Benim düşüncem engeldir fakat bunu geniş perspektifte düşünmenizi rica edeceğim. Şöyle ki eğer orta çağ karanlık Avrupa Katolik Kilisesi baskıcı rejimine bakarsanız eğer Dünya'nın düz olmadığını ve Güneş dahil bütün cisimlerin Dünya etrafında dönmediğini söyleseydiniz kendinizi yakılıyor olarak bulacaktınız. Günümüzde teknolojinin gelişmesi birazda bu baskıcı din rejimlerinin kırılmasıyla ortaya çıktı. Nezaket çerçevesi içinde istediğiniz görüşleri yazabilirsiniz arkadaşlar.
Dinler bilim ve teknolojinin gelişmesine engel midir?
Din engel değildir dini kullanan insanlar engeldir. Kutsal kitaplarda araştırma yapılmasına ya da gerçeklerin ortaya çıkarılmasına karşı bir ayet yok neticede. Ama insanlar bulunduğu konumu ve dini kullanarak baskı kurarak bilime engel olurlar.
Güzel bir düşünce fakat insanlarda dinlerin yansıması üzerinden bu fikirlere sahip oldular. Yani dinleri bir kenara bırakıp tamamen insanları engel göstermemiz için dinlerin insanlar tarafından uydurulmuş olması gerekir.
Bir kitap bir sistem bır düşünce durduk yere kötülük yaymaz. Meşhur söz vardır bilirsiniz 'Bilim atom bombasını üretti. Asıl kötülük insanların beyinlerinde ve kalplerindeydi.' diye. Bunu da tüm düşüncelere yayabiliriz her ne kadar bir bomba başka ne amaçla yaratılmış olur diye düşünsek de. Yanisi bana kalırsa insan her şeyin ölçüsü. Iyiyi yapan da kötüyü yapan da
Kesinlikle bilimi bir kitap gibi görmüş olsak insanlar içinden istediğini çıkarıp iyilik olarak veya kötülük olarak kullanabilir. Güzel yorumlarınız için teşekkür ederim.
"Seni cennet vaadiyle kandırıp fakirliğe mahkum edenlerin hayatlarına bir bak! Bu dünyada cenneti yaşadıklarını göreceksin." Charles Darwin
Dini söz ve kurallar mantığın ışığında değerlendirilmeli, insanların yaptıkları dine mal edilmemeli, akıl çöpe atılmamalı ve herkes kendi aklını kullanarak doğruyu bulabilmelidir. Kadın/erkek farketmeksizin dini kullanan, namazlı olan ancak ahlaktan eser kalmayan ve ülkemizde neredeyse her yerde etkinliğini sürdüren bu hayvanlara da kesinlikle en ufak fırsat verilmemeli, ön yargıyla yaklaşılmalı ve gerekirse bu namussuzlar yok edilmeli, dünya bu parazitlerden arındırılmalıdır.
Bu maalesef hep tarih boyunca oldu ama bunları bu hale getiren yine bizim insanımız. Ama şurada şöyle bir sıkıntı var peki gerçek din nasıl hep insanların yorumlama biçimini sorguluyoruz. Gerçekte bütün dinler sandığımız kadar düzgün fakat insanlarımız mı onu kullanarak kötüleştiriyor sizce?
Açık konuşmak gerekirse ben de araştırma içerisindeyim bu konuda ama inancım o yönde. Dini sorguluyorum çünkü yıllarca ailem bana sorgulamadan iman etmekten bahsedip duruyordu, neden sorusunun çok sorulmaması gerektiğini, kaderin derinliklerine inilmemesi gerektiğini söylüyorlardı. Türkiye'de birçok ailede durum bu şekildedir tahminimce. Beni yetiştirme şekillerine, baskıcı yönetim anlayışlarına bakmadan, seçtiğime pişman olduğum imam hatibi kendin tercih ettin diyorlar utanmadan. Namaz kılmıyorum şu an ama ahlakı genel olarak odağıma aldım. Ayrıca osmanlı zamanında azınlık olan yunanlar, bulgarlar ve sırpların milli marşlarına bakarsan türk nefreti üzerine yazılara rastlayabilirsin. Bizimkilere kalsa bu adamlar yalan söylüyor. Bu sence de ülkedeki sefaletten bahseden adama yalan söylüyorsun diyen akpli dayılara benzemiyor mu?
En hakikatlı iman bence sorgulamaktan geçer çünkü sorgulamadığın şeye zaten ne kadar kıymet verebilirsin ki dimi? Evleneceğimiz insanı nasıl belirleriz mesela en değer vereceğimiz olacağı için onun geçmişini sorgularız , fikirlerimiz uyuşuyor mu diye bakarız. Bence zaten sorgulamayarak iman edenler baştan hata yapıyor bu bir. İkinci olarak aslında dinin ne olduğundan çok insanları nasıl yönlendirdiği daha önemli. Din istediği kadar iyi olsun ona inanan insanlar kötü değerlendiriyorsa bunun ne kıymeti var. Yorumlarınız için teşekkürler bende naçizane kendi görüşlerimi paylaşmak istedim.
İnternet & Teknoloji konusunda 1,4b cevap paylaştı.
Tam tersi bence. Örneğin tüm Müslüman bilim adamları, Kur'an-ı Kerim'in ilk ayeti olan "Oku" ayeti ile bilime atıldılar. Bunun sonunda bugünkü birçok icadın ve teknolojinin önü açılmış oldu.
Engeldir. ama dolayli olarak da bilime katkilari vardir... eger dinlerin kati kural ve mantiksiz gelenekleri olmasaydi insanlik hic isyan etmezdi... bilim dine tepkisdir aslinda
Dini duygular hep korku üzerinden aktarıldığı için insanlar içine ister işlemez işliyor ve konuşmaya bile cesaret edemiyorlar. Sevaplardan çok hep kötülük, günahlar veya haramlar konuşulur fark ederseniz. Yani Allah neden bizden o kadar nefret ediyor olsun ki diyorum. Çok geniş bir konu aslında ama burada dini felsefe üzerine girmek istemiyorum. :D
Tamam ama örneğin bir adamı öldürürseniz cehenneme gideceksiniz demek yerine bir insan neden birini öldürsün sorusunu sordurabilmek lazım. İnsanlar günah olan şeyleri sırf günah olduğu için uzak durması gerektiğini düşünüyor fakat neden bu eylem günah diye sormuyor. İster istemez içine sürükleniyorum konu konuyu açar böyle. :D