Sadece Türkiye’de değil dünyanın hemen her yerinde insanlar daha kolay hatırlayabilecekleri şifreleri tercih ediyorlar. Hatta kendilerine göre biraz zor olan şifreler ise kendisinin veya aileden birisinin adı doğum tarihi veya özel bir yıl dönümü tarihi olabiliyor.
Dijital şifreler hayatımıza yaklaşık 20-25 yıl önce girdi. Önce bankamatik şifresi olarak hayatımızda yer aldı. Herkes açısından kolay ve güvenli bir dönemdi. Eğer kartınızı çaldırmazsanız sizin açınızdan bir probleme dönüşmüyordu ama sonra internet sosyal medya ve hayatımızda yaptığımız rutin işlerin çoğu dijitale aktarılınca neredeyse aklımızda tutmamız gereken şifre sayısı 50'yi buldu.
Peki biz insan olarak niye yine en kolayını seçtik? Tüm mail sosyal medya e -ticaret siteleri e-devlet gibi uygulamaların neredeyse tamamına aynı şifreler verdik. Aslında güvenli olan birbirinden farklı şifreler olması gerekirken biz yine en kolay yolu seçtik.
Peki güvenli olmadığını bile bile neden bunu yapıyoruz derseniz? Çünkü şifreler akılda tutamıyoruz. Dolayısıyla önümüzde iki seçenek kalıyor ya basit şifreler ya da zor bir şifre bulup her yerde o şifreyi kullanıyoruz.
İşin açıkçası bu karmaşanın basit ve kolay bir yolu var eğer klavye dizilimini takip eden şifreler oluşturursanız hem hatırlaması hem de kolay ve çok güvenli şifreler oluşturabilirsiniz.
Klavye dizilimi ile şifre oluşturmak için bir harf veya işaret seçip devamındaki sıralamayın. Büyük harf, küçük harf, rakam ve karakter olarak takip ederseniz güvenli ve akılda kalıcı şifreler üretebilirsiniz işte size bazı örnekler YUıo89-/ FRty67₺& gibi.
Hatırlayamayacağım türde çok fazla harf, sayı, büyük harf, özel semboller kullandığım şifreler kullanıyorum. Bunları bir yere not ediyorum. Her kullandığım mecrada da telefona sms ya da mail doğrulaması ile girilebiliyor.
İnternet & Teknoloji konusunda 399 cevap paylaştı.
Elektronik entegrelerin model kodlarını kullanıyorum genelde ya da klavyeden rastgele tuşlara basıp birbirine yakın olan harfleri değiştirip şifre yapıyorum onu kendime
İnternet & Teknoloji konusunda 1,6b cevap paylaştı.
Şifrelerim asla böyle değildir :D Rakam, harf, özel karakter ne var ne yoksa kullanırım genelde.. İşin komik tarafı neredeyse tüm mecralarda da şifrelerim benzer. Birini bulan diğerini de çözer ama bulmak aşırı zorlar :D
İki wifi sifresini hiç unutamam birisi bir pidecininn yaptığı (şifresi: pide yersen soylerim ) Biride bir kafenin (Şifresi: maalesef internet yok) Bide bunları direk söylediğini düşünün işte 😄
İnternet & Teknoloji konusunda 565 cevap paylaştı.
2 adet bilinmeyen karakter, en az 1 büyük nir küçük harf ve rakamdan oluşuyor şifrelerim demek isterdim ama benşm şifrelerim de 123456 dan oluşuyor :))
Özel karakterler ve sayıların olduğu şifreler kullaniyorum daha güvenli oluyo. (Niye bizim sifrelerimize bakmışlar ya da böyle biseye niye gerek duydular. Bu haber doğru mu?)
Gerçekle uzaktan yakından alakası olmayan bir tweet. Biz kullansak madem, sifre kelimesini kullanırdık, neden pasword kelimesini kullanalım? Biri işkembeden sallamış, maksat muhabbet olsun...
İnternet & Teknoloji konusunda 3,8b cevap paylaştı.
Benimkide öyle bir şeydi galiba yani buradaki hesap değilde başka bir yerdeki sosyal platformda öyle bir şey kullanıyordum sanane ama sonrasını hatırlayamadım kfjfjf
bunları hiç kullanmadım o kadar sayılı büyük küçük harfli ya da uzun şifreler kullanıyorum ki unutmamak için kağıda yazıyorum başkası hayatta bulamaz sjdnskjf
Neden kolay şifreler seçiyoruz?
Sadece Türkiye’de değil dünyanın hemen her yerinde insanlar daha kolay hatırlayabilecekleri şifreleri tercih ediyorlar. Hatta kendilerine göre biraz zor olan şifreler ise kendisinin veya aileden birisinin adı doğum tarihi veya özel bir yıl dönümü tarihi olabiliyor.
Dijital şifreler hayatımıza yaklaşık 20-25 yıl önce girdi. Önce bankamatik şifresi olarak hayatımızda yer aldı. Herkes açısından kolay ve güvenli bir dönemdi. Eğer kartınızı çaldırmazsanız sizin açınızdan bir probleme dönüşmüyordu ama sonra internet sosyal medya ve hayatımızda yaptığımız rutin işlerin çoğu dijitale aktarılınca neredeyse aklımızda tutmamız gereken şifre sayısı 50'yi buldu.
Peki biz insan olarak niye yine en kolayını seçtik? Tüm mail sosyal medya e -ticaret siteleri e-devlet gibi uygulamaların neredeyse tamamına aynı şifreler verdik. Aslında güvenli olan birbirinden farklı şifreler olması gerekirken biz yine en kolay yolu seçtik.
Peki güvenli olmadığını bile bile neden bunu yapıyoruz derseniz? Çünkü şifreler akılda tutamıyoruz. Dolayısıyla önümüzde iki seçenek kalıyor ya basit şifreler ya da zor bir şifre bulup her yerde o şifreyi kullanıyoruz.
İşin açıkçası bu karmaşanın basit ve kolay bir yolu var eğer klavye dizilimini takip eden şifreler oluşturursanız hem hatırlaması hem de kolay ve çok güvenli şifreler oluşturabilirsiniz.
Klavye dizilimi ile şifre oluşturmak için bir harf veya işaret seçip devamındaki sıralamayın. Büyük harf, küçük harf, rakam ve karakter olarak takip ederseniz güvenli ve akılda kalıcı şifreler üretebilirsiniz işte size bazı örnekler YUıo89-/ FRty67₺& gibi.