Merhaba KScanlar nasılsınız? Çok konuşulan ama etkisi Dilber kadar, Dilan Polatlar kadar olmayıp kısa süren İlk Türk astronot Alper Gezeravcı'nın uzay yolculuğu bugün sona erecek. Alper Gezeravcı uzayda belirlenen 13 deney gerçekleştirmişti.
Türkiye saatiyle 17:50 gibi ayrılıp okyanusa inmesi bekleniyor.
Dırım dırım dırım dıssss 🤪 #aynadakiajan
İlk Türk astronot Alper Gezeravcı'nın uzay yolculuğu bugün bitiyor. Gelişmelerden memnun musunuz?
Boş insanlar için boş bir proje=süreç olarak gorülüyor fakat konu hakkında bilgisi olanlar için insan gücü açışından bir başlangıç olarak görülüyor.
Tua'nın bütçesi şu anlık çok düşuk ve ileride artacağına eminim ama şu anda Türkiye uzay programının altyapısını üstlenen Tua değil. Roketsan, Tübitak, Delta V ve Aselsan kaynak harcıyor altyapı için.
Meraklıları için Roketsanın geliştirdiği kati ve sıvı yakıtlı , kademeli olarak gelişen fırlattığı sonda roketi ailesine, projelendirdiği ve geliştirdiği 2028-30'a kadar olan 100kg-1.5 ton faydalı yük taşıyabilecek kademeli itki sistemine sahip alçak yörünge taşıyıcı ailesine bakabilir. Delta V'nin hibrit itki sistemleri, Tübitak'ın uydu ve metalurji teknolojilerine de bakabilirsiniz.
Tua bu misyonlara insan gücü, astronot yetiştirmek ve bu projeleri ileride tek bir çatı altında organize etme amacı güdüyor.20-35 yıl içinde Türkiye'de kayda değer uzay teknolojilerine sahip bir ulke olacaktır.
Bunu siyasallastıran iktidar fanatikleri ve muhaliflere vakit ayırmak zaman kaybı olacaktır zaten. Onun için bunu ulusal bir misyon olarak görün.
Mesele şu ki; olanı olduğu gibi aktaran bir medyamız yok. Haberi yapan kuruluşların hepsi bu olayı yeterince siyasallaştırdı. Hal böyle olunca bu konuda da muhalefet oluştu kendiliğinden. Sen uzaya turist olarak gönderdiğin birini Türk astronot olarak lanse edersen aklı salimler şu soruyu sormaz mı? Astronot kimlere denir. Cevaben;
Astronot, kozmonot veya uzay insanı, uzay çalışmalarına katılmak amacı ile eğitilmiş olan, insanlı uzay araştırmalarında görev yapan kişilere denilmektedir. Bu insanlar araştırmacı olmalarının yanı sıra gerek onları taşıyan mekiklere gerekse uzay istasyonuna ve bu istasyonun dışında uzay boşluğunda görev yapmaya yarayacak gerekli eğitimi almış olanlardır.
Olanı olduğu aktarmak gerekiyor. Elbette güzel bir adım. Uzaya giden ilk Türk. Gözlemleri ve yaşadıkları topluma aktarılabilir.
Diyanetin bütçesinin 91.824.805.000 TL olduğu bir ülkede TUA nın 2023 ilk 6 aylık bütçesinin 1 milyar Tl yi bile aşmaması normal mi sizce?
Uzaya ve uzay bilimlerine verilen değeri pohpohlamaya hiç gerek yok.
128 milyar dolardan sonra bu ülkeye atılan ikinci bir kazık. Bu paralarda doğmamış çocukların yetimlerin hakkı var derin ve mantıklı düşünün vicdanınızla karar verin...
Arkadaş bir şeyle de memnun olun gerçekten şu yorumlara bak boşuna masrafmış ülkeye ne katkısı olmuşmuş yapılmış şeyi yapmakla ne olacakmış. Yeri gelince millet uzaya çıktı iktidar ne yapıyor 20 senedir diye laf yapanlar şimdi bunları söylüyor. Cidden bu ülkenin dışarıdan bir düşmana ihtiyacı yok biz kendi kendimizi bitiriyoruz yıllardır. Şöyle güzel olaylara bile siyasi fikriyle yaklaşıp kendini rezil edenlerden bıktım usandım.
Uzay bilimi yavvv diyerek ballandıra ballandıra arkadaşlara soruyorum.
1- 13 deney olarak ne gerçekleştirdi sayın bakalım?
2- Realiteye dönelim. Yaşadığımız ülke içerisinde ciddi ekonomik ve toplumsal problemler söz konusu iken, bu bilginin bana getirisi nedir?
Kusura bakmayın. Bir ülkede en önemli temel tarımsal gelişme, ikincisi madeni kaynaklar, üçüncüsü teknolojik gelişme, dördüncüsü toplumsal bilinçliliktir. Sende bunlar yokken güya bu tarz girişimler yapar ve halkın bir kısmı haltmış gibi ballandıra ballandıra anlatırsa ortaya şu sahne çıkar;
Ben uzaya meraklı insanım ona rağmen Hiçbir videoya bakmadım çünki Resmen eğlence olsun Diye çıktılar
Teknoloji bizim değil Fuzuli sadece uzaya çıktık diyebilsinler diye çıkarıldı Parasını verip roketle uzaya adam çıkarıyorsun sence bu bir başarımı yani?
Oradaki deneylere imza attı hu başlangıç yakında yeni kişiler gider ama uzaydaki bir gelişme bizim ne gibi bir işimize yarar bilmiyorum. Ama karşı değilim tabi yapılsın ama faydası ne olacak onuda bilelim.
Bazı ilkler de var ama asıl mesele o ilklerin başarı oranına göre bizim ne kadar ödenek ayıracağımız ne yazık ki o ilkler de başarı elde edenleri elde tutamıyoruz. Bir süre sonra bilimsel beyin göçüne kaybediyoruz. Bilim adamlarımıza verilen değerler bazen yetmiyor başka ülkelerden teklif alınca gidiyorlar.
O konuda haklısın sonuçta oraya gitmiş, orada kurulmuş bir uzay istasyonu var orada görevli kişiler var. Önemli olan gidişti bu başarıyla sağlandı. Orada 1 kişinin veya kendisiyle gidenlerin doğru düzgün yeme oksijen tüketimi gibi masrafı ne olacak zaten kurulu bir istasyon var. Asıl mesele ne yapacaktı eli kolu bağlı kaldı, deneyleri yaptılar misafirlik bitmiş gibi oldu.