amel defteri açılmıyor. Ergenliğe girip aklı yettikten sonra günah işlemeyen insan yoktur. Sen bir bebekle kendini bir mi tutuyorsun? Hem Allahın emrine karışmak ne haddimize
Soran+1 yılAdeletsizlik şurda. Allah bazılarını bebekken öldürüp direk cennete atıyor. Bazılarını ise bir ömür sınava tutuyor. Eee bizde allahın bebekken öldürdüğü kişilerden olsaydık direk cennete giderdik. Allah daha baştan bazılarına torpil geçiyor.
- +1 yıl
gALİBA sen felsefe falan okuyosun direk uçmuşsun yani
- +1 yıl
hahaha ALLAH ezeli ilmiyle kimin ne olacagını zaten bılıyor merak etme sen bebekken ölmezdin çünkü burdan öyle bir profil görünmüyor eğer sen bebekken ölseydin işte bu adaletsizlik olurdu. Seninde ne olacagın bellı oldugun ıcın bebekken ölüp melek olmamıssın bence dönüp ruhuna bakarsan kendı sorunun cevabını anlarsın. Sen kendıne adaletıszlık etmişssin ...
Çocuk & Ebeveyn konusunda 722 cevap paylaştı. Allahın işinde mantıksızlık, adaletsizlik yoktur, sadece yeri gelir aklımızın yetmediği, bilmediğimiz, kavrayamadığımız durumlar vardır.
Bebekken ölenler piyangodan Cennet'e gidiyor. Piyango sana vurmamış. Çalış çabala Cennet'i kazan. :P06 Yorumla
Soran+1 yılİşte piyango. Allahın adaletsizliği. Bence siz biraz inandığınız dini sorgulayın. Ama küçüklükten beri size aileniz/çevreniz allah, peygamber diyerek beyninizi yıkamışsa, sürekli size tek doğru dinin islam olduğu empoze edilmeyi çalışıp sorgulama mekanizmanız yok edilmişse bunu yapmanız biraz zor olacaktır.
Soran+1 yılPeki bir şeyy sorucam? Neden hristiyanlığı değilde islamı seçiyorsunuz? Eğer hristiyanlık doğru çıkarsa cehenneme gideceksiniz. Belki kuranıkerim değil incil doğru nerden biliyorsunuz?
- +1 yıl
Hıristiyanlık ve İsa peygamberi de reddetmiyoruz ki, sadece bu din gelince Hıristiyanlığın hükmü kalkmıştır. O dönem bir peygamberin daha geleceğini tüm Hıristiyan ve yahudi alimleri de biliyor ve haber veriyorlardı. İncil tahrif edilmiştir, farklı farklı İnciller vardır ama Kuran'ın tek bir harfi bile değiştirilmeden günümüze dek gelmiştir ve dünyanın neresine gidersen git farklı bir Kuran bulamayacaksın. Son peygamberin sayısız mucizeleri vardır... okumak gerek, burda 3-5 cümleyle anlatılamaz.
Soran+1 yılHristiyanlık, İslamın uydurma, çalıntı bir din olduğunu söyler. Ve hristiyanlığa göre müslümanlar isanın tanrının oğlu olduğunu kabul etmedikleri için cehenneme gidecektir. İsanın mucizeleride var. Hristiyanlara göre müslümanlar, müslümanlara görede cehennemede gidecek. Koyu hristiyan bir ailede yetişmiş biri neden dinini değiştirip islamı seçsinki. Tamam din değiştirenler var çok çok azınıkta. Çoğu kişi ailesi/çevresinin dikte ettirdiği dini seçiyor.
Soran+1 yılHristiyanlara göre müslümanlar, müslümanlara görede hristiyanlar cehenneme gidecektir diycektim cümle düşük olmuş. Ayrıca bebek ölümüne cevap veremedin. Çoğu müslüman bu tür tartışmalarda kapana kısılıp cevap veremeyince "buna bizim aklımız yetmez" "allahın işine karışılmaz" "en doğrusunu allah bilir" deyip işin içinden çok güzel çıkıyor.
dinde herseyin cok mantikli olmasini insan aklina uygun olmasini dusunmek mantiksiz olur, cunku bu bir kabullenme inanc meselesi zaten dinde hersey insanlarin istedigi gibi olsaydi,herkes dindar olurdu fakat dedigim gibi bu bir sinav ve vicdani kabullenme bir teori yada kanun degil..
00 Yorumla
+1 yılSen hiç bir bebek öldüğünde "şuncacık bebeğin suçu neydi?" dedin mi? Öyle diyenler de var.
Ayrıca ben sana desem ki cennete öldüğü yaşta gidiyor, ne dersin? :)06 Yorumla
Soran+1 yılO şekilde bakarsanda yine adaletsizlik olmuş olur. O zaman allahın bebekken öldürdüklerine haksızlık var.
- +1 yıl
Sen aslında demek istiyorsun ki Allah bizi yaratırken fikrimizi neden sormadı?
1. Bu sual yanlış: Ontolojik açıdan yanlış. Zira sual sahibi Allah-kul ilişkisini "insan-insan" ilişkisi üzerinden yargılıyor. Önyargılı bir yargı Oysaki Allah ile insan ontolojik/varoluşsal açıdan farklı düzlemdedirler. Allah yaratan insan yaratılandır. Borçluluk ilişkisi de insan-insan düşleminden bakarak anlaşılamaz. - +1 yıl
2. Bu sual kendi içinde çelişki taşıyor. Diyor ki: "biz birinden borç talep ederiz o da verir, ama biz Allah'tan talep etmediğimiz halde verdi..."
Peki, biz birinden borcu ne ile talep ederniz? Söz, dil, ses, konuşma yetisi ve bütün bunların ardında yatan "irade" ile değil mi?
Burada üç soruya cevap vermeli soru sahibi:
1. İrade'yi dahi borçlusun ey insan? O irade sana verilmeden önce hangi iradeyle talepte bulunmayı düşünüyordun? Baksana bu itirazı yapmak için kullanıdğın tüm araçlar ona ait. - +1 yıl
Ona itirazda tutarlı olmak için, onun emanet ettiği araçlar dışında kullanacağım araçlar bul, onları kullan ki tutarlı olasın. Yoksa bu tutarlı olur mu?
2. İrade verildikten sonra talepte bulunduk diyelim: Bu da azim bir yüzsüzlük ve çelişki olmaz mıydı: Madem "benim sana neyi vereceğim hakkında irade yürütüyorsun, o zaman samimi olsaydın da, bu yürütmeye sana verdiğim "irade"yi de dahil etseydin ya? Onu niçin "kazanılmış hak" veya "baba mirası gibi görüyorsun?
Soran+1 yılYazdığın yorumun benim sorumla alakası yok. Allah kimleri bebekken öldüreceğine kimleri ömür boyu sınavla sınayacağına kendisi karar veriyor. Yani allah daha baştan bazılarına torpil geçip bebekken öldürüp sonsuza kadar cennete koyuyor. İşte burda adaletsizlik var diyorum ben.
+1 yılkilit nokta "sorumlu olmamaları". başka kimler sorumlu daha doğrusu iman etmeme seçeneğine sahip değildir? melekler. bebekken ölen insan evlatları birer melek olabilir ve gönderilme sebepleri de anne ve babaya birer imtihan olmasıdır. bebekler cennete gidiyorsa da birer melek olurlar ve insandan farklıdırlar, daha doğrusu cennetten gelmekteler zaten.
00 YorumlaAllah'a şart koşan kafirdir kardeşim.sana kalmadı bunları sorgulamak
14 Yorumla
Soran+1 yılYani bir şeyi hiç sorgulamadan, mantığımla ölçmeden körü körüne inanayım öyle mi?
Soran+1 yılOkudum ve bir sürü mantıksızlık var. Buda bu mantıksızlardan biri.
bebeklerdır ozel olan cunku dogdukları gıbı gerı gıdıyorlar tertemız...
25 Yorumla
Soran+1 yılÇok mantıklı bir yorum yaptın tebrik ederim. Ailenizin/çevrenizin dikte ettirdiği dini küçüklükten hiç mantık süzgecinizden geçirmeden, sorgulamadan inanmışsınız. Sorgulama mekanizmaniz yok olmuş. Bu tür tartışmalarda kapana kısılıncada "en iyisini allah bilir" "allahın işine karışılmaz" deyip işin içinden çıkıyorsunuz.
- +1 yıl
Bana bak soran bu bizim dinimiz bunu aklına iyice yerleştir ve sen biz ALLAH a boyun eğip inanıyoruz dedıgımız zaman sanada her turlu cevabımızı verıp susturdugumuz zaman hala mantıksız cumlelerle bizim inanışımıza laf edemezsin hani biraz ezil diye ses etmedik ama zırt pırt bıze ve dınımıze hakaret edip durma hakkını sana kımse vermemiş.
Sen önce git oldugu yerde takılan beynını bı tamır ettır inanmıyorsan inanma kimin üstün oldugu bana verdıgın cevaplarda zaten anlasıldı o yuzden kes uzatma
Çocuk & Ebeveyn konusunda 4,5b cevap paylaştı. Madem mantıksızlık var yanlışlarla dolu o halde kesin olarak reddet ve rahatla
00 Yorumla
+1 yıllink al burda sor eminim süper cevaplar gelecek
00 Yorumla
+1 yılSuçu günahı yoktur bir bebeğin.Tabii ki cennete gidecek.
20 Yorumlabaktımda Hiç kimsenin cevabı seni tatmin edememiş bende bişiler yazcaktım ama vazgeçtim..
00 YorumlaKuallar bu sekilde isine geliyorsa oynarsin.
00 Yorumlayok zaten öyle din falan birsey ki.
14 Yorumla- +1 yıl
o nasıl bir cümle lan ösdmfnösmef
- +1 yıl
Benzerlik: Hangi araba kör oldun? dfgsdylklpo
Git uyu bu nedir ya.
10 Yorumla
+1 yılBoşversene kardeş.
00 Yorumla
Devamını Gör(12)
Bahsedildiğin paylaşımlar "Daha Fazla" altında
"{0}" için yorum yaz
En İyi Cevap(eic) Oranı