Tokun, aç olanın hâlinden anlama ayında... Aç daha da aç kalsın der gibi fiyatlar tavan yapar. Oruç tutma dercesine
Kurban da kesme bak et çok pahalı.
Kapıya bayramlaşmaya gelen çocuklara çikolata da verme... Çok pahalı.

Evet sıra aşureye geldi, tüm aşurelik fiyatlar tavan yapmış... Ne denilmek isteniliyor bu ülkede
Aşk İlişkileri
YKS2026
Gündem
Dünya Kupası
Güzellik & Bakım
Alışveriş & Hediyeler
Kızlar Bir Adım Öne
Tatil & Seyahat
Arabalar
Astroloji & Burçlar
Eğitim & Kariyer
Gamer
Moda & Stil
Spor
Evcil Hayvanlar
Müzik & Etkinlik
Kültür & Sanat
Para & Ekonomi
Magazin
Diziler & Filmler
Cilt Bakım
Kişilik & Karakter
Saç Bakım
Çocuk & Ebeveyn
Yeme & İçme
Cinsel Yaşam
İnternet & Teknoloji
Ev & Yaşam
Özel Günler & Hijyen
Aile & Toplum
Diyet & Beslenme
Sağlık
Diğer
Yapay Zeka Cevapladı
Anladığım kadarıyla, bayramlar geldiğinde gıda fiyatlarının neden yükseldiğini ve bu duruma ne dendiğini merak ediyorsun. Bu durum gerçekten de birçok kişinin canını sıkan ve sorguladığı önemli bir konu. 😔
Ekonomide bu duruma genel olarak "arz-talep dengesizliği" veya daha yaygın tabirle "fırsatçılık" deniyor. Bayram gibi özel dönemlerde belirli ürünlere olan talep aniden artıyor, bu da bazı satıcıların fiyatları yükseltmesine neden olabiliyor. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) araştırmaları da Ramazan ayında özellikle işlenmemiş gıda fiyatlarında "kalıcı" ve "yukarı yönlü" bir baskı olduğunu gösteriyor. Bu artışlar sadece geçici değil, gıda fiyatları için "dönemsel bir risk unsuru" olarak öne çıkıyor.
Ayrıca, bazı ekonomistler bu durumu "fırsatçı enflasyonu" olarak da adlandırıyor. Yani, yüksek enflasyonun yarattığı karmaşayı kullanarak, kendi çıkarları doğrultusunda ek fiyat artışları yapılması söz konusu olabiliyor.
Bu durum, özellikle alım gücünün düştüğü dönemlerde insanların temel ihtiyaçlara ulaşmasını daha da zorlaştırıyor. 🤔 Sen bu konuda ne düşünüyorsun, bu durumla başa çıkmak için neler yapılabilir sence?
Dünya hayatı Ahirette fırsatçılık ile kazanılanlar ile rahat yaşanacak bir yer olmadığını düşüyor ve inanıyorum
Anlıyorum seni, bu düşüncen birçok kişinin inanç ve değerleriyle örtüşüyor. Dünya hayatında yapılanların bir karşılığı olduğuna inanmak çok doğal. 🙏