11 ayBöyle şeyler genelde insanın kendi yorumu oluyor. Ben evrime inanıyorum mesela ama insanlar evrime inandığımı söyleyince beni ateist zannediyorlar. Çok dini bütün birisi değilimdir doğru ama ateist de değilim. Bilime inanıyorum bilim olmasa benim mesleğim var olmazdı ama bu bilimin, evrimin de yaratılabileceğini düşünüyorum
14 Yorumla- 11 ay
Güzel cevabın için teşekkür ederim. Yazdıklarına ekleme yapayım. Bana göre din ve bilim asla çelişmez. Sorun her iki ucun da ego tatmininden kaynaklandığını düşünüyorum. Bahsettiğiniz evrim evrenin tamamını kapsayan bir hadise. Evrende her şey her an değişim içinde. Evrim de değişim demek, uyum demek. Bu açıdan yaklaşırsak her iki uçta ortada buluşabilir. Anca insan egosu bakış açısını değiştirmeyi zorlaştırıyor. Tek tanrılı dinlerin tamamı aynı kaynaktan çıktığı halde zamanla değişme uğramışlar. Demek ki ritüeller ve anlamlar yüzyıllar içinde değişebiliyor. Öbür taraftan, aynı inancın bundan 1500 yıl öncesine hitap ettiği gibi, günümüze ve 100 bin yıl sonrasına da hitap ettiğini düşünürsek, bir ayeti yorumlarken insanlık tarihin geçmişini ve geleceğini de göz önünde bulundurmamız gerekir. Örneğin soruda adı geçen yok oluş ve Nuh Tufanı belki tamamen aynı konu. Ancak ateist "gemi nerede" diyecek, radikal dinci "günümüz teknolojisinden daha gelişmiş gemiydi" diyecek... Belki orada ki gemi ifadesi tamamen sembolik. Yani düz mantıkla bakmak doğru değil. Bu evrim için de geçerli, geçmiş ve gelecek olaylar için de.. Örneğin Hz İbrahim e gökten koç inmesi somut bir kavramı mı yoksa soyut bir kavramın binlerce yıl için değişime uğrayarak somutlaştırılması mı? Yani oradaki olay çok daha farklı bir şey de olabilir.
- 11 ay
Uzun uzun açıklamışsınız çok teşekkürler. Evet dedikleriniz bana da mantıklı geliyor. İşte bu yüzden dine bakışta mutlak bir doğru olmadığına inanıyorum ben. Kişi nasıl yorumluyorsa oraya evrilebiliyor. Ancak dinini kendi inandığı gibi yaşayan insanlar hem mutlu hem de içleri rahat. Demek ki mutlak doğru söylediğini iddia eden insanlara da çok tamah etmemek gerekiyor. Zaten düşününce o insanı bu iş için yetkili yapan kişi kim? Bu kişi peygamber mi? Hayır. Allah’ın tamamen saf günahsız bir kulu mu? Sanmıyoruz ama bilmiyoruz da. O zaman o insana tamah etmeye gerek yok çünkü o insanlar da kendi yorumunu empoze etmeye çalışıyorlar. İnsan herhangi bir dini kitap okuduğunda kendisi anlam olarak ne düşünüyorsa onun için o doğrudur bence. Mesela ben de hristiyan, putperest vb. Çeşitli dinlere mensup insanların cehenneme gideceğini düşünmüyorum. Bence herkes kendi dini ile yargılanacak. Bu benim yorumum doğru ya da yanlış ama ben böyle inanıyorum. Böyle yaşanmalı bence din. Bu şekilde bilimle de karıştırılmaz
- 11 ay
Benim eğitim aldığım İslam inancında her insan kendi niyeti ve yaptıkları ile yargılanır temeli var. İnsan inançsız da olsa iyi niyetli ve kötülük yapmadıysa cennete gider. Ancak radikal dindarlar, cihat (dinin yayılması) adına Müslüman olmayanların cehenneme gideceği korkusunu yayarak bugün birçok insanın bunu yanlış anlamasına neden oldular. Bugün bile siyasi alanda bunu kullanan binlerce cahil var.
- 11 ay
Böyle böyle soğutuyorlar insanı işte zaten
En İyi Cevaplar
Gizli Üye(25-29)11 ayKurana göre dünyanın yaşıyla bu dediklerin zerre uyuşmuyor.
Ortaya attığın ama zerre araştırmadığına emin olduğum bu iddia bilimsel camida "kesin bir bilimsel gerçek" olarak asla kabul edilmedi. Ha velevki kabul olduğunu varsayalım.
Nuh tufanı dediğin olay kurandan önce çook kaynakta geçiyor, bu kuranın doğrusunu göstermez + bu hiçbir inancın doğrusunu göstermeyecek. Çünkü aşağı yukarı her türlü insan var olduğu sürece bir felaket senaryosu her zaman olacak çünkü insan bilinmemezliğe ve geleceğe anlam yüklemeyi doğası gereği yapıyor. Üç beş tane de %52'lik kesim oldu mu, tadından yenmez.
Din ve Bilim uyuşmayacak.
Bilim burada etkendir, Din değil. Din bilime uyacak, bilim dine değil.
Altlara cevap vermeye tenezzül bile edemem, vaktime değmezsiniz.
15 Yorumla- 11 ay
1. Sorumda Kuran veya İslam ifadesi geçmiyor. Tüm dinleri kapsıyor.
2. Benim ortaya attığım bir iddia yok. Bilim ve "tüm" dinlerde bahsedilen bir olayın ilişkisini düşünüyorum ve soruyorum.
3. "Asla kabul edilmedi" ve "senaryo" dediğin konu bir bilim dergisinde yayınlanıyor.
4. Benim adıma, herhangi bir inancın doğruluğu hakkında karar vermeden önce diğer üyelere yaptığım yorumları oku. Aynı şeyleri tekrar yazmama gerek kalmasın.
5."Din bilime uyacak, bilim dine değil." İki farklı disiplini böyle bir hiyerarşiye koymak, sadece narsistlik ile ifade edilebilir. Psikolojik sağlığını gözden geçirmeni tavsiye ederim.
6. Değmez dediğin konuda en uzun cevabı verenlerdensin.
7. Bu tespitlere göre ciddiye alınacak bir açıklaman olmadığını anlıyorum.
😉
Cevap sahibi11 aySorsam derginin adını bile bilmiyorsundur, her gün okuduğum sayfayı bana anlatıyor 😂😂
Haklısın.- 11 ay
Bu dergiler hergün çıkmıyor. Aylık yayınlanır
Cevap sahibi11 ayAHhshhsdahdahds
Aynen, bilimsel çalışmalar tamamlandı, çok önemli bir keşfimiz var. Ama olmaz ya, derginin yayın tarihine 25 gün var. Yayınlamayalım shdshdshdsh
Tüm bilim arşivi oturdu 30 günlük süreci bekledi evet. Bu kadar dar açı ve kaynaklarla, anca bu kadar yobaz kafa bir soru sorulabilrdi zaten- 11 ay
Seni bu hale getiren kullandığın ilaçlar mı?
Din ve bilim iç içe. Erkeolojiye bilimi (¿) bakıyorsun Hz. Yusuf zamanı mısır hükümdarına kral deniyor (firavun). Hz. Musa zamanına bakıyorsun Firavun deniyor. Bunları kutsal kitaplarda araştırıp karşılaştırma yaptığında Kuranın Kral ve Firavundan bahsettiğini görebiliyorsun.
12 Yorumla- 10 ay
Rica ederim. :)
Gizli Üye(25-29)11 ayAteistlerle tartışmayı keseli çok oldu. Kuranda olan bir şey bilimle kanıtlanırsa adam bu bilim zaten dinle alakası yok der inanmaz. Eğer bilim ile açıklanamazsa bu seferde hurafe der yine inanmaz. Kuranda geçen olaylar başka bir tarihi kaynakta geçmiyorsa adam der ki bu sadece Kuranda geçiyor başka bir kaydı yok hurafe bu der. Eğer başka kaynaklarda geçiyorsa bu seferde der ki Kuran sümerlerden kopyalanmış şurdan kopyalanmış bilmem ne. Adamlar hiçbir şekilde inanmaz kardeş boşuna uğraşmayın şunlarla.
01 Yorumla- 11 ay
Teşekkürler. Altta @GreenRomVenus ün cevabını ve benim yorumumu okursan iyi olur. Orada düşüncelerimi açıkladım. İslam inancına göre yeryüzüne yaklaşık 125 bin peygamber gelmiş. Bilinenlerin toplamı ise yaklaşık 150 peygamber. Bunların bazılarının arası 20-30 yıl iken bazılarının arası 3 Bin yıl. Ortalaması yaklaşık 1000 yıl yapıyor. Sadece bilinen peygamberlerin varlığını düşünürsek ki, çoğunun yaşadığı tarihler belli değil, 150 bin yıllık insanlık tarihinden bahsedebiliriz. 125 Bin peygamber olduğunda, belki de günümüz bilimiyle elde edemediğimiz çok daha eski bir insanlık tarihi var. Zira sonuçta bugün insanlığın elinde en eski bulgular 700 Bin yıllık. Peki ya daha eski ve tamamen yok olan bulgular? Ayrıca kral olarak nitelendirdiğimiz birçok liderin peygamber olma ihtimali de var. Çünkü bilim somut delillere dayanarak açıklama yapar. Delil yoksa o medeniyet yaşanmamış demek değildir. Bugün biz bilmiyoruz demektir. Yani tespit yapmak yanlıştır.
Yapay Zeka Cevapladı
Din ve bilim konusu gerçekten derin ve düşünmeye değer, yakışıklı kardeşim. 🌟 Din ve bilim farklı alanlarda çalışan iki yöntem aslında. Din, genelde maneviyat ve inanç, bilim ise gözlem ve deneylerle ilerler. Ama bazı noktalarda örtüşebilirler, hatta birbirini tamamlayabilirler.
Mesela senin bahsettiğin Nuh Tufanı, hem kutsal metinlerden hem de bazı bilimsel teorilerden destek buluyor gibi görünüyor. Ama dikkat etmek gereken şey, her iki alanın kendi doğası içinde kalması. Birbirine saygı duyarak konuşulursa, bu tartışmalar çok öğretici olabilir! 😊00 Yorumla
Kızlar & Erkekler Ne Diyor?
Cevap
7Cevap
u 11 ayuyuşmaz
10 Yorumla
11 ayUyuştugu kısımlar da var uyuşmadığı kısımlar da var ama şunu bilin ki eğer uymayan bir durum varsa din haklıdır. Sonuçta kendi teorilerini çürüterek, kendini yanlışlayarak gelişen bir bilimin her konuda mutlak doğru bilgi vermediğini aklını, mantığını kullanan herkes bilir
13 Yorumla- 11 ay
Bu genel bir prensipler zaten. "Din yanılmaz ancak bilim yapılabilir." Tabi burada din adına hurafe ve sapıtmaları hariç tutuyoruz.
- 11 ay
Yanılabilir... olacaktı.
- 11 ay
Hurafelerden değil dinin kendisinden bahsediyorum zaten
Uyuşmuyor görmediğim kanıtı olmayan bilimsel olarak açıklanmayan şey yoktur
310 Yorumla- 11 ay
Bilim açıklıyor işte... Yukarıdakileri okumuyor musun? Yoksa okuduğunu anlamıyor musun?
- 11 ay
Bak mesela ben senin şu an beyninin uyuştuğunu fark edebiliyorum. Ama sen farkında değilsin. Ne içiyorsun şu an?
- 11 ay
Hayır soru başka... Şu an ne ile uyuşturuyorsun beynini? Bence vodka redbull yapmışsın..
- 11 ay
Ha yani cehaletle iç içeyim diyorsun? Az sonra bana çok kitap okuduğunu yazacaksın. Ben de seni akıllı zannedeceğim :D İlkokulda Cin Ali yi bile okumadın halbu ki :D
- 11 ay
800 Bin yıl önce olmuş bir olayı, 6-7 Bin yıl önce yazılmış bir kitap nasıl bilgi olarak veriyor? Bu arada ben deistim... Ama ateist değilim.
- 11 ay
Konunun dışına çıkmayacaksın. Ben senin sexting yazılarındaki fantezilerini paylaşmıyorum.
Bilim dini reddeder bilim adamlarının çoğu Müslüman değildir
26 Yorumla- 11 ay
Şu yazdığını tekrar oku. Cehaletini ve nasıl algı kurbanı olduğunu fark edeceksin.
- 11 ay
Durumuna sadece güldüm 😂😂
- 11 ay
Peki 😂😂
7 ayBiri sorgulama üzerine , diğeri ise sorgulamama üzerine.
Tabi ayrıntılı bilgiyi verebilecek bilgi sahibi değilim o yüzden bu konuya dalında deneyimli birinin açıklık getirmesi daha uygun.10 YorumlaHerkes kendi görmek istediğini görür bu evren mükemmel yaratıldı derler ama mükkemelin tanımı veya kusurlu deselerde kusurun tanımını bilmez zira insan kendi görmek istediği gibi görür
10 Yorumla
Gizli Üye(30-35)11 ayBro din dediğin şey uydurma şurda 40 50 yıl ömrü kaldı zaten boş ver
218 Yorumla- 11 ay
Ancak yukarıdaki kanıt bilimsel açıklama.. ? Buna ne dersin?
Cevap sahibi11 ayKanıt mı şimdi bu😄
- 11 ay
Düşünürsen, somut kanıt olduğunu anlarsın ama düşünmek istemiyorsun.
Cevap sahibi11 ayYa bro 10 yıllık ateistim ilk 5 yil bunlarin hepsini düşünerek araştırarak gecti dalga mı geçiyorsun ya
- 11 ay
Mk bu ateistlerin de ömrü araştırmakla geçiyor.. Biraz karıştırınca bi bğk araştırmadıklarını görüyoruz. Soruyu aldığım kaynakta da var bi ateist. Grok a sormuş. Sonra gğt olunca ortadan kaybolmuş. Alttaki görsel de ondan zaten :D
Cevap sahibi11 ayOk bro havalı diye ateist oldum
- 11 ay
Mübalağa da yapsan özünde doğru bir itiraf.
- 11 ay
Bilim zaten insanlığın 1.280 kişiden tekrar çoğaldığı hakkında bir iddia atmaz bu iddia bilimi kendi dinine uydurmak isteyenlerin çırpınışları dinlerdeki zaman dönemi demişsin gerçekten tufan öncesi medeniyetleri diye bir iddia var dinlerde ama bu kanıtlanamadı atlantis gibi iddialarda varsada bunlar kanıtlanamadı sen şu an İslamın hak din olduğu ve ona inanmayanların cahil olduğu hakkında propaganda yapıyorsun
- 11 ay
- 11 ay
- 11 ay
@OsmanAT Bu nasıl bir kafa yaa... Yukarıda uluslararası kabul görmüş bir bilim dergisinin yazısını aktarıyorum. Halen kaynak beğenmiyorsunuz. İlla Sözcü denen yalancı gazeteden mi kaynak aktaracağız. Al işte bu da doğrudan kaynağın kendisi. Detayları için git dergiye abone ol ve tüm bilimsel detayı öğren. www.science.org/doi/10.1126/science.abq7487
- 11 ay
@OsmanAT Sen rahatsız mısın. Okuduğunu anlamıyor musun? Her şeyi birbirine karıştırmışsın. Bilim böyle bir açıklama yapıyor. 800 Bin yıl önce böyle bir olay oldu diyor ama sonra bu olay tekrar yaşandı demiyor. Döngüsel olsa bile demek ki en son 800 bin yıl önce olmuş. Din kitapları da Nuh Tufanından bahsediyor. Acaba bu iki farklı disiplinin anlattığı konu, aynı şey mi? 800 Bin yıl önce yaşanmış bir olay, 6-7 bin yıl önce yazılmış bir kitapta nasıl yer alıyor? Bilim kesinlik değildir. Sadece bulguyu ortaya koyar. Bugün parayı Lidyalılar buldu dersin... Yarın daha eski bir medeniyetin parasını bulursun tanım değişir. Bilim kimseyle sidik yarışı yapmaz. Bulduğunu sunar. İnsanlık tarihi 12 Bin yıl önce başladı dersin, yarın 20 bin yıllık bir eser bulunur, her şey değişir. Kaldı ki insanlık tarihi sadece bulduklarımızdan ibaret değildir. Ya bulamadıklarımız, yok olup gidenler, insanlığın yok olduğu anlamına gelmez. At gözlüklerinizi çıkarın. Din için de aynı şey geçerlidir. Bugün tek eşlilik medeniyet dersin, 3000 yıl sonra çağdışı olabilir. Dün kölelik son derece olağandı. Bugün çağdışı sayılıyor.
- 11 ay
Zaten bende dediklerini katılıyorum ilk medeniyet Sümerler ondan öncesi yok çürütüldü göbeklitepe ile ama benim dediğim şey her duyduğun şeye inanma bazı bilim dergileri dindar kesime hitap etmek için 1 olan şeyi 100 diye sunar önüne zaten nuh tufanı 800.000 sene önce değil zaten o tarihlerde insanlar bile yoktu buradan iskelet bulunmadı diye vurabilirsin ama nuh tufanı çok sonra oldu zaten nuh tufanı dedikleri şey buzulların erimesiyle belirli bir bölgede olmuş sonrada o bölgeden yayılan insanlar kıtaların o dönemlerde suların donması ile başka kıtaya giden insanlar amerika gibi sanki o bölgede olmuş gibi anlatmışlar senin olaylara bakışın tamamen romantik ve Kendi dinini haklı görmek üzere
- 11 ay
@OsmanAT Senin düşünme şeklin yanlış ve hatalı... O dediğin olduğu anda, o dergi bilim dergisi olmaktan çıkar. Yani senin dünya görüşüne uymayınca bir dergiyi hemen yaftalaman mantıklı değil. Öte yandan ben sana asla bulamayacağın kanıtlar olabileceğini söylüyorum. Sonuçta tüm canılar organiktir ve zaman içinde yok olur. En iyi korunan eserler bile "kesinlikle" yok olur. Çünkü yer kabuğu milyonlarca yıldır hareket ediyor. Karalar şekil değiştiriyor. Bugünkü kara parçaları milyonlarca yıl sonra dünyanın derinliklerine gömülecek ve magma içinde eriyip gidecek. Sonuçta sen zamanda ne kadar geriye gidersen git bir noktada tıkanacaksın. Bundan sonrası ise varsayım, teori olarak kalacak.
- 11 ay
Öylede dünya için konuşmak gerekirse 100.000 veya 200.000 yıl gibi zaman dilimleri dünya için erken zaten 80.000 yıllık bile ilkel aletler bulundu zaten senin şuanda bana karşı karşıt tezin olamayınca hemen olabilir demende mantıksız bunu söylemeyen için elinde bir kanıt olması lazım beni şu an büyük ihtimalle dinsiz sanıyorsun ama ben bu dünyaya bir müdahale olduğunu ama bunun tanrısal bir müdahale olmadığını düşünüyorum zaten zamanın başına gidersen ondan önceye'de gidersen direkt tanrıyı görecekmişiz gibi bir iddian var ama buda mı kesin hayır sen kendini buna ikna etmişsin ve bilimde birşeyi kabul etmek için hem deney sonuç şartları olması veya mantıklı bir sebep olması gerekir sen ise dinlere bağlı kalarak bunun dışına çıkıyorsun
10 ayne alaka hako iki ayrı şey
11 Yorumla- 10 ay
Ayrı ama birbirini tamamlıyorlar ;)
11 ayHayır uyuşmuyor
24 Yorumla- 11 ay
Bilimsel kanıtlar senin için anlam ifade etmez mi?
- 11 ay
800 Bin yıl önce olmuş bir olayı 6-7 bin yıl önce yazılan kitap nasıl biliyor?
- 11 ay
Bilmiyorum ama tuhaf
- 11 ay
Sorgulamak gerekmez mi? Belki bilimin söz ettiği yok oluş ile dinin bahsettiği Nuh Tufanı aynı konu.
uyuşmuyor.
25 Yorumla- 11 ay
Bilime de mi inanmıyorsun?
- 11 ay
Yukarıdaki görseller bilimsel açıklamalar. Bir şey anlamadın mı?
- 11 ay
Konu sadece bu... 800 Bin yıl önce olmuş bir olayı 6-7 bin yıl önce yazılan kitap nasıl biliyor?
Detaylı bilgi
Bu paylaşımı beğenmene sevindik!
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?
Aşk İlişkileri
Bebek Bakımı
Cam Cilt
Üniversite Tercih
Gündem
Güzellik & Bakım
Alışveriş & Hediyeler
Kızlar Bir Adım Öne
Tatil & Seyahat