WhatsApp, 8 Şubat 2021 itibarıyla yürürlüğe girecek yeni gizlilik ilkelerini açıkladı. Şirketin internet sitesinde yapılan açıklamalar, WhatsApp'ın bundan sonra Facebook ile rahat rahat veri alışverişi yapabileceğini gösteriyor. Veri paylaşımına izin vermeyecek kullanıcılar, WhatsApp kullanamayacaklar. Kullanıcılara ait veriler, Facebook'un yanı sıra Facebook tarafından kurulmuş diğer şirketlerle de paylaşılacakŞirket tarafından yapılan resmi açıklamalara göre WhatsApp kullanıcılarının verileri, artık Facebook ile paylaşılacak. WhatsApp kullanmak isteyen her tüketici, bu onayı vermek zorunda kalacak.(CNNTÜRK)
İnternet & Teknoloji konusunda 627 cevap paylaştı.
Aslında milletin verdiği şu tepkiyi anlamıyorum. Zaten bugüne dek neredeyse tüm uygulamalar öyle veya böyle çeşitli veriler için izin alınarak telefonlarımıza yüklendi. Herkes telefonundaki ayarlara girip mevcut yüklü haldeki uygulamaların hangi izinleri kapsadığına bakabilir. WhatsApp burada bir kıstas barındırıyor. Diyor ki; sen istesen de istemesen de ben zaten senin verini ona buna satacağım. Bu bir anda gökten zembille inmiş bir şey değil. Yıllardır dünya üzerindeki milyarlarca insanın her gün tüm verileri büyük şirketlere satılıyor. Konum bilgileriniz, ziyaret ettiğiniz siteler, baktığınız sayfalar, satın aldığınız veya incelediğiniz herhangi bir ürün ya da (burası çok ilginç) sadece telefon konuşması sırasında bahsettiğiniz bir şey bu veri paylaşımındaki havuza düşüyor. O ilginç şeyi de açıklayayım. Belki bunu yaşayanlar olmuştur. Üç gün önce bir arkadaşımla telefonda konuştuğum sırada, sırt desteği olarak kullanılan visco sırt destekleri hakkında fikir alışverişi yaptık. Sadece beş dakika sonra instagram üzerinden hikayelere bakarken birden bu ürün reklamı çıktı. Ertesi gün internete girdiğimde de ürüne dair reklamların artarak önüme çıktığını fark ettim. Üçüncü gün ise sırasıyla gittigidiyor, trendyol, n11 ve hepsiburada'dan sms yoluyla visco sırt destekleri için reklam mesajları gelmeye başladı. Ve bu olayı sadece ben yaşamıyorum. Yığınla insan yaşıyor. Evet verilerimiz ve bilgilerimiz şirketlere yıllardır satılıyor. Evet, bu hiç hoş değil ve hatta ürkütücü. Ama yapılacak hiçbir şey de yok. Çünkü hepimiz bal gibi iyi biliyoruz ki, gündelik yaşamımızda bu uygulamalar sayesinde pek çok özel veya iş ile ilgili işlerimizi hallediyoruz. Kıssadan hisse: Şaşırmayın, hepimiz sistemin çoktan içindeyiz.
Whatsapp gizlilik şartlarını değiştirdi eee çok bile dayandı. Para konuşur beyler/bayanlar. İşin özü şu; kayıt bilgileriniz artık ona, buna, şuna paylaşılabilecek/satılabilecek. Peki bunu kabul etmeyen ne yapacak? WA kullanamayacak... WA kilitlenecek ve ekranınıza bu sözleşmeyi kabul etmeniz istenecek. Tıpkı güncelleme yapmadığınız zaman kullandırmadığı gibi. Kabul edenler buna onay vermiş sayılacak ve sıkıntısız kullanmaya devam edecek, kabul etmeyenler ise son kullanma tarihi 8 Şubat da son bulacak. Ya seve seve ya seke seke kararı size bırakıyoruz diyor.
Zaten Facebook da WhatsApp da Instagram da Mark Zuckerberg'e ait ve hepsi arasında veri paylaşımı zaten vardı, insanların kişisel verilerini sattığı için Mark zaten yargılandı ve cezalar yedi, bu şekilde zengin oldu orası ayrı ama zaten her uygulamada kişisel verilerimiz var. Eskiden sormadan alıyordu, şimdi sorarak alacak tek fark o.
Herzaman veri alışverişi yapıyorlardı. Şimdi sadece biz verileri alıyoruz haberiniz olsun demek zorunda kaldılar değişen bir şey yok. Telefona indirilen her uygulamaya birçok izin veriyoruz zaten ve çoğu bu sayede özel birçok şeye erişim sağlıyor bunun önüne geçilemez
İnternet & Teknoloji konusunda 438 cevap paylaştı.
Veri satışı yapacaklar sadece facebook değil. Birçok uygulama bunu yapiyor zaten. En büyük örneği GSM oparetörleri bankalara, seçim zamanı siyasilere daha birçok kuruma bilgilerimiz veriliyor zaten bunun üzerinden para da kazanıyorlar. Benim asıl rahatsızlığım dinlenme olayı, bunu herkes deneyebilir telefonun yanındayken sık sık aynı şeyden bahsedince google veya diğer sosyal medya uygulamalarında o bahsedilen her neyse reklamı çıkıveriyor. Bu tesadüf değil deneyin görün. Daha bilmediğimiz neler var kim bilir ürkütücü bir durum.
Bence sanal olarak hiç bir yer güvenli değil Yani akıllı telefon bile kullanmak güvenli değil Dinleniyoruz kesin belki de kameradan bizi kayıt ediyorlar biz bilmeden Aslında telefonu kullanmadığımız zaman uzak tutmamız gerekiyor vücudumuzdan ama herkes baş ucunda tutuyor Kim bilir gece ne tür sinyaller yollanıyor beynimize 5g yi denetlerken mesela Yani kısacası hersey güvenli whatsappı mı. Dert edeceğiz😅🤷🏻♀️
Zaten bütün uygulamalar bunu yapıyor. Her şeyimizi biliyorlar ve bütün veriler zaten toplanıyor. Eğer bi uygulamayı indirmeden öne gizlilik sözleşmesini okursanız zaten bütün uygulamaların 3. Kişilerle bilgi alışverişi yapılmasına izin verdiğinizi görürüsünüz. Whatsapp da gündem oldu bi tek yoksa hepsi yapıyor. Kullanmaya devam edicem. Kullanmayı bırakan net maldır bence. Cahillik yani. Hepsi topluyor sanki napcak sizin verilerinizi
Herkes bunu yeni bir şeymiş gibi algılıyor ancak öyle değil. Facebook'ta zaten aynı adama ait. Şirket aynı şirket. Bilgilerimiz zaten paylaşılıyordu. Bunu yazılı olarak bize kabul ettirmelerinin sebebi kurucusunun olası bir davada hapise atılmaması için. Gün gelir davalık durum olursa erişim izni onay belgesini gösterecek. Evet zorunlu tutulması saçma geldi fakat yapacak bir şey yok. Emin olun pek çok sosyal medya platformaları sizden bu onayı farklı şekilde alıyor. Paniğe çokta gerek yok. Sadece ilerde politik bir hedefiniz varsa benim gibi o zaman bu tür mecralardan uzak durup gizlilik talebinde devam edilmesi gerekir. Onun dışında kimse sizin aile sohbet grubunuzu merak edip önünüze belge olarak koymaz
Şunu da ekliyim dekontlarınızı tc numaranız vs gibi kişisel bilgilerinizi paylaşmayın. Bunları kullanma izni aldılar çünkü o kadar. Onun dışında önünüze koyacakları bir belge olmaz diye düşünüyorum
Olaylar fazla abartıldı sadece fotoğraf veyatta şifre vs. Gibi konuları wp uzerinden yollamiyacagim. Ayrica sözleşme geldi o sözleşmede ne ısaretledigimi bilmiyorum onun için 8 şubatı bekleyeceğim. Eğer sözleşmeyi kabul ermediysem bip uygulamasına geçerim.
Zaten bigdata dediğimiz bir şey var. Neredeyse tüm bilgilerini sen whatspp ile vermişsin. Bu kullanım koşulları "bilgilerin bizde var da, biz bunları habersiz aldık ama bana dava açamazsın. Bak ben uyardım" demesi. Adamlar zaten senin ne zaman nerede olduğunu, arabayı kaç km hızla kullandığını biliyor.
İnternet & Teknoloji konusunda 575 cevap paylaştı.
Bence sanal olarak hiç bir yer güvenli değil Yani akıllı telefon bile kullanmak güvenli değil Dinleniyoruz kesin belki de kameradan bizi kayıt ediyorlar biz bilmeden Aslında telefonu kullanmadığımız zaman uzak tutmamız gerekiyor vücudumuzdan ama herkes baş ucunda tutuyor Kim bilir gece ne tür sinyaller yollanıyor beynimize 5g yi denetlerken mesela Yani kısacası hersey güvenli whatsappı mı. Orası da ayrı entresan😒
yani diyor ki senin bende ki tüm bilgilerini benim şirketimin içinde ki diğer uygulamalarla paylaşırım. Senin her şeyin artık bizim. istersen kabul etme 8 şubattan sonra beni kullanamazsın kısaca böyle çok önemli birşey olduğunu sanmıyorum zaten şuana kadar paylaşıp paylasmadigini bilmiyoruz
Bizim hocamız ses kaydı attı bize ve belirttiği çok güzel noktalar var mesela sesimizi bile alacaklar diyor bu da çoğu bankada vb ses tanıma işlemiyle yapılan işlemlerde kullanılabilecek her bakımdan tehlikedeyiz diyor kesinlikle kullanılmamalı.
İnternet & Teknoloji konusunda 1,1b cevap paylaştı.
arkadaşlar kısaca , bir şey bedavaysa , ürün sizsiniz. zaten en başından beri böyleydi. o yüzden çokta şey yapmayın. hepiniz reklam stratejileri için yapay zekaya sunulan birer veriden ibaretsiniz. bu kadar.
Elbette. zaten yıllardır konumumu ne iş yaptığımı arkadaşlarımı nerelere gittiğimi hangi ürünlere baktığımı, siprariş ettiğimi ve mesajlaştıklarımın kim olduğunu biliyorlar. hangi eğitimleri aldığımı da öyle. zaten her hangi bir uygulama indirirken hatta telefonu bile ilk açtığınızda kabul ediyorum diyerek tıkladığınız onca şey içinde , aslında sizin verilerinize erişim hakkı tanıyorsunuz. sadece adamlar bu veriyi kullanma izni istemişler işte. facebook zamanında bir kere bu mevzudan mahkemeye çıktı. ve milyar dolar değerinde tazminat ödedi. şimdi de sizin onayınızı alıyor yasal olması için. olay bundan ibaret.
@Biribirbirbiri karşına ona göre haber çıkartıyorlar , reklam çıkartıyorlar. çıkarttıkları reklamlar ne kadar başarılı veya tıklanıyor buna bakıyorlar. yani işin açığı , reklam stratejisi. telefonunda haberler falan neye göre geliyor sanıyorsun?
Facebook Instagram WhatsApp bunlar ve daha fazlası zaten aynı şirkete ait değil mi? Neyin telaşına düştü bu insanlar anlamış değilim. Ha birde sanki gizlilik sözleşmesini yıllarca okumayıp da bunu mu okudular?
Benim bir çekincem yok ve whatsapp ya da facebook benim aman aman aktif olduğum sosyal ağlar değiller. Facebooka günlerce bakmadığım da oluyor. Fakat bu bilgiler hangi tür bilgiler ve ne kadarı birbirine aktarılacak anlamadım doğrusu.
Bugün geldi okumadan güncelleme sanıp yok saydım ilk kez üşengeçliğim işe yaramış. Ders gruplarım var ama kullanmayacağım, özel hayatın gizliliği diye bir şey bırakmadılar.
Muadil bir şeyler mi bulacağız ne yapacağız bilemedim. Facebook ya da başka sosyal mecra kullanmayanlar için neden verileri orda burada gezecek anlamsız.
Muhtemelen verilerin orada burada gezmesi değil konu... WhatsApp konuşmalarından yakalancak anahtar kelimelerin hesaplar ilişkiliyse Facebook reklamlarını şekillendirmesinde; hesaplar arasında bağlantı yoksa da genel bir havuz oluşturup, Facebook reklamlarının gündeme göre oluşmasını sağlamak olacak amaçlanan.
Aslında zaten bunu genel olarak yapıyor Facebook grubu, sadece özelleştirmeler ve iki ürünleri arasında daha fazla etkileşim geliyor olacak bu durumda.
İnternet & Teknoloji konusunda 528 cevap paylaştı.
Kullanmaya devam edeceğim. Yaygın kullanıyor yerli alternatif olarak sunulan bip messsenger da abuk subuk şeylerle doldurmuş. Whatsapp gibi sade ve güzel değil. Telegram da kullanıyorum ama onu da yaygın kullan kişi sayısı epey az.
Ülkemizde okuduğunu anlayamama sorunu büyük, whatsapp ı kullanmak için facebook hesabın olmasına gerek sadece facebook şirketi whatsapp erişimine izin alacak facebookun olsada olmasada erişebilecek yani onay verirsen eğer vermessen kullanamayacaksın.
Halen anlamıyorsun facebook ve whatsappın sahibi aynı kişi senden izin alarak whatsappın veri çekecek facebook hesabın olmasına gerek yok diyorum. Zaten whatappta bu adamın sadece izin alacak veri için
Ben dün onaylama işlemi yaptım, zaten normal zamanda da her halt yapıyorlar sadece bunu resmi hale getirdiler hepsi bundan ibaret, zaten ben Facebook kullanmıyorum.
Güncelleme gibi bir şey olduğunu düşünerek kabul ettim, haberim yoktu. Ama neyimiz gizli ki zaten şimdi legal olarak yapıyorlar sadece bu tarz şeyleri. Yine de bilsem kabul etmez siler geçerdim..
İnternet & Teknoloji konusunda 821 cevap paylaştı.
Evet, kullanmaya devam edeceğim. Zaten yıllardır yasal olmamakla birlikte bilgilerimiz markalar arası satılıyordu. Tek değişen artık izin alınarak satılması oldu.
zaten veri alışverişi sürekli yapılıyor kullanmıyor desem ne fayda edecek instagram facebook gibi uygulamalarda veri alışverişi yapıyor bunlar sürekli oluyor yeni şeyler değil
Whatsapp bu verileri zaten paylaşıyordu. Mark bu konu yüzünden dava edilmekten bıktığı için işi yasal hale getirmeye çalışıyor. WhatsApp eskidende güvenli değildi.
Eşe dosta haber ediyorum şu anda wp den mesaj atmayın kapatıyorum artık sms kullanacam diye Bence kimse kullanmasın Elon musk sildiyse bu işin içinde bir şeyin olduğunu kesin bilin
Arkadaşlar herhalde line ya da diğer platformların gizli olduğunu düşünüyor. Bütün platformlar verilerinizi zaten topluyor aradaki tek fark Facebook verilerinizin dahil edilmesi.
Bizi dinleyecek, araştıracak olan her türlü yerden bulur zaten ama çok saçma olmuş. Ben yanlışlıkla kabul ettim, yanlışlık olmasaydı yine kabul ederdim mecburi olarak kullanıyorum WhatsApp’ı.
Veri alışverişi ne demek? Ben Facebook kullanmıyorum. Bu WhatsApp kullanmama engel mi? Saçma sapan işler. Bir şeyi de kurcalayıp durmasalar şaşırırım zaten.
Aynen sabah sabah önüme şak diye bu bildirim çıktı anlamadım da onaylamadım da , facebook kullanmıyoruz bile ne demeye böle şeyler yapıyorlar istekleri amaçları ne
@TevfikKOLAYLI o netti zaten varmak istedikleri nokta ne? Wp mesaj hayat bilgiler paylaşılan bi mecra ne alaka facebook bir sürü gıybet yapıyorum ben orda napacaklar takip edip kahve reklamımı çıkaracaklar karşıma
Şimdiye kadar halihazırda yaptıkları bir şeyi şimdiden sonra sadece izin aldık yasal bir şey diyerek yapacaklar. Değişen bir şey olmadı.
1
0 Yorumla
Gizli Üye
(30-35)
+1 yıl
Kabul etsem mi etmesem mi cok kararsızım. Etmek istemiyorum ama bu pandemi surecinde butun okulla ilgili seylerden wp gruplarindan haberim oluyor. Cok lazim oluyor. Sanirim herkes istemeyerekte olsa kabul edecek.
İnternet & Teknoloji konusunda 1,4b cevap paylaştı.
Mklarım yolda birinin yanından geçsem akşama tanıyor olabileceğin kişilerde çıkıyor. Face i uzun zamandır kullanmıyorum tamamen kapatmanın zamanı geldi.
zaten herşeyi paylaşıyoruz. Bir alışveriş sitesine üye olurken bile sözleşmelere ok deyip geçiyoruz. Kaçımız okuyor ne olduğunu.. bu whatsapp olayı çok abartıldı bence. Ok de geç.. napacak Facebook yani
İnternet & Teknoloji konusunda 377 cevap paylaştı.
Veriyi tanimlamak lazim, çünkü WhatsApp gizlilik koşulları arasinda iki kişinin konuşmalarının WhatsApp tarafından görülmediği de beyan ediliyor... sanirim profil resmi, telegon numarası gibi veriler paylasilacak..
Ses kaydını kullanarak yeni sesler oluşturabiliyor lar ayrıca bana gelmez deme çünkü avrupa ülkelerinde böyle bir şey olmicak galiba çünkü onların gizlilik sözleşmesi falan yasaları var ama bizim ülkemizde malesef yok her an her şey olabilir
Bu kadar korkan insanların sosyal medya kullanmaması lazım o zaman uygulamaların gizlilik sözleşmesini okudunuz mu? Hepsi birbirinin benzeri içerik aynı :))
Evet herzaman sözleşmede var ama aradaki fark bu diğer uygulamalar mesajları herşeye BAKIYORUZ diyorlar ama bu sözleşmede ise KULLANICAZ diyorlar aradaki fark bu yüzden bukadar gündem oldu
Ben vhatsap kullandığım dönemlerde hep üzülüyordum insanlar mesaj atıyordu yok şöyle olmuş yok biri senin arkandan şunu demiş falan 2018 tarihinde bir kapattım şimdi şükür mis gibi yaşıyorum kimseden habersiz rahat sende en iyisini yaparsın
@Drtalianja öyle olmuyor o işler, Bu adamların Terebaytlarla işi yok Peta gibi zeta gibi Eksa hatta Yotta byte gibi şeylerle işi oluyor, Şu anki savaş bombalarda değil bu bilgilerle olacaktır, O yüzden israil gibi siber orduları olan adamlar bankalara saldırıyor para için değil kişisel bilgileri çalmak için, Hiç düşündün mü kuzey kore gibi herkesten uzak bir ülke nasıl bu kadar zengin? Adamların minimum 5K Özel egitimli siber güvenlikcileri var Kripto paralar ile yapıyor o bombaları, Paraları var bombaları denemekten çekilmiyorlar, 2 Hafta önce Microsoft hacklendi ve Windows bazı kaynak kodları çalındı, Bu kodlara göre virüs[rootkit, trojan] atacaklar, Trojan atarlarsa şanslı sayılırsınız Rootkit atarlarsa yazık oldu Windows kullanıcılara. Size kalmış tabiki, Nerden biliyorsun diye sorarsan zamanında Cyber-Warrior - Türk Hack Team - Aslan Neferler tim gibi gibi hack gruplarıyla çalıştım halende çalışırım amacım olabildigince az kayıpla kazanmak, Ülkenin yarısı DDOS atanı hacker sanıyor, Siberde çok geriyiz hele Siber Güvenlikle daha daha geriyiz.
WP - insta - FB - Twitter gibi uygulamaları/hırsızları kovmanın/silmen senin yararına olucaktır, Özgür/Açık kaynak kodlu yazılımlar kullanman daha güvenli olacaktır, Bilgisayarınız varsa evde sanal makina kurup Linux kurup kullanınız. Windows her gün başarılı/başarısız saldırıya uğruyor ve belli insanlar koruya biliyor, Fakat linux'ta öyle değil tamamen gönüllülük esaslı ve zeki adamlar uğraşıyor maddi yönüne bakan yok microsoft gibi, Microsoft çalışmış biri olarak ben bile Linux geliştirmeye çalışıyorum benden üst terfideki adamlar bile bunu yapıyor.
Windows : Ek olarak sizden daha iyi çalışmak için para ister, Güvensiz ve yavaştır.
Linux : Güvenlidir, Hızlıdır, Çıkar gütmez.
Pidgin / Telegram kullana bilirsiniz, PidGin daha güvenlidir ama kullanıcı az, Ve ek olarak söyleyim Chrome/Mozilla gibi gibi arama motoru (tarayıcı) kullanmayın, Duck Duck Go ve ya Tor Browser kullanın, Gmail yerine Proton mail kullanın, Ve bedava olan Wİ-Fİ lere girmeyin, En meşhur kafeler dahil Starbucktan, köşedeki kahvehanedekine kadar, O ağların içnie virüs atıyolar ve farkına varmıyorsunuz.
Eğer linux kurarsanız sanal makinanıza çöp kutusuna MİCROSOFT yazmayı unutmayın.
Ohooo. Bi şey diyimmi bir gram yapamam valla teknolojiden çok anlamıyprum. Wp silerim diğer uygulamaları. Bilgisayar mühendisi dayım var en iyisi ona yaptırıyım ben. Çok saol da herkes yapamaz böyle şeyleri. Bu arada çok havalı mesleğin var😎
@Drtalianja Gram yapamam gibi bir lüksün yok, Ben bu siber güvenliğe 1gbli PC de başladım para kazanmak yeri geldi çaldım ve ya çalıştım kazandım zamanında internet kafecide çalışıyordum bazen tamir amaçlı geldiginde donanımların benimkiyle aynı olanları çalardım o zaman 7 - 8 yaşındaydım, Siber güvenlik havalı bir meslekte kolay değil, 4 tane açık bulduğum zamanlarda sadece zeroday yapmak için 36 saat uyumadımı hatırlıyorum, Ritalin almak için doktora yalvarırdım :D ama yazmadı reçeteyi,
Uygulamayı silsen bir şey değişmez onların database [veri tabanında] kayıtlı aslında olan olmuş dene bilir, 19 yaşındayım akıllı telefon halen almadım halen kriptolu telefon kullanırım paronayaklık başlıyor siber güvenlikte bir noktadan sonra webcam'den çok insan izledim ondan dolayı böyle bir fobim var, Sinyaldan falanda bulabiliyorlar illaki İnternet olmasına gerek yok, Sinyaldan bulunmamak içinse, Aliminyum Folyo ile ya telefonu kapliyicaksın ya da Mikro dalganın içine atacaksın.
Arkadaşım var EGM siber şubede, telefonu al numarayı aldıktan 1 hafta sonra sinyaldan sadece bula biliyorlar diyor.
Benim ilgimi çekmiyor sen yolunu küçük yaşta bulmuşsun. Bittik biz ozaman bizi izledilermi yani iğrenç ya. Nasıl izleyebilirler. Beni takip etsen çok iyi olurdu aslında 😒gram yapamam diyemiyorum ama teknolojiyle alakam yok. İçime kurt düştü.
Diyecek bir şey bulamıyorum. Her uygulamada zaten kullanmaya başlamak için sözleşmeyi kabul ediyoruz ve genelde okumuyoruz. Şimdi wp bunu duyuruyor ve haberdarız ama farkında olmadan bir çok şeyi onaylıyoruz. İsteyenler adresimize kadar her şeyi isterlerse bulurlar. Gizlilik de neymiş😱 😅😅 Bir azalma olmadan kullanmaya devam edeceğiz maalesef.
Facebook'un kurucusu dahi laptopunun kamera ve mikrofonunu kapatıyor😅
Yani? Varsa var onlae sana bildirir zaten baska uygulamadan. instadan atarlar. Wp kullanmiyorum dersin. Herkes kullanmak zorunda mi? Degil. Hatta bundan once kullanmayanlar da vardi. ben alternatif uygulama aramaya gidiyorum. Ozellikle istedigi izinlere bakacagim.
@semaaa80793737 herkesin kullandığı tek uygulama wp Ayrıca sadece wp ve KS kullanıyorum Bir de onlinede doğru düzgün ders bile işleyemiyoruz anlaşmak mı pöhh😑 Bir de Instagram da face ile bağlantılı KS çok mu güvenli sence? Hayır
Eee ama savunmaya geciyosun sen. Birakicaksin arkadasim madem istemiyosan bu kadar basit ben ne diyim sana? KS verileri almiyor o kadar canim. Burda mesajlarimiz yok zaten oyle takiliyoruz basit bi yer burasi.