Sosyal medyada sahte haberlerin artmasından dolayı, yeni bir kanun teklifi hazırlandı. Yeni hazırlanan teklife göre, kullanıcıların sosyal medya kullanımında T. C. kimlik numarası kullanmaları zorunlu hale getirilecek. Böylece sahte hesaplar ortadan kalkacak.
Ne düşünüyorsun?
Sosyal medya için TC kimlik numarası zorunluluğu! Stalk devri sona mı eriyor?
Ülkemizde sosyal ağlara olan ilgi ve kullanım yaygınlığı malum. Koronavirüs sürecinde hem endişelerimiz hem de hassasiyetlerimiz arttı. Bu hassasiyetlerimizden biri de hızla yayılan sahte haberler üzerine oldu. Kullanıcılar internette gördükleri ve duydukları bilgilere gittikçe daha az güveniyorlar.
The Reuters Gazetecilik Çalışması Enstitüsü tarafından dünya çapında yapılan araştırmaya göre sahte haber mağduru ülkeler arasında %63 ile 11'nci sıradayız. Öte yandan birey olarak bir haberin sahte olup olmadığını araştırıp, emin olduktan sonra bu bilginin yayılımına katkıda bulunmalıyız. Bu noktada bilgi ve haber kaynağının güvenilirliğini sorgulamak çok önemli.
Söz konusu yıpratıcı haber ve bilgiler ile ilgili MHP Kırıkkale Milletvekili Halil Öztürk bir açıklama yaparak teklifte bulundu. Ancak bu teklifin uygulanması teknik ve yasal olarak mümkün değil.
Kimlik numaralarının KVKK (Kişisel Verilerin Korunması Kanunu) kapsamında korunması bir yükümlülüktür.
Sosyal ağlar ise devlet tekelinde olmayan global şirketlerdir. Easalar nezdinde uymak zorunda oldukları kuralları benimserler (Facebook ve dolayısıyla kurucusu Zuckerberg, veri güvenliği ve sahte haber yayılımı sebebiyle son iki yıldır zaten sürekli hakim ve heyet karşısına çıkıyor).
Diğer yandan sosyal ağların kuruluş amacı insanlar arasında iletişimi sürekli kılmak ve düşüncelerini dile getirmek konusunda bir yapı sunmaktır. Ne günümüzde ne de gelecekte kimlik numarası ile giriş yapmayacağız. Ancak hesabımızı güvende tutmak için zaten telefon numarası ve mail adresi gibi bilgileri sosyal ağlarla paylaşıyoruz. Sosyal ağların da bu bilgileri devlet nezdinde paylaşabileceğini ve hatta hack edilebileceklerini düşünmek durumundayız.
Yıllardır kalıplaşmış; “Hi stalker” sözü “Goodbye stalker” oluyor demek.😃 Bordo bereli stalkerlar düşünsün artık ne yapacaklarını, eminim ki gerçek stalkerlar stalk yapmanın yeni yollarını bulurlar 😂
Bir taraftan iyi bir taraftan kötü. İyi çünkü liseden bu zamana kadar facebookta sonra da instagramda defalarca sanal tacize uğradım. İnstagramdakini mesaj kutumu kapatarak çözdüm. Zaten her iki hesapta da profilim gizliydi. facebook’a gelen yaprak fotoğraflarınında facebook kullanmayarak çözdüm. Ama lisede falan bunlarla karşılaştım ki hala da olabiliyor. Bu sitede de mesaj kutum kapalı profil gizli. Ama mesaj kutum açık olsa yaprak görmeden bir günüm geçmeyecek biliyorum. Ama tc ile hesap açılırsa bunların önüne geçilir. Milleti stalklayan sapıklardan da kurtuluruz. KS de öz kız kardeşine annesine sulanan fantezi kuranların soruları da meydan da olur. Ama ben mesela iktidarla ilgili tüm düşüncelerimi eleştirilerimi burada yapıyorum. E iktidar kendisine tapan bir topluluk istiyor. Tapmayanları da içeriye atıyor. İfade vermeye çağırıyor. Türkiyede ifade özgürlüğü olmadığı için eleştiri özgürlüğü olmadığı için ben bunu desteklemiyorum. Akp bunu sadece insanları fişlemek için kullanıyor bir de kadına çocuğa karşı işlenen tecavüz ve şiddet suçlarında artık istedikleri gibi serbest bırakamıyorlar millet olaylardan çok daha hızlı ve tarafsız haberdar oluyor. Ve izine düşüyor. Eğer serbest kalma oldu mu basıyor eleştiriyi. Capslerle karikatürlerle dalga geçiyor. Kara mizah için bolca malzeme var. Bunları gizlice yapıyorlar. Ama tc belli olsa her şey iktidarın istediği gibi olur. 2023 seçimlerini bile böyle alırlar. Çünkü sosyal medyada da yalnız onların sesi duyulacak.
Merak etme kızlara küfür eden. Hakaret eden. AHLAKSIZLARI her daim yakalarız. Siber güvenlik ordusu kurulur senin dediğin bütün sorunları hallederiz. Önemki olan ifade özgürlüğünün elinden alınması . Dediğim gibi millet birçok yerden gene girer. Onca ANONİM ag var. Orada messengerda ya da KizlarSoruyor giib palfotrm kurarlar gene birbirine haakret ederler. Nasıl türkiyede hırsızlık yasaksa Ama her daim oluyorsa Oda bunu gibidir. Öyüzden ilk başta Siber Güvenlik Ordusu kurulmalı Ondan sonra şikayet edenleri taciz tecavüz olaylarında O Kişiler yakalanmalı ceza almalı. Ama bunların önüne geçmek istiyorsak kesinlikle ve kesinlikle en güçlü en buyuk silahımız EĞİTİM dir eğer ahlaklı , eğtiimli. iyi sosyal medya okur yazarı birey olursa. Zaten finladniyadaki gib isveçteki gibi cezalara yer olmadan. Mİllet AHLAKA göre hareket eder. öyüzden senin dediiğin gibi o şerefsizlere karşı Siber güvenlik Ordusu kurulmalı Devlete baglı. Ondan sonra devlete aşırı hakaret ederlerse ya da taciz tecavuz olursa durduruz . Çünkü Kapitalist bir dünyada yaşıyoruz. adam her türlü anonim olarak gzlenir Küfür eder . Bunlara en etkin silah Siber güvenlik oRdusu bide Eğitimdir. Öyüzden hem böylelikle ifade özglrüğünüze engel olunmaz
@Atheist_Fearless kesinlikle katılıyorum. Memlekette bir siber güvenlik ağı var da o Erdoğan için çalışıyor. Erdoğanı eleştiren bir şeyi beğenince paylaşınca yorum yapınca kykda kalıyorsan yurttan atılabiliyorsun memuriyetten olabiliyorsun soruşturma açılıyor. İyi de kardeşim kyk TÜRKİYE CUMHURİYETİNİN yurdu. burs TÜRKİYE CUMHURİYETİNİN bursu ben Erdoğanın kendi cebinden parasıyla yaptırdığı yurtta kalmıyorum ki ben devletten burs alıyorum Erdoğan bana cebinden al sana şu kadar para demiyor ki. Yine memursam da ben devlete hizmet ediyorum. Devlet için çalışıyorum. Erdoğanın dükkanında çalışmıyorum. Türkiye Cumhuriyeti Erdoğanın şahsi malı mı? Kimsenin şahsi malı değil bu devlet. Halkın bu bizim. Youtubeda Atatürke hakaret iftira içeren bir sürü video var paylaşanlarına kötü yorum yapanlara İstiklal şehitlerine hakaret edenlere Erdoğandan önce Kıbrıs Harekatını yapmış Ecevite ve Necmettin Erbakana hakaret eden bir sürü yorum var bunlar istedikleri yazıyorlar ama Erdoğana İç İşleri Bakanına bir şey desen küfür bile etmesen hop ifadeye. O siber güvenlik ordusu erdoğanın şahsi ordusu gibi olabiliyor bazen.
Evet haklısın. öyüzden siber güvenlik ordusu veya güçleri meclise ait olmalı. ortak meclis ortak akılla hareket etmeli. Eğer devlete karşı bir durum varsa. Ortak akılla kimsenin kendi dediği olmadan haerket edillir hemde daha güvenli yargı sistemi olur. Çünkü muhalefet oldugu için. Kademeli oalrak cezalar yapılır. Meclis daha güvrnli oldugu için. öyüzden kimsenin dediğide olmaz. Ama öyle birşey olurmu hiç bilmem. Eğer böyle olursa mukemmel olur sistem. En azından Sosyalmedyada ahlaksız kitlelerin önüne geçeriz kurtuluruz onlardan . Öyüzden Siber güvenlik ordusu her paritden ortak olmalı. çok güvenlikli sır olarak korunmalı . Böylelikle daha guvenlı kararlar olucak. Herkes güvencek kimse itiraz etmyiecek. Akından soru işaretleri olmuyacak. Şimdi diyeceksin İnternetide meclias denwtlesin olamaz öyle birşey ancak. Parlamenter sistemle sayaesinde olur. Suanda Türkiyenin sistemi başkanlık sistemi. Başkanlık sisteminde elbette güvensizlikler mutlaka olucaktır. Bunarlın onune gecebılmek içinde meclisin siber güvenlik ordusu olmalı. AMA Ben TC li girme taraftarı değilim. Bu gönderilerdeki yazımı okursanız. ZATEN hem tehlilkeli hem zararlı. UMarım böyle birşey olmaz. Bu seferde İnternet sorunları olmaz umarım
@Atheist_Fearless tc ile girmek demek tüm kişisel bileğilerinin vatandaşlık bilgilerinin paylaşılması demek saçmalık yani. Ve çok tehlikeli. Dediklerine katılıyorum.
Söylediklerin çok yerinde dostum Ancak TC nin kullanılması gerekliliği insanları belgeleme fişlemedir. Her ne olursa olsun yaptıklarından sebep gözetim altında tutma ve kısıtlamadır bu. Bunun sosyolojik gelişime olan etkisini ve toplumsal psikolojisini bir kenara bırakarak devam edeceğim. Eğer ki insanların yaptıklarının takip ve kontrolü yapılacaksa ve bu bir tohlumsal fayda sağlayacaksa bu takip mekanizmasını kim nasıl yürütecek. En temel manada en ön saflara kadar ilerlersek bu tam bir otokrasi olur. Bu durumun krallık anlayışından ne farkı olur. Peki kral bu yetkileri nereden alır. Temsili demokrasiden mi. Örnek verelim o halde ülkemizde temsili demokrasinin verdiği yetkiyi alan yönetim yetkisinin kaynağı olan demokrasiye ne kadar bağımlı kalabildi.
@NickSevmeyenKız Daha az evel bir başka soruda bahsettiğim üzere her türlü yönetim anlayısı aslında bir faşizmdir. ve özünde demokraside aslında yeter manada doğru bir yönetim değildir. Ancak an itibarı ile elimizde demokrasiden daha iyi bir sistem bulunmadığından demokrasinin yarattığı adaletsizliğe rağmen demokrasiyi savunuyoruz. En temel ve öz anlamda baktığınız zaman bir insanın bir yorum yapma hakkı ve özgürlüğü vardır. Sizin ise bu yoruma kızma ve karşı gelme özgürlüğünüz vardır. Denge noktasını bu çatışmalar ile optimize olacak toplum bilinci yaratacaktır. Siz taciz yaşayabilirsiniz ve bunu engelleme hakkına sahipsiniz. Bunun için bir çok şey yapabilirsiniz yapmışsınızda. Karsınızdaki insanında kendisini teşhir özgürlüğü vardır bunu kınayamazsınız. ancak bu teşhir sizin özel alanınıza girdiğinde sizin alanınızda sizin özgürlüğünüz diğerinin özgürlüğüne baskındır. Öte taraftan teşhirin özgürlük olarak serbest kullanılıp kullanılamayacağı sorusunu ise toplum bilinci belirler. Topluma bilinc kazandırmak için yönetim kurallar koyamaz bu faşizim olur. Toplum bilinci hangi kuralların koyulacağını belirler yönetim sadece bunu yürütür. Ahlakta faşistt öğeleri kaldırmanın yegane yolu budur. Siyasal manada ise şunun ile tamamlamak isterim. Sosyal medyada krallıkların saltanatlarını korumak ve toplumsal bilinci esasta köreltmek için çıkarılacak TC loglama yı bir an için doğru olarak kabul ettiğimizi varsayalım. Peki yönetimin Yalanları ve algı yaratma yönündeki çalışmaları ne olacak. Bu durumda temsili demokrasinin seçtiği yönetimin denetim ve yargılaması ve seçmenin isteğine paralel hareket etme ve değişmeme zorunluluğunun oto kontrolü nasıl sağlanacak?
@_Kaan___ kardeşim kimse kendini ifşa etme hakkına sahip değildir. İfşa ne demek başkalarına izinsiz göstermek demek. Ben senin ya da bir başkasının orasını burasını görmek istemiyorum ama sen bana bunu gösteremezsin. Gösterirsen hakkıma tecavüz etmiş olursun. Kişinin hakları başka bir kişinin haklarının özgürlüğünün sınırları içine girerse son bulur.
@NickSevmeyenKız Yanlış anlasılmak istemem. teşhiri savunmadım ben dikkatinizi çekerim. Özünde yalınlaştırdığınız zaman kişinin buna salt özgürlük tarafında hakkı olduğunu ancak bu hakkın elinden alınmasının nasıl olması gerekliliğini anlatmaya çalıştım. (Tc olayını örnekleme olarak) diğer taraftan bu teşhirin bir başkasının alanına girdiği zaman zaten direkt olanak hak olmaktan çıkacağından bahsettim. En temal manada hak olsada bir olgunun kişinin elinden alınmasının nasıl olması gerekliliğini söyleyerek bunu yönetim anlayışlarına uyarlayarak yönetimlerin yaklaşımlarının neliğini açıklamaya çalıştım. Yaşadıklarınıza karşı vermiş olduğunuz tepkilerde haksız olduğunuzu veya karşı tarafın haklılığı yönünde bir beyanım olmadı benim.
@_Kaan___ tamam hocam da olmaz o iş zaten ota boka dikkat çekmek için anadan üryan soyunan dolu. Öyle yapınca suç olmuyor. Ben ona da karşıyım. Adam gelecek halka açık alanda çırılçıplak gezecek kızında da git bakma o zaman diyecek. Olmaz yani hocam.
Bu bahsettiğin olay tamda ahlak kurallarının ne olması nasıl olması sınırlarının neye göre çizilmesi gerekliliğinin konusu. Burada hangi hareketin tepkinin mi yoksa eylemin mi doğru olduğunu belirlemek için elimizde bir referans yok. Ama bu referansı bize toplumsal eğilimler verir. Özde breyin toplumya yaptığı toplum sözleşmesidir bu. Bir örnek ile devam edeyim. Bildiğiniz üzere mitolojide gecen lut kavminde eş cinsellik ahlak dışı bir davranış değildi. Neden değildi toplum genel olarak bunun olması gerekliliği üzerinde uzlaşmış ve genel eğilimini bu yönde almıştı. Yani ahlakı toplumun genel halleri belirlemişti. Her ne kadar rasyoel olarak luta eşcinsellik doğru değil desek te toplum ahlakı bunun doğruluğu konusunda ısrarcı olacaktı ama zamanla toplumun genel anlayışı değişince ahlaktaki bu yasada değişip eşcinselliği yanlış olarak benimseyecekti. Yani bana göre ona göre değil tohluma göre yasalar sekil alır. Bizim ise buna karşı çıkma aykırı davranma hakkımız saklı kalır. Şimdi toplum içinde çıplak protesto yapan insanlar (Ki bu gurubun ben nevrotik sorunları olduğu kanaatindeyim ) özde bu hakka sahiptir ancak toplum bu hakkı ellerinden almıştır. Toplumun bu hakkı ellerinden almaları konusunda haksızlığa uğradıklarını düşünüyorlarsa buna tepki ve karşı gelme hakları vardır ancak bu haklarını toplumun o anki genel geçer kuralları kapsamında gerekir. Bir eylemin doğruluk ve yanlışlığı hakkındaki yargılarımız kişisel görüş bunun ahlak olarak kabul edilip edilmemesi toplumsal bir görüştür. Ha keza bir çıplak protestonun özgürlüktür diye serbest bırakılmasında ise başka paradokslar doğar. Bu eğilimin diğer bireylerin öz ahlaklarına saldırı unsuru taşıması gibi. Konuyu çok ta karmaşıklaştırmadan toparlamak isterim demem o dur ki insanlar toplumsal sözleşmelerine bağımlı kalmak kaydı ile toplumsal sözleşmelerini eleştirebilir değiştirmek isteyebilirler. Bu bağlamda özgürlük bir insanın her istediğini yapması değil istemediğini yapmaya zorlanmaması olacaktır.
@_Kaan___ adam çıplak protesto etmek istiyor biz de toplum olarak hayır giyinerek protesto edebilirsin dedik. Karşı geldi. Yapmak istemediği şeye onu zorladık. Ama yaparsa da bize haksızlık olacak bizim özgürlüğümüze kast edecek. Diğer taraftan da giyinik olması olması onun yapmak istemediği bir şey yani senin yaptığın özgürlük tanımı da gümledi bence. Benim özgürlük tanımım da şu şekildedir: “Özgürlük diye bir şey yoktur. Kişi dışsal alanda yaşadığı toplumun genel ahlakına göre yaşamak zorundadır. Kişi sadece kendi şahsi çemberinin içinde özgürdür. O çemberin dışına taşmamalı. Eylemleri taşarsa başkalarının özgürlüğünü çiğnemiş olur. Mesela eşcinsellik filanca adam/kadın eşcinselse bunu kendi evinde ya da kendisi gibi olan insanların bulunduğu bir grubun çemberinde yaşayabilir. Gidip de eşcinsel ilişkisinin tüm detaylarını insanlara açık şekilde yaşamamalı. Seks yapacaksa evinde ya da kendisi gibi olanların olduğu bir yerde yapmalı. O yere de o çemberin içinden taşmayacak da dışarıdan girilmesine de izin vermeyecek. Gay barlar gibi. Eşcinsel barlar gibi düşün. Gerçekten eşcinsel barların olması beni ilgilendirmez. Ben gitmeyeceğim çünkü. Aynı şekilde heteroseksüel insanlar da ulu orta yerde seks yapmayacak sevişmeyecek kendi çemberinin içinde yaşayacak ya da bunu mahrem olarak görmeyenlerin bulunduğu çember içinde yaşayacak. Yine sadece o işler için açılan barlarda evlerde falan gidebilirler.
adam çıplak protesto etmek istiyor biz de toplum olarak hayır giyinerek protesto edebilirsin dedik. Bu onu yapmak istemediği şeye zorlamak değil toplum sözleşmesine aykırılığına engel olmaktır. Keza oda hayır o halde bende protesto etmiyorum diyecektir. Siz zorla hayır edeceksin ve bu şekilde edeceksin demiyorsunuz. Sizin özgürlük tanımınıza gelince zaten bu benim yaptığım tanım ile paralel. Birinin yapma diğerinin kınama hakkı var. Ve yine her eylem kendi dünyasında kendi alanında bir diğerine baskındır ve bir diğerinin orada bulunmama hakkı var. Konu şu ki kanaatimce hangisinin nerede neden ve nasıl baskın olacağı kriterinin kararının kimin tarafından ne zaman ve nasıl verileceğidir. İste bunu toplumsözleşmesi dediğimiz unsurla açıklıyoruz. Konunun ana temasına dönersek Yönetimler toplumu idare adı altında şekillendirmeğe çalışırsa fasizm onrtaya çıkar. Yönetimler toplumun eğilimlerini onların isteği adına yürütmek ve gerçekleştirmek ile yükümlü görevlilerdir. Yetkileri toplum tarafından verilmiş temsilcilerdir. Özde yönetici de değildirler. Çünkü her türlü yönetim anlayışı despot ilkeleri içerir ve faşizan yaklaşımlardan beslenir. TC numarasının loglanmasında olduğu gibi.
Ben anlam veremiyorum en ufak bir şeye bile kimlik numarası isteniyor kargocu bile kargoyu o numara olmadan vermiyor hal bu ki olması gereken bazı ülkelerde olduğu gibi sosyal güvenlik numarası denilen bir numara var o numara insanın en özel ve önemli numarasıdır hiç kimseye vermez onu bizde oda TC kimlik numarası denmiş o kadar önemli bir numara her yerde olması bence uygun değil. İnsanın bütün mahremiyetini ortadan kaldırır eğer böyle bişey olursa... Ben doğru bakmıyorum
Sahte hesaplar işin komik kısmı ülkemizde iyice azalan ifade özgürlüğüne balta vurmak bu. Anayasanın 26. maddesinin 1. fıkrasına göre “herkes, düşünce ve kanaatlerini söz, yazı, resim veya başka yollarla tek başına veya toplu olarak açıklama ve yayma hakkına sahiptir. Bu hürriyet resmi makamların müdahalesi olmaksızın haber veya fikir almak ya da vermek serbestliğini de kapsar. Düşüncelerimizi baskı altında kalmadan söylememiz bazı kişiler tarafından sorun teşkil etmiştir ki tc numarası ile fişlemek istiyorlar şaşırttı mı? Tabii ki hayır azılı suçlulara af çıkartan parti başkanının bu teklifi beni çok fazla şaşırtamaz.
Tam bunu yorum yazacaktım gerek kalmadı siz ifade etmişsiniz. Herkes iyi olmuş güzel olmuş diyor ama asıl maksat iktidarın insanları fişlemek istemesi. Sanki bilmiyoruz ne tür islamofaşist olduklarını.
İnternet & Teknoloji konusunda 445 cevap paylaştı.
Yanlış bir karar çünkü ardında büyük riskler getiriyor şöyle açıklayayım.
Yani sahte hesap olsa dahi devlet rahatça tespit edebiliyor zaten ayrıca sosyal platformların kayıt prosedürleri belli bir ülkenin mantığına göre bu kuralları değiştirmezler. Yani bu kural uygulamaya geçmez hiçbir sosyal platform bu tarz bir şeyi kabul etmez.
Ha bu arada veri gizliliği açısından riskleri de büyük eğer sosyal platformlara saldırı olursa kimliksel bilgilerinizin çalınmasının da önü açılmış olacak o yüzden eğer o yasaları hazırlayanlar arasında azıcık verisel anlamda kafası çalışan kişi varsa buna kesinlikle karşı çıkar.
@Atheist_Fearless kesinlikle öyle yani birilerinin işi kolaylaşsın diye bu kadar insanın veri gizlilikleri ihlal edilemez. Eğer böyle bir durum olursa hiçbir sosyal ağı kullanmam şahsen. Ben telefonda dahi verdiğim izinlere dikkat eden bir insanım eğer TC ile kayıt olunursa direkt olarak hackerların kucağına vatandaşını bırakmak olur.
Hemde NSA denetlediği halde. telekom şirketlerine santaj uyguladıgı bir ortamda böyle bir karar alınması hem saçma hemde veri ihlili hemde konuşma ifade ozgurlugune engeldir. Dediğim gibi NSA daha facebook mileltin verilerini satan bir ortamda böyle bir kararın alınması hem saçma hemde gereksiz bir karar. Hemde facebbok datası server hacklenirse bir düşün. Bankacıların hesapları hacklenip . OrTAdaki adam saldırısı ile bir . rok banka hesabı ele geçirilir. Devletin ekonomijk olarak zararlı olur. Hemde yabancı hacker timleri bunu turkıyeye karşı kullanır. Hem çok zararlı bir ortam. Hemde gelecekte klon insanlar üretecekler . kimlikte DNA analizin var. Diyelim tc ne sızdılar. Senin bir telefon cihazlarınada kimlik DNA analizi ile sızlarlar dediğim gibi birçok ttelhikesi var. Ben türkiyede olsam. Her türlü gierdim öyle bir Ağ dan girerimki. Turkıye değil Amerıkan ıstıhbaratı dahi bulamaz Ama önemli olan insanların ifade özgürlüğü
Puhahaha :D ne komedi bir haber. Tor browserın Dark net ın oldugu sahte alışveriş sahte kripto para oldugu ortamlarda böyle şeyler hep vardır. Siber korsanlık hiçbir zaman bitmez. Boş işler bunlar. Tam tersi bana göre çok yanlış. çünkü onların fikirlerine uygun olmayayan şeyleri kaldırcaklar içeri atcaklar İfade özgürlüğüne en sert darbedir. Çok yanlış birşeydir. Kimse Gerçek TC kımlık numarası ile girme zorunlulugunda değildir. Dediğim gibi millet sahte kimlikte DaRKnet te ticaret yapıyor. Hatta daha kötü gerçek tc ile. Millet atıyorum Hackerlar Faceboogun datasını serverını hackleyip senin TC ni bilecek bunu satacak platofrmla. tc kımlıık no ile alışveriş yapacak kredi banka hesapları anlayacak. Öyüzden ben bir yurtdısında yaşayan Mühendis olarak bu karara En sert şekilde karşı çıktıgımı bildiriyorum. Gerekirse Herkes TOR Browser Darknet e ineR !
İnternet & Teknoloji konusunda 525 cevap paylaştı.
Mhp vermiş şu saçma sapan teklifi Facebook sürekli bilgilerin çalışmasıyla gündeme geliyor. Tc kimlik numarasını girmek daha da güvensiz platfrom haline giterecektir. ve diğer sosyal medya hesapları da aynı şekilde. Bu tip uygulamalar çok kan kaybecektir. Zorunluluk getirilirse bir çok sosyal medya uygulamasından vazgeçmeyi düşünebilirim. Tc kimlik bilgisi girmem gibi geliyor bana. Bundan sonraki adımda her halde özel mesajların okunması adımı olacaktır. Tüm devletin benim özel mesajlarımı okumaya hakkı yok.
Murat Ülker senelerden beri kıçını yırtıyordu bunun için. Senelerce bu ülkenin kanını emdikleri için insanlar sosyal medyadan laf sokunca... Ağamiz instagram hesabini kapatmak zorunda kalmıştı... Ben de kimlik numarası ile üyelikten yanayım. Fakat sorun şu; Bizim kimlik numaralari yahudi Zuckerberg ve diğerlerinde birikecek... Nerelerine sokacaklar bu numaralari bunlar? Ayrıca özgürlük naraları atan angutlar bilsinler ki bu sistemi Almanya uzun süredir uyguluyor zaten bildiğim kadarıyla... Ne özgürlüğü ulan...
İnternet & Teknoloji konusunda 517 cevap paylaştı.
İşin yüzeysel kısmı için güzel görünebilir. Ama derinlemesine bakıldığında şüpheye gayet açıktır. Çünkü, tanımlanmamış ve adı konulmamış olsa da bu bir nevi "FİŞLEME" niteliği taşır. Evet, sosyal medyayı hunharca kullanan pek çok insan var. Bunların bazıları başkalarının hayatlarını zehir ediyor, psikolojik şiddete ve baskıya maruz bırakıyor, yeri geliyor kişinin adresine ulaşıp şiddeti fiziksel ve ölümcül hale getiriyor. Bazen de ne yazık ki, tecavüze kadar götürüyor. Fakat, bu raddeye gelmesini önlemek için adalet sisteminde caydırıcı ve koruyucu tedbirler şart! Ama siz kalkıp "bizim amacımız sahte hesaplar efendim" derseniz, aklı başında her vatandaş bunun fişleme olduğunu bal gibi bilecektir.
.. Bu uygulamanın asıl. amacı sahte hesaplardan. Hem dolandırıcılık yapan , halkı galeyana getirmeye çalışan, Devlete , Vatana, Cumhurbaşkanlığına yönelik ,, siyaset atıflarda bulunup, törer yandaşlığı yapan kişilerin önünü kesmek , ve anında enselemek için. olmalı.. Yoksa devlet... vatandaşın onu bunu stalklamasın ya da sahte hesaptan eski sevgilisini izlemesin derdin de değildir..
Şu yaşıma kadar hiç fake hesap kullanmadım. Stalker modundayken de kendi isimlerimle devam etmişimdir , tabi işler ayyuka çıkınca ve birileri , bir başkaları adına konuşmalar başlatınca ipin ucu kaçmış durumda.
Bence olması güzel olacak , tabi olayın kayıt altına alma kısmında işler değişir , herkese ait 1 hesap ve diğerleri ayrımı , garip olacak. Karşıt fikirlerde olayların hali şekli de değişecek gibi duruyor , sözleşmeler değişecek. Dün twitter benimle iletişime de geçti seçilmiş üyelerden sebep , tonla soru ve öneri aldılar.
İnternet & Teknoloji konusunda 587 cevap paylaştı.
İktidarın yaptığı zorbalık zulüm, insanın yedek hesabı olur, müstehcen şeylere bakmak için olur falan ama o AK Troller için de geçerli olacak mı bu yasa, onlara hayali TC mi ayarlayacaklar, ölü TC'si mi girecekler. Emre Kongar TC numarası diye yorumlamıştı doğru çıktı vay be.
İnternet & Teknoloji konusunda 389 cevap paylaştı.
Herkesin TC nosundan takip ediliyor artık , Tc nosu ile ve telefon numarası ile fişlenme dönemi başladı bile.. Bu şekilde kim ne yapıyor , nerede o an ( telefonunun internetinden , hangi şehirde ) rahat rahat bulacaklar.. Yolda yürürken internetimiz de açık.. Yani baz istasyonlarla iletişim içindeyiz.. Yollarda da direklerde bir sürü kameralar var artık her caddede 5 - 10 tane..
Mantıklı bence. Buraya bile üye alınırken yapılmalı diye önermiştim. Ama çocuk sosyal medya kullanmayan bir yakının kimlik numarasıyla da girebilir. Hak kayıplarını, kötüye kullanımı da engellemeleri lazım.
İnternet & Teknoloji konusunda 739 cevap paylaştı.
Uygulanabilir değil. Zira bu kanun kullanıcılardan önce şirketlere uygulanması gereken bir kanun. Diyelim ki Türkiye Cumhuriyeti Facebook'a söz geçirebildi. Doğrulama nasıl olacak? Facebook'a e-Devlet'le mi giriş yapacağız? İmkansız.
Twitter ın bundan haberi var mı? KPS sorgusu yapan bir alan açılacak :) üyelik sırasında veya direkt olarak siteye bağlı bir şekilde tckn bilgisi alacaklarını düşünmüyorhm
Kvkk'ya aykırı bir hareket olmuş olur. Zuckerberg neden benim TC kimlik numaramı bilsin? İnternet bankacılıklarına da TC ile giriliyor. Büyük saçmalık olur ve büyük kayıp olur sosyal medya için
Ülkemizde sosyal ağlara olan ilgi ve kullanım yaygınlığı malum. Koronavirüs sürecinde hem endişelerimiz hem de hassasiyetlerimiz arttı. Bu hassasiyetlerimizden biri de hızla yayılan sahte haberler üzerine oldu. Kullanıcılar internette gördükleri ve duydukları bilgilere gittikçe daha az güveniyorlar.
The Reuters Gazetecilik Çalışması Enstitüsü tarafından dünya çapında yapılan araştırmaya göre sahte haber mağduru ülkeler arasında %63 ile 11'nci sıradayız. Öte yandan birey olarak bir haberin sahte olup olmadığını araştırıp, emin olduktan sonra bu bilginin yayılımına katkıda bulunmalıyız. Bu noktada bilgi ve haber kaynağının güvenilirliğini sorgulamak çok önemli.
Söz konusu yıpratıcı haber ve bilgiler ile ilgili MHP Kırıkkale Milletvekili Halil Öztürk bir açıklama yaparak teklifte bulundu. Ancak bu teklifin uygulanması teknik ve yasal olarak mümkün değil.
Kimlik numaralarının KVKK (Kişisel Verilerin Korunması Kanunu) kapsamında korunması bir yükümlülüktür.
Sosyal ağlar ise devlet tekelinde olmayan global şirketlerdir. Easalar nezdinde uymak zorunda oldukları kuralları benimserler (Facebook ve dolayısıyla kurucusu Zuckerberg, veri güvenliği ve sahte haber yayılımı sebebiyle son iki yıldır zaten sürekli hakim ve heyet karşısına çıkıyor).
Diğer yandan sosyal ağların kuruluş amacı insanlar arasında iletişimi sürekli kılmak ve düşüncelerini dile getirmek konusunda bir yapı sunmaktır. Ne günümüzde ne de gelecekte kimlik numarası ile giriş yapmayacağız. Ancak hesabımızı güvende tutmak için zaten telefon numarası ve mail adresi gibi bilgileri sosyal ağlarla paylaşıyoruz. Sosyal ağların da bu bilgileri devlet nezdinde paylaşabileceğini ve hatta hack edilebileceklerini düşünmek durumundayız.