Ülkemizdeki insanların çoğu Müslüman tamam. Peki kaçınız gerçekten bilerek inanıyor bu dine? Birkaç istisna dışında neden çoğunuz hiç sorgulamıyorsunuz veya neden inandığınız şeyden haberiniz yok. İnsan bilmediği bir şeye nasıl inanabilir ki? İnanç sadece aileden gelme kültürden ibaret kalıyorsa hayatınızda, ne anlamı var ki o zaman? Böyle olmayanlar üstüne alınmasın ama bu dediğim kişiler olarak çoğunluk kesimi oluşturuyorsunuz ve merak ediyorum gerçekten hayatı tam olarak düşünmeden, okumadan, araştırmadan, bilmediğiniz bir dine inanarak nasıl yaşayabiliyorsunuz?
Cevabın nedir?
Çok Süper Cevap
1 yılİnanan, çok okuyan ve bunu çok sorgulayan biri olarak kendi deneyimlediğim düşünceleri yazdığımda dinden çıkmış oluyorum, çok garip :) Aslında sorgulayarak en doğrusunu yapıp Allah/Tanrı bilincine kendimi hakim kıldığım için mutlu oluyorum. Velhasıl, bir şeyler asla oturmuyor ama oturmayan şey Allah'ın varlığına ve birliğine olan inanç değil. Bunca okumaya rağmen hala eksik olan bir şeyler var. Ya din bize anlatıldığı gibi değil ya da dini anlatan argümanlar yetersiz. Bu ülke olsun, bu coğrafya olsun, bu din olsun, aslında her dini kaynağın ve anlatının ardında sığınılan kaynaklar ve anlatıların eksikliği dinin yozlaştırılması ve çeşitli gruplar, insanlar tarafından kullanılması anlamına geliyor. Ben de işi kendimce çözdüm. Olabilecek optimum seviyede okudum, kendime göre harmanladım ve kendi inanç sistemime uygun olanı kabul ettim. Müslüman mıyım, değil miyim orasına inandığım Allah ve inancım karar verecek. Bugün sosyal medyada konuşan, anlatan onca sözüm ona hoca ya da sağda solda karşılaştığınız ve ahkam kesen nice bilgi cahilinin ardına sığındığı şeyler beni bağlamıyor. Çoğunun tek derdi var, o da huriler.
222 Yorumla- 1 yıl
İlginç bir yorum oldu. Aslında gerçekler çok açık. Sadece her kafadan bir ses çıktığı için insanlara bu kadar karışık geliyor. Sonuçta kaynaklar belli. Söylenenler belli.
- 1 yıl
Genel geçerlilik diye bir tanım vardır. Çoğunluğun kabul ettiği şey genellikle sorgulanmaz ve doğru kabul edilir. Ben dine bu anlamda, bu açıdan bakamıyorum. Noksan olduğunu ya da mantık dışı olduğunu düşündüğüm şeyleri kabul edebilecek bir zihin yapısına sahip değilim. Allah'ın verdiği bilinci ve aklı kullanmayacak, sorgulamayacaksak neden akıl sahibiyiz? Madem Allah sadece inan, sorgulama diyor ise o halde neden sınava tâbi tutulalım? Bu açılardan bakıyorum sadece olaya. Kaynaklara gelince, benim yegane kaynağım bir Müslüman'ın da tek kaynağı olması gereken Kur'an-ı Kerim. Ehli sünnet olduğu kabul edilen pek çok Müslüman için ise durum farklı. Sorgusuz sualsiz sahih kabul edilen hadisleri devre dışı bırakmıyorlar. Hal böyle olunca ''Hz. Peygamber köpekleri toplatıp öldürttü'' diye belirtilen, hadisi birebir yazmıyorum. Bir rivayete göre sadece kuduz ve hasta köpekler içinmiş. Ki bence öyle değil, anlamı açık bir hadisti, bir de "Av ve çoban köpeği dışında köpek besleyenin ecrinden her gün iki kıratlık eksilme olur." gibi hadislere bakarak zaten Allah tarafından yetkilendirilmiş bir peygamberin canlılar arasında ayrım yapıyor olması bana garip geliyor. Bunun gibi binlerce örnek var. Bu nedenle söylenenler ya da kaynakların yapısından bağımsız, ben bağımı Allah ile kendi aramda, sureler ve ayetleri okuyarak, anlamlarını bilerek ve kendime iyi geldiğini düşündüklerimden yola çıkarak kuruyorum.
- 1 yıl
İyi de bir insan sadece Kuran'ı kabul ettiği takdirde de peygamberi dinlemek zorundadır ki.
Resul size ne verirse artık onu alın, sizi neden sakınırlarsa artık ondan sakının ve Allah'tan korkun. (Haşr 7)
Kim Resullullah'a itaat ederse, gerçekte Allah'a itaat etmiş olur. (Nisa 80)
Aralarındaki anlaşmazlıkları çözüme bağlasın diye Allah’a ve resulüne çağrıldıklarında müminlerin sözü, "Dinledik ve boyun eğdik" demekten ibarettir. İşte kurtuluşa erenler de bunlardır! (Nur 51)
Gibi onlarca ayet varken Peygamber hadislerini nasıl devreden çıkarabilirsin mantıken? - 1 yıl
Tek bir ayet yetiyor bunu devreden çıkarabilmek için. “Biz Kur’an’ı sana her şeyin apaçık bir beyanı olarak indirdik.” (Nahl, 16/89)
- 1 yıl
Hayir bu ayet bunu devreden çıkarmaz. Mantıklı düşün. Hadislere bak diyen de Kuran'ın kendisi. Ve sonra diyor ki "Biz Kur’an’ı sana her şeyin apaçık bir beyanı olarak indirdik.” (Nahl, 16/89). Bu ayet de bunu destekler nitelikte. Kuran diyor ki benim ayetlerim apaçık. Hadislere bakmanız gerektiğini de ben söylüyorum diyor zaten. Bunu görmüyor musun?
- 1 yıl
Hz. Peygamber'in hadis yazılmasını yasaklaması ve Kur'an'ın tek rehber olmasını hiçe sayıyorsunuz bu durumda? Sahih, zayıf ve mevzu hadisler olduğunu kabul ederek yekün bir kabul içerisindesiniz ve bu Kur'an-ı Kerim'in belirttiğim hadisine göre ters ve dini bakışa uymayan bir düşünce açısı. Tefsirler olabildiğince açık ve yeterli iken, mesela en sağlam Kur'an-ı Kerim tefsiri sünnet-i seniyye okudunuz mu? Hangi hadis %100 doğruluk içeriyor? Hadislerin sahih olması için gerekli kıstaslardan bilginiz var mı? Hadis sahih olsa bile Kur'an'a ters olabileceği için geçerli olamıyorsa, diğer sahih hadislerin doğruluğunu nasıl kabul ediyorsunuz? Mantıklı düşün demişsiniz, hadislere bak diyen Kur'an-ı Kerim'in hangi ayeti? Casiye sûresinde Allah buyuruyor ki ''"İşte bunlar, Allah'ın ayetleridir ki, onları sana hak olarak okuyoruz. Hâl böyle iken, Allah'tan ve O'nun ayetlerinden sonra hangi hadise / söze inanıyorlar?" (Casiye, 45/6)'' veya (Mürselat, 77/50) "Artık bundan sonra hangi söze/hadise iman edecekler." Bu da kesmezse Zümer Suresi 39/23 mevcut ki, orada da Allah şöyle buyuruyor ''Allah hadisin (sözlerin) en güzelini indirmiştir.”
kişisi/din adamı şahıs, burada söylenmek istenen şey bu diyip satır aralarını kendi kelimeleri ile doldurduğunda anlam farklılığı yarattığını kabul ederseniz zaten benim düşündüğüm konuma kendi kendinize gelirsiniz. Söylemek istediğim şey ise şu, ben tüm bu kaynakları, neredeyse tüm hadisleri, fıkıh kitaplarını okudum, kendi içinde dahi farklı mezheplere ayrılan bir din İslamiyet. Siz nasıl bu kadar kesin konuşuyorsunuz bunu çözemedim. - 1 yıl
Şu an kendi kafanda bir şeyler düşünüp ben iddia etmişim gibi yorum yapmışsın. Ben zayıf hadisleri kabul ediyorum diye bir cümle kurdum mu? Hadisler zayıf mi sahih mi anlaşılıyor ve sahih kaynaklar kabul ediliyor. Kuran bir çok ayetinde Peygamber'e uyun, ona itaat edin, sözünü dinleyin diyor. Tek ayet değil onlarca ayette diyor bunu. Kuran evrensel olduğuna göre ve hükümleri her dönem geçerli olduguna göre ve peygamberin söyledikleri de sahih hadisler olduğuna göre, bunu kabul edip uymamız gerektigini söyleyen de Kuran'ın kendisi. Her şey açık ve net
- 1 yıl
Bir mümin erkek veya bir mümin kadının, Allah ve resulü bir emir ve hüküm verdiklerinde artık işlerinde bundan başkasını seçme hakları olamaz. Allah’ın ve resulünün emrine itaat etmeyenler doğru yoldan açıkça sapmışlardır.
(Ahzâp 36)
Allah resulünün emirleri nerede yazıyor? Hadislerde.
De ki: "Eğer Allah’ı seviyorsanız bana uyun ki Allah da sizi sevsin ve günahlarınızı bağışlasın. Allah çok bağışlayan, çok esirgeyendir." (Âl-i İmran 31)
Peygamber nasıl yaşıyor, ona nasıl uymamiz gerektiği nerede yazıyor? Yine hadislerde.
Hayır, rabbine andolsun ki, aralarında çıkan anlaşmazlık hususunda seni hakem kılıp sonra da verdiğin hükümden içlerinde hiçbir sıkıntı duymaksızın onu kabullenmedikçe ve boyun eğip teslim olmadıkça iman etmiş olmazlar. (Nisa 65)
PEYGAMBERİN HÜKÜMLERİ NEREDE YAZIYOR? KURAN'DA MI? HADİSLERDE! BAK ALLAH DİYOR AYETİNDE. PEYGAMBERE UYMAK ZORUNDASIN DIYE HAYKIRIYOR HER BİR AYET. Bunu görmek istememekte neden bu kadar ısrarcısın? - 1 yıl
Kuran kendi diyor Allah ve Resulunun söylediklerine uyun diye. 2 kaynak var diyor. Biri Kuran, diğeri sünnet. Ayetler söylüyor bunu ben değil
- 1 yıl
Aralarında çıkan anlaşmazlık hususunda seni hakem kılıp sonra da verdiğin hükümden içlerinde hiçbir sıkıntı duymaksızın onu kabullenmedikçe ve boyun eğip teslim olmadıkça iman etmiş olmazlar. Nisa 65'te emredilen şey dönemi baz alan ve buna yönelik. Hz. Peygamber'in vefatından sonra hakemlik tayini mümkün olmadığından hadislere yönlendiren bir söz yok. Yine yukarıda paylaştığım ayetlerde Allah'ın sözünün üzerine hiç kimsenin sözünün geçerli olmadığı ve en güzel sözü söyleyenin Rab (c. c.) olduğu ve buna yönelik her konuda Allah'ın sözünün üstünde bir söz ya da hadis olmadığı paylaşılmış. Siz çeşitli İslam âlimlerinin baz aldığı, birinin kabul edip diğerinin etmediği, bir mezhepte kabul görenin bir başka mezhepte kabul görmediği, sahih veya olmayan onca hadis içerisinden çıkarım yapıp buna uymanın mümkün olmadığı bir anlayışı benimsiyorsunuz diye bir başkası da buna katılmak zorunda değil. Görmemek, istememek değil mesele. Görünen şey zaten apaçık. Hz. Peygamber şunu yapıyordu, bunu ediyordu diyen hadisler bile birbiri ile çelişiyorlar. Buna en güzel örnek ise yine Kur'an-ı Kerim'de geçiyor,
Yeryüzünde olanların çoğunluğuna uyacak olursan seni Allah’ın yolundan saptırırlar. Onlar sadece zanna uyuyorlar ve onlar sadece tahminde bulunup saçmalıyorlar. En’am Suresi 116.
Sizin anlayamadığınız olaya gelecek olursak, Kur'an-ı Kerim Allah'ın kelamıdır ve tek kaynaktır. Aynı kaynak Allah'ın sözünden başka söz yok, bakın Peygamber'inizi baz alın, benim sözümü size iletmekle yükümlü olan kişi o'dur, ona uyacaksınız diyor ve siz bunu hadise yöneltip kaynağın dışından, başka ve insanlar tarafından oluşturulmuş bir kaynağa yönelip oradan dem vuruyorsunuz.
- 1 yıl
Başka insanlar tarafından oluşturuluyor dediğin kaynak Peygamber kaynağı yalnız altını çiziyorum
- 1 yıl
Ortada bir peygamber kaynağı yok. Sizin kaynak gösterebileceğiniz bir yer de yok. Zira göstereceğiniz tüm kaynaklar insan yazması ve en başında da size ilettim; Hz. Peygamber hadis yazma meselesini yasaklamış hatta Kur'an dışında hadis ve benzeri içerikler yazılmasını yasaklamıştır. Yok o öyle değil, aslında şuna yazmayı yasaklamış, yok bu böyle değil, aslında şöyle diyenler de yine aynı yazmaları kabul edip de bunun üzerinden varsayımlarda bulunanlardır.
Derinlemesine araştırma yaptıysanız hadislerin peygamberin vefatının ardından yoğunlukla yazılmaya başladığını, hatta genel çerçevede ölümünden 100 yıl sonra yoğunluk kazandığını görebilirsiniz. Hz. Peygamber'in vefatını fırsat bilip de Kur'an-ı Kerim'in dışına taşan bir anlayışa anlam vermek ve kabul etmek benim mantığıma ters. Siz kabul ediyorsanız sizin bileceğiniz iş.
Böyle bir gerçek varken peygamberi nasıl kaynak gösterebiliyorsunuz? Aynı sahih hadis kitapında Tirmizi'de, Buhari'de, Ebu Davud'da, üstelik çoğunlukla birbirine onca yakın hadiste nasıl bir şey söylerken, bir başka hadiste aynı hadisi çürüten farklı bir beyanat olduğuna denk geldiniz mi merak ettim? Zira onlarca örnek var...
- 1 yıl
Kıssadan hisse; Allah'ın kelamının üzerine kelam arıyorsanız o sizin bileceğiniz iş. Benim rehberim hadisler değil. Kur'an-ı Kerim'in kendisidir. Böyle söyleyince namaz nasıl kılınacak o zaman gibi sorular gelir. Onlar da yazı ile değil, işlevsel ve uygulama bazlı örnekler olduğundan binlerce yıl içinde doğru gelen örneklerdir. Velhasıl, Rabbimizin gönderdiği ve rehberimiz olan Kur'an-ı Kerim'de bulunan yüzlerce ayetin arasından ayet seçerek şeklen iman etmek ile anlayarak iman etmek arasında uçurum var. Külliyen okunması, anlanması, tefsirlere sığınılması gerekirken hadislere bu kadar bel bağlamanın benim nazarımda bir anlamı yok. Hz. Peygamber'den sonra kendi halifelerini sırtından bıçaklayarak güç savaşı içine girmiş bir kavmin ve çevresinin kaleme aldığı, taşıdığı hadislere bu kadar güvenmeyin derim. Güvenecekseniz de siz bilirsiniz. Ben Allah'ın kelamında, kendi ifadesi ile Kur'an dışında herhangi bir sözün yasak olduğunu okuduktan sonra hadislere olan herhangi bir güvenceye dayanarak inancımı bu yönde belirlemem. Hepsi bundan ibaret. - 1 yıl
Peygamberin hadis yazmayı yasakladığı nerede yazıyor? Kuran da mı? Böyle bir iddian varsa onu da açıklar mısın zahmet olmazsa. Ben Allah'ın sözünün üstüne söz aramıyorum haşa. Aksine Allah'ın sözünü dinliyorum. Peygamberin hadis yazmayı yasakladığına dair delilin nedir? Görüşüne göre bu delili de sadece Kuran'dan getirmen gerekir. Bekliyorum
- 1 yıl
Bu arada tefsirler de yazılırken hadislerin ışığında açıklamalar yaparak yazılıyor. Sanırım bundan da haberdar degilsin
- 1 yıl
Tefsir açıklamak, beyan etmektir. Hadisler ışığında açıklandığını belirtiyor olmanız komik. Tefsir başlı başına bir ilimdir. Kur'an-ı hatmetmiş, en az bir Arap kadar Arapça bilgisine nail olmuş zatlar tarafından Türkçe'ye çevrilir ve direkt anlatılmak istenen o dilde, anlaşılır biçimde açıklanır. Tek amacı lafız, yani cümlelerdeki anlamın ortaya çıkarılmasıdır. Kur'an-ı Kerim'i de hadislerden yardım alarak açıklanacak seviyeye getirdiyseniz aynı dinin mensubu değiliz demektir. Zira benim inandığım din ile Kur'an-ı Kerim'in dışından bir kaynak ile Kur'an açıklandığının belirtildiği bir din aynı olamaz. Bu bilgiyi nereden edindiyseniz unutun.
İkinci olarak, bazı hükümler vardır ki yazılı bir kaynak gerektirmez. Direkt mantık ve Kur'an yolu izlenir. Kur'an benim sözümün dışında bir söz sarf edilmeyecek diyor ve Allah kelamı böyle buyuruyor ise Hz. Peygamber bunu uygulamak ile yükümlü makamın kendisini oluşturur. Onlarca kaynakta böyle bir rivayet olmadan da bu kanıya varmak mümkündür. Hali hazırda hadislerin onca yıl sonra yazıldığı ve Hz. Peygamber hayatta iken yazılmasına müsaade edilmediği, Hz. Ömer zamanında evlerden toplanılan birtakım yazmaların birleştirilmeye çalışıldığı, Hz. Peygamber'in ölümünün ardından 80 yıl geçtikten sonra yazılmasına müsaade edildiği belirtiliyor. Siz hadisi kaynak alıyor olabilirsiniz, ki değil, kitapların tamamında sadece olayların vuku bulmasını gösteren diğer kaynakları mı yok sayıyorsunuz? :) Merak etmeyin, ben tahmin ettiğinizden çok daha fazla konuda haberdarım. Yok yere yaşamıyorum. Okuyorum, araştırıyorum ve sıradan insanlara nazaran bu konular özel ilgi alanım. Yine söylüyorum, Allah ''Oku'' diye emrederken aslında en başta, ilk sırada, daha yasak koymadan neyi okumanız gerektiğini belirtmiş. Başka söze ne hacet.
- 1 yıl
İnatlaşmak yerine kendinize kabul gördüğünüz kaynaklardan okumalarınıza devam ederek hayatınıza devam edebilirsiniz. Ben hali hazırda fikrimi kökten değiştirebilecek bir kaynak bulamadım. Bu yüzden böyle devam edeceğim. Size fikrimi empoze etme çabam da yok, benim düşünceme yaklaşmanızı da istemiyorum. İnançlar bir kitap dahi olmaksızın yaratıcı ile insan arasındadır. Ahlak da kişiden kişiye değişen ama doğrunun ne olduğunu içten içe bildiğimiz bir kavram. Bu nedenle hadislere ihtiyaç duymuyorum. Selametle.
- 1 yıl
Ben inatlaşmıyorum da sen ispat olarak öne sürdüğün şeyi bile Kuran'dan değil, kabul etmediğin hadis kaynaklarıyla ispat yapmaya çalışıyorsun o komik geldi üzgünüm :)
- 1 yıl
"Hali hazırda hadislerin onca yıl sonra yazıldığı ve Hz. Peygamber hayatta iken yazılmasına müsaade edilmediği, Hz. Ömer zamanında evlerden toplanılan birtakım yazmaların birleştirilmeye çalışıldığı, Hz. Peygamber'in ölümünün ardından 80 yıl geçtikten sonra yazılmasına müsaade edildiği belirtiliyor." Cümlesi bir Kuran ayeti değil çünkü. Kendinle çelişiyorsun bu durumda. Sadece Kuran'ın dediklerine inanman gerek
- 1 yıl
Kendimle çelişmiyorum. Tekrar söylüyorum, bir döneme ait bir kitap ya da kaynaktan tarihsel bir kesit göstermek ile hadis kitaplarına inanmak aynı şey değil. Sizin bakış açınızla İbn-i Sina'nın eserlerini yok sayar, orhun kitabeleri hiç yazılmamış gibi geçiştirebilirim. Tarihten bir bilgi paylaşmak ile hadis yazımlarının yazılması aynı şey değildir. Sizin bahsettiğiniz şey ile benim öne sürdüğüm detay arasında uçurumlar var. Yukarıda hadis belirtmedim, rivayet edilen ve tarihsel bir olgudan bahsettim. Ki birçok kaynak var bununla ilgili. Siz mesela, Fatih Sultan Mehmed'in Fetihnamesini yok sayabilir misiniz? Bu tarihi bir bilgi ve kaynaktır. Ancak, Fatih Sultan Mehmed Hz. Peygamber'den bir hadis rivayet edebilir miydi? Kusura bakmayın ama anlatmak istediğim şey ile anlamak istediğiniz şey arasında öyle büyük farklar var ki, sizin niyetiniz hadislerin kusursuz kabul edilip buna uygun hareket edilmesi iken, benim öne sürdüğüm şey tek başına Kur'an-ı Kerim'in dini temel alan konularda yegane kaynak olduğudur. Şu halde hadisler yerine İncil'den, Tevrat'tan da ayetler bulup bunları da Kur'an'a entegre etmek mümkün. Nasılsa onlar da Allah kelamı, azıcık değiştirilmiş olsalar ve insanlar tarafından elden geçirilseler tövbe haşa ne olur ki.
- 1 yıl
O zaman hadisleri de aynı şekilde tarihsel kaynak olarak doğru geldiğini kabul etmen gerekir. Birini kabul ediyosun tarihsel diye, diğeri de tarihi kaynak onu neden kabul etmiyorsun? Basbayağı çelişki işte. İşine geldiği gibi davranmaktır bu. Üstelik Kuran Peygambere itaat et dediği halde kabul etmiyorsun
- 1 yıl
Siz hadisler ile tarihi kaynakların arasındaki farkı öğrendiğiniz vakit yeniden tartışalım. Ben size saygı duyuyorum, düşünceniz, inancınız sizin bileceğiniz iş. İşime geldiği gibi olan ya da sizin çelişki olarak gördüğünüz şeyler ise varsayımlar ve tarih kayıtları. Bu ikisinin farkını da sadece hadis kitaplarından yola çıkarak izah edebiliyorsanız hayat size güzel. Allah sorgulayalım diye akıl vermiş, sorgulamadan kabul eden ve her şeyi sorgusuz sualsiz kabul edebilecek olanların herhangi bir canlıdan farkı olduğunu düşünmüyorum. Mucizelerin içerisinde gizli olan şeyleri yorumlayabilmek adına biyolojiden, tarihten, fizikten, kimyadan, bilimden faydalanmaya da çalışın. Tek başına kabul ettiğiniz binlerce hadisi sorgusuz sualsiz kabul etmek ile sorgusuz sualsiz reddetmek arasında çok büyük fark mevcut. Ben külliyen hatalı olduklarını söylemem, söyleyemem ama doğruluğunu tartışmak için kaynak Kur'an-ı Kerim ise tüm kaynağı buradan yola çıkarak mantıkla, inançla süzebilirim. Siz bunu yapamadığınız müddetçe twitter hocaları gibi kime kaç huri düşecek, nuri var mı tartışmasının bir parçası olursunuz ve hayat böyle devam eder.
En İyi Cevaplar
- Aile & Toplum konusunda 3,2b cevap paylaştı.
1 yılBu konuda konusulacak cok sey var. Ancak gunahkar olmakla imansiz ve inancsiz olmayi karistirmayalim. Bu sebeple yargilamak bize dusmez. Cunku Allah kendisine inanmayan insani yaratti. Bunu iyi idrak etmek lazim.
Insan basit sebeplerle musluman olmaz. Kulturel olarak ogrendiklerini kendi hayatina yansitir. Bilincli ya da motorize ogrenim yontemleriyle. Allah niyete cok onem vermistir. Ibadetlerin hepsi niyetle baslar. Bu sebeple kalbin ve aklin uyumu cok onemlidir.
Diger konu insanin neye inandigina gore yasamasi. Simdi Kurani anlayarak okudugumuzda bazi ayrintilar disinda olaya hakim oluyoruz. Fakat yasamak konusu sikintili. Cunku inanmayan insanlar kendi dunyavi varliklarini korumak icin inananlari asagilayacaklardir ve yillarca asagiladilarda. Onlarin ahlaki yapisinda bir referans yok. Yani herseyi yapmakta ozgurdurler. Insanlara saygi gostermeme, istedigi gibi davranma yasama. Yani ahlaki bir disiplin yok. Inanmayan her insan icin hersey beklenebilir. Inanan insan icin beklenti bellidir. siz bile inanan insan hakkinda beklentinizi belirtiyorsunuz. Cunku referansi var. esas olanda budur.
11 Yorumla- 1 yıl
Soylediklerinizde haklısınız ama ben bundan daha farklı bir konuya değindim. Konu insanların bir çoğunun neye inandığından haberi olmaması. Müslüman ama gerçekten inandığı için mi yoksa kültürel döngü içinde mi bundan bahsettim.
Taklidi iman vs tahkiki iman.
Çoğunluk ilkinde takılı ve maalesef ayak kayma riski yüksek.
Zor olan ikincisi. Daha sağlam ve kıymetli olan da..
11 Yorumla- 1 yıl
Kesinlikle
1 yılİyi bir insan olma çabasında değiliz. Tek derdimiz bu olsa zaten dinin güzelliklerinin farkına varır sımsıkı tutunuruz. Kimseyi ayrıştırmaz, sen böylesin şurada eksiğin var kafir vs diyecek hadsizlikte bulunmayız. Bence hep dediğim gibi sorun yine ön yargı. Kibre kapılıp kendimizi nimetten saymamızı da es geçemeyiz. Bir sayfa Kuran okuyup bir vakit namaz kıldı mı sanki en müslüman, en takva sahibi bizmişiz gibi davranıyoruz. Oysa bu sorumluluklarımızı bile tamamlayamadığımızı gösteriyor.
Kendinde bulamadığı güveni, eksik olduğu bilgiyi başka insanlara sataşıp tadını kaçırarak ön yargıyla dolu sözlerle saldırarak kapatmaya çalışıyor insanımız. Dini paravan olarak kullanıp kültürün kölesi oluyoruz. Ama sorsan çok müslümanız. Kul hakkı yeriz, dedikodu yaparız. Tesettüre uymaz, başını örttü mü tamam oldu işte der kolsuzla bile dışarı çıkarız. Sevmediğiniz insanların arkasından demediğimizi bırakmayız, yanına gelince de ömürlük dostmuş gibi tavır takınırız. Herkesi eleştirir, iyi huylarını asla ağzımıza almayız. Ama sorsan biz çok güzel (!) müslümanız.
23 Yorumla- 1 yıl
Çok güzel yazdın. Ağzına sağlık
- 1 yıl
Teşekkür ederim
- 1 yıl
Rica ederim :)
AI Persona’ya Sor
Merto
Yeni bir tarz mı arıyorsun? Moda ve stil konusunda yanındayım.
Oyuna Geldik
Oyunlarla ilgili konuşmaya ne dersin? En yakın oyun arkadaşın olabilirim.
Ayberk
2026 Dünya Kupası gecelerinde maç coşkusunu birlikte yaşayacak bir futbol buddy’si arıyorsan...
Mistik Biri
Tarot falına bakmamı ister misin? Astroloji ve Burçlar konularında yardımcı olabilirim.
Fragmatik
Bugün ne izlemek istiyorsun? Senin için film ve dizi önerileri verebilirim.
Rehber İpek
Üniversite tercih yolculuğunda yanındayım! Bana soruların neler? 🎓
Şef Orçun
Bugün ne pişirmek istersin? Türk ve Dünya mutfağı konularında yardımcı olabilirim.
Aşko Kuşko
Kafası karışık bir aşıksan ilişkilere dair önerilerimle yanındayım.
Şöyle Böyle
Sıra dışı konulara yeni bir soluk getirmek için buradayız.
Hilal
2026 FİFA Dünya Kupası coşkusunu birlikte yaşayacak, maç sonu sohbetleri yapacak birini...
Hep Parla ⭐
Kariyer hayatında nasıl bir adım öne çıkarsın? Eğitim ve kariyer konularında sana destek olabilirim.
Driver Baby
Yola çıkmaya hazır mısın? Araba ve motorlarla ilgili yardımcı olabilirim.
Smaçella
Egzersiz planın hazır mı? Fit kalmakla ilgili endişelerin varsa sorularını sorabilirsin.
Ezgi Geziyor
Tatilini birlikte planlayalım mı? Tatil ve seyahat konularında sana yardımcı olabilirim.
O-Pera
Şehrinde hangi etkinlikler var? Kültür ve sanat etkinliklerini bana sor!
Eko Bey
Bütçeni yönetebiliyor musun? Para ve ekonomi konularında yanındayım.
Bir İnci
Bugün nasıl görünüyorsun? Dış görünüşünle ilgili her şeyi bana sorabilirsin.
Profesör Bilgin
Eğitim ve iş hayatında her şey yolunda mı? Desteğe ihtiyacın varsa buradayım.
Ne-She
Güzellik ipuçları ister misin? Güzellik ve bakım konularında sorularını yanıtlayabilirim?
İremolog
Genelde nasıl hissediyorsun? Kişilik ve karakter konularında sorularını yanıtlamaya hazırım.
Luna
Regl dönemlerinde iyi hissetmek mümkün mü? Tavsiyelere ihtiyacın varsa buradayım.
KSCansu 💜
KızlarSoruyor kullanımına dair desteğe mi ihtiyacın var? Hemen sor!
Hayat
Aile ya da arkadaşlarınla ilişkilerin nasıl? Kafana takılan her konuda yanındayım!
Flaş Batu
Magazin konuşmayı sever misin? Ünlüler nerede, ne yapıyor gel konuşalım!
Fikri Harika
Hediye seçimi ve alışveriş ipuçları konusunda desteğe ihtiyacın var mı? Bana sorularını...
Kediliçe
Patili dostuna ne iyi gelir? Evcil hayvanlar konularında bana sorularını sorabilirsin.
Dijital Zeka
Teknolojik cihazların sana mı kafa tutuyor? İnternet & Teknoloji konularında desteğe hazırım.
Baharizma
Bugün gündemde neler var? Trend gelişmeleri birlikte yorumlayabiliriz.
Doğa Anne
Çocuk bakımıyla ilgili destek mi arıyorsun? Ebeveynlik konusunda tavsiyelerimle yanındayım
Fit Meli
Diyet ve sağlıklı beslenmeye dair önerilerimle yanındayım.
Kızlar & Erkekler Ne Diyor?
12
Cevap
40Cevap
- Aile & Toplum konusunda 149,1b cevap paylaştı.
u 1 yılBence inandığını dini bilen çok az kişi var..
10 Yorumla Aile & Toplum konusunda 6,5b cevap paylaştı. Açıkçası çok rahatsız olduğum bir konu bu, insanların dizi ve filmlerdeki gibi sözde ve görünürde Müslüman olup her haltı yapması, İslamiyet'i dinden daha ziyade bir kültür olarak görmesi ve kurallarına riayet etmemesi benim canımı hep sıkmıştır. Ben ise hayatta plansız olduğum diğer her şey gibi dini vecibelerini de yerine getiren biri olamadığım için vicdanen rahatsız oluyorum ve işlerimin rast gitmemesini de buna bağlıyorum çünkü her halükarda belli oluyor. Ama en azından dinimi iyi biliyorum ve hayatta önce göründüğüm gibi olmayı, sonra da olduğum gibi görünmeyi yeğledim. Dinimi ve ahlakımı ailemden gördüklerimle sınırlamayıp kendim de bu hazineye bir şeyler ekledim ve ileriye dönük olarak ibadetlere ağırlık vermem gerektiğini düşünüyorum, inşaallah bunda da muvaffak olurum.
12 Yorumla- 1 yıl
İnşallah. Çok güzel yazmışsın teşekkür ederim.
Gizli Üye(25-29)1 yılBöyle değince aklıma eski halim geldi. O zamanlar liseseydim din hocamız bize eski dini bilgileri anlatırdı sahnelerin hayatlarını. O zamanlar çok şaşırırdim çünkü ben Allah'ı hissetmiyordum. Ailem müslüman diye bende öyleydim ama o kadar. Bu soru günlerce kafamı kurcaladi ama herhangi biirne gidip ben Allah'ı hissediyorum demek sanki dinden çıkmış gibi diye söylemedim sonrasında bir arkadaşım hocaa benim aklımı günlerce karıştıran bu soruyu sordu. Allah'ı hissetmiyordum dedi bu soruyu duyunca çok şaşırdım sonra hocadan çok büyük bir şey duymak istiyordum ama hoca şunu dedi ibadetelrunizi yapmıyorsunuz. O gün namaza başlamaya karar verdim şu an 9. Yılım ve Allah'ı hissediyorum.
11 Yorumla- 1 yıl
:)
1 yılAdı muslamaniz sadece kağıt üstünde.. maalesef ki bir şehadeti , salavati , kelime-i tevhid i bilen bile Yok ne kadar aciz ne kadar okuma özürlü ve rahat bir milletiniz üzücü.. ben açıkçası bir sohbet tarzında ilim Yolunda davetimde bile kırk takla atıyorlar ama gezme keyif de koşa kısalar yazık üzülüyorum..
21 Yorumla- 1 yıl
O kadar haklısın ki..
1 yılKastettiğin insanlar Kur'an-ı Kerim'i hiç açmamış. Allah'ın ilk emri "oku" . Bunlar açıp okumuyor. İkincisi ezan ve dualar Arapça öğretiliyor. Ben buna karşıyım. Bir çocuk Kur'an kursuna gidiyor Kur'an öğreniyor ama anlamını bilmiyor. Çünkü dinle insanları yönetmek mümkündür bu şekilde çocuklar yetişsin istiyorlar
112 Yorumla- 1 yıl
Diğer dediklerinde haklısın ama ezan ve duaların Arapça ögretilmesinde sakınca yok. Hatta olmalı sonuçta orijinali bu. Yapılması gereken orijinali ile birlikte anlamının da öğrenilmesi. Ya sadece Arapça okunsun ya da sadece anlamına bakılsın mantığını saçma buluyorum. İkisi de olmalı
- 1 yıl
Tabi ki ben onu detay vermedim tabi ki orijinalini de öğrenecek anlamını da öğrenecek. Zaten orijinalini bilmeden anlamını bilmek de hem eksik hem de saçma olur. Lakin şu anda da saçm sadece orijinal Arapça olarak öğretiliyor. Toplanıp Kur'an okuyan kadınlar var. Boş anlamını bilmeden okuyor. Kur'an kılıfına koyup arapça herhangi bişey versen onu da Kur'an diye okurlar. Sadece anlamını bilenler "yahu bu Kur'an değil" derler
- 1 yıl
Tabiki anlamını mutlaka öğrenmek gerekiyor zaten
- 1 yıl
Ama öğretmiyorlar işte
- 1 yıl
Baskalari ögretmiyorsa sen kendin öğreneceksin. Artık imkanlar sınırsız
- 1 yıl
O zaman çocukları da yollamayalım okula kendileri öğrensin imkanlar sınırsız
- 1 yıl
Ne alaka? Başkaları ögretmiyorsa sen öğreneceksin dedim. Öğretseler zaten sorun olmazdı. Söyleneni işinize geldiği gibi anlamayın
- 1 yıl
Nasıl olsa ögretmiyorlar o zaman ögrenmeyelim diyip kenara çekilmezsiniz yani
- 1 yıl
Tamam işte ben de onu diyorum Türkiye'de eğitim sistemi sıfır dolayısıyla çocuklar da kendi imkanlarıyla öğrensin o zaman dedim. Kenara çekilmesinler kendileri öğrensinler neden okula yollayalım ki? Eğitim sıfır çünkü
- 1 yıl
Eğitim sistemi düzeltilmesi gerekiyor evet ama 0 diyip de abartmaya da gerek yok o kadar da değil
- 1 yıl
O zaman Kur'an kursunda da çocuklara anlamını da öğrensinler zaten devletin de değil paralı kurslar. Bari hakkıyla öğretsinler
- 1 yıl
Zaten öğretsinler. Ben öğretilmesin demiyorum
dinimizi tam anlamıyla öğrenerek neden müslüman olduğumuza dair gerekçelerimizin olması çok güzel bir şey ve gerekli ama şöyle de bir şey var maalesef bazı kişilere sorgulamak yaramıyor sorgulayınca dinden çıkıyorlar, doğru bir şekilde sorgulamayı bilmediklerinden bence ama toplumun çoğunu ele alırsak eğer bir kısım insanın sorgulayıp dinden çıkmasındansa sorgulamayıp müslüman kalsınlar bence daha iyi:)
18 Yorumla- 1 yıl
Yani sorgulamayıp Müslüman kalmak da şey gibi oluyor. Hristiyan ailenin çocuğu olarak doğsa Hristiyan kalırdı gibi. Buna eşdeğer. Kaldı ki cennetin garantisini de Allah imanlı ölene veriyor. Sözüm ona sadece adı Müslüman olup Müslümanlıkla alakasiz yaşayan kişilerin imanlı öleceğinin garantisi olmadığı için.. Allah adaletlidir çünkü.
- 1 yıl
Hristiyan bir annenin Ramazan günü çocuğu dışarıda yemek yiyor diye Muslumanlara saygısızlık yaptığı için kızan bir annenin imanlı ölmesi gibi, Müslüman ailede doğup alakasız yaşayan kişilerin de imansız ölmesi olası.
- 1 yıl
haklısın öyle oluyor ama imanlı ölmek için ibadetlerimizi yerine getirmek de çok önemli mesela hiç sorgulamamıştır ama müslüman olduğu için namazlarını kılıyordur Allahın emirlerine uyuyordur ama derinlere dalmamıştır bu kişi de imanlı ölebilir, bahsettiğim sorgulamayan kesim ibadetleri yapanlar ise eğer sorgulayıp dinden çıkıcaksa sorgulamaması daha iyi olur
- 1 yıl
Tabi dediğin gibi de olabilir. Sorgulamak taklidi imandan tahkiki imana geçiştir. Daha değerlidir. O yüzden dedim. Yoksa herkesin kendi bireysel durumu farklı
- 1 yıl
Ben hem akıl hem kalp diyorum. Aklın inanmadığına kalp nasıl iman etsin
- 1 yıl
Peki :)
1 yılİnançta miras olarak devranılan şeylerden biri haline geldi. İnandığını iddia eden kişilerin bir kısmı nasıl bir Yaradana inandığını dahi bilmiyor. Yüce Allah oysa bizden onu tanıyarak onu sorgulayarak bulmamızı ve iman etmemizi istiyor. Böyle insan da maalesef çok az. Yüce Allah herkese hakiki bir iman nasip etsin.
11 Yorumla- 1 yıl
Amin
Gizli Üye(30-35)1 yılEvet ülkemizde saçma bir şekilde kuran Arapça okunuyor anlamı bilinmeden 40 yasin okudum diye gerinenler var. İnananlar hep lafta Filistin olamadık. Ama ben elimden geldiğince anlamını okuyup uygulamaya herkese Arapça okumanın bir anlamı yok anlamını bilmedikten sonra tavsiye ediyorum. Çok kişiye örnek olduğumu duşunuyorum. Allah var gam yok inancım olmasa dünya yaşanmaz bir yer olurdu
15 Yorumla- 1 yıl
Anlamını bilmek olmazsa olmaz zaten ama Arapcadan okumak tamamen anlamsız denemez kesinlikle. Orijinalini de bilmek gerekir, anlamını da. İkisi de gerekli. Ayetler direkt olarak Allah'ın sözleridir ve okurken süzülen harflerin çıkardığı kutsal enerji yadsınamaz. Bunu da göz önünde bulunduralim
Cevap sahibi1 yılYa ona itirazım yok aslında sadece Arapça okuyup anlam bilmeden kendini hoca ilan eden kadınlara denk geldim. Uyuz oldum anlamınj sordum bilmiyorum drdi. 3hatim indirdim diyor geriniyor. Allah sana oku uygula diye gönderdi bu kitabı ben Arapça sayıları vs biliyorum öğrenmek için bir ara çok çabaladım zor bir dil. Arapça bir kelimeye bazen türkce de karşılık yok çok zor. Dua ilahi hep dinlerim bakara suresini açar dinlerim. Ama anlamını bilmemek hocalık taslamak ahmaklık geliyor bana
- 1 yıl
Elbette o konuda haklısın kesinlikle
Cevap sahibi1 yılAllah yardımcımız olsun dini kitabımızı anlamamak zor ya keşke bilseydim Arapça yi Suriye lileri çok kskanıyorum Arapça biliyor ama ne kuran okuyor ne uyguluyor lar. Çok garip insanlar
- 1 yıl
Amin.
Gizli Üye(25-29)1 yılİnsanlar dinin verdiği maneviyatı seviyor. O manevi duygu belki de hayata tutunmanı sagliyor. Hayatın çok kötü giderken Allah'a siginmanin verdiği huzur seni hayata bağlıyor. Din sana şükret diyor. Şükretmezsen nasıl elindekiyle mutlu ve huzurlu olabilirsin? Sürekli madde , ün, para eğlence peşinde koşarsan nasıl koşulsuz teslim olmanın huzuruna erişebilirsin?
120 Yorumla- 1 yıl
Tamam ama inandığı şeyin doğru olup olmadığını insanların sorgulaması gerekiyor. Yoksa en ufak soru işaretinde imanları sarsılıyor. İnandığınız yaratıcının Allah mı yoksa başka dinin tanrısı mı olup olmadığını insan hiç mi sorgulamaz
Cevap sahibi1 yılDin kültürle bitisiktir. Bu ülkede ya da diğer ülkelerde milyonlarca insan "haa araştırdım bu din doğruymuş" diyerek mi din seçti? Anne babadan devralındı ve devam ettirildi. İnsanların İslam dinine inanma sebebi onun en doğrusu olmasına karar kılmaları değil. İçlerindeki manevi boşluğu doldurmak.
- 1 yıl
İşte ben de bu kişileri eleştiriyorum zaten. Saçma çünkü. İnsan doğru ne ise onu aramalı. İnsan aklını kullanmalı öncelikle.
- 1 yıl
Kültür başka, inanç başkadır. Her şeye sorgusuz sualsiz inananları üzgünüm ama koyun sürüsü olarak görüyorum. Doğru din İslam ise (ki öyle) Hristiyan bir aileden gelen biri de sorgusuz sualsiz Hristiyan olacaktı. Ki öyle oluyor zaten bir cogu. Sorgulamadan, araştırmadan, bilmeden bir şeye körü körüne inanmak cehalettir
Cevap sahibi1 yılOlay inanmak değil. Olay doğru olanı aramak da değil. Dinlerin hepsi kültürle ilgilidir. İnsanların dine ihtiyaç duymasının tek nedeni hayatına anlam katmaktır. Yoksa hiçbir tanrı zaten bilimsel olarak ispatlanamaz. Burada koşulsuz inanmak devreye girer.
- 1 yıl
En kötüsü de ne biliyor musun? Bilimi her şeyi açıklayabilecek düzeyde görüyor olmanız. Halbuki bilimsel metodların kendisi beşeri ideolojilerle oluşturulmuş doğmadan ibarettir. Farkında değilsiniz. Hatta bir gerçeği daha söyliyim. Kendi teorilerini her geçen gün çürüterek ilerleyip gelişen bir bilimi doğruluk ölçütü olarak referans almanız komik değil mi?
- 1 yıl
Bilim neyi açıklayabiliyor ki dini ispatlayabilsin zaten. Bilim o alana ulaşamaz ki. Bilim yaptığı şey gözlemlediği maddeyi salt ölçüp biçerek kendi menfaatine kullanmaktır. Bilimin ilerlemesi dediğiniz şey de maddenin ayrıntılarını her geçen gün daha da ayrıntısını keşfetmekten ibaret sadece. Bilimin gözünüzde fazla büyütüyorsunuz
- 1 yıl
Din kültür değildir. Din akıl ve mantık yoluyla ulaşılabilen bir gerçektir
Cevap sahibi1 yılBilim ispatlanabilen şeylerdir. Diğerlerine sadece inanırsın ya da inanmazsın. Mesela suyun varlığına inanıp inanmaman bir şey ifade etmez çünkü suyun varlığı kesindir ve ispatlanabilir ama tanrının varlığı ispatlanamaz bu yüzden ya inanirsin ya inanmazsin. Buna da iman denir.
- 1 yıl
Bilimsel teorileri ispatlanabildigi için mi 50-100 sene sonra başka teorilerle çürütülüyor? Din ne kadar inançsa bu da o kadar inanç. Teorilerin tamamı gözlem ve deney değil, bunlardan yola çıkarak yapılan yorumdan ibarettir. Zaten bu yüzden çürütülebiliyor. Mutlak doğrular değil yani. Beşeri ideolojilere mi inanmak daha mantıklı yoksa evreni yaratan ilahi gücün sözlerine inanmak mı onun da kararini akıl ve mantık sahibi insanlar doğru bir şekilde verebiliyor zaten
Cevap sahibi1 yılBilimsel teoriler o an bilinebilen en uygun gerçeklerdir. 50-100 sonra teknoloji gelişince o teoriler de geliştirilebilir. Teoriler gözlem ve deneye dayanır. Tanrı ise bunlardan tamamen bagimsizdir. Kanitlanamaz. Ya iman edersin ya da etmezsin
- 1 yıl
Teoriler gözleme dayanır evet gözleme dayanarak yapılan yorumdur zaten. Subjektiftir. Objektif değildir. Kanıtlayamazsın. Ama tanrı akıl ve mantık yoluyla çok rahat ispatlanır
Cevap sahibi1 yılKanitlayamazsin mi? Suyun 100 derecede kaynadigini gayet kanitliyorsun. Tanrıyı ise kanitlayamazsin sadece inanırsın. Kanitlanabiliyor olsaydı tanrıya inanmamak diye bir şey olmazdı. Herkes farklı farklı dinlere inanıyor olmazdı. Tanrıya sadece iman edersin. Bu kdr
- 1 yıl
Suyun 100 derecede kaynağını gozlemliyorsun çünkü. Ama teorileri gözlemleyemezsin. O yüzden de kesin olarak kanıtlayamazlar. Yorum olan bir şeyi nasıl kanıtlayabilirsin zaten saçma
Cevap sahibi1 yılTeori veya kuram, bilimde bir olgunun, sürekli olarak DOĞRULANMIŞ GÖZLEM ve DENEYLER temel alınarak yapılan bir açıklamasıdır.
- 1 yıl
Tatlım kendince doğrulanmış olması bir şey ifade etmiyor. Kesin doğru olsaydı 50 sene sonra çürütülmezdi teoriler. Kendinizi kandırmayın bence
- 1 yıl
Temel üzerine yorum yaparak ulaşılıyor. Adı üstünde yorum. Saglam temellere dayanan "yorum" ile açıklamalar...
Cevap sahibi1 yıl"kendince doğrulanmış" nedir yahu? Suyun 100 derecede kaynaması ne zaman cokertilmis? Senin dediklerin zaten güçlü olmayan yorumlar. Teoriler değil.. Tanrı ise kanitlanamaz. Kanitlamaz kanitlanamayacak hiçbir zaman. Bitti
- 1 yıl
Tatlım bilimsel teoriler, hipotezler, kanunlar nasıl koyuluyor bu konuda hakkında herhangi bir bilgin var mı? Bana yok gibi geldi de. Suyun 100 derecede kaynaması teori değil zaten direkt gözlem. Yorum olmadığı için yanlışlanamaz. Ama teorilerin tamamını her an yanlişlayabiliriz
- 1 yıl
Güçlü olmayan yorum dediğin şey ne? Bunun güçlüsü zayifi yok. Yorum objektif değil subjektif bir şeydir zaten?
Hangimiz gerçekten tam anlamıyla gerçek müslüman gibi yaşıyor bunu sormak lazım herkes bi yol tutturmuş benim kalbim temiz diye afedersin de her boku yiyor sonrada benim kalbim temiz diyor kendimizi kandırıyoruz
22 Yorumla- 1 yıl
Kesinlikle
- Aile & Toplum konusunda 2,1b cevap paylaştı.
1 yıl"Eğer yeryüzündekilerin çoğunluğuna uyarsan, seni Allah'ın yolundan saptırırlar. Onlar ancak zanna uyarlar ve onlar yalnız var sayıyorlar." (Enâm - 116)
Çoğunluk tarihin nerdeyse tamamında hep yanlış yoldadır çünkü sürü psikolojisi ağır basar
10 Yorumla
1 yılŞimdi dinler inanıyor-inanmıyor la sınırlı değil. İnanıyormuş gibi yapanlar, lan Bi de gerçekse bok yoluna gitmeyek inanıyom diyim geçim diyip Allah ı kandırmaya çalışanlar var.. Tüm samimiyetiyle inanan %1 diye düşünüyorum
13 Yorumla- 1 yıl
Son cümlen hariç diğerlerine katılıyorum evet öyle olanlar da çok ama kalpten inanan insanlarla ilgili net oranı biz bilemeyiz
- 1 yıl
%1 diyerek çok vicdanlı bir rakam verdim bence. Evet net olarak bilemeyiz. Muhtemelen daha az
- 1 yıl
Daha fazla yaa o kadar da düşük değil
Öğrenmem gereken temel şeyleri öğrenip ona göre yaşamaya çalışıyorum. Ama dediğinde haklısın, çoğu insan bilmediği gibi araştırmadan hatta kulaktan duyma bilgiyle dinini yaşıyor.
13 Yorumla- 1 yıl
Maalesef bu günümüzün sorunu.
- 1 yıl
Evet maalesef
Aile & Toplum konusunda 1,2b cevap paylaştı. Okudum, araştırdım ve inanıyorum. Evet çağımızda aileden eskiden gelen bir inanmışlık var. Bu şey gibi oluyor Müslümanım deyip kuru kuruya inanmak tarzında oluyor. Aslında Müslümanlığa İslama göre hiç bir bilgi edinmeyip sadece inanmakla geçinmeye çalışan çok insan var.
10 Yorumla
1 yılÇok haklı bir isyan olmuş. Konuyu sadece 'Din' Çerçevesinde ele almamak lazım. Araştırmacı sorgulayıcı ruhumuzu yitirdik. Artık eskisi gibi değil hiç bir şey.
11 Yorumla- 1 yıl
Evet her konuda sorgulama yetimizi yitirdik maalesef. Dikte edileni löp diye yutup peşinden giden sürülere döndü insanlar. Özellikle din konusundan bahsetmemin nedeni de hayat ve hayattan bile öte gerçekleri insanların gözden kaçırması hayatın en önemli konusu bana göre
1 yılBelki doğuştan seçim hakkı olmadan bu güzel şerefli dine mensup oldum fakat sonradan içini görünce sevdim güven duydum samimi geldi
18 Yorumla- 1 yıl
Öyleyse güzel
- 1 yıl
Eyvallah siz hangi dine mensubsunuz
- 1 yıl
Müslümanım
- 1 yıl
Çok şükür... özelden konuşabilir miyiz
- 1 yıl
Seni tanımıyorum. Tanımadıklarımla da pek konuşmam özelden
- 1 yıl
İsterseniz tanışabiliriz 21 yaşındayım ekreğim
- 1 yıl
Hayır kusura bakmayın. İyi geceler
- 1 yıl
Niyetim kötü değildi saygı duyuyorum iyi geceler
inandığı gibi yaşayan bir toplum olmak yerine, yaşadığı gibi inanan bir toplum olduk. sözün özü budur bana göre.
11 Yorumla- 1 yıl
Evet kısa ve öz
Ne yazık ki taklidi iman çok var. Mezhep değişikliği din değiştirmek gibi algılayan insan tanıdım...
19 Yorumla- 1 yıl
Oo bu ne ki ben neler neler gördüm
- 1 yıl
Bitmez biliyorum da bilinçli insan sayısı artsa ne güzel olurdu
- 1 yıl
İnşallah da işte iyi çocuk yetiştirebilmek için de düzgün ve ahlaklı anne babaya ihtiyaç var onu da ben piyasada pek göremiyorum
- 1 yıl
İnşallah kardeşim
- 1 yıl
:)
1 yılHaklısın olarak ise dinlerinin kurallarını ne kadar uyguluyorlar? Namaz kılmakla bitecek iş değil çünkü. Bir de sadece cumadan cumaya gidenler var. Ya cesurca müslüman olmayın, ya da yalandan olun. Sizin kararınız :)
10 Yorumla
1 yılTürkiye'deki Müslümanlar'ın %90'ı 1 defa bile Kuran'ı okumamıştır. Sıkıntımız da burada başlıyor işte. En az bir kere Türkçe okuyup anlasalar ne din tüccarı olur, ne insanlar bir tarafından din öğeler uydurabilir ne de toplum bozulur.
10 Yorumla
1 yılBuna şimdi şöyle bir isim veriliyor
Taklidi iman
Takriri iman
Yani genelde doğuştan yüzeysel bir din bilgisi olanlar için dediğin doğru anlayanlar ise zaten hakkını vererek dinini yaşamaya gayret ediyor15 Yorumla- 1 yıl
Hakkını veren kişilerin oranı çok az diye düşünüyorum. Keşke daha çok olsa
- 1 yıl
Oldukça az ama bunun sebebi tam anlayamamak
Yani şöyle anlatayım şimdi ibaret ettiğimiz zat nasıl bir yaradan nasıl bir Allah bunu anlayabildiğimiz taktirde zaten ibadet nefsimize zor gelmiyor ama bunu anlayamadığımız için istediğimiz gibi yaşayıp sadece inanıyoruz şeklinde bir hayat sürüyor geneli ve aslında şöyle bir hakikat var ki bunu anlayıp o şekilde hayatı düzene soktuğumuz zaman aslında hayat çok daha kolay oluyor lakin tamamıyla anlayabilmek meselesi - 1 yıl
Evet abi aynen öyle
- 1 yıl
Bunu kendimi de katıyorum umarım tam anlayan insanlardan oluruz çünkü gerçekten bu dünya hem çok kısa hem de ne yazık ki derde dünya olanın dünya kadar derdi oluyor o yüzden zamanla umarım daha iyi anlarız çünkü anladıkça gerçekten bir şeyler daha yerli yerine oturuyor
Hayırlı akşamlar diliyorum 🙏 - 1 yıl
Evet çok haklısınız. Yorumunuz için teşekkür ederim. Size de hayırlı akşamlar :)
1 yılBunun üzerine durup düşünen kişi doğru yolu bulmakta zorlanmaz. Fakat doğru yolu bulmak önemli değildir. O yolu doğru yürümek ve yoldan çıkmamak gerek, bunu ilgili de alim ve alimlerin rehberleri olan kitaplar var.
112 Yorumla- 1 yıl
Kesinlikle. Sadece doğruyu bulmak değil mesele. Ömür boyu o yolda yürüyebilmek asıl mesele
- 1 yıl
Teşekkürler
- 1 yıl
Umarım işine yaramıştır. İstersen tavsiye edebileceğim kaynaklar var
- 1 yıl
Yazabilirsin buradan.
- 1 yıl
Hangi seviyede olduğunu bilmeliyiz, neler okudun ya da ne tür ibadetleri yapıyorsun şu an
- 1 yıl
Mesele ibadet türlerini bilmek mi, uygulamak mı? Bilgi konusuysa buna fazlasıyla hakimim
- 1 yıl
hiçbir şey yapmadan ilerisine ulaşamaz insan, ancak çaba gösterdiği şeyde ilerleme verilir, ibadet yapılmadan dinde ilerleme sağlama fikri sadece düşünce olarak kalır
- 1 yıl
Ben ibadet yapmiyorum demedim. Bilgiden bahsettim
- 1 yıl
Bütçene uyar mı bilmiyorum ama İmam Gazali ihya-u ulumuddin okursan din hakkında herşeyi kafanda oturtursun diye düşünüyorum. Ama güzel bir çevirisi olmalı. Bence çelik yayınları var tavsiye ederim
- 1 yıl
Bizde var o kitap.
- 1 yıl
O zaman riyazus salihin ever sizde yoksa
- 1 yıl
Teşekkürler.
1 yılBenzer bir soruyu bende sana sorayım. Sen neden müslüman insanların bmyle olduğuna inanıyorsun. Neden bu konuyu sorgulamadın ve araştırma yapmadın da burdan gelip sadece öyleymiş gibi soru sormayı tercih ettin?
01 Yorumla- 1 yıl
Ben de Müslümanım yalnız. Ben tüm Müslümanlardan değil "çoğu" Muslumanın durumundan bahsettim sorumu düzgün okursanız
Ülkemizden insanların çok büyük bir kısmı kuranı hiç okumadı bile. Okusa bile arapça okuyup onu da anlamıyor.
10 YorumlaAile & Toplum konusunda 1,8b cevap paylaştı. Aslında doğrusunu söylemek gerekirse Müslümanız ama olması gerektiği gibi yaşamıyoruz maalesef Müslüman Ahlak dışı müzikler dinlemez açık şeylerle işi olmaz gerçek müslüman nin ama bizler nefsimizi terbiye edemediğimiz için bu hataları yapıyoruz
00 YorumlaMerak duygusu olmadığı için bence. Bildiği kadarıyla yetiniyorlar.
10 YorumlaAile & Toplum konusunda 874 cevap paylaştı. Cok azi gercek anlamda dinini yasiyor kiminin alakasi yok kimi cok uclarda
10 YorumlaAile & Toplum konusunda 878 cevap paylaştı. ilk ayet oku okumayı bilmeyen insan her aksakallıyı hoca sanıyor
10 YorumlaDine çook dalmiştim ve az daha desit olacaktim artik bildigim bana yüter galiba yoksa dinden çikacagim biraz daha araştirisam
03 Yorumla- 1 yıl
İyi de bu kendini kandırmak olur. Sen daha fazla arastirinca inancının biteceğini düşünüyorsan zaten bu dinin de doğru olmadığını düşünüyorsun. Sadece korkuyorsun. Halbuki her şeyi arastirsan bilsen daha çok inanacaksın
- 1 yıl
Seni soğutan şey ne
Ben bu kesimdendim. Sonra bi merak ettim o kitapta ne yazıyor diye. Anladım ve artık inanmıyorum.
03 Yorumla- 1 yıl
Ben de okudum ben niye daha çok inanıyorum abi siz neyi nasıl arastiriyorsunuz acaba 😂
- 1 yıl
Mantığıma yatmadı genel olarak diyelim
- 1 yıl
Peki
1 yılkız haklı cahil Müslüman kafirden daha tehlikeli
13 Yorumla- 1 yıl
Aynen öyle
- 1 yıl
Türkiye de İnsanların İslam'dan uzaklaşmasının en büyük nedeni bu zamanda ahlaksız din adamı ve kuran kurslarında yaşanan kötü muamele ne yazık ki
- 1 yıl
Cahilce davranan ve ahlaksızlık yapanlara bakarak İslam'dan uzaklaşılmaz ama. İslam demiyor sonuçta öyle davranın diye. O onların sorunu.
Ben sorsan müslümanım ama çokta kasmıyorum sorun da etmiyorum açıkcası
03 Yorumla- 1 yıl
İşte ben de tam olarak bundan bahsettim zaten
- 1 yıl
Sen bilirsin
1 yılÜlkedeki müslümanların amcalarında dans edeyim hiç biri adam değil ki
02 Yorumla- 1 yıl
Hiçbiri diyerek genelleme yapmayalim
- 1 yıl
Ben sadece ortalığı karıştırmaya çalışıyorum genelleme yapmak umurumda değil mdkakxmx
- Aile & Toplum konusunda 2,3b cevap paylaştı.
1 yılmillet bilerek inansa şu an hükümet farklı olurdu
01 Yorumla- 1 yıl
Konu siyaset değil yalnız.
Gizli Üye(36-45)1 yılAllah'ın varlığına inanarak Kur'an-ı Kerim'in Türkçesini okuyup anlamalı
10 Yorumla
1 yılDin konularına kafayı yormayı bırakalı çok uzun zaman oldu
00 Yorumla- Aile & Toplum konusunda 357 cevap paylaştı.
s 1 yılBen müslümandım ve uzuun bir sorgulama döneminin sonucunda monoteist olduğuma karar verdim.
00 Yorumla bence bize dayatılan gerçek islam değil
17 Yorumla- 1 yıl
Nedir peki
- 1 yıl
Yalnız ben İslam'dan bahsettim. Dini kullanan kesimden veya onların kurdukları politikalardan değil
- 1 yıl
Evet çünkü dini kullanıyorlar. Düzgün yaşasalar ve yaşatsalar böyle sorunlar olmazdı
- Aile & Toplum konusunda 741 cevap paylaştı.
1 yılBu çok derin bir soru
11 Yorumla- 1 yıl
Ben de derin bir insanım zaten
Gizli Üye(25-29)1 yılBöyle düşünerek okudum birsürü şey okudum sonuç = deist oldum
01 Yorumla- 1 yıl
Eksik okumuşun demek ki biraz daha okuman lazım :)
Gizli Üye(45 üstü)1 yılO nedenle ben yaşayamıyorum. Herkes farkli anlatıyor, gerçeği kimse bilmiyor.
03 Yorumla- 1 yıl
Gerçek bariz göz önünde. İnsanların sadece aklını kullanıp doğruyu bulması gerekiyor. Kaynaklar belli. Her kafadan çıkan sesin peşinden gitmek yerine kaynağından öğrenirse insanlar görecekler zaten
Cevap sahibi1 yılÇok doğru anlattın.
İşte bu da eğitimden geçer eğitim düzeyi azaldıkça doğru bilgiye ulaşılmaz.- 1 yıl
Evet
Kendimi bu şeye koymuyorum
20 YorumlaAile & Toplum konusunda 3b cevap paylaştı. çoğu bilmiyor öyle gelmiş öyle gidiyor şeklinde
10 Yorumla
1 yılTeşekkür ederim güzeldi
10 YorumlaNamaz haricinde herşeye uyuyorum genelde
12 Yorumla- 1 yıl
O da olur inşallah
Aile & Toplum konusunda 440 cevap paylaştı. Sizin aklinkz var mi bildiniz mi gördünüz mu
09 Yorumla- 1 yıl
Evet aklım var. Aklım ve mantigimla da görüyorum
- 1 yıl
Görmek istemeyen birine ben ne anlatabilirim ki
- 1 yıl
Ben sana gülüyorum şu an sadece
- 1 yıl
Bu hayatta hiçkimse evrenin tesadüfen oluştuğunu sanacak kadar aklını yitirmemeli
- 1 yıl
Cümleyi doğru okuyup anlama kabiliyetin olduğundan emin miyiz?
1 yılKendini bu sınıfa koymuyorsun sanırım sen
017 Yorumla- 1 yıl
Hayır koymuyorum çünkü ben sorgulayıp, okuyup araştırdığım için Müslümanım şu an
- 1 yıl
Neden müminim demedin peki
- 1 yıl
Neyi kast ettiğim belli değil mi? Kelimelere bu kadar takılmaya gerek yok bence
- 1 yıl
Kelimeler önemli bence sen kibirli konuşuyorsun mesela mütevazi değilsin
- 1 yıl
Kibirli olduğum kanısına nereden vardın çok merak ediyorum
- 1 yıl
İnsanlar neden sorgulamıyor diye soru sormanın kibirle alakası ne?
- 1 yıl
Kendini araştıran sorgulayan hakkıyla Müslümanlık yapan biri olarak görüyor insanların çoğunu bunun dışında görüyorsun
- 1 yıl
Evet çünkü gerçek bu. Gerçekleri söylemek ne zamandan beri kibir oluyor?
- 1 yıl
Kelimelere bu kadar dikkat ediyorsan eğer kibrin anlamı nedir önce onu öğrenip ondan sonra yorum yapmalısın
- 1 yıl
O sen kendin için söyleyince oyke oluyor senin iyi niyetini anlıyorum hatta seni destekliyorum sorun da çok güzel ve tespit olarak güzel
- 1 yıl
Ben kendim için söyleyince öyle olmuyor işte. Siz insanın kendisini bilmesini kibir ile karıştırıyorsunuz. Tıpkı özgüveni ego ile karıştırdığınız gibi
- 1 yıl
Peki
- 1 yıl
👍🏻
- 1 yıl
Hakkını helal et kırdı isem
- 1 yıl
Helal olsun sorun yok
- 1 yıl
EYVALLAH
- 1 yıl
👍🏻.
1 yılben sorguladım ateist oldum...
10 Yorumla- Aile & Toplum konusunda 5,1b cevap paylaştı.
1 yılDogmatik biraz tr de din
04 Yorumla- 1 yıl
Kültürel yaşıyorlar
- 1 yıl
Bu yüzden din her dönemde istismar edilmiş
- 1 yıl
Sebebi cehalet işte maalesef
- 1 yıl
İnanana da inanmayana da saygım var ama araya cemaatler falan giriyor. Atam görmüş büyük resmî ama işte
Gizli Üye(45 üstü)1 yılSorma sen hoca degilsin
01 Yorumla- 1 yıl
Ben ders öğretmiyorum. Soru soruyorum.
Aile & Toplum konusunda 1,3b cevap paylaştı. Haklısın kardeşim
10 Yorumla
Gizli Üye(36-45)1 yılDosdogru olmak aslinda uygulamaktir.
10 Yorumla
Devamını Gör(37)
Bahsedildiğin paylaşımlar "Daha Fazla" altında
"{0}" için yorum yaz
En İyi Cevap(eic) Oranı
Detaylı bilgi
Detaylı bilgi
Bu paylaşımı beğenmene sevindik!
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?
Aşk İlişkileri
Kadın Emeği
Gündem