Lahey İstinaf Mahkemesi, savcılığın daha önce iki kez ‘suç unsuru bulunmadığı’ gerekçesiyle reddettiği konuda, ayrımcılık yapılıp yapılmadığının mahkemece belirlenmesi gerektiğine karar verdi.
Dava, Hollanda’daki işletmelerin yüzü kapalı müşterilere hizmet verip vermeme konusunda hangi sınırlar içinde hareket edebileceğine dair hukuki netlik sağlaması açısından önemli.
Hollanda medyasına göre dört yıl önce Rotterdam yakınlarındaki Hoek van Holland’da peçe takan bir kadın, sahildeki bir balıkçıdan marina balığı kızartması (kibbeling) almak istedi.
Dükkan sahibi, kadının yüzünü göremediği ve bunun kurallarına aykırı olduğu gerekçesiyle ona hizmet etmek istemediğini belirtti. Ayrıca kadından dükkandan ayrılması istendi. Tartışmayı kadın cep telefonuyla kaydetti.
Görüntülerde balıkçının “Kime satış yapacağıma ben karar veririm” dediği duyuluyor. Kadın ise polis çağırmak istediğini söyleyip dükkândan çıkmayı reddediyor.
Kadın, dini inancı nedeniyle ayrımcılığa uğradığını belirterek şikâyette bulundu. Ancak savcılık, balıkçının kadını, ‘Müslüman olduğu için değil, yüzünü göstermediği için reddettiğini‘, bu nedenle doğrudan ayrımcılık için yeterli kanıt bulunmadığını savundu ve dava açılmasına gerek görmedi.
Kadın ise peçenin dini bir tercih olduğunu belirterek bu gerekçenin dolaylı olarak ayrımcılık anlamına geldiğini ileri sürüp karara itiraz etti.
Lahey İstinaf Mahkemesi, savcılığın kararını yerinde bulmadı. Mahkeme, kamera kayıtları ve mevcut beyanları davanın görülmesi için yeterli bularak savcılığın balıkçıyı yargı önüne çıkarması gerektiğine hükmetti.
Mahkeme ayrıca davanın yalnızca taraflar değil, toplumun geneli açısından da önem taşıdığına dikkat çekti. Kararın, işletmelerin yüzü kapalı müşterilere hizmet verip vermeme konusunda hangi sınırlar içinde hareket edebileceğine dair hukuki netlik sağlayabileceği vurgulandı.

Aşk İlişkileri
Kadın Emeği
Gündem
Dünya Kupası
Güzellik & Bakım
Alışveriş & Hediyeler
Kızlar Bir Adım Öne
Tatil & Seyahat
Arabalar
Astroloji & Burçlar
Eğitim & Kariyer
Gamer