Bana göre el emeği üretilen bir eserin değeri hem ona verilen emek, hem de verilen zamanla ölçülmelidir. Peki ya siz ne düşünüyorsunuz?

#MFBH22 #KadınEmeği #MFBHKadınEmeği #Eser #EserlerinDeğerininÖlçülmesi
Bana göre el emeği üretilen bir eserin değeri hem ona verilen emek, hem de verilen zamanla ölçülmelidir. Peki ya siz ne düşünüyorsunuz?

#MFBH22 #KadınEmeği #MFBHKadınEmeği #Eser #EserlerinDeğerininÖlçülmesi
Şahsi fikrim bu konularda el emeği ince işçiliğe dayanıyor, ince işçilikte ister istemez zaman gerektiriyor. Tabii ki pratiklik de önemli. Ancak el işçiliği emeğe dayanıyor ve bu da çok büyük bir zaman gerektiriyor. Bu sebeple ben zamana göre diyorum.
Bence el emeği bir eserin gerçek değeri ne sadece harcanan zamana ne de sadece emeğe indirgenebilir. İkisi de önemli ama tek başına yeterli değil. Harcanan zaman her zaman değeri belirlemez; çünkü aynı işi biri çok uzun sürede yaparken biri daha kısa sürede daha ustaca yapabilir. Bu yüzden sadece “ne kadar sürdü?” sorusu her zaman adil bir ölçü olmaz. Öte yandan verilen emek de sadece fiziksel çaba değildir; ustalık, yaratıcılık, deneyim ve ortaya çıkan işin kalitesi de bunun içine girer. Asıl değer genelde bu emeğin sonucunda ortaya çıkan işin niteliğiyle oluşur. Kısacası gerçek değer, harcanan zaman + ortaya çıkan işin kalitesi + ustalık birleşiminden doğar.
İkisi de birbirinden değerli. Bazen en değerli zamanını harcıyorsun bunun için. Ama el emeği de görmezden gelinebilecek bir husus değil. İkisi de birbirinden değerli seçenek
Cevap
7Cevap
Şahsen artık her şey endüstriyel tek tip olduğu için tabi ki el emeği ve zaman harcanan şeyler daha kıymetli oluyor.
Emek herşeyden önce gelse de harcanan zamanda önemli
Picasso bir lokantada garsona beş dakikada bir eskiz çizer ve bin dolar ister. Garson "Ama sadece beş dakika sürdü" diye tepki verince Picasso gülümser: "Hayır, sadece beş dakika değil. 40 yıl ve 5 dakika."
Kaliteye göre
Parasal değer mi? Ölçülmez
Verilen emeğe göre
Emek daha önemli olsa da zamanda önemli
Zamana göre
Emek bence
İkiside
Emege gore
İkiside
ikisi de
Emeğe göre