İrade Ama iradeyi koda dökmek İmkansız gibi birşey olabilir Yapay Zeka kendi kendine öğreniyor eyvallah ama kendi kafasına göre hareket etmiyor belli bir kodlamaya göre hareket ediyor Kendi kendine birşeyler yapabilmesi için irade gerekiyor
Aslında sorunu anladım ama cevabı verecek sözcükler gelmiyor Yani şöyle İnsana iyiyi kötüyü öğretirsin Sonra kendi iradesine göre yani seçimlerine göre hareket eder mesela içki kötü zararlı birşey diyoruz ama bunun kötü olduğunu bile bile de içiyoruz Bu davranışı robota kodlamak imkansıza yakın gibi birşey
Yok aslında demek istediğim iyi kötü ya da faydacilik üzerine değil, daha temelden düşün tamam kendimize ait isteklerimiz, arzularimiz var ama bunları gerçekten biz mi seçiyoruz? nasıl desem ne isteyeceğini sen seçebiliyor musun mesela
Sizin söylediğiniz karakter e de giriyor Bir insanın içten gelen hoşlandığı şeyler olur seçmez içinden öyle gelir Mesela ben beyaz rengini seviyorum bu içten gelen birşey Robota içten gelecek şekilde karakter vermek imkansız bence İnsan yaratman lazım 😂
😂😂 robota ruh katamazsın ki Nasıl katabilirsin Katarsında şöyle kendin belirlersin Kodlarken x robotunun sevdiği renk atıyorum mavi olarak belirlersin o hep mavi şeyleri sever Ama insan değişiyor bu gün yeşili severim 5 yıl sonra bej rengini severim mesela İnsan değişken Robota böyle ruh katamazsın
Bu saydığın ruh mudur sence? İnsanda ruh olduğunun bilimsel kanıtı var mı? Bu verdiğin renk örneği basit bir insan psikolojisidir. O gün psikolojin nasılsa ona göre bir hal alırsın.
Senin robota verdiğin yapay zekanın üstüne çıkabiliyorsa, kendini senden bağımsız olarak geliştirebiliyorsa bilinç kazanılmaya başlıyor olabilir. Senin verdiğin komutların dışına çıkması gerekiyor.
Tabi burada geliştirmekten kastım bilgi edinebilmek veya kendisi, çevresini tanımak değil. Sophia zaten bunu yapabiliyor ama bilince sahip değil çünkü o ona yazılan kodlar çerçevesinde çalışıyor ve hiçbir robot kodlarının dışına çıkamaz. O kodlar sayesinde bilgi edinebilir ve o kodlar sayesinde bunları eyleme dökebilir sadece.
Mantıksız sorduğun "Mantık=bilinç mi diyorsun?" soruna cevaben, bilinçli olarak diyorum ki : "Gece vaktin üçte biri olmuş, ve beynin uyuşmuş. Mantıkla bilinci aynı kefeye koyacak kadar basit düşünecek bir insan değilsin. Sorduğun sorunun kalitesine bakarak gece yorgunkuğunun verdiği beyin uyuşuklupuyla bu soruyu soracağını düşünüyorum" 🙂🙂
Neye göre ahlak? Ahlak görecelidir. Bireyler ya da toplumsal olarak ahlak anlayışı aynı olamaz. En basiti dünyada tek insan kalmış olsaydı ahlak kavramı olacak mıydı? Kesinlikle olmazdı.
İnsan tecrübe edinerek doğru ve yanlışı ayırmayı öğreniyor. En önemlisi kıskıtlı yapısı, yani ölmeye programlı vücudu insanı engelleyebiliyor. Robotların öyle bir sorunu olmayacak.
En gelişmiş yapay zekalardan birine sahip ve vatandaşlık almış olan "Sophia" zaten sahip olduğu internet bağlantısı ile kendisinin kim olduğunu biliyor. Sürekli internetten araştırmalar yapabiliyor hemde bunu çok hızlı bir şekilde yapıyor. Ama onu kodlayanın verdiği yazılım kodlarının dışına çıkamıyor. Bilinç sahibi olması için bana göre bu komutların dışına çıkabilmeli.
Bahsettiğin filmi izlemedim. Ama bana kalırsa bunlar çok bilim kurgu gibi geliyor. Bir robotun kodlarının dışına çıkabilmesi imkansız böyle bir şey olamaz. Yazılımcı ne yazarsa robot o kadarını yapabilir. Benim yapay zekanın ileriki seviyelere ulaştığında tek korktuğum olay kötü niyetli yazılımcıların olması. Çünkü yazılımcılar robotlar için bir tanrıdır ve onlar ne isterse robotlar onu yapar.
En İyi Cevaplar