Merhaba herkese.. Elon Musk'ın da el attığı bu olayda yeni kurulan Türkiye Uzay Ajansı ve Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının ortaklaşa çalışması ile işaret edilen 9 Şubat günü ilk kez uzaya bir Türk astronotun gönderileceği söyleniyor..
Asında bu olyı bir kaç gün önce Bakan Mustafa Varank'ın bir twiti paylaşmasıyla öğrendik.. O twit te Ulu Önder Atatürk'in veciz sözü 'İstikbal Göklerdedir' etiketiyle kısa ve vurucu bir video yayınlanıyor, '9 Şubatı bekleyin' deniyordu..
Bugün Hürriyet gazetesinde Ahmet Hakan'da 'Çok araştırdığını ama çok büyük bir hazırlık olduğunu, ser verip sır verilmediğini' belirtmiş ve 'Aldığım azıcık bilgi kırıntısıyla söyleyebilirim ki 9 Şubat günü uzaya ilk defa Türk astronot gönderilecek' demiş. Kendi adıma çok heyecan verici bulduğum bu gelişme hakkında KizlarSoruyor'un çok değerli üyeleri ne düşünür fikrinizi düşüncenizi sormak istedim?
Ben konuya teknik açıdan bakıp birkaç soruyla düşüncelerimi belirtmek istiyorum: 1. Uzay programı gizlenmesi gereken birşey midir? Sonuçta ABD ve Sovyetler Birliği 1961 yılında uzaya gitmeye başladı. Bugün ABD, Rusya, Fransa, Çin, Hindistan ve Japonya kendi roket teknolojileri ve kendi elektronik teknolojileriyle uzaya gidip bilimsel çalışmalar yapıyor ve bunu da saklama gereği duymuyor. Uzaya gidileli 60 yıl olmuşken saklamanın mantığı nedir? 2. Ayrıca kendisi uzaya gidecek teknolojiye sahip olmayan İngiltere, Kanada, Almanya, İtalya gibi ülkeler de diğer teknoloji sahibi ülkelerin araçlarını kullanarak uzaya gidiyor ve bilimsel çalışmalar yapıyorlar. Onlar da bunu saklamıyor. Bu iş Avrupa Uzay Ajansı adlı kuruluş çatısı altında organize edilir. Türkiye Avrupa uzay ajansı, Nasa, Rus, Japon, Çin uzay ajansları gibi bir kuruluşla iş birliği yapmış mıdır? 3. Bu proje için seçilen kişi hangi kriterlerle seçilmiştir, hangi konularda ne tür deneyler yapılacaktır, bu çalışmalar hangi üniversitemiz tarafından organize edilmiştir, hangi akademisyen kadro bilimsel çalışmalardan ne gibi sonuçlar elde etmeyi beklemektedir? 4. Bu konuda ayrılan bütçe ne büyüklüktedir, Elon Musk'ın firmasıyla Türk devleti arasında doğrudan bir anlaşma mı yapılmıştır, bir aracı firma (komisyoncu) var mıdır? Firmanın komisyonu ne kadardır? 5. Sayın Erdoğan son 2017'de Elon Musk ile Türkiye'de bir görüşme yapmıştı. Akabinde son 2 yıldır da ikide bir Eyyy cehape sen istesen de istemesen de biz uzaya gideceğiz deyip duruyordu. Bu konu milli bir olgudur, siyasi malzeme yapmaya, toplumu kutuplaştırıp ayrıştıracak söylemlere gerek var mıdır? 6. BBC Türkçe'nin haberine göre sayın Erdoğan 28 Ocak tarihli haberi şöyledir: Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Tesla ve SpaceX'in kurucusu Elon Mus ile telefon görüşmesi yaptı. Erdoğan görüşmeyle ilgili sosyal medya hesapları Facebook, BiP ve Telegram'dan şu açıklamayı yaptı: "Sevgili kardeşim, bugün Tesla ve SpaceX'in Kurucusu Elon Musk ile bir telefon görüşmesi gerçekleştirdik. "Görüşmede, Türkiye'deki kamu ve özel sektör kurumları ile şirket arasında uzay teknolojileri başta olmak üzere farklı alanlarda iş birliğine ilişkin hususları ele aldık. Elon Musk bir patrondur, yatırımcıdır, iş adamıdır, işi ticaret yapmaktır. Sayın Erdoğan bir politikacıdır, siyasetçidir. Yukarıda bahsi geçen konular teknik konular olup bir firmanın patronu ve bir ülkenin cumhurbaşkanı arasında konuşulacak konular değil teknik konulardır. Bu konularla ilgili olarak akademisyenler ve işin koordinasyonunu sağlayan bürokratlar konuşur. Sayın Erdoğan'ın Elon Musk ile teknik konularda konuşması teknik olarak mümkün değildir. 7. Sayın Erdoğan'ın geçmişte sevgili kardeşim dediği Hüsnü Mubarek, Muammer Gaddafi, Silvio Berlusconi, Saad Harriri, İyad Allavi, Nuri Maliki, Celal Talabani gibi isimlerin ya siyasi ya da biyolojik hayatları sona ermiştir. Şimdi Elon Musk için sevgili kardeşim demesi Elon Musk açısından korkulması gereken bir durum mudur? (Burası da işin goygoy tarafıdır :D )
İnternet & Teknoloji konusunda 627 cevap paylaştı.
Kimse kusura bakmasın ama ben bunu bir başarı olarak görmüyorum. Peki neden? Önce, şunu dikkate almak gerek: "Bir Türk astronot uzaya gönderilecek." Kim, nasıl gönderiyor? Elon Musk ile yapılan bir anlaşma ile Musk bunun yükleniciliğini yapıyor. İyi de bunun "parasını verince uzaya giden zengin turistler" kampanyasından ne farkı var? Hiçbir farkı yok. Yani; biz göndermiyoruz, biz bir şeyler yapmıyoruz, bir geliştirmiyoruz. Bir yerden bir yere giden yolcu gibi bu olay. Şimdi bu satırları okuyan bazı kişiler adım kadar eminim ki, "sizin zihniyetinize de başarı beğendiremiyoruz" diyecektir. Ben, size asıl başarının ve heyecan verici bir şeyin ne olduğunu söyleyeyim. Çoğumuzun küçümsediği, fakir fukara diye lanse edilen ama kendi çapında çok büyük işlere imza atan Hindistan 2019 yılında uzay misyonu için Ay'a iniş yapmak adına uzaya bir araç gönderdi. Araç Ay'a iniş yapamadı ama buna fazlasıyla yaklaştı. Bazıları için bu şansızlık ve boşa giden bir harcama olarak görülebilir. Ama asıl başarı, heyecan ve gurur verici adım budur! Teknolojik alt yapıyı oluşturmadan, yeterli yatırımları yapmadan, esaslı bir uzay ajansı geliştirmeden eften püften şeylere başarı diyoruz. Bunlar başarı değil, sadece arpa boyu yol gitmektir.
Valla uzaya AKP'lilerin beğenmediği Hafız Esad Suriyesi bile astronot göndermişti Sovyet işbirliğiyle. Astronotun adı Muhammed Ahmed Faris. İç savaşın başlamasıyla Türkiye'ye sığındı. Şu an Fatih'te yaşıyor.
İstikbal Göklerdedir lafını çok yanlış anlamışlar.
Bu şey gibi olmuş, Everest'in zirvezine ya da Antartika'ya başkasının kullandığı bir helikopterle gidip bayrak dikip, ben de zirveye ulaştım demek gibi bir şey olmuş...
Elon Musk'a para karşılığını veren herhangi bir insan ortalama bir eğitimle uzaya çıkabilir.
Kendi astronotumuzu uzaya çıkarabilecek roket yapmabilecek insanları ülkeden kaçırıp, o eğitimli insanlara harcanması gereken parayla her yere beton dikmek suretiyle müteahhitleri zengin edip, sonra da Elon Musk'ın füzesine adam bindirip uzaya gönderip biz de uzaydayız demek son derece başarılı bir şey ülke adına, tebrik ederim...
Tabi halkın bir kısmı üzerinde güzel algı oluşturacağı kesin :)
Uzaya adam göndermeden önce, senelerdir ülkeden kaçan ve sayıları her sene 200 bini aşan beyni ülkeye geri getirmenin bir yolunu bulmak lazım bence, bu olursa Elon Musk olmadan da uzaya gidilir.
Öncelikle küstürdüğünüz eğitimli insanları kazanın...
Sanmam... Roketsan uzaya fırlatılabilen roket testlerini gerçekleştirdi. Arkasına C. başkanı küçük ölçekli uyduların ülkemizden fırlatılabilmesi için fırlatma rampası yapılacağını söyledi. Sanıyorum bu tesisle alakalı temel atma töreni vb. bişeydir
Uzaya insanlı araç gönderecek teknoloji de yok, yatırım da yok bu ülkede. Kaldı ki roketsan daha kısa menzilli (100-300 km) balistik füze yapamadı, uzaya gidecek aracı nasıl yapacak?
Füzenin boyutlarına baktın mı? Uzaya gidebilmek için yerçekiminden kaçış hızı diye bir kavram vardır. Bu da 11,2 km/saniyedir. Saatte 40.322 km hız demektir. Bu hızdaki sürtünme ısısını absorbe decek bir yapı göremedim deneme yapılan araçta. İnsanlı seyahati bırak, sırt çantası kadar bir yük taşıyacak yapısı da yok. Bunlar amatör çalışmalar. kaç km yükseldi, test amacı neydi bilmiyoruz. Kullanılan yakıt teknolojisi, uçuş izleme cihazları, iletişim teknolojisi hiçbir şey belli değil. Bu sadece teknolojiden anlamayan insanlar için yapılmış bir göz boyama filmi.
Haa bu arada amacını açıkladılar. Uzay sanayii için yapıldığı söylendi. Sonrada küçük çaplı uyduların fırlatılması için çalışma başlandı dendi. Bunlar tabii ki zaman alacak.
Bak sana çok basit iki şey söyleyeyim. Dünyanın ne kadar gerisinde olduğumuza dair. 1942 yılında ABD savaş sanayi 25.000 adet savaş tankı üretmiş. Aynı yıl Almanya tek başına 2.600 adet savaş tankı üretmiş. Üstelik motoru, zırhı, telsiz sistemi, paleti, herşeyi kendi kaynaklarıyla üretiliyor. Biz daha bir tankı yapıp çıkaramadık. Altay tankı dediler, Kore'nin geliştirdiği savaş tankını getirdiler, bize yerli tank diye yutturmaya çalıştılar. Tank motoru için Chrysler ile görüşüldü, onlar vermedi, Rolls Royce vermedi, Mercedes vermedi, tank projesi arkadaşım oldu gitti. 2016'da Zamanın AKP genel başkanı ve başbakan Ahmet Davutoğlu yerli araba diye tanıtım yaptı. Tübitak geliştirdi dedi. Araba Cadillac'ın 2000 yılında üretimden kaldırdığı araba çıktı. Aynı yıl yine AKP genel başkanı Dautoğlu yerli uçak tanıtımı yaptı. 2021'de uçuşa başlayacak dedi, hava cıva çıktı. Şimdi TOGG diye tanıttıkları, yerli dedikleri araba 2017 Hong kong oto fuarında İtalyan tasarım firması Pinin Farina firmasının tanıttığı araba. Sayon bakan açıklama yapıyor: Batarya için Çin'le görüşmelerimiz var, kokpit için ingiltereyle görüşüyoruz, motor için Almanya ile görüşüyoruz diye. Tasarım İtalyan, motor Alman, Batarya Çin, Kokpit İngiliz. Ve bu araba Türk. Yersen tabi. O zaman Türkiye'de üretilen Hyundai, Toyota, Honda, Renault, Fiat, Ford hepsi Türk arabası sayılabilir. Üretim mantığının bir farkı var mı? Plastik parçalar, metal şasi, kaporta sacları Türk, gerisi ithal. Anlatmak istediğim şeyi anlatabildim mi?
@tastycock Öncelikle ben hükümet propagandası yapmıyorum söylediklerinden yola çıkarak 9 Şubat tahmini yapıyorum. İkincisi yerli milli kavramına çok uzaksın. Türkiye bile parça imal edip gönderiyor mercedes için haberin var mı? Merdeces'in 2600 farklı firmadan onlarca ülkeden tedarikçisi var ama araba alman işte. İphone içinde sadece yazılımı ve işlemcisi var gerisi çin ve kore. Ama amerikan telefonu işte. Önemli olan patent ve diğer haklar. Bunlar elindeyse kimin neyi ürettiğinin nereden hangi parçayı aldığının bir anlamı yok. Konuya siyasi olarak bakarsak biz bunların bi çoğunu zamanında üreten bir ülke konumundan nasıl üretemeyen bir ülke konumuna geldik, engelleyen kimler, kapatan kimler, üretimi durduran kimler buna bakmak lazım. Biz sıfırdan başlıyoruz sayılır herşeye... Ve bunlar uzun yıllar isteyecek tabii ki.
Mercedes'e parça yapan firmada yeğenim çalışıyor. Kaportanın sac parçaları üretiliyor, plastik parçalar üretiliyor. Ben de elektronik tasarım ve üretim yapan bir firmada yöneticiyim. Trükiye'nin sanayi imkanlarını benden daha iyi biliyor olamazsın.
@tastycock Amacım seni sorgulamak değil. Demek istediğim yerli milli olması için her şeyi senin üretmen gerekmiyor. Hatta üretmen bile gerekmiyor. Temel haklarını satın al senin olsun ülken için milli olsun bu kadar basit. Sende bilirsin bu işler böyledir. Roket uzay konusuna gelecek olursak tekrar bekleyelim görelim başka ne diyelim.
Guzel bir adim ama cok daha yogunlasilmasi gereken konular var bakmamiz gereken baska yerler var ulkemiz cirkin yuzlerle dolu ulke gulmeyi unutmus insanlarla dolu ulke Devlet olarak basarimiz gurur duymamiz gereken herseyde birlik olup gururla destekleyemiyoruz sahsi sorunlarimizi bir kenara birakip
Buda yine hükümetin gündem değiştirme politikasından başka birşey değil. Vatandaşı aç gezerken, korondan ülke kırılırken, halka ne idüğü belirsi aşu vurulurken yağın 5 lt si 85 tl olmuşken uzaya astronot yollayana ayranı yok içmeye atla gider zıçmaya derler afedersin.
Bir astronot eğitimi ve gelişiminin çok uzun sürdüğünü ve NASA'da eğitim alması gerektiğini düşünüyorum. Bizim bu eğitimi almış Astronotumuz var mı onada emin değilim.
Ama temennim böyle bir astronot/astronotlar ve bilim insanlarımız vardır ve bizde artık uzayda söz hakkına sahip oluruz.
Ülkemi seviyorum ama şunu demem gerekiyor ki Türkler genelde hiç bir konuda ilki yaşamadılar ne dizi ne film genelde kopyalıyorlar bu uzaya çıkma işi de ilk değil benim için Türkiye'de ilk ve tek farklı insan Atatürktü ondan sonra kim olursa olsun bir ilki başaramadı bana göre yazarlar olsun şarkıcılar olsun asronotlar olsun
daha önce bunu hiç haberlerde falan söylemediler çok ilginç normalde en az kırk kere duymamız gerekirdi. uzaya çıkmayı sanırım sıradan bir şey olarak görüyorlar veya milletin dikkatini çekmez diye düşünüyor olabilirler. gerçekten bilimsel olarak çok iyi bir durum bence.
9 Şubatta açıklama yapılacak benim bildiğim. Tahminler, ilk Türk astronotun uzaya gideceği yönünde. Yoksa onun seçilmesi, eğitim süreci falan uzun iş. Bir kaç yılı vardır diye tahmin ediyorum.
Merhaba Funda, senden duydum bu güzel haberi. Umarım doğrudur. Bu konuda siyaset yapmadan bir Türk olarak ülkem adına tabiki çok sevindim. Umarım uzaya bit TÜRKONOT göndeririz. 😎 👩🚀 🇹🇷
İnternet & Teknoloji konusunda 981 cevap paylaştı.
Bilim adına yapılan her şeyi parti gözetmeksizin desteklerim. Ancak daha önce bolca seçimlerde havası atılan milli uçağımızı göklerde göremediğimiz için buna da temkinli yaklaşıyorum.
Hepsi Atatürk sayesinde diyor ve ekliyorum gidin bakın araştırın vasiyeti nerede bi sorgulayın ki insansız hava aracı projesi Atatürk'ün fakat ne hikmetse israil ortaya çıkardı burdan hesap edin konuya dönecek olursam amstrong dahil elon musk niye anıtkabiri ziyaret etti :)
1
0 Yorumla
Gizli Üye
(25-29)
+1 yıl
evet biliyorum bunu zaten çünkü o astronot benim yaani 😁😂
İnternet & Teknoloji konusunda 774 cevap paylaştı.
Ortaklaşa para toplayıp birini uzay seyahati programlarıyla uzaya yollamaya calisiyo olmasınlar sonrada ilk turk astronot diye kakalamasinlar bize 🤣🤣🤣🤣
Valla uzaya AKP'lilerin beğenmediği Hafız Esad Suriyesi bile astronot göndermişti Sovyet işbirliğiyle. Astronotun adı Muhammed Ahmed Faris. İç savaşın başlamasıyla Türkiye'ye sığındı. Şu an Fatih'te yaşıyor.
Gerçekse iydir güzeldir. Asparagas da okabilir 😃 Eğer gerçekde cehape liler istemezük derlerse hiç şaşırmayın. Hatta elşn s*kiyle gerdeğe girmeye benziyor derlerse hiç şaşırmayın 😃
Yav bu togg otomobilşn tasarımını gevurlar yapmış diyen cegape, gevurun roketiyle uzaya gittiler derler hatta. Bilim teknoloji geliştirmeden uzay ajansı kurdular bile derler. Hiçbir zaman takdir etmezler. Büyük hedeflere ulaşmak için güccük hedeflerle başlanıldığını bilmeleri gerekir 😃
Bence çok güzel bir şey. Kutuplaşmalarım yaşandığı bu dönemde böyle bir şeyin olması ülkemiz adına sevindirici bir gelişme. Geç oldu ama umarım değecek.
Hem Neil Armstrong Türk değilmiydi yaa, yok ezanmı ney duymuştu. Öyle birşeydi. Gitmişkene fenerede Bi yıldız getirsin. Başka türlü olacağı yok o işin.
Millet 1961 yılında uzaya çıkar biz tam 60 sene sonra birilerinin vasıtasıyla uzaya astronot gonderebiliyoruz ve insanlarimizda buna seviniyor bazen oturup bazi şeyleri düşünmek lazım. Uzaya ilk çıkan kişi SSCBden Yuri Gagaran.
@BlackExplorer Bu millet 2. Dünya savaşına girmedi yanlız. Ama Uzay'a ilk insanı gönderen SSCB savaşta dünyanın en büyük yıkımlarından birini yaşadı...
Stalingrad Savunmasını bir araştır istersen, bizim millet çamurdan ekmek yerken, onlar Almanları Stalingrad'ı geçirmemek için açlıktan sokaklarda çürüyen cesetleri yemek zorunda kalıyorlardı...
Şunu da unutma ki Rusya eğer komünist düzene geçmese idi Almanların düzenli olmasını ve madde felsefesini benimsiyordu nerede ne sebeple ne oluyor az çok biliyorum. Burada demek istediğim girmedik ama girsek bu kadar yıkım olmazdı. Kim bir adım ileri götürmek istese hep engellemeyi bu ülkeye hizmet olarak görenler var. Birde geliştirmek isteyen kişilerin yaşadıkları mağduriyetleri araştırmanı öneririm. Uçak fabrikası nasıl yok oldu bakabilirsin mesela...
@BlackExplorer Malesef o uçak fabrikası olayını düşündükçe ben de kahroluyorum... Demek istediğim de bu zaten, savaşa girmemişiz ama kendi kendimizi baltalamışız, bir şeyler yapabinlere hep kendimiz engel olmuşuz.
Sovyetler'in komünist olup olmaması ayrı bir şey, sonuçta çalışıp başarmışlar. Abd'de kapitalist ama onlar da Aya gitmeyi başardı.
İdeoloji ne olursa olsun, çalışıp başarmak önemli.
Bizim demokrasimiz bir çok ülkeden iyi ama kendi kendimizi baltalıyoruz.
Bende bu konuya odaklanmak istedim. İdeolojik fikirler çatışmasının hep negatif tarafı kaşındı. Hiçbir zaman pozitif tarafının etkileri dile bile getirilmedi. Çünkü bu millet birinin işi olduğunda imece usulü ile çözebilecek kadar feraset sahibi bir millet...
@BlackExplorer Bu arada 2. Dünya Savaşı sırasında Türkiye'de fakirlik, yoksulluk tabi ki oldu ama bu asla savaşın içinde ki bir ülkenin yaşadığı yıkımla karşılaştırılamaz.
Ayrıca savaş zamanı o derece fakirlik ve yoksulluk çekmemiz yine bizim suçumuz, o dönem uçak üretebiliyorduk ve İran ve Hollanda gibi ülkeler bize ciddi sayıda uçak siparişi vermişlerdi. Savaş zamanı savaşın içinde ki ülkelere uçak satabilecek alt yapımız hazırken ve siparişler alınmışken bundan vazgeçmek yine bizim suçumuz, başkasını suçlamaya gerek yok.
Fakirliğin sebebi Atatürk'ten sonra savaş zamanı ülkeyi yönetenlerik verdiği anlamsız kararlardır. Adam fabrika kurmuş, uçak üretiyor, Avrupa'dan bile sipariş almış ve sen bunu kapatıyorsun... Hangi akla hizmet... Anlamak mümkün değil...
Elbette hiçbir ülkeye suçu atamayız. Ama siyasi olarak o gün neler vardı onu da yaşamadan anlamak çok da mümkün değil. Bizim tek suçumuz kendiliğinden olanlara değer vermek. Sonradan olanlara ise yüz çevirip dikkate almamaktadır. Bunun en güzel örneği bize İHA verilmedi şu hangi konuma geldik silahlı. iha satma noktasına geldik. Eğer gerekeni yaparsak hiçbir şey bizi engelleyemez.
niye knk o adamın nesi var ki, olabilir patlayabilir herşeyi deneme yanılma yöntemi ile yapmıyor muyuz 50 metrelik bir roketi 10 kilometreden indirmek kolay olmasa gerek değil mi başarırsa insanlık tarihinde bir ilk olucak daha 10. denemesini yapacak bence taktir edilmesi gereken bir şey
Ana Sayfa > İnternet & Teknoloji > Sorular > Elon Musk ve Türkiye Uzay Ajansı işbirliğiyle 9 Şubat günü uzaya ilk kez bir Türk astronot gönderilecek. Ne düşünüyorsun?