Üsküdar Üniversitesi NPİstanbul Nöropsikiyatri Hastanesi Uzman Psikologu Elif Kandaz, bazı insanların dış görünüşe verdiği aşırı önemin aslında psikolojik bazı problemlerin dışa vurumu olabileceğini ifade etti. Sizce de güzel görünme çabası, psikolojik bir rahatsızlık olabilir mi?
Güzel görünme çabası, psikolojik bir hastalık olabilir mi?
evet. ben lise 3 te aşırı makyaj yapmaya başlamıştım. her teneffüs lavaboya gider aynadan bakardım. sınıfta erkekler tarafından espiri konusu oldum tabi. ama o zamanlar bazı olaylar yaşamıştım. ve arkadaşlarım, abarttığımı ve daha çok çirkin oluyorsun. sözlerine inanmıyordum. daha sonra lise 4 e gelince sene sonları, hoşlandığım çocukta okuldan mezun olmuştu zaten. o zaman bıraktım. ve kendimi anladım. psikolojimi kavradım. yaptığım davranışın farkına vardım. şimdi makyaja çok önem vermiyorum. çünkü kişilere önem vermiyorum. psikolojim daha rahat :)
İnsan içine çıkarken değil sadece kendiyle başbaşayken de güzel görünmek isteyen insanlar gerçekten bakımlı insanlardır. Lakin bu demek değildir ki boya kutusuna dalıp çıkmak. Kişisel hijyen, epilasyon kendine vakit ayırmak saçını başını toplamak vs vs bunlar yeterli bence bakımlı olmak için. Bizim insanlarımız olayı çok yanlış anlıyor ve kafayı kutuya daldırıp çıkınca bakımlı göründüğü yanılgısına kapılıyor maalesef.
Aynen öyle. Makyaj yapıp, sağını solunu açıp poz verenler, yüz hatlarını makyaj sonrası zoom yapanlar, dışarıda envai çeşit kıyafetle poz satanlar bu arkadaşların hepsi kendilerini ispat çabasında. İçlerindeki büyük ozguvensizlikle yapoyorlar bunları. Ben en iyiyimen güzelim çabası. Özellikle görgüsüz ve hayatı başarısız ilişkilerle noktalanmis insanlarda daha çok görüyoruz bu durumları. Ben en begenilenim , ben en'im çabası. Uzuluyorum ben şahsen onlar adına. Kadınlar böyle olmamali
Güzel görünmek için çaba sarfetmek ve bakım kişinin kendisine olan saygısını gösterir ancak bunun aşırısı obsesif kompülsif bozukluk belirtisidir çoğunlukla
Histerik kişilik bozukluğu olan kişilerde kendini çevresine karşı sürekli bir güzel gösterme çabası ve güzel hissetme ihtiyacı bulunur. Histerik kişilik bozukluğu, insanın çevresi tarafından onay arama ihtiyacının yüksekliği ile kendini belli eden kişilik bozukluğu olarak tanımlanmıştır.
Histerik (Histirionik) kişilik bozukluğu olan bireyler genel olarak şöyle tanımlamak mümkün:Görünümlerine önem veren, renkli, çevrelerine karşı olumlu izlenim bırakmaya çalışan, dikkatleri üzerine çekmeye isteği ve çabası olan, bu nedenle ilişkilerinde etkileyici tutumlar sergileyen, olayları olduğundan daha abartılı yaşayan çoğu zaman dramatize eden, iş birliği kurup çabuk arkadaş edinebilen fakat bir o kadar da kendilerini çabuk reddedilmiş hisseden bireylerdir. Bireyler duygularını uygunsuz ve abartılı sergileyebilirler. Duygularında ani değişimler görülebilir. Sürekli bir yenilik ve heyecan arayışı içinde olabilirler. Sıradan günlük olaylar karşısında sıkkınlık yaşayabilirler.
İnsan doğası gereği egoisttir. Bunu kimse inkar edemez. Bir insana güzel bir iltifat etsen kimse hayır demez. Ya da güzel bir iş başardığında başarısının yüzüne vurulması hoşuna gider bunun gibi. Yani güzel görünme çabası ilgi isteği, dikkat çekmek, ego kasmak gibi nedenlerden olabilir. Ama psikolojik bir hastalık olarak değil de bence insanın doğası bu.
Olabilir. Ben de bir yerde okumuştum küçük kız çocuklarını; Güzel kızım, çok güzelsin, çok tatlısın vesaire vesaire şeylerin söylenmemesi gerekiyormuş yurt dışında yapılmış araştırmada. Büyüdüklerinde işler küçükken gitmeyeceği için. Devamı vardı ama tam hatırlamadığım için hatırladığım kısmı yazmak istedim.
Toplumun getirdikleri artık psikolojik hastalığa dönüşüyor.
bunu soran insanin hasta oldugunu dusunurum acikcasi, erkekler yakisikli gorunmeye calisir kizlar da guzel bu karsi cinse kendini begendirme istegidir ve yaratilisimizda vardir, biraz arastirin sirf etkilesim alicaksaniz diye sacma sapan seyler sormayin ya komik
Her şeyi de psikolojik rahatsızlık sınıfına sokar olduk. Psikoloğun da dediği gibi “Bazı insanların dış görünüşe verdiği aşırı önemin aslında psikolojik bazı problemlerin dışa vurumu olabilir.” Yani bu durum bir semptom olabilir. Doğru yorumlamaya dikkat edelim lütfen.
2
0 Yorumla
Gizli Üye
(30-35)
+1 yıl
hersey psikolojiye dayaniyor yani soyle aciklayayim vucudumuzda herhangi bir olay direk baska bir organa baska bir sinire etki ediyor dogal olarakta boyle sonuclar alinmasi normal tipki insanlarin depresif hallerinde kendilerini yemege yoneltip kilo almalari aslinda uzerlerindeki stresi baskiyi azaltmak icin yemek yemeleri sonucu obez bireyler olmalarina neden olabiliyor. yani vucudumuza olumlu nekatarsak olumlu sonuc aliriz.
Hastalık değil doğal seçilim. İnsanlar rekabet halindedir ve güzellik de bu rekabetin zirvelerindendir. O yuzden bırakın bunları ve kendinize çekidüzen verin.
Kadınlardaki güzellik takıntısı şeytani doğalarını ve kibir lekelerini örtme çabasından kaynaklı yaradılışsal bir gerçektir ancak erkeklere kadınlardan bulaşan kadınsı kıl tüy alma bakım yapma huyları ahir zaman alametidir.
Evet zaten bu bağlamda adı konulmuş çeşitli hastalıklar da var ama malesef tıp dünyası bunları incelemek yerine göz ardı etmeyi tercih ediyor şu an üzücü biraz
Kesinlikle psikolojik bir hastalık. Adına takıntı mı denir veya başka bir şey mi bilemem ama öyle. Dış görünüşüne dikkat eden insanların içlerinde olanı , dışıyla kapatmak istemesinden ileri geliyor.
evet, bana kalırsa insanların kendini beğenmediği noktada devreye giren bir durum.. başkalarına güzel görünüp özgüven tazeleme meselesi.. keşke olduğu gibi görünse herkes..
psikolojik demek ki eskiden sacım dagınık olsun umrumda olmazdı dısarıya çıkar gönül raahatlığıyla gezerdm traş olurdum şimdi tras olsam insanların yüzüne bakamam diyorum
Bence aynada gördüğümüz ve olmak istediğimiz kişi gibi görünmek yerine iç güzelligimiz daha önemli. (5 dakika sonra; Annneee turuncu farımı ve kırmızı rujumu nereye koydun) 😅
Kesinlikle bir psikolojik sorun değil kadın dediğin alımlı bakımlı olursa güzel olur zaten ve asıl kadınlar bakımsız olanlardır kendini nasıl güzel hissediyosan hayatını öyle güzel yaşa
Mesela erkeğin yakışıklısı olmaz. Kadının da güzeli.. Karizma çok önemli.. Bunu kullanabiliyorsanız güzelliğin hangi yaşta olursanız olun hiç ama hiç bir önemi yoktur.
En İyi Cevaplar