bence solculuk daha ağır basıyor yaptığı devrimler o yönde.
Cevabın nedir?
www.kizlarsoruyor.com/.../a99646-solculuk-sagcilik-nedir
www.kizlarsoruyor.com/.../a98079-mustafa-kemal-ataturk-chp-devlet-sosyalizmi
Yeterlidir herhalde. İkinci genel kültür olsun, birinci yeter de artar bile. ;)135 Yorumla- +1 yıl
1. nin Atatürkle ne alaksı var :) onu anlamadım
- +1 yıl
Galiba Atatürk ne sağcı ne solcu
- +1 yıl
Sağcılık ve Solculuk tanımı bellidir. İlerici ve yenilikçi olan şahıslar Solcu; gerici ve tutucu olan şahıslar Sağcıdır.
Kemâlizm ise Sol'dur. İlerici ve yenilikçidir. Hatta ve hatta Devlet Sosyalizmi'nin temelini aldığı bir ideolojidir. Atatürk gibi bir şahsı siyasetten ayırmazsın dostum. :) - +1 yıl
@rukokarub Yarın hatırlat, sana uzun uzun anlatayım. Yarın sabah tekrar bu yorumumun altına yorum at.
- +1 yıl
Ulan yine dayanamadım, gece vakti yazıyorum sana. :D İki aşamada gayet net ve açık bir şekilde anlatacağım fakat rica ederim, iki açıklamamı bölme lütfen. Başlayalım.
1.
Mustafa Kemâl Atatürk'ün Türklük ve Türk Milleti hakkında yalnızca bu sözü değil, istisnasız her sözünü kavrayabilmek için öncelikle Türklük ve Türk Milleti'nin tanımını Atatürk'ten dinlemeliyiz. Zira senin kafandaki Türklük ve Türk Milleti tanımı ile, Atatürk'ün kafasındaki tanımlar bambaşkadır.
Öncelikle, Türk Milleti'nin tanımını Atatürk'ten okuyalım;
2.bp.blogspot.com/.../...illet+el+yazısı+büyük.jpg
Görüldüğü üzere Türk Milleti, Türkiye Halkı anlamına gelir. Bazı profesörlerin bile çıkıp bağırdığı ve reddettiği Türkiye Halkı tanımı ilk defa Atatürk tarafından yapılmıştır. Türkiye Halkı ise aynen Türk Milleti demektir, Atatürk için Türkiye Halkı ile Türk Milleti farksızdır. Zira Atatürk için millet tanımı, belirli bir coğrafyada yaşayan halkın isiminden ibarettir.
- +1 yıl
2.
Türk Milleti'nin, Türkiye Halkı'na verilen bir isimden ibaret olduğuna değindiğimize göre, şimdi Türklüğe geçelim. Bakalım Atatürk'ün Türklük hakkındaki düşüncesi bir etnik köken tanımı mıymış, yoksa yine bir sıfattan mı ibaretmiş?
Atatürk dönemindeki ilk resmî anayasa, 1924 Anayasası'dır. 1924 Anayasası, Vatandaşlık Kanunu'nun ilk defa görüldüğü anayasadır aynı zamanda. Dolayısıyla Atatürk'ün Türklük tanımını öğrenebilmemiz için en iyi kaynaktır.
Madde 88: Türkiye ahalisine din ve ırk farkı olmaksızın vatandaşlık itibariyle Türk ıtlak olunur. Türkiye'de veya hariçte bir Türk babanın sulbünden doğan veyahut Türkiye'de mütemekkin bir ecnebi babanın sulbünden Türkiye'de doğup memleket dâhilinde ikamet ve sinni rüşte vusulünde resmen Türklüğü ihtiyar eden veyahut Vatandaşlık Kanunu mucibince Türklüğe kabul olunan herkes Türktür. Türklük sıfatı kanunen muayyen olan ahvalde izale edilir. - +1 yıl
Görüldüğü üzere Türk Milleti'nin anlamı, Türkiye Halkı'nın isimlendirilmesinden ibaret olmakla beraber belirli bir coğrafyada yaşayan halkın tamamına verilen bir isimdir. İsimde geçen Türk ve Türklük ise, kezâ Türk Milleti'nin tanımında olduğu gibi bir sıfattan ibarettir. Atatürk'ün emri ile anayasaya koyulan Vatandaşlık Kanunu'nun son cümlesi itibariyle zaten Türklüğün etnik kökenci bir anlayış değil, bir sıfattan ibaret olduğunu anlayabiliyoruz. Yani demem o ki, Atatürk'ün Milliyetçiliği ile zamâne Milliyetçiliği'nin alâkası yoktur. Atatürk'ün Türk Milleti ve Türklük tanımı isimdir.
- +1 yıl
@rukokarub Eyvallah kanka, göğsümü kabarttın çok teşkkür ederim. :)
- +1 yıl
1.
Atatürk'ün Türk Milleti tanımını öğrendiysek, Türk isminin bir etnik kökeni veya soyu/ırkı kastetmediğini; tam aksine bir sıfata tekabül ettiğini ve çatı kimlik olarak kullanıldığını söyleyebiliriz, değil mi? Pekâlâ, Türk kelimesi bir soyu/ırkı veya etnik kökeni kastetmiyor; bilakis toplumun tamamını kapsıyor ve tamamına hitap ediyorsa, Türk sıfatını övmek nasıl ırkçılık oluyor? Mustafa Kemâl Atatürk'ün Türk tanımı, bir ırka tekâbül etmiyor ki buradaki söz ırkçılık olsun. Ayrıca ırkçılık demek, bir ırkın biyolojik ve fizyolojik özelliklerinden dolayı; diğer ırktan üstün görülmesi demektir. Yani ırkçılıkta temel, biyolojik ve fizyolojik faktörlerdir. Bunun haricinde olan yüceltmeler ise Milliyetçilik içinde değerlendirilir. Zira Milliyetçilikte kültür ve tarih önplândadır. Irkçılığın aptalca bir ideoloji olmasının sebebiyse, dünya üzerinde bilimsel olarak ırk diye bir kavramın olmamasıdır. İki ırk (!) arasında biyolojik farklılık, maksimum %0.012 olabilir zira. - +1 yıl
2.
Bu söz, başlı başına incelenirse insanların kafasında soru işaretleri bırakabilir, doğaldır. Olayın aslını öğrenince çok güleceksin. Zira Atatürk, bu sözü bir anda fırlayıp Milliyetçi duygularla söylememiştir. Konağına getirilen bir müzisyeni, konaktaki herkes çok beğenmiştir ve sanatçıya ithafen, onu övmek ve pohpohlamak amacıyla söylenmiş bir sözdür;
www.kultur.gov.tr/.../...-ve-kastaniyet-fasli.html
Anlayacağın, milleti gaza getirmek amacıyla bile değil; evine gelen sanatçıyı çok beğendiği ve konağındaki diğer kişilerin kendi aralarında bu sanatçıyı ötekilerle karşılaştırdıkları için, beğendiği sanatçıyı övmek amacıyla söylenmiştir. Yani buradan biyolojik ve fizyolojik bir özellikten dolayı övgü yaptığını iddia etmek gülünçtür, abes değil aşırı abestir.
- +1 yıl
3.
Her şeye rağmen, bu sözün Atatürk tarafından söylendiğine dair harhangi bir kanıt yoktur. Bu söz, 1954 yılında ilk baskısı çıkartılan, Niyazi Banoğlu'nun "Nükte Yengi ve Fıkralarıyla Atatürk" isimli kitabındaki kısa hikayelerden birisidir. Hatta bu hikayeyi anlatan Niyazi Banoğlu bile değildir; kendisinin övüldüğü sanatçı Şerif Sürmeli'nin iddiasıdır. Yani gerçek olduğuna daie herhangi bir delil yoktur. Yalnızca bir iddiadan ibarettir ve Atatürk'ün kaleminden de yazılmamıştır. Yani doğruluğuna dair bir kanıt yok. Haa, doğruysa bile yukarıda açıkladık zaten, sorun yok. Fakat bu hikaye, görünen o ki iddia olmaktan ileri gidemeyecektir. Sorun var mı? :) - +1 yıl
Hüloo sendin dimi sosyalist olan
- +1 yıl
@rukokarub Neyi bulamıyorsun kanka? :D
- +1 yıl
@rukokarub
1.
Türkçülük temel olarak Sağ veya temel olarak Sol bir görüş değildir, evet. Aynı Sosyalizm gibi, Sosyalizm de genel olarak Sol olarak görülse dahi yelpazesi Nasyonel Sosyalizm'den Anarko-Sosyalizm'e kadar genişletilebilir. Sosyalizm; Aşırı Sol, Sol, Sağ veya Aşırı Sağ toplumcu akımların genel ismidir. Sosyalizm, kelime anlamıyla zaten "Toplumculuk" demektir. Türkçülükteki olay da buna benzerdir. Solcu birisi de Türkçü olabilir, Sağcı birisi de. Zira Türkçülük; ilericilik ve yenilikçilik; gericilik ve tutuculuk ya da ekonomik hiyerarşi gibi hususlar üzerine kurulu değildir; "Komünist de olsan, Faşist de olsan önce Türk Milleti'ni yükseltip yücelteceksin." felsefesini referans alır. Bunun haricinde, Sağ'a da çekilebilir Sol'a da. Örneğin Sultangaliyev, Türkçü Komünist ve Solcudur. Turan'ı kurup Türkçü-Komünist rejimle yönetme hayali kurar. Öte yandan Atsız Aşırı Sağcıdır, hatta ırkçı olduğunu dile getirir. Yani yelpaze açılabilir dostum. :)
- +1 yıl
2.
Türkçülük, üçüncü görüş falan değildir. Siyasette yalnızca iki görüş vardır: Solculuk ve Sağcılık'tır bunlar. Solculuk, siyasi bir fikir akımıdır, ideoloji değildir. İlerici ve yenilikçi fikir akımlarının çatı ismidir. Sağcılık ise gerici veya tutucu fikir akımlarının genel adıdır. Sağ ve Sol, çeşitli ideolojilerin oluşturduğu evlerin çatıları gibidir. Örneğin Sosyalizm genel olarak Sol'da kabul edilir. Sosyalizm bir ideolojidir fakat asla Solculuk ile aynı anlamda kullanılabilecek, birbirini tam anlamıyla karşılayabilecek bir denklik içinde kullanılamaz. Sosyalizm, Sosyal Demokrasi, Komünizm, Anarşizm gibi akımlar, Sol çatısı altındadır. Fakat Sosyalizm ekonomide katı bir Devletçi plân isterken, Anarşizm devleti reddeder; sen düşün. Bak bu iki ideoloji de Sol ismi altında birleşir, fakat Sosyalizm bu kadar Devletçi iken, Anarşizm devleti dahi reddediyor; ideolojik farklar diz boyudur. Bence sen Sağ Sol kavramlarının tarihine bir göz at. Yardımcı olayım;
- +1 yıl
3.
Atatürk'ü Türkçü zannedenler, çok büyük bir yanılgı içinde bulunmakla beraber bunu pişkin pişkin propoganda ediyorlar. Dostum, sözüm kesinlikle sana değildir, hani şu "Türkçü" siteler, "Atsızcı" siteler falan var ya, lafım onlara; sen üstüne alınma sakın. Şimdi bak dostum, Türkçülük fikir akımının kurucusu olan Ziya Gökalp; "Türkçülüğün Esasları" isimli kitabıyla Türkçülük ideolojisinin esaslarını, savunduklarını bir temele oturtmuştur. Yani İslâm'ın kitabı Kur'an ise, Türkçülüğün kitabı da "Türkçülüğün Esasları" eseridir. Dediğim gibi, eser bizzat ideolojinin kurucusunca kaleme alınmış ve Türkçülük tanımı "Türkçülük ırkçılık değildir. Türk Milleti'ni yükseltmek ve yüceltmek demektir." şeklinde yapmıştır ve Türkçülüğü üç temel esasa ayırmıştır. Bu üç esasa başkoyanlar, Türkçü olarak nitelendirilebilir. Şimdi üç esası da sırasıyla ele alacağız kardeşim. Bu arada belirtmiş olayım, Ziya Gökalp Atatürk'ün "Fikirlerimin babası" dediği kişidir. Sıradan bir kişiden bahsetmiyoruz yani. :) - +1 yıl
Türkçülüğün temel üç esası vardır, sıralayacak isek:
A) Türkmencilik/Oğuzculuk:
Türkmen kültürünü yüceltmek ve yükseltmek amacı taşır, temelinde Türkmen kültürü mevcuttur. Etnik Milliyetçilik, Ziya Gökalp tarafından reddedilmiştir; Ziya Gökalp ırkçılık fikrine yine aynı şekilde şiddetle karşı çıkmıştır. Fakat Türkmencilik fikri, Etnik Milliyetçilik olarak değerlendirilmese dahi, Etno-Kültürel Milliyetçilik olarak kabul edilebilir. Yani dil, din, hukuk yani töre, giyim-kuşam, dünya görüşü gibi kültür unsurları Türkmencilikte önplândadır. Elbette dil, din, hukuk yani töre, giyim-kuşam, dünya görüşü gibi unsurlar yine Türkmen kültürüne ait olacaktır, yoksa İngiliz Milleti'nin de dili, dini, hukuku, giyimi ve dünya görüşü mevcut. :) - +1 yıl
B) Turancılık:
Turancılık, Ziya Gökalp'in eserinde ikiye ayrılır. Birincisi yakın, ikincisi uzak hedeftir. Tam olarak hatırlamıyorum bu iki uzak yakın Turan ülkesi hedeflerini, fakat format böyledir. Turan, "Türk birliği" anlamına geliyor; Türkleri birleştirme hedefi güdüyorlar Turancılar yani. Turan'da Türkleri birleştirmek hedefine Turancılık denir yani kısaca. - +1 yıl
C) Türkiyecilik:
Türkiyecilik, temelde bugünkü Türk Vatandaşlığına dayanan bir fikirdir. Bugünkü Türkiye Cumhuriyeti zaten Türkiyecilik akımı temel alınarak kurulmuştur. Türkiye toprakları üstünde ortak kültür etrafında birleşen bir millet referans alınır. Ortak kültür etrafında birleşen ve ortak bir tarihi olan; vicdanen birlikte yaşamak isteğinde bulunan belirli bir coğrafyadaki bireyler topluluğunu, millet olarak referans alır. - +1 yıl
@rukokarub Helâl moruk, tekte kaptın. 😆😆
- +1 yıl
A) Türkmencilik/Oğuzculuk:
Atatürk, temelinde Türkmen Kültürü üzerine kurulmuş bir devlete imza atmamıştır, bunu sana özelden anlatacağım. Fakat konuşmanın en başında hatırlarsan Atatürk'ün "Türk Milleti" tanımını yollamıştım sana; bu tanım Türkmenciliği dolaylı olarak reddetmektir. Zira Türk Milleti'ni "Türkiye Halkı" olarak tanımlayan birisi, Türkmen etno-kültür değerleri üzerinde durmamış demektir. Atatürk'ün "Türk Milleti" ve "Türkiye Halkı" söz öbeklerini aynı anlamda kullanmasının sebebi, Kültür Devrimi'nde plânlanan yeni kültür değerlerini bütün Türkiye Halkı veya Türk Milleti'ne yayma isteğidir. Bu yeni kültür değerleri belirli bir milletin kültürel değerlerine körü körüne bağlı olmamakla beraber modern ve medenidir. Sana uzun uzun anlatacağım birazdan. - +1 yıl
B) Turancılık:
Bizim birçok Türkçü kardeşimiz, Atatürk'ü Turancı zannediyor. Oysa Atatürk, kendi eseri olan Nutuk'ta Turan ve Turancıları yerden yere vurmaktadır. Sana ufak bir bölümünü atacağım, Nutuk'tan. Fakat elinde Nutuk mevcut ise -bence kendini Atatürkçü olarak tanımlayan herkes Nutuk'u rafında bulundurmalıdır- 228. sayfaya bir göz atabilirsin. Atatürk için Turan, istilacılıkla eşdeğerdir. Ben demiyorum, Atatürk diyor. Ben bir bölümünü atayım buraya. Bu arada biliyorsun, Nutuk Atatürk'ün 1927 yılında 15-20 Eylül tarihleri arasında TBMM'deki toplamda 36.5 küsür saatlik konuşmasının yazıya geçirilmesidir. Gerek 1922'de, gerekse 1927'de Atatürk her zaman Turan'a karşı çıkmıştır. Bakalım: - +1 yıl
“Muhtelif milletleri, müşterek ve umumî bir unvan altında toplamak ve muhtelif unsur kütlelerini aynı hukuk ve şartlar altında bulundurarak kuvvetli bir devlet kurmak, parlak ve cazip bir siyasî görüştür. Fakat aldatıcıdır. Hatta, hiçbir hudut tanımayarak, dünyada, mevcut bütün Türkleri dahi bir devlet hâlinde birleştirmek, erilmesi imkânsız bir hedeftir. Bu, asırların ve asırlarca yaşamış olan insanların çok acı, çok kanlı hadiseler ile meydana koyduğu bir hâkikattir.
Panislamizm ve Panturanizm siyasetin muvaffak olduğuna ve dünyayı uygulama sahası yapabildiğine tarihte tesadüf edilmemektedir. Irk farkı gözetmeksizin bütün insanlığı içine alan cihangirhane devlet kurma hırslarının neticeleri de tarihte yazılıdır. Müstevli olmak hevesleri, söz konumuzun haricindedir. İnsanlarla her türlü duygularını ve özel bağlantılarını unutturmayıp onları kardeşlik ve tam bir eşitlik dairesinde birleştirerek, insanî bir devlet kurmak görüşü de kendine mahsus şartlara sahiptir.” - +1 yıl
C) Türkiyecilik:
Evet, Atatürk fevkâlâde Türkiyecidir. Türkiyecilik fikir akımı, Atatürk için Türkiye Cumhuriyeti'ni kurmakta ve temellere oturtmakta büyük önem arzetmiştir. Türkiyecilik fikir akımı, ortak kültür ve ortak tarih, ortak amaç ve ortak geçmişe sahip olan ve birlikte yaşamak isteğinde bulunan belirli bir coğrafyadaki topluluğu millet olarak kabul etmektedir. Atatürk için buradaki "ortak/millî kültür", senin düşündüğün gibi değildir diye zannediyorum. Sana özelden yazayım dostum. Ayrıca birinci maddeyi de açıklamış olurum. :)
Son olarak, buradaki üç esasın her birisi Türkçülüğün bir parçasıdır. Yani "Türkçülük anlayışı Turancılık", "Türkçülük anlayışı Türkmencilik" veya "Türkçülük anlayışı Türkiyecilik" diye cümleler kurulamaz. Türkçü olmak için, bu üç esası da kabul etmek gerekmektedir. Yani birisini alıp diğer ikisini görmezden gelen veya reddeden birisi Türkçü olamaz, biz bas bas bağırıyoruz bunu anlatmak için. :)
En İyi Cevaplar
- Gündem konusunda 2,7b cevap paylaştı.
+1 yılBana göre Atatürk Türkçü.. Türk tarihini bu denli araştirmasi, Türk liderlere hayran olmasinin başka açiklamasi olamaz bence
50 Yorumla
Sağcılığı solculuğu bırakın Mustafa Kemal ATATÜRK başlı başına bir devrimdir. Türk tarihinde öyle bir insan bir daha dünyaya gelemez ve sonuna kadar KEMALİZM ❤️
80 Yorumla
Atatürkün sağcı ya da solcu olduğunu düşünmüyorum bunlar sonradan oluşan şeyler
11 Yorumla
AI Persona’ya Sor
Fragmatik
Bugün ne izlemek istiyorsun? Senin için film ve dizi önerileri verebilirim.
Oyuna Geldik
Oyunlarla ilgili konuşmaya ne dersin? En yakın oyun arkadaşın olabilirim.
Ayberk
2026 Dünya Kupası gecelerinde maç coşkusunu birlikte yaşayacak bir futbol buddy’si arıyorsan...
Şef Orçun
Bugün ne pişirmek istersin? Türk ve Dünya mutfağı konularında yardımcı olabilirim.
Şöyle Böyle
Sıra dışı konulara yeni bir soluk getirmek için buradayız.
Merto
Yeni bir tarz mı arıyorsun? Moda ve stil konusunda yanındayım.
Aşko Kuşko
Kafası karışık bir aşıksan ilişkilere dair önerilerimle yanındayım.
Rehber İpek
Üniversite tercih yolculuğunda yanındayım! Bana soruların neler? 🎓
Mistik Biri
Tarot falına bakmamı ister misin? Astroloji ve Burçlar konularında yardımcı olabilirim.
Hilal
2026 FİFA Dünya Kupası coşkusunu birlikte yaşayacak, maç sonu sohbetleri yapacak birini...
Kediliçe
Patili dostuna ne iyi gelir? Evcil hayvanlar konularında bana sorularını sorabilirsin.
Flaş Batu
Magazin konuşmayı sever misin? Ünlüler nerede, ne yapıyor gel konuşalım!
İremolog
Genelde nasıl hissediyorsun? Kişilik ve karakter konularında sorularını yanıtlamaya hazırım.
Hep Parla ⭐
Kariyer hayatında nasıl bir adım öne çıkarsın? Eğitim ve kariyer konularında sana destek olabilirim.
Fikri Harika
Hediye seçimi ve alışveriş ipuçları konusunda desteğe ihtiyacın var mı? Bana sorularını...
Dijital Zeka
Teknolojik cihazların sana mı kafa tutuyor? İnternet & Teknoloji konularında desteğe hazırım.
Eko Bey
Bütçeni yönetebiliyor musun? Para ve ekonomi konularında yanındayım.
Baharizma
Bugün gündemde neler var? Trend gelişmeleri birlikte yorumlayabiliriz.
Doğa Anne
Çocuk bakımıyla ilgili destek mi arıyorsun? Ebeveynlik konusunda tavsiyelerimle yanındayım
Fit Meli
Diyet ve sağlıklı beslenmeye dair önerilerimle yanındayım.
Hayat
Aile ya da arkadaşlarınla ilişkilerin nasıl? Kafana takılan her konuda yanındayım!
Smaçella
Egzersiz planın hazır mı? Fit kalmakla ilgili endişelerin varsa sorularını sorabilirsin.
O-Pera
Şehrinde hangi etkinlikler var? Kültür ve sanat etkinliklerini bana sor!
Luna
Regl dönemlerinde iyi hissetmek mümkün mü? Tavsiyelere ihtiyacın varsa buradayım.
Ezgi Geziyor
Tatilini birlikte planlayalım mı? Tatil ve seyahat konularında sana yardımcı olabilirim.
KSCansu 💜
KızlarSoruyor kullanımına dair desteğe mi ihtiyacın var? Hemen sor!
Bir İnci
Bugün nasıl görünüyorsun? Dış görünüşünle ilgili her şeyi bana sorabilirsin.
Profesör Bilgin
Eğitim ve iş hayatında her şey yolunda mı? Desteğe ihtiyacın varsa buradayım.
Driver Baby
Yola çıkmaya hazır mısın? Araba ve motorlarla ilgili yardımcı olabilirim.
Ne-She
Güzellik ipuçları ister misin? Güzellik ve bakım konularında sorularını yanıtlayabilirim?
Kızlar & Erkekler Ne Diyor?
4
Cevap
6Cevap
- Gündem konusunda 1,8b cevap paylaştı.
+1 yılAtatürk, ne sağcıydı ne de solcuydu. Vatanın çıkarı için ne gerekiyorsa o taraftaydı.
49 Yorumla- +1 yıl
Atatürkün devrimlerini bakınca solculuk daha ağır bence ama devletçilik biraz kafamı karıştırdı pek emin değilim
- +1 yıl
Lafıma gelmen için yeterli sebeptir Devletçilik.
- +1 yıl
Pekiiiii Atatürk, memleketin çıkarlarına uyuşsa sağcının yanında da durmaz mıydı dersin? Sağcılar, art niyetli mi yani?
- +1 yıl
Bak ben sağcıyım demiyorum. Solcu da değilim Ülkücü de.. Ben memleketin çıkarlarına uyuşan herkesin yanında olurum. Ama Mhpli bir sahtekarın Akp'nin yanında durması olayı gibi değil. Onların ki tiyatro. Bizim vatan sevgimiz çok farklı. Siyasete alet etmeyiz sevgimizi.
- +1 yıl
:) Estağfirullah. Böyle bir şey sezseydim cevap yazmaya bile tenezzül etmezdim.
+1 yılBir şey iddia edemeyiz. Vatanını herkesi severdi bu kadar
20 YorumlaAtatürk ne sağcı nede solcudur. Herşey den önce o bir TÜRK MİLLİYETÇİSİDİR. kendi sözü
10 YorumlaAtatürk kendisi türk milliyetçisiydi bu gayet belli bir şey. Cumhuriyet halk partisi daha 1965 yılından itibaren sol görüşlü bir parti olmuştur.
00 Yorumla
+1 yılAtaturkin gorusleri herkesi kucakliyo merak etme
10 Yorumla
+1 yılKurduğu parti solcu
kendi de solcuydu herhal.10 Yorumla
+1 yıl6 ilkesinden 4 ü tamamen sola yakin.
11 Yorumla
+1 yılsolcu
30 Yorumla
+1 yılMilliyetciydi bence
30 Yorumla
Gizli Üye(45 üstü)+1 yılHicbiri. O Ataturk.
10 Yorumla
Bahsedildiğin paylaşımlar "Daha Fazla" altında
"{0}" için yorum yaz
En İyi Cevap(eic) Oranı
Detaylı bilgi
Detaylı bilgi
Bu paylaşımı beğenmene sevindik!
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?
Aşk İlişkileri
YKS2026
Gündem
Dünya Kupası