Atatürkçü sosyalist miyim, devrimci Kemalist miyim, yoksa Kemalist sol mu daha doğru tanım olur?

Kafamda bir ideolojik pusula var ama ibresi tek bir yönü göstermiyor, arada kalakalmış gibi hissediyorum kendimi.

Bir yanda ruhumun kökleri: Doğduğumdan beri içime işlemiş bir Atatürkçülük. O'nun laik, akılcı ve tam bağımsız Türkiye idealine, devrimlerinin hâlâ güncelliğine yürekten inanıyorum. Bölücü terör örgütlerinden İslamcı yapılanmalara kadar, bu cumhuriyetin temel değerlerini kemirmeye çalışan her şeye karşı sert ve nettir duruşum.

Diğer yanda kalbimin sesi: İçimde derin bir sosyal adalet özlemi var. Gördüğüm liyakatsizlikler, sermayenin pervasız tahakkümü ve hak yiyen sistem, beni kökten sorgulamaya itti. Bu yüzden, dogmatik bir "kitaplardaki marksizm" değil de, Türkiye'nin gerçeklerine dokunan, yerli bir sosyalizm ve eşitlikçi düşünceler bana yakın geliyor.

Bu iki aidiyet bende çatışmıyor, tam tersine birleşiyor sanki. Atatürk'ün "Halkçılık" ilkesi, benim için bugün sermaye sınıfına karşı mücadeleyi; "Devrimcilik" ilkesi, mevcut düzeni kökten sorgulamayı; "Tam Bağımsızlık" ise emperyalizmin her türlüsüne karşı durmayı içeriyor.

Peki ben neyim?

· Atatürkçü bir sosyalist mi?

· Devrimci bir Kemalist mi?

· Yoksa tamamen özgün, Türkiye'nin çelişkilerinden doğmuş başka bir şey mi?

Kendimi tam olarak adlandıramıyorum. Belki de bu ikisini sentezleyen, "Kemalist Sol" veya "Ulusal Sol" denen geleneğin bir parçasıyım. Araştırdıkça isimler çıkıyor karşıma: Doğan Avcıoğlu, Yön Hareketi...

Bu düşünceyi ve bu ikilemi yaşayan biri var mı? Bu duruşun geçmişte ve bugün karşılığı nedir? Kendimi bulamıyorum, bana yol gösterin.

Lütfen fikirlerinizi belirtirken saygı ve sevgi çerçevesinde kalınız

Güncellemeler
5 ay
güncel
Atatürkçü sosyalist miyim, devrimci Kemalist miyim, yoksa Kemalist sol mu daha doğru tanım olur?