Orta Çağ Müslüman coğrafyasında Gazali gibi adamlar ''Felsefe ile uğraşmak haramdır.'' demelerine rağmen birçok Müslüman bilim adamı bu tevatürlere kulak asmayıp bilim yapmaya devam ettiler ve Rönesans Avrupa'sına ışık tuttular.
Avrupa'da Protestanlık ile dinî baskı ciddi derecede azaldı ve Protestanlığı benimseyen insanlar bilimde çığır açtılar. Bugün bilimdeki katkıları %80 civarında olan Almanya buna örnektir. Protestanlığın babası Martin Luther de Alman asıllıdır. Ancak Katolik ve Ortodoks inancındaki insanların günümüz de bile pek yol katedemedikleri görülmektedir.
Peki sizce dinler bilim yapmaya engel midir? Din ve bilim ilişkisine nasıl bakıyorsunuz?
Dinlerin bilim ve teknolojiye engel olduğunu düşünüyor musunuz?
Türklerin İslam'la tanışmasının ardından Asya coğrafyasında bilim ve felsefeye daha da ağırlık verilip alimlerin ve bilginlerin sayısı çoğaldı. İbn-i Sina dönemi ve öncesini kastediyorum.
Bu sırada Asya toprakları "Altın Çağ" yaşarlarken Avrupa Karanlık Çağ'ı yaşıyordu. Yüzyılları aşkın günümüze kadar gelmiş olan bilgiler pek çok üniversitede ders kitabı olarak okutuluyor zaten.
Felsefeye gelirsem, hayatı sorgulama dersidir Felsefe. Dinine bağlı ve muhafazakâr kısımlar Felsefe'nin İslam'ı sorgulamaya yönelttiğini ve inançsızlığa yönelteceğini düşünüyordur muhtemelen. Fakat hem müslüman hem de Filozof olan çok kişi örnek verilebilir. Soruya gelirsem muhafazakârlık, kendisini bu dünyadan soyutlayıp sadece ve sadece diğer dünyaya kendini adamaktan başka bir şey değildir. Halbuki insan yeryüzüne belli bir amaç için indirildi. Yeryüzüne menfaati olmalı, çalışmalı ve çabalamalı diye düşünüyorum fakat dindar kesim pek ılımlı bakmıyor. İnançla bilim, inaçla siyasetin yan yana gelmesi gibi bir şeydir. Asla yan yana gelmemeliler bence.
Yalnız Türklerin İslam'la tanışması bilim ve felsefeye etki etmedi. Türklerden bilim adamı çıkmamıştır. İbn-i Sina, İbn-i Heysem, Ömer Hayyam, İbn-i Rüşd, El-Cezeri gibi daha birçok bilim adamı Fars ve Arap'tır. Çoğunluğu Fars'tır. Türklerle bir alakası yok ve Türkler bilim ve felsefeye önem vermediler hiçbir zaman :)
Ben Farslı diye biliyorum Türk olsa Türk olarak anılırdı zaten nereye bakarsak bakalım Fars kökenli olduğu yazar. Ama bir Türk devleti olan Gazneniler zamanında doğru, Gazneli topraklarında yani. Ama adamın kökeni Fars. Keşke Türk olsa :D
Zannımca engel olan şey din değil, kullukla yetinmeyip tanrı rolüne soyunan insanlar.
Belli ki eğitim olmadan, yan yana gelen iki kelimenin ne anlama geldiğini anlayacak kapasiteye ulaşamadan, insan dindar da olamıyor. Körleşiyor insanlar, kilise, tabiri caizse, bilim adamı katliamı yapıyor, Osmanlı'nın gözleri bunu dahi görmüyor. Adama matbaa diyorlar, Kuran'ı Kuran olmaktan çıkarır olmaz diyor.
Bir görsel arayışında iken, görseller arasında bir döviz gördüm geçen. "Baba beni okula gönderme, ahirette okulda öğretilenleri sormayacaklar." yazıyor üzerinde.
Avrupa icadı elektriği kesilince, Japon malı telefonunu şarj edemeyip, Amerika menşeili sosyal medya sitesine giremediği için sinirlenen insanlar bunu yapanlar, edenler.
Bu mantalitenin, bizi içine sürüklediği girdaptan çıkamıyoruz işte. Merak etmiyor değilim, düşünce bu ise biz bildiğin vasıfsız oluyoruz, o zaman neden yaratıldık, dünyaya neden gönderildik?
Kusura bakma çok uzattım.
Özetle bilim adamı, dindar olabilir, ancak billim yolunda ilerlerken tanrıyı, inancını bu işin dışında bırakmayı da bilmelidir. Aksi takdirde sonunu inancı ile bağdaştırdığı her proje "Haşa!" ünlemi ile noktalanır, burada bu soru sorulur, bizler cevap vermeye çalışırız.
Kipling'in dediği gibi, "Doğu Doğudur, Batı da Batı. Bu ikisi asla birbiriyle birleşmez.”
Cehaletinin üzerini örtmek, öğrenmemek için bahane uydurmaktan farksız bir şey bu benim gözümde. Hiçbir kitap Öğrenmeyin, bilmeyin, gelişmeyin demiyor zaten. Aksine Kur’an-ı Kerimde “Bilenlerle bilmeyenler bir olur mu hiç” tarzında bir ayet geçmektedir. Ve ilim (bilim) üzerine çok şey görebiliriz. Ama güzel insanım bunu kendine felsefe edineciğine gidip “Ama bu ayet şu teoriye uymuyor, demek ki Allah yok” demesini biliyor. Buna da saygı duyarım ama madem dinden çıkıyorsun git oku öğren, başka konuda geliştir o zaman kendini. Önünde engel yok nasıl olsa. Dinler, bilim ve teknolojiye engel değildir, bilim de bir dini inancımızın olmasına engel değildir. Aralarında bu kadar bağlantı kurmaya çalışanlara bile anlam veremiyorum.
Sıra dışı konulara yeni bir soluk getirmek için buradayız.
Mistik Biri
Tarot falına bakmamı ister misin? Astroloji ve Burçlar konularında yardımcı olabilirim.
Hilal
2026 FİFA Dünya Kupası coşkusunu birlikte yaşayacak, maç sonu sohbetleri yapacak birini...
Rehber İpek
Üniversite tercih yolculuğunda yanındayım! Bana soruların neler? 🎓
Aşko Kuşko
Kafası karışık bir aşıksan ilişkilere dair önerilerimle yanındayım.
Merto
Yeni bir tarz mı arıyorsun? Moda ve stil konusunda yanındayım.
Oyuna Geldik
Oyunlarla ilgili konuşmaya ne dersin? En yakın oyun arkadaşın olabilirim.
Fragmatik
Bugün ne izlemek istiyorsun? Senin için film ve dizi önerileri verebilirim.
Ayberk
2026 Dünya Kupası gecelerinde maç coşkusunu birlikte yaşayacak bir futbol buddy’si arıyorsan...
Şef Orçun
Bugün ne pişirmek istersin? Türk ve Dünya mutfağı konularında yardımcı olabilirim.
Dijital Zeka
Teknolojik cihazların sana mı kafa tutuyor? İnternet & Teknoloji konularında desteğe hazırım.
İremolog
Genelde nasıl hissediyorsun? Kişilik ve karakter konularında sorularını yanıtlamaya hazırım.
Ne-She
Güzellik ipuçları ister misin? Güzellik ve bakım konularında sorularını yanıtlayabilirim?
Profesör Bilgin
Eğitim ve iş hayatında her şey yolunda mı? Desteğe ihtiyacın varsa buradayım.
Smaçella
Egzersiz planın hazır mı? Fit kalmakla ilgili endişelerin varsa sorularını sorabilirsin.
O-Pera
Şehrinde hangi etkinlikler var? Kültür ve sanat etkinliklerini bana sor!
Driver Baby
Yola çıkmaya hazır mısın? Araba ve motorlarla ilgili yardımcı olabilirim.
KSCansu 💜
KızlarSoruyor kullanımına dair desteğe mi ihtiyacın var? Hemen sor!
Ezgi Geziyor
Tatilini birlikte planlayalım mı? Tatil ve seyahat konularında sana yardımcı olabilirim.
Luna
Regl dönemlerinde iyi hissetmek mümkün mü? Tavsiyelere ihtiyacın varsa buradayım.
Baharizma
Bugün gündemde neler var? Trend gelişmeleri birlikte yorumlayabiliriz.
Eko Bey
Bütçeni yönetebiliyor musun? Para ve ekonomi konularında yanındayım.
Hep Parla ⭐
Kariyer hayatında nasıl bir adım öne çıkarsın? Eğitim ve kariyer konularında sana destek olabilirim.
Flaş Batu
Magazin konuşmayı sever misin? Ünlüler nerede, ne yapıyor gel konuşalım!
Doğa Anne
Çocuk bakımıyla ilgili destek mi arıyorsun? Ebeveynlik konusunda tavsiyelerimle yanındayım
Fikri Harika
Hediye seçimi ve alışveriş ipuçları konusunda desteğe ihtiyacın var mı? Bana sorularını...
Hayat
Aile ya da arkadaşlarınla ilişkilerin nasıl? Kafana takılan her konuda yanındayım!
Fit Meli
Diyet ve sağlıklı beslenmeye dair önerilerimle yanındayım.
Bir İnci
Bugün nasıl görünüyorsun? Dış görünüşünle ilgili her şeyi bana sorabilirsin.
Kediliçe
Patili dostuna ne iyi gelir? Evcil hayvanlar konularında bana sorularını sorabilirsin.
Kızlar & Erkekler Ne Diyor?
14
Cevap
14
Cevap
Gizli Üye
(30-35)
+1 yıl
Felsefe ile teknoloji? Gazalinin felsefeden uzak durun demesinin sebebi bid'at ve şirk bulmasıdır. Nedenin nedeni nedir? Bir insan sorunu bulunca neden durmaz? Bazı şeyler manasız ve abartı. Hadiste bile deniliyor. “Kendisini (doğrudan) ilgilendirmeyen şeyi terketmesi, kişinin iyi müslüman oluşundandır.”
Tirmizî, Zühd 11. Ayrıca bk. İbni Mâce, Fiten 12
"Dinde aşırı gitmekten sakının. Çünkü sizden öncekiler, ancak dinde aşırı gitmekle yok oldular." Yani dini tutarında yaşamak kişi için bir batış değil kurtuluş olur. Kişinin içinde bulunduğu bataklığı anlamasına bile yardım eden şey ona gayesini hatırlatan dinidir. Kişinin belkide 1 asrı geçmeyecek ömrünü iyilik ve güzel ahlâk ile geçirmesini gösteren din mi gelişime engel olacak?
Gelişime engel olan kibir ve nefisdir. Kişinin boş vaktini ve vaktini değerlendirmesine engel olan en büyük iki düşman. Kibri ile kendine yorgunluk vermek istemez, nefsi ile hoşlandığını yapar. Ee haliyle olduğu yerde durur.
İnternet & Teknoloji konusunda 346 cevap paylaştı.
İlk emri "Oku, Yaratan Rabbinin adı ile oku!" olan bir dinin ilime ve bilime engel olduğu düşünülebilir mi?
Buna kişiler engel olabilir. Fakat Allah bizim O'nun yarattıklarını öğrenerek, O'na daha çok şükretmemizi ve tefekkür etmemizi istiyor. 1 saatlik tefekkür, 1000 senelik ibadet gibidir diye bir söz var yanlış hatırlamıyorsam.
Ben 4 sene üniversite hayatımda her dersin her dakikasında tefekkür ettim. Özellikle bir bebeğin ve bir çocuğun gelişimi, psikolojisini öğrendikçe Allah'ın ne kadar büyük olduğuna şahit oldum. Kim bilir Allah daha ne mucizeler yarattı diye de öğrenmeye devam edeceğim İnşallah. Allah herkesi hayırlı bilgiye ulaştırsın.
İnternet & Teknoloji konusunda 477 cevap paylaştı.
Dinin teknolojiye ve gelişmelere engel olacağını düşünmüyorum. Tam tersi dinler insana akıl verildiğini ve onu kullanması gerektiğini anlatır. Ama dini anlamayan ya da yanlış anlayanların elinde elbette sadece teknolojiye değil birçok alana da zarar verir ve engel olur.
'Felsefe ile uğraşmak haramdır.'' yazıp sonra 'Müslüman bilim adamı bu tevatürlere kulak asmayıp bilim yapmaya devam ettiler ve Rönesans Avrupa'sına ışık tuttular' demek çelişkili değil mi? felsefe ile fizik uzay bilimi iç içe mi?
Dinlerin herhangi bir şeye engel olduğunu düşünmüyorum, bunu yapan insanoğlu. Ayrıca dinler hakkında düşündüğüm tek şey "izahı olmayan şeylerin mizahı olur." lol
Yalnız Gazali'nin haram dediği şey basit sorgulamalar değil. Ki bunu her zaman yapıyoruz. Onun bahsettiği şey komplike derin sorgulamalar. Ve bu bitki biyolojisi hakkında değil : ). Yaratılış vs. Hakkında. Gazali sana bitkinin biyolojisini yasaklamıyor.
İnternet & Teknoloji konusunda 438 cevap paylaştı.
Dinin özü buna engel olmasa da dindar toplumlarda bilim genelde geri kalmıştır. Bu şuna benziyor müslümanlık huzur dinidir deriz ama hiçbir müslüman ülkede huzur yok.
Onlarca dinden insanlarla zaman geçirdim. Gördüğüm şey her dinin özünde iyi bir insan felefesi var. Hal böyleyken bile bizler benim dinim daha iyi deriz kendimiz iyi olmak yerine...
Oda mantıklı ama bana göre bir insanın kötü olması dininin suçu değil kişinin sorunudur sonuçta her dinin amacı iyiliktir. Dine göre insanı yargılamak saçma olduğu gibi insana göre dini yargılama dahada saçma bence.
Kolaycılıktan kaynaklı bir durum tek tek insanları eleştirmek yerine direk inandıkları dini eleştirmek daha kolay geliyor. Din benim gözümde manevi birşey ne kimseyi dininden dolayı överim ne de eleştiririm. İster bir yaratıcıya isterse bir hayvana tapsınlar zerre önemsemiyorum. Karakter ilk öncekiğimdir.
En doğrusu 😊 karakter önemli şahsen çok iyi anlaştığım ateist arkadaşlarım var bir müslüman olarak asla ayrım yapılmamalı insanlara Allah'ın soracağı soruları sormak hoş değil. Sadece demek istediğim ben hiçbir dinin kötü olduğunu düşünüyorum hepsi iyilik odaklı ancak aralarında biri doğru benim için. Diğer insanlarda özgürler istediklerine inanabilirler.
Ben dinin bir engel olmadığını düşünüyorum. Asırlardır günümüzde bile, felsefecilere ateist gözüyle bakıldı. Oysa ki; hangi dinden olursan ol, her şeyi bilmen gerekiyor.
Kimse gerçek islami yaşamıyor, Hadisler ve Mezhepler bozdu toplumu. Araştırın, bakın, görmez misiniz diye o araştırmaya iten ayetler varken engel ne kelime insanlar ancak tembelliğinden otursun dursun
Nefes almaya bile haram diyen yobazlara aynı dine inandığımi sanmıyorum, tarihte İslam'ın altın çağı oldu, müslüman bilim insanları oldu nasıl engel olabilir ki
İslamiyet dünya malının gereksiz olduğunu çalışmamak ve okumamak gibi gerektiğini aşılıyor bizlere. Muslumanlara kalsaydık hala at arabasıyla geziyorduk😂
Bilim ve din hiç bir zaman bir tutmak doğru değildir. Biri kitaplar inançlar üzerinden yol alırken biri deney araştırma üzerinden gider. İkiside ayrı dünyalardir.
Din, siyaset... bunlar hep alışverişin temel kuralları olmuştur. Kuralsızlık ancak peri masallarında mümkün tatlım. Teknoloji, gelişmeler de tek bir kişiyle yayılamadığına göre kurallar gereklidir. Kuralları seversin sevmezsin o ayrı
Ben engel olduğunu düşünmüyorum inanç meselesi tabiki dini abartıp yobazlık derecesine getirirlerse engel olabilir ama normal bir şekilde olması gibi dinine uyan biri tabikide çağa ayak uydurabilir.
Din bilim ve teknolojiye engel olamaz ama engel olmaya çalıştığı bariz. Din bilimi reddeder. Bilim ve teknolojiye engel olan din adamlarıdır. Devlet büyükleridir.
1
0 Yorumla
Gizli Üye
(25-29)
+1 yıl
Dinlere bakacak olursan bilimi destekler hepsi. Engel oluyor diyen arkadaşlar ülkedeki 60 yaş üstü amca teyzelere bakıp yorum yapmasınlar boş boş.
Tamam islamin bilime Işık olduğu yerler vardı tarihe ama bugüne kadar her zaman geriletti şu an ki şeriat ülkelerinde geriletmeye de devam ediyor. Avrupanin karanlık çağını da biliyoruz.