Phi Sayısı, Tanrının Sayısı, Altın Oran, Güzellik Kavramı!

Usemind
Kraliçe Nefertiti
Kraliçe Nefertiti

Bugün bu bencede sizlerle tarihte yolculuk yapacağız ve güzellik kavramını anlayabilmek için daha gerilere gitmeye gerek duymadan 3350 yıl öncesine gideceğiz. Kendi döneminde tarihin en gelişmiş uygarlığı Antik Mısır'ın En güçlü olduğu dönem olan 18. Hanedanlığın en güçlü firavunu İV. Amenhotep veya tanrı aton'un hizmetçisi olarak bildiğimiz, moneteizmin ilk mimarı Akhenaton olarak bildiğimiz büyük firavunun karısına, kürt prensesi, yani mitanni krallığından gelen Nefertiti'ye bakacağız.

Altın oran dediğimiz oran yaratılışın göze en güzel görünen oranıdır. Oran 1.618 kusurdur.

Bu oranda olan ve bu orana uygun olan her nesne veya canlı göze güzel görünmektedir.

Örnek verecek olursak; bir insanın toplam boyu ve göbek ölçüsünü baz alın. Toplam boy göbek hizasına bölünürse ve oran 1.618 veya yakın ölçütlerde çıkarsa o canlı mükemmel yaratılmıştır. Mükemmele yakın oldukça, yani 1.718 de olabilir, orana yaklaştıkça canlı güzelleşir.

Genelde tanrı insan gibi doğaya müdahale etmeyen tüm varlıklarda bu oranda bir yaratılış matematiği kullanmıştır. Bu arada phi sayısını, yani tanrının altın oranını lütfen matematikteki pi sayısı olam 3.14 ile karıştırmayın.

Altın orandan uzaklaştıkça yani 1.618 den uzaklaştıkça görünüm bize hoş görünmez. Dotu yere yakın falan derizya, bu oranın olmadığı veya orana uzak ölçülerden bahsederiz aslında. Orana yaklaştıkça güzellik katsayısı artar. Bu oranın metafizini temelde agnostik bir felsefeyi benimsediğim halde açıklayamıyorum ki zaten konumuzda o değil.

Doğal olan ve mükemmel gördüğümüş her şey, yani kendi hakine bıraktığımız her şey bu orana sadık olarak devam eder.

Bir örümceğin eklemlerinin arasındaki matemiksel sayıdan tut iki gezegen arasındaki mesafenin oranına kadar. Örümcek demişken daha iyi anlamanız için kısa bir örnek vereyim. Baş parmağınız 10 cm ise ve büktüğünüz ilk eklem 7 cm ise. 10 cm'yi 7 cm ye böldüğünüzde 1.618 oranına ne kadar yakın bir sonuç çıkıyorsa o kadar güzel görünür. Bu tüm yaratılışta geçerlidir. Burnun yüzün bulunduğu matematiksel noktadan tut dudağa kadar.

Antik Mısır'li heykeltraşlar bu oranı binlerce yıl önce çözmüşler ve heykel yapımlarında kullanmışlardı. Ben neden bu benceyi yazdım? Bizimde haberimiz olsun diye.

Not: Mitanni Krallığından gelen kürt prensesi nefertiti heykelinde bu orana aykırı tek bir organ yok. Belkide heykeltraşlar kıyak geçmişlerdir.

Saygılar, sevgiler.

Phi Sayısı, Tanrının Sayısı, Altın Oran, Güzellik Kavramı!
18 Cevap