Google NewsTakip Et

İki Şehir Karşı Karşıya: Kırmızı Toz Biber, Gaziantep'in mi, Kahramanmaraş'ın mı?

Tugrul Turcan
İki Şehir Karşı Karşıya: Kırmızı Toz Biber, Gaziantep'in mi, Kahramanmaraş'ın mı?

Sofralarımızın ve yemeklerimizin olmazsa olmazı 'kırmızı toz biber' iki şehri karşı karşıya getirdi. Biberi paylaşamayan iki şehir arasında Uluslararası Gaziantep Gastronomi Festivali'nin başlamasıyla yeni bir tartışmanın fitili ateşlendi. Güneydoğu Anadolu başta olmak üzere Türkiye'nin her yerinde yemeklere renk ve tat vermek için kullanılan toz 'kırmızı biber' Gaziantep ve Kahramanmaraş'ı karşı karşıya getirdi. İki kent de hem ekimi yapılan hem baharat haline getirilerek dünyaya ve tüm Türkiye'ye satılan biberin kendilerinin olduğunu söyledi. "Bu neşeli tartışmanın sonucu ne olursa olsun kazanan Türk mutfağı olsun" der, haberimize geçeriz.

Tartışma, Gaziantep'te bu yıl 2'ncisi düzenlenen Uluslararası Gaziantep Gastronomi Festivali'nin 'kırmızı biber' hasadının başlamasıyla alevlendi. Hasat sırasında açıklamalarda bulunan Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, şu ifadeleri kullandı:

Güneş, bu coğrafyada çok daha güzel doğuyor. Suyumuz, rüzgârımız sert. Biberimiz kendiliğinden bu lezzete bürünmüyor. İnsanımız mert, tarlamız cömerttir. Bereketli hilalin ortasında tüm Dünya’ya ‘Bu tarla kardeşlik sofrası, bu tarla şifa tarlası, bu tarla sevgi ve aşk tarlası’ diyoruz. UNESCO 116 şehir arasında gastronomi alanında Yaratıcı Şehirler Ağı’nda Türkiye’yi temsil eden ilk şehiriz, lezzetin başkentiyiz. Dünya’nın önemli merkezleri, tıp dünyası, obeziteyle mücadele etmek için ‘Biber yiyeceksin’ diyor. Biber zayıflatıyor, antioksidan etkisi var. Kanseri önleme etkisi var. Biberimiz, hem lezzet hem şifadır. Hep birlikte bunu Dünya sofrasına koyacağız. Geçen yıl şehrimize gelen Dünyaca ünlü Michelin yıldızlı şefler, bu lezzeti sofralarında kullandılar, şimdi ülkelerine Nurdağı ve İslahiye’nin biberlerini alıyorlar, market zincirlerinde satılmaya başlandı

İki Şehir Karşı Karşıya: Kırmızı Toz Biber, Gaziantep'in mi, Kahramanmaraş'ın mı?

CHP Kahramanmaraş Milletvekili Ali Öztunç: Biber, Kahramanmaraş'a ait

Yapılan bu açıklama sonrasında CHP Kahramanmaraş Milletvekili Ali Öztunç ise Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde yaptığı basın toplantısında biberin Kahramanmaraş'a ait olduğunu belirterek, biberin Maraş'a ait olduğunu söyledi. Öztunç'un açıklamaları:

Sayın Fatma Şahin’i uyarıyoruz. Maraş’ın zenginliklerini çalmaya çalışmasın. Vallahi de billahi de Maraşlılar bu biberden onun ağzına sürerler. Maraş ile Antep arasında bir biber savaşı olsun istemiyoruz. Maraş biberi, yıllardır Maraş biberidir. Sayın Şahin, ‘Antep biberi’ dedi diye, bu biber Antep biberi olmaz. Gaziantep’in içme suyunu Sayın Şahin Maraş’tan aldı, şimdi gözünü Maraş biberine dikmiş. İnsaflı ol ya. Yakında Maraş dondurması da ‘Antep dondurmasıdır’ derse şaşırmayın. Oysa senin baklavan var. Git baklavana sahip çık. Antep baklavasına sahip çıkmadı, Yunanlılarla şimdi Antep baklavası tartışması var. Antep fıstığına sahip çık. Maraş’ın Pazarcık ilçesinde fıstık bahçeleri vardır. Ne yani, biz de çıkıp ‘Maraş fıstığı mı’ diyelim. Marka tescili var. Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası 2001 yılında Maraş biberinin coğrafi işaret tescili için başvurmuş, 2002 yılında da Türk Patent Enstitüsü Maraş biberini Kahramanmaraş’a coğrafi işaret olarak tescil etmiş. Şimdi Fatma Hanım bunu değiştirmek için çaba harcıyor ama boşuna çabalıyor

Son Güncelleme: 27 Eyl 2019 / 04:09
İki Şehir Karşı Karşıya: Kırmızı Toz Biber, Gaziantep'in mi, Kahramanmaraş'ın mı?
17 Cevap