Google NewsTakip Et

Meme Kanserine Karşı Limonlu Teşhis

Melike Gozence

Günümüzde meme kanseri kadınların en büyük korkularından birisi ve bu hastalığı teşhis etmenin en etkili yolu kişinin kendi göğüslerini kontrol ederek belirtilere sahip olup olmadığını teşhis etmesi.

Farkındalığı artırmak adına limonlarda gösterilen meme kanserinin çeşitli belirtileri.
Farkındalığı artırmak adına limonlarda gösterilen meme kanserinin çeşitli belirtileri.

Birçok kadın meme kanseri hakkında az bilgiye sahip. Belirtileri neler, göğüste oluşan yumrular, şişlikler ne anlama geliyor? Endişelenmek gerekir mi?

Tüm bu sorular son zamanlarda dikkat çeken ve Facebook'ta binlerce kez paylaşılan ve beğeni alan 'Limonunuzu tanıyın' kampanyasını yaratan genç bir tasarımcı olan Corrine Beaumont'un da aklına takılan sorular ve endişelerdi..

Beaumont'un anneannesi de 40 ve 62 yaşlarındayken meme kanserine yakalanmış ve meme kanseri belirtileri hakkında fazla bilgiye sahip olmamak onu araştırmaya iten en büyük neden olmuştu.

Limonlar, göğüs kanseri semptomlarının neye benzeyebileceğini ve ne hissettirdiğini göstermenin en basit ve görsel şeklini oluştururken, göğüsler için metafor haline geldi.

Corrine, içi limon dolu yumurta kutusunu, kadınların meme kanseri korkularının üstesinden gelmelerine yardımcı olabilecek eğlenceli ve arkadaşça bir görüntü olarak tanımlıyor ve ekliyor;

Bazı hastalar göğüsleri hakkında konuşmak istemiyor ya da onlara bakmıyor.

Kampanyalarda sıklıkla kullanılan kadınlar ise sıradan kadınlardan farklılar ama çok az okuryazarlığı olanlar bile bunu kolaylıkla anlayabilirler."

Kadınların rutin olarak kendi kendini kontrol etmeleri gerekiyor
Kadınların rutin olarak kendi kendini kontrol etmeleri gerekiyor

Bugüne kadar kampanya ABD, İspanya, Türkiye ve Lübnan'daki insanları eğitmek için kullanıldı ve 16 farklı dile çevrildi.

Kanser hastası olan Erin Smith Chieze'nin bu görselin paylaşım rekorları kırmasında öncülük eden isim

Görseldeki limonlardan birinin görüntüsüyle göğüsleri arasında benzerlik olduğunu fark eden Erin, 4. evre meme kanseri olduğunu öğrenmiş. eme kanserinin neye benzeyebileceğini gösteren benzer bir görüntü sayesinde, göğsünde bir girinti olduğunu fark ettikten sonra, evre 4 meme kanseri teşhisi konuldu.

Erin, "Eğer limon görselleri olmasaydı meme kanserinin neye benzediğini asla bilemez ve hastalığımı fark edemezdim" diyor.

Kaynak: BBC

Son Güncelleme: 6 Kas 2018 / 04:11
Meme Kanserine Karşı Limonlu Teşhis
65 Cevap